Skip to content

[Introductie]

[0:00:00]

(Intromuziek)

Lana Bauwens: Welkom terug bij Heksen Dragen Sneakers, de podcast over spiritueel leven in een moderne wereld. Mijn naam is Lana Bauwens en ik ben jullie host.

Lana: Welkom bij de tweede aflevering over runen, een persoonlijke passie van me. In de eerste aflevering heb ik vooral uitleg gegeven over wat runen precies zijn en in deze aflevering ga ik net iets dieper. En dat doe ik samen met Lyssa. Ik ga kijken naar wat de runen voor ons betekenen en hoe we verschillen in manier van die te lezen.

[00:00:49]

Lyssa Robyn Monroe: Al die symbolen zitten eigenlijk ook gewoon in onze visuele beeldtaal in straat, in emoticons, in… (Lyssa zucht). Sowilo zit in Harry Potter (Lyssa en Lana lachen), gewoon de bliksem, de pijl, je kan zo snel daar associaties mee maken.

Lana: Lyssa Robyn Monroe omschrijft zichzelf als Intuitive Artist. In ons membership verzorgt zij de maandelijkse runenlegging. Je kan nog steeds inschrijven op ons membership tot en met 25 oktober. En al zeg ik het zelf, het is echt de moeite waard. Naast de runen met Lyssa, hebben we ook Charlotte die video’s maakt over kristallen, Annelies licht verschillende kruiden toe, Michael die doet het maandelijks astrologische vooruitzicht, en van mij krijg je maandelijks een meditatie, en elke volle maan is er ook een ritueel met ofwel Eline ofwel mezelf. Alsof dat nog niet genoeg is, kan je ook maandelijks onze webinars volgen. Het volledige programma daarvoor kan je vinden op onze website heksendragensneakers.be/membership.

Lana: Waar gaan we beginnen?

Lyssa: Ik dacht al bij het begin.

Lana: Vooraleer we vertellen hoe we die runen nu ontdekt hebben, wil ik eerst even vertellen hoe Lyssa en ik elkaar hebben leren kennen. Lyssa kwam voor de eerste keer op mijn radar ongeveer een jaar geleden via Instagram. Ik zag dat ze ook met runen bezig was en ben haar onmiddellijk beginnen volgen. En dan, ik denk zo een goede maand later zat ik op een  ritueel in de Ardennen, en toen sprak iemand ook over haar en mijn interesse was onmiddellijk gepiekt. Maar toch waren we beiden nog niet klaar om elkaar te ontmoeten.

Lana: Tot wanneer ik denk ik in januari ergens op Instagram gooide dat ik een runenclubje wou oprichten. Uiteraard was Lyssa daar onmiddellijk bij en ik was ontzettend blij dat ze er deel van uitmaakte. Ons runenclubje is een spirituele equivalent van een boekenclub: elke maand bespreken we twee runen en kijken we hoe onze interpretaties verschillen en welke informatie we allemaal konden vinden, echt heel leuk. Het clubje is een gigantisch succes, niet alleen omdat ik zoveel bijleer over runen en zoveel interessante nieuwe inzichten opdoe, maar ik beschouw iedereen in de groep eigenlijk als goede vrienden.

Lana: Bijna onmiddellijk na de kennismaking met Lyssa kwam het idee dat ze ook echt wel de ideale persoon was om de runenleggingen over te nemen in het membership. En zo geschiedde het. Een aflevering over onze gedeelde passie kon dus ook echt niet meer uitblijven. Maar laten we eventjes terugkeren naar hoe het nu weer allemaal begon?

[00:04:06]

Lyssa: Waar heb jij jouw eerste runen vandaan gehaald?

