Skip to content

Echter wist ik helemaal niet wat het was en waarvoor het kon dienen. En dat het eigenlijk een extra ik-plekje kan zijn in je (t)huis. Maar hoe begin je daaraan? Hoe ziet dat er dan uit? Ik vroeg aan enkele van onze team-leden of ze hun altaren wilden tonen en “vertalen”. Voor wie zijn/haar eigen altaar wil maken of een upgrade wil geven, dit is voor jou! 

Inspiratie genoeg!

ALTAAR VAN Lana

Ik heb twee altaren. Ik heb een altaar in een publieke ruimte, maar ook één voor mezelf in privé-sfeer.

Mijn focus ligt op…

Publiek: Rust en balans.
Privé: De elementen en persoonlijke connectie.

Legende van Lana’s altaren:

Publieke altaar:

 1. Mijn boeddhabeeld gaat overal mee. Dat is zo’n beetje het centrum van alles.
 2. Daarnaast probeer ik steeds een steen te leggen die mijn intentie zet voor de komende maand. Bij dit is het citrine om te manifesten. 
 3. Essential oils en zoutlamp.  Deze zijn meer om te ondersteunen tijdens de sessies.
 4. Kaarsen die ik aansteek bij volle of nieuwe maan. 

Privé-altaar:

 1. Mijn privé-altaar, dit bevat echt persoonlijke stukken. De yoni tekening maakte ik zelf en staat voor de dualiteit van de yoni, zowel water als vuur.
 2. De Ganesha kreeg ik van een goede vriendin en staat voor voorspoed.
 3. De kristallen, veren en natuurelementen heb ik doorheen de jaren verzameld. Ik probeer altijd de vijf elementen (vuur, water, aarde, wind en ether) te laten terugkomen op mijn altaar.
 4. De dolk is puur voor rituelen. Ik vind het een super mooie. 

Favoriete voorwerp op je altaar:

De boeddha heeft al de wereld rondgereisd en betekent thuis voor mij.

Wat betekent een altaar hebben voor jou?

Ik heb al een altaar sinds ik een puber was. Ik kan me geen leven zonder voorstellen. Een plek waar ik al mijn spiritualiteit kan laten samenvloeien. Een rustpunt. Een ruimte.

Wat heeft een altaar hebben jou bijgebracht?

Om tijd en werk te steken in spiritualiteit en ook om het echt een fysieke plek te geven in je leven. Vroeger stak ik alles weg zodat niemand het zou kunnen zien. Nu staat het op de meest bezochte plek in mijn huis zodat iedereen weet dat ze in een spirituele plek zijn. Ik denk vooral in het claimen van mijn spiritualiteit en in het fysiek maken van iets wat voornamelijk in het energetische veld gebeurd. 

Hoe ben je aan je altaar begonnen?

Als ik een puber was, heb ik een spiegel kapot geslagen en een oude tafel met de scherven bedekt. Dat was mijn eerste altaar. Mega gevaarlijk en vooral niet praktisch! Het was een uitdrukking van mijn creativiteit. Zoals ik al zei komen alle elementen steeds aan bod. Vroeger was mijn altaar veel meer in de Wicca-traditie. Nu is het veel intuïtiever en eclectisch. Maar ik ben dus begonnen op basis van de Wicca-traditie en heb toen spulletjes gekocht én verzameld.

Tip voor iemand die een altaar wil maken/bijhouden?

Steek er vooral veel van jezelf in en verzamel leuke objecten die belangrijk zijn voor jou. Een altaar hoeft geen cliché elementen te bevatten als je dat niet wilt. Het is een brug voor jouw spiritualiteit, dus richt het ook zo in. 

ALTAAR VAN ROXANE

Mijn altaar staat in onze bureau/logeerkamer. Bij mij is het een boekenkastje met vier vakjes geworden, zodat ik het makkelijk kan verplaatsen indien ik eventueel een andere plek zou willen geven. Het was voor mij ook het enige plaatsje waar ik een altaar kon maken. Het is ook handig, omdat ik in de vakjes ook andere ‘spirituele’ dingetjes kan bewaren zoals zelfhulpboeken, andere kristallen, mijn verzameling inspiratiekaarten en noem maar op…

Mijn focus ligt op…

Zelfliefde: Ik begin iedere dag met een inspiratiekaart te trekken die ik vervolgens op mijn altaar plaats. Wanneer ik een uitgebreidere tarot reading doe, zal ik de getrokken kaarten hier ook meestal op bewaren tot mijn volgende reading. Soms leg ik er dan kristallen bij die passen. Ik bewaar alle spulletjes die ik leuk vind op mijn altaar en maak er echt een plekje van met dingen die me eraan herinneren om dankbaar te zijn en mezelf ook graag te zien.

