Skip to content

Als ik de afgelopen vijftien jaar iets heb geleerd, is het wel dat je hart open en zacht houden fantastische dingen doet voor je ziel.

Deze zin lees ik in Woman: Gedachtes over de liefde, de dood, ouder worden en de kracht van sisterhood van Lucy Woesthoff. Op dat moment ben ik aan het mopperen in mijn hoofd. Plots overvalt mij een gevoel van verheldering. Het is waar wat Lucy zegt, probeer liefdevol te zijn, het is voedsel voor je ziel. Mijn slecht humeur verdwijnt. Zo is dit boek opgebouwd, elk hoofdstuk brengt verlichting en rust. Ik voel mij begrepen en ondersteund. Dit boek was enkele weken geleden en ook nu nog een soort beschermengel die positieve boodschappen fluistert.

Ik voelde mij aangetrokken tot het boek omdat het over vrouwen en sisterhood gaat, een belangrijk aspect in mijn leven. Ik heb zoveel vrouwelijke energie rondom mij waar ik dankbaar voor ben. Het is een feministische en spirituele ode aan de vrouwen in haar leven (haar oma Claudine, Guusje en haar dochter Leia ) en daarbuiten, naar ons toe. Ze kijkt naar hen op en leert van hen, en ik leer van haar.

Het leest als een verwarmend verhaal, het is geen handleiding maar haar persoonlijke gids voor ons. Ik ben aangemoedigd om zelf een brief aan mama of mijn zus te schrijven. Eer de vrouwen in je leven en dan eer je jezelf ook. Moest dit boek een aura hebben dan zou Woman goud stralen als de zon.

De vele, kleine hoofdstukken zorgen ervoor dat ik op korte momenten op de trein of in mijn middagpauze kan lezen en de draad niet verlies. Na elk hoofdstuk voel ik een aansporing om de relaties in mijn leven en mijn eigen gedrag aan te pakken. Haar bezielde en zachte schrijfstijl doet mij denken aan Gabrielle Bernstein en Lana Bauwens, twee inspirerende vrouwen. Tussendoor lijst ze A few things op die een boost van ondersteuning geven, tips en tricks die je direct een wijze les tonen, zoals ‘Stop dreaming of your future, life is NOW’. Heel fijn is de boekenlijst op het einde, een combinatie van feministische, helende en spirituele boeken, voor elke stemming wat wils.

Ik krijg moed van haar verhaal, zoveel mensen zijn op zoek naar invulling en zin, ik ben niet alleen. Na het lezen van de quote van Carl Jung  ‘Het leven begint bij veertig. Tot die tijd zit je nog in de onderzoekfase’, net op mijn 30ste verjaardag, kijk ik uit naar het leven.

About Post Author