‘Goed! Maar druk hé.’ – over de rush rush cultuur in België
Wanneer we vragen hoe het met iemand gaat, bevat dit antwoord meestal dat ze het druk hebben. Het is bijna een soort van statussymbool: hoe drukker je het hebt, des te succesvoller je bent. Maar is dit echt zo?
Ons Belgenlandje heeft heel wat moois. Zo is onze levensstandaard en sociale zekerheid een grote plus waar veel andere landen alleen maar van kunnen dromen. Maar ons land is ook een broeihaard van stress. Onze maatschappij heeft altijd haast en dat voelen we. We botsen vaker en vaker, hollen onszelf voorbij en raken overprikkeld. En dan spreken we nog niet over onze eigen Monkey Mind, waar constant (pieker)gedachten de revue passeren. Dit uit zich in de vele burn-outs, depressies, angstproblemen en andere mentale problemen of stoornissen.
Steeds meer mensen vinden dan ook de weg naar bewuster en trager leven, zelfzorg, verbinden met de natuur, therapie, coaching, yoga en meditatie – met innerlijke rust als Holy Grail.
De pauzeknop vinden
Oh, wat borrelde het. Een verlangen naar een ander soort leven: een gevoel dat niet te negeren valt. Niet weten waar je exact naar op zoek bent, maar het wel hopen te vinden. En zo geschiedde: met een one way ticket een onbekend, nieuw leven tegemoet. Je eigen pauzeknop indrukken en er werkelijk in geloven dat je het verdient, wat een ongelooflijk bevrijdend gevoel! Deze pauzeknop nam de vorm aan van een dromerig eiland: het prachtige Bali in Indonesië.

Durven kiezen voor jezelf, je dromen en je vrijheid
De mensen die de stap zetten (tijdelijk) naar het buitenland te verhuizen, hebben vaak één ding gemeen: ze willen kiezen voor wat ze nu écht willen in het leven, hun dromen najagen en luisteren naar hun hart. Dit gaat vaak in tegen alle verwachtingen van familie, vrienden of de maatschappij in het algemeen. Het principe van een 9-to-5 leven maakt plaats voor meer vrijheid en levenskwaliteit. De zogenaamde ‘digital nomad cultuur’ en ondernemerschap wint aan populariteit en interesse. Meer dan ooit willen we locatie onafhankelijk kunnen werken, vaak online.
Het zijn de dromers die willen kiezen voor wat ze belangrijk vinden, en zullen er alles aan doen om dit te bereiken. Deze go-getters zijn met veel in Bali. Ze gooiden hun leven helemaal om, vaak na een grote crisis in hun leven.
Het eiland ademt inspiratie. Het motiveert om te werken aan een ander soort leven dan hoe je het altijd gekend hebt. Je wordt bijna gedwongen je leven te herevalueren, in je kracht te gaan staan, te kiezen voor wat nu echt bij je past en wat voor jou waardevol is.
Doing The (Inner) Work

