Skip to content

Voodoo betekende voor mij poppen met naalden, duistere praktijken, New Orleans en mysterie. Tot zover mijn kennis. Ik wist wel dat er meer bij komt te kijken, maar wat dan precies? Jitske Kramer laat in haar boek Voodoo zien dat haar onderdompeling in dit geloof helemaal anders is. Rituelen, ceremonies en mysterie horen erbij. Voodoo is overal en rondom ons, je kan het vergelijken met The Force (gekend bij de Star Wars liefhebbers). Het is geen eisend geloof die voorschrijft hoe ze te volgen, ze golft mee met jouw levensgebeurtenissen.

Elke streek, regio en land kent andere invullingen en gebruiken. Het is dus niet beperkt tot New Orleans en kwam uit West-Afrika door de slavenhandel in Amerika terecht. Het boek is een duik in de onbekende, eeuwenoude, spirituele rituelen van voodoo in Togo, waar je de oorsprong van het geloof vindt.

De aanraking met de andere cultuur is pittig en confronterend. Jitske ondergaat ceremonies, offers en rituelen gericht op de vrouwelijkheid en mannelijkheid. Om te communiceren met de goden worden vaak dans en muziek gebruikt, wat een swingende religie. Zo komt ze tot haar Fa, een allesomvattende geboortehoroscoop volgens de waarzeggingstechniek. Er duiken veel dilemma’s en twijfels op door onze eigen nuchtere maatschappij. Tijdens het lezen sta ik stil bij dagelijkse gewoonten, mijn eigen grenzen, bij vergeten thema’s zoals hoe eer ik mijn voorouders. Ik word uitgedaagd om gewoon te ervaren zonder te weten of te vergelijken.

Dit is geen tips & tricks boek om voodoo in je leven te doen passen, maar Jitske haar moedig avontuur. Het stemt tot nadenken en misschien kijk je verder naar welke energieën er rondom ons bevinden. Hoe ver sta jij er voor open? 

About Post Author