Lana: Dat was zo rond mijn 15, 16 had je zo een tijdschriftje, ik denk dat dat Mind, Body and Spirit heette, en dat was zo een schriftje dat zo wekelijks werd dat een magazine echt zo, werd dat in de bus geleverd, en daar zat altijd bij, waaronder kristallen, tarotkaarten… Zo heb ik mijn eerste set bij elkaar verzameld, want je kreeg dan zo drie tarotkaarten per keer, en dan bleef je zo ook wel committed omdat je de hele set wou. En in ene keer kwamen daar ook runenstenen bij, en ik heb ze zo ook allemaal verzameld, eigenlijk meer uit een soort van verzameldrang van ik wil ze allemaal hebben, zoals pokémonkaarten (Lana lacht).

Lana: Totaal geen benul wat dat was, ook totaal geen voeling mee. Maar ik heb ze wel altijd bijgehouden, terwijl andere dingen heb ik wel weggedaan. Maar op een of andere manier voelde ik al ‘dit gaat later nog wel iets zijn’. En ik ben super blij dat ik ze heb gehouden, want ik vind ze eigenlijk ook wel heel tof om mee te werken mijn steentjes. Dat is hoe ik ze eerst verzameld heb, maar dat is niet hoe ik er echt mee begonnen ben. Ik denk dat echt zo er terug inkomen… Lord Of The Rings heeft zo wel een klein beetje die eerste sprankel van interesse gewekt, want dat komt daar ook in voor, dat was een paar jaar later. En dan denk ik nu, heel recent is dat echt zo de volle…

Lana: Ik weet niet meer hoe ik erbij geraakt ben dat het plotseling zo heel aanwezig is gekomen, maar het was echt zo een moment van connectie vinden met mijn roots denk ik ook, en een soort van tarot voelt niet helemaal authentiek voor mij persoonlijk, wat zijn de alternatieven? En in die zoektocht ergens ben ik terug in connectie geraakt met die runen, en dan ben ik echt zo een deep dive gaan doen. En alles wat ik toen las, alles wat toen op mij afkwam was zoiets van: het klikte gewoon allemaal samen. Dus er zijn zo twee momenten, denk ik. En bij jou?

[00:06:36]

Lyssa: Echt een hele andere… (Lyssa en Lana lachen)

Lana: Perfect.

Lyssa: Bij mij is eigenlijk… Ik denk dat ik als kind wel zo wat geïnteresseerd was in tarot en in orakels, maar dat is heel snel er een soort van uitgebonjourd vanuit mijn familie, heel wetenschappelijk, heel sceptisch, heel atheïstisch. Dus ik heb dat een hele tijd helemaal laten liggen. En ik geloof in 2019 ben ik een jaar in een ziekenhuis geweest, en daar was een meisje dat dat besteld had en ineens kwamen die steentjes daar. en wat er mij vooral in aansprak… Ik ben heel taalbewust, heel taalgevoelig, graag bezig met talen, schrijven ook, en het is een taal. Dus ik was super enthousiast om dan een nieuwe taal te lezen en te leren.

Lyssa: Maar ik ben dat dan beginnen studeren, en dat was echt… Ik vond het heel moeilijk, het landde niet, de namen voor de stenen, de kennis… Maar ik benaderde het ook heel erg vanuit kennis toen nog. En alsnog vond ik wel de steentjes heel leuk, dus ik heb zelf stenen verzameld, ik ben gaan graveren, met goud gaan vullen en allemaal rituelen met in de maan leggen, en onder een boom begraven. Dus ik had zoveel energie gestoken in die stenen dat die wel in mijn leven gebleven zijn. Ik heb ze dan… Een paar jaar lagen ze dan gewoon hier en daar te slingeren.