Legende van Roxane’s altaar:

 1. Inspiratiekaarten uit het deck van ‘The universe has your back’ van Gabrielle Bernstein.
 2. Tarotkaarten uit het deck van ‘The wild unknown’ van Kim Krans.
 3. Orakelkaarten uit het deck van ‘a yogic path’ van Sahara Rose Ketabi.
  Wat de kaarten betreft: ik trek iedere dag een kaart voor een betekenis die dag of ik laat mijn tarotkaarten van mijn vorige reading liggen om wat te aarden en in mijn op te nemen.
 4. Kristallen, gekregen en zelf gekocht… Ik ben gefascineerd door kristallen en vind ze vooral ook heel mooi en fijn om vast te nemen.
 5. Zoutlamp die ik kreeg als verjaardagscadeau van mijn familie vorig jaar. Ik hield deze lamp initieel in mijn slaapkamer, maar deze leek het daar niet zo goed te doen en wat af te brokkelen. Daarna heb ik de lamp naar mijn altaar verhuisd.
 6. Een wierookhouder die ik zelf boetseerde en beschilderde voor wanneer ik wierook wil branden. Ik vind het ook fijn om er iets ‘zelfgemaakts’ tussen te hebben staan.
 7. Een klankschaal die ik via een subscription box ontving: ik gebruik deze eigenlijk echt te weinig, maar ik vind het wel leuk bij het geheel staan.

Andere decoratieve spulletjes zoals een ringhouder (voor mijn ringen met een edelsteen/kristal in), een theelichthouder, beeldjes, … om het geheel wat meer aan te kleden en persoonlijk te maken.

Favoriete voorwerp op je altaar:

Eigenlijk twee voorwerpen: Het eerste is het ‘Focus on the good’-bordje! De betekenis is zo krachtig en helpt me elke dag dankbaar te zijn voor alles wat die dag op mijn pad is gekomen. Het tweede zijn mijn kristallen, omdat ik ze zo mooi en fascinerend vind.

Wat betekent een altaar hebben voor jou?

Een plekje hebben waar ik al mijn persoonlijke en spirituele spulletjes kan samenbrengen en uitstallen. Het is voor mij een plekje van rust en bezinning. Ik word meteen gelukkig als ik mijn altaar bekijk.

Wat heeft een altaar hebben jou bijgebracht?

Rust en zelfliefde. Veel reflectiemomenten om even stil te staan bij het hier en nu.  Dankbaarheid voor de kleine dingen in het leven.

Hoe ben je aan je altaar begonnen?

Ik ben begonnen met het zoeken naar een plekje waar ik al mijn ‘spirituele’ dingen wilde opbergen en uitstallen. Ik ben begonnen met spulletjes die ik reeds in huis had of had gevonden zoals een veer, schelpjes, kristallen, …

Tip voor iemand die een altaar wil bijhouden?

Doe gewoon wat goed voelt voor jou, er zijn geen regels. Je hoeft ook helemaal niets te gaan aankopen om een altaar te kunnen maken. Werk met elementen die jou gelukkig maken en je een warm gevoel geven. Het allerbelangrijkst is om een plekje te hebben naar waar je kan terugkeren en dat helemaal van jou is.

ALTAAR VAN ASTRID

Mijn altaar staat op een klein rolkastje in mijn slaapkamer. Mijn slaapkamer voelt als mijn comfortzone aan. Zo kan ik op mijn bed mediteren en kaarten leggen. Daarbij steek ik ook een kaars of wierook aan. Ook het rek boven mijn rolkastje hoort bij het altaar.

Mijn focus ligt op…

Manifestatie!

Legende van Astrid’s altaar: 

 1. Op het rolkastje ligt een mooi groen deken met oranje bloemen en vogels om het banale van het kastje weg te nemen.
 2. In een schaaltje liggen enkele edelstenen, een fleshangertje van een vriendin met zeeglas in en een knikker. Andere edelstenen liggen verspreid over het deken en soms leg ik er de stenen die boven en onder mijn bedframe liggen, op. Ik hou van mijn bescheiden collectie waar ik naar kan kijken en verwonderd raken over hun diversiteit.
 3. Een hangertje met het Infinite Knot uit het boedhhisme. Die heb ik gekregen van mijn meter als souvenir. Het staat symbool voor de onderlinge verbondenheid van het leven en de oneindige compassie van boeddha.
 4. Twee wierook-houders, gewoon omdat ik ze allebei mooi vind!
 5. Een zeeschelp eens gevonden aan zee. Ik leg er af en toe graag iets in of laat het leeg.
 6. Een messing fotokader met daarin een eksterveer die ik aan mijn voordeur vond. Veren link ik aan vogels en het wind-element.
 7. Een glaasje droogbloemen dat ik voor mezelf kocht. Bloemen maken me altijd blij.
 8. Het blauwgroene kunstwerkje heb ik zelf eens op een acrylic pouring workshop gemaakt. Het doet me denken aan de zee en kalmte.
 9. Het gele abstracte kunstwerk kocht ik op een marktje in Berlijn. Ik kocht het van een kunstenares die deze schets van een danser met boomblaster had gedrukt op karton. Het doet me denken aan bewegelijkheid en kracht.
 10. Een vision board over 2020.
 11. Drie tekeningen en een life’s 8 van 2019 met doelen voor 2020 kort opgeschreven.
 12. Kaartjes en andere creaties die me het gevoel geven van ergens bij te horen, welkom te mogen voelen.