Wanneer je de tijd kan nemen, is er geen ontkomen aan: Mama Bali houdt je een spiegel voor, laat je stilstaan bij wie je bent, waar je best nog aan werkt en – zoals eerder vermeld – wat je echt in het leven wilt. Je kan hiervan wegrennen en het onderdrukken, of het volledig omhelzen. Kiezen voor het tweede is misschien wel het mooiste cadeau dat je jezelf kan geven.
Dit is best nieuw voor velen, het lijkt vaak dat we de eerste generatie zijn die hier het grote belang van begint in te zien. We zien in dat het nodig is om bewust te zorgen voor onze mentale gezondheid. Wanneer dit genegeerd wordt, betaalt je lichaam vaak de prijs. Pijn kan zich vastzetten in het lichaam. Zo krijgen we fysieke klachten en/of worden we ziek. ‘If you don’t do the inner work, it will find another way’. Iedereen heeft een verhaal, littekens en vaak trauma’s – en we kunnen er maar beter iets mee doen.
Velen zoeken Bali op tijd en ruimte voor hun healing; om bepaalde levensgebeurtenissen of andere zaken te verwerken, om voor zichzelf te zorgen en voor persoonlijke ontwikkeling.
De mogelijkheden en opties zijn eindeloos: van volledig uitgewerkte retreats met gedetailleerde dagplanning, tot de vele workshops en events. Yoga en meditatie, maar ook: breathwork, cacao ceremonies, vrouwen- en mannencirkels, sound healing, nieuwe of volle maan cirkels, ecstatic dance, inner child healing, manifestation, … .
Als dit allemaal een beetje te onbekend klinkt, of het je te veel aan mensen in olifantenbroeken herinnert, zijn er ook genoeg workshops rond specifieke thema’s zoals self love, anxiety relief, confidence, self discovery, self acceptance, limiting beliefs, writing and poetry, vision boards, … .
Community & Connections
Bovenstaande lijst toont aan dat zorgen voor jezelf heel normaal is in Bali. Het zal je dan ook niet verbazen dat iedereen hier ook doorgaans diepgaandere gesprekken aangaat. En ook sneller. Je kan hier iemand leren kennen en voor je het weet ben je binnen de eerste vier minuten je childhood trauma’s aan het bespreken. Doordat mensen zich kwetsbaar durven opstellen, ontstaat verbinding zeer snel.
De community kenmerkt zich ook door het elkaar empoweren en upliften. Het is mooi om te zien wat er ontstaat als mensen elkaar steunen en samen willen groeien. Meer dan ooit kan je je hier bewust worden van het effect dat bepaalde mensen op je hebben, het grote verschil tussen jezelf omringen met energiegevers versus energievreters. Een goede maatstaf van het effect dat iemand op je heeft, is het gevoel waarmee je achterblijft na een ontmoeting met deze mensen: voel je je gemotiveerd, geïnspireerd, in je kracht? Of voel je je plots onverklaarbaar moe en lusteloos? Daar heb je je antwoord.

The Bali Way
Uitzoomen van het leven zoals je het altijd hebt gekend, kan zeer interessant zijn. Een andere omgeving en tijd voor jezelf kan perspectief, inspiratie en innerlijke rust bieden. Dit kan in de drastische ik-verhuis-naar-het-buitenland-om-mezelf-te-vinden vorm, maar is zeker niet de enige manier. Het gaat er uiteindelijk om dat je ‘the work’ doet: werken aan je mindset, zelfliefde, leven in dankbaarheid en bewust worden van je limiting beliefs – op verschillende vlakken – zijn bijvoorbeeld echte game changers. Of zoals ik het graag noem: mind miracles :-).
Blijf je toolbox uitbreiden: zoek naar wat je mentale gezondheid kan bevorderen en blijf teruggrijpen naar dingen die voor jou werken, liefst ook preventief en niet enkel wanneer je weer over je grenzen bent gegaan. Het is zoveel fijner om dicht bij jezelf te leven dan dat je jezelf voorbij loopt en een rusteloos, verdwaald stipje in de verte wordt.
Met een beetje creativiteit kan je je eigen ‘Bali in België’ creëren. Laten we samen op tijd en stond vertragen en collectief de rempedaal gebruiken. Zorg goed voor jezelf, omring je met de juiste mensen die je energie, inspiratie en een veilig gevoel geven om jezelf te zijn. Geef je mentale gezondheid een heel belangrijk plekje in je hart, en je zal er de rest van je leven je voordeel uit halen. Kom uit je comfort zone en ga door die danger zone, om zo tot de magie te komen. ♥
* Dit artikel werd geschreven vanuit een ‘leven in het buitenland’ / expat point of view. Het is als Vlaming, of Europeaan in het algemeen, een privilege om te kunnen reizen naar een tropische bestemming en te focussen op jezelf, je mentale gezondheid, je vrijheid, etc. De lokale bevolking heeft meestal deze mogelijkheden niet. Hierbij een warme oproep om de lokale bevolking van het betreffende land waar je naartoe gaat te steunen. Dit kan door naar lokale restaurants te gaan, accomodaties te boeken die worden uitgebaat door locals, fooien te geven, etc. Probeer zoveel mogelijk terug te geven aan de mensen die hun geboorteland aan jou openstellen. ♥