Lyssa: En ik weet eigenlijk niet meer precies goed hoe, maar op een bepaald moment zat ik op de grond met de stenen en dacht ik, of voelde ik van: maar ik mag er gewoon zelf mee verbinden, ik mag er gewoon zelf betekenis aan geven, ik mag gewoon zelf kijken naar de tekens en zien: ah ja, voor mij doet dat hier aan denken, voor mij doet dat daar aan denken. En van daaruit heb ik eigenlijk die hele taal voor mezelf ontwikkeld. En pas nadien ben ik pas terug gaan studeren naar de oorspronkelijke betekenis, en kom ik erachter dat het eigenlijk heel erg gelinkt is. Dat vind ik zo bijzonder aan hoe die tekens heel universeel zijn, heel erg op onze universele kennis zitten.

Lana: Het is een beetje collectief he.

Lyssa: Het collectieve gedeelte, ja.

[00:08:59]

Lana: Wie nog niet goed weet wat runen zijn: het zijn oude tekens die gebruikt kunnen worden voor magisch werk. In aflevering 68 leg ik in detail uit wat runen zijn, dus je kan best eerst eventjes naar die aflevering luisteren als je runen nog niet kent. De meeste mensen komen in contact met runen als een alternatieve vorm van tarot. Maar runen zijn zoveel meer dan louter een tool voor divinatie.

Lyssa: Voor mij is het heel erg, maar misschien ook omdat ik het dus gaan benaderen ben vanuit ‘wat is mijn betekenis bij de stenen?’. Het is een hele praktische tool om connectie te maken met de kennis die al vanbinnen zit, en te gaan ontdekken, helderheid te krijgen over ‘wat wil ik nu?’. En van daaruit ideaal dus inderdaad ook voor spellwork, omdat de eerste stap voor spellwork is eerst weten wat je wilt manifesteren, en dan iets vormgeven of wat dan ook doen om het dan ook te gaan in werkelijkheid brengen. Dus ik volg dat wel, ik vind dat ook door de eenvoud van de symbolen, ja tarot heeft heel veel gelaagdheid, en zijn symboliek. En bij de runen, door de eenvoud zit er ook heel veel gelaagdheid in. Dus het is, het is misschien moeilijk ook te vergelijken. Het is inderdaad iets wat vergeleken wordt, en het is zo verschillend.

Lana: Ja, ik vind dat ook. Het gebruik ervan wordt een beetje aan elkaar gelinkt, omdat als je tarotkaarten legt, ga je ook proberen inzicht te krijgen in een probleem of een situatie, en da’s meestal waarom tarot gebruikt wordt. En dat kan je, da’s een van de dingen dat je ook kan gaan doen met runen, is een legging doen om reflectie te krijgen van een situatie of iets waar je een vraag over hebt. Is dat ook hoe jij we ze gebruikt?

Lyssa: Ja, op zich wel. Ik kan in de ochtend bijvoorbeeld kijken naar oké, wat mag ik weten voor deze dag? Of wat kan mij ondersteunen deze dag? En omdat ik het dus benader als een intuïtieve lezing, eerder dan een iets of iemand dat het voorspelt en zegt wat er gaat gebeuren, ondersteunt het mij eigenlijk in een paar termen van oké Lyssa, je mag vandaag aandacht geven aan extra rust brengen in de dag, of ga maar echt in je kracht staan als het een spannende dag is of wat dan ook. Dus op die manier gebruik ik ze wel als ondersteunend, als ik lees voor andere mensen en voor mijzelf ook, lees ik vaak op basis van het medicijnwiel, van het sjamanistische medicijnwiel. En dat gaat dan vooral over: wat komt er nieuw in je leven, waar mag je vertrouwen in hebben, wat zijn dingen om los te laten? En heel vaak gaat het niet eens over, eigenlijk altijd gaat het niet eens over wat ik zeg, maar over dat wat resoneert bij degene die luistert, en wat resoneert, wat spreek in het lichaam van: “Ja, het is waar! Ik mag meer dit!” En een bepaalde toestemming krijgen van ‘ik hoorde het, en het weerklinkt’.