Favoriete voorwerp op je altaar:

Het gele kunstwerkje. Dit is één van de meest recente toevoegingen. Het helpt me herinneren aan dagelijkse beweging en plezier te maken.

Wat betekent een altaar hebben voor jou?

Een plekje dat me helpt herinneren en verbinden met betekenisvolle stukken van mezelf. Het is een microcosmos dat reflecteert waar mijn aandacht naartoe mag gaan. Beelden die een guidance en ‘het pad’ voorstellen. 

Wat heeft een altaar hebben jou bijgebracht?

In mijn slaapkamer is dat het eerste waar ik naar kijk bij het ontwaken. Dat geeft me wel een fijn en vertrouwd gevoel. 

Hoe ben je aan je altaar begonnen?

Toen ik in een creatieve dip zat en in een depressieve spiraal heb gezeten, las ik het boek ‘The Artist Way’ van Julia Cameron. Het boek bevatte hoofdstukken met opdrachten om je innerlijke artiest te helen. Een altaar bouwen was één van de opdrachten. Ik begon met enkele edelstenen en een wierookhouder. Dan groeide dat naar betekenisvolle kaartjes of brieven, een tekening erbij aan de muur hangen, een fotokader toevoegen… Het verandert met de seizoenen. Zo had ik bijvoorbeeld een stukje gedroogde dieprode varen in het fotokader gestoken in de herfst.

Tip voor iemand die een altaar wil bijhouden?

Klein beginnen en vooral voorwerpen gebruiken die jou op dat moment ondersteunen. Je altaar af en toe opruimen of voorwerpen van plaats veranderen is ook belangrijk.

ALTAAR VAN TESSA

Mijn altaar is een plank op m’n stellingkast. Ik heb nogal veel planten die overal staan, dus een extra plekje voor een apart tafeltje is niet echt mogelijk. Het is vrij klein en minimal, omdat ik graag mijn altaar overal kan opzetten. Als ik bijvoorbeeld op reis ga, dan neem ik altijd de meest essentiële dingen mee (Wat edelstenen, 1 of 2 tarot decks en wierook om te reinigen).

Mijn focus ligt op…

Mijn altaar is voor mij een plek waar ik mijn tarotdecks eer. Ik doe vooral veel shadow- en lichtwerk met m’n kaarten en dat is de plaats waar zij kunnen rusten, waar ik ze kan reinigen en opladen. 

Legende van Tessa’s altaar:

 1. Artprints van één van m’n favo artiesten, Meggie Johnson. Als artieste werk ik graag met illustraties van andere artiesten die me inspireren en energie geven. 
 2. Veel plantjes, want ze helpen me verbonden te blijven met de aarde. 
 3. Een paar van m’n favo edelstenen (o.a. citrine, ametrine, amethyst, golden aura kwarts, chrysocolla en fluorite). 
 4. Een wierookhouder om te reinigen.
 5. M’n tarotkaarten: Het Spirit Animal deck, het gewone tarot deck van The Wild Unknown en het Runendeck van Cocorina.

Favoriete ritueel aan je altaar:

Ik hou ervan dat het heel simpel is, ik kan het overal mee naartoe brengen of recreëren zonder veel moeite. Mijn favoriete ritueel is het veranderen van m’n altaar met de seizoenen mee. Binnenkort komen de kerstlichtjes terug op m’n altaar, versier ik het met kaneelstokjes en met gevallen bladeren.

Wat betekent een altaar hebben voor jou?

Een altaar is voor mij een plek waar ik mijn tools een eigen plaats kan geven. Waar ze kunnen gereinigd worden en waar ze kunnen rusten. Het is een plaats waar ik keer op keer kan naartoe gaan en die er altijd voor me is. 

Wat heeft een altaar hebben jou bijgebracht?

Dat een altaar alles kan zijn wat je wil. Do you wanna go all out en er een zot magisch iets van maken? Go for it! Hou je het liever minimal en rustig? Go for it! 

Hoe ben je aan je altaar begonnen?

Ik had eigenlijk een altaar nog voor ik wist dat ik een altaar had. Ik ben altijd al iemand geweest die specifieke plaatsen voor bepaalde dingen had. Zo hadden ook al mijn magische tools een specifieke plaats, maar het is pas sinds ik me de laatste jaren meer en meer ben gaan verdiepen in m’n spirituele kant dat ik dat echt met intentie ben beginnen doen. 

Tip voor iemand die een altaar wil maken/bijhouden?

Just go with the flow. Doe waar jij zin in hebt en wat goed voelt voor jou! 

Heb jij ook een altaar? Deel dan een foto met ons op Instagram en tag @heksendragensneakers!

About Post Author