[00:12:26]

Lana: Het klopt… Ik denk dat ik… Ik doe dat ook, maar niet zo vaak, echt zo gaan leggen. Ik denk dat ik ze echt meer ga gebruiken als symbolen om bepaalde intenties te gaan zetten. Ik gebruik ook heel vaak bindrunen – ik kan daar straks nog efkes verder over gaan – ze echt op uw lichaam tekenen, of op items tekenen, dat is iets wat ik eigenlijk mezelf super veel doe, en dat ook, ik vind dat er weinig alternatieven zijn om echt dat te gaan doen. Pak je staat ‘s morgens op, en jij legt dan bijvoorbeeld uw dingen, uw runen. Ik pik er dan misschien eentje uit, ik heb zoiets van: “Ah, vandaag heb ik dat nodig!” Ga ik efkes gewoon in mijn agenda zetten op die dag, en dat efkes schrijven, gewoon om ergens die intentie en die kracht te gaan channelen naar wat je op dat moment nood aan hebt of wilt, verlangt, maakt niet uit wat het is. Ik vind het zo praktisch en haalbaar.

Lyssa: En kies je dan, bedenk je ‘ik wil nu Laguz voor vandaag mij te ondersteunen’, of pik je, selecteer je één willekeurig blind?

Lana: Soms hangt het er vanaf! Als het echt iets is dat ik echt wil, bijvoorbeeld als ik ga gaan reizen is er een bindrune – dus een combinatie van twee verschillende runes die je daarvoor dient zogezegd – en dan ga ik echt gewoon die pakken en tekenen op mijn valies, of om het even waar, of op mijn voeten letterlijk als ik aan het stappen ben om die extra kracht bij te zetten. Dus soms kan het heel specifiek zijn, maak ik heb ook al wel gehad dat ik zoiets heb van ‘ik weet niet goed wat ik vandaag nodig heb, wat bij mij vandaag ondersteunt’, en dan trek ik er bijvoorbeeld gewoon drie uit om te zien wat er komt. En dan combineer ik die ook en maak ik er een tekentje van.

Lana: En dat kan ik ook soms wel doen, en da’s ook wel heel interessant om te zien dat zo, dat het u naast de woorden dat je krijgt, of de soort van energie dat je krijgt… Want een rune heeft meestal zo wel één samenvattend woord of zo één kapstok eigenlijk waar dat alles een beetje rondhangt, maar het gaat zodanig diep dat daar – zoals ik al zei – heel veel lagen ook inzit. En ik heb zo wel het gevoel dat als je er meerdere hebt die gaan samenwerken, dat je soms beter kunt uitleggen welk gevoel of welke energie dat er aanwezig is.

[00:15:21]

Lana: Want je kunt wel vuur hebben, we hebben dan een rune Kennaz, en dat is de fakkel, dat is een vorm van vuur, zeer ambachtelijk. Maar je hebt ook andere soorten vuur zoals Sowilo is meer elektriciteit, da’s meer een bliksemschicht (Lyssa lacht), ik kon niet op het woord komen. Ja een bliksemschicht, zeer impulsief bijna, zeer krachtig, maar zeer in het moment. En dat zijn twee vormen van iets of wat gelijkaardige energie, maar als je dan bijvoorbeeld een andere rune daarbij plaatst, gaat dat een ander licht scheppen op het nood hebben aan vuur bijvoorbeeld in uw leven. De nood aan vuur, maar toch ook structuur, bijvoorbeeld als er dan Tiwaz bijkomt.

Lana: Als je er zo drie samenbrengt, vind ik dat je altijd wel een veel dieper beeld hebt. Je zegt van ‘die tekens zijn heel eenvoudig, terwijl tarotkaarten dan heel veel…’

Lyssa: Symboliek…

Lana: Symboliek. De rune is eenvoudig, maar in de diepgang vind ik misschien toch nog wel…

Lyssa: Ik denk dat voor mij in rune kan ons collectief geheugen waar we het al over hadden veel meer aan bod komen. En om dan in te gaan op wat jij zegt, de combinatie van Kennaz met Laguz, dan heb je eigenlijk voor mij visueel een kampvuur aan de zee. Da’s een heel andere image en energie die je dan in uw leven brengt dan een bliksemschicht in de zee, of boven de zee. En alle associaties intuïtief die we daarbij hebben, dat maakt het heel rijk. En bij tarot heb je dan natuurlijk alle symboliek en wat meer vooraf bepaalde kennis die erin zit. Maar opnieuw, ook ik heb inderdaad, ik werk zelf weinig met tarot, dus ik kan me voorstellen dat als je hier een specialist naast zet, dat die dat heel anders zou zeggen.

Lana: ‘t Is goed, dat houden voor een volgende aflevering (Lana en Lyssa lachen), kruisbestuiving.

[00:17:53]

Lana: Genoeg inspiratie dus voor nog meer afleveringen. Voor wie geen idee heeft van wat, hoe of welk beest Kennaz nu precies is, of Laguz of Sowilo, daarvoor heb ik een oplossing, want op onze website kun je onze runengids downloaden. Dat is een volledig overzicht met alle runentekens van de elder futhark, dat is de runenreeks die Lyssa en ik gebruiken. Naast de afbeelding kan je ook een korte uitleg vinden waarmee je onmiddellijk aan de slag kan. Die kan je dus vinden op heksendragensneakers.be. Lyssa en ik hebben een andere manier van naar runen kijken, maar toch komen we altijd wel op een soort van gelijke collectieve energie uit. Super boeiend om te zien en te ervaren. Runen zijn namelijk een mooie manier om te gaan verbinden met die verloren kennis die intuïtief toch nog steeds in ons ligt.

Lyssa: De reden waarom ik initieel niet de kennis niet kon opnemen, was ook wel omdat ik in het ziekenhuis was. Ik kom vanuit heel veel studeren, heel veel kennis opnemen met mijn hoofd. En op het moment dat ik in het ziekenhuis was, kon ik eigenlijk nog amper lezen of schrijven, omdat mijn hersenen zo overbelast waren. Dat in mijn lichaam gaf natuurlijk enorm de uitnodiging van ‘Ja Lyssa, je moet gaan voelen, je moet intuïtieve ontwikkeling gaan doormaken’. En nu vind ik het net heel leuk en interessant om dan in het runenclubje te zitten en eigenlijk keer op keer iedereen te horen bevestigen wat ik intuïtief geassocieerd heb met de runen, ook als ik dan de methodologie en de verhalen lees, past het eigenlijk allemaal samen. 

Lyssa: Nu denk ik ook dat wij als mens echt wel capable zijn, of hoe zeg je dat in het Nederlands, om wat dan ook aan elkaar te linken. En dat vind ik ook wel het mooie aan runen, dat het zo… Het geeft enorm veel vrijheid. Qua geschiedenis, ik ben helemaal niet zo bekend met de Noorse mythologie, ik heb theater gestudeerd, dus ik ken veel meer de Romeinse mythologie. En dat vind ik dan ook wel interessant, en dan komt de vraag… Dus interessant om die twee naast elkaar te zien, maar ook de vraag: Hoe komt dat toch dat wij Vlaamse meisjes in het Westen zo weinig van onze lokale mythologie kennen eigenlijk? Ik weet niet, heb jij dat antwoord? (Lyssa lacht)

[00:20:38]

Lana: In de volgende podcast… (Lana en Lyssa lachen) Ik kan daar echt lang, goh. In een deel is het gewoon verloren gegaan, want je zegt Noorse mythologie, maar eigenlijk is het ook Germaanse mythologie, wat letterlijk in die tijd eigenlijk een beetje onze streek ook was. Dus onze voor, voor, voor, voor voorouders, ik denk dat ik nog een heleboel terug zou moeten keren waren echt wel de mensen die dit gebruikten. Een van de oudste runen die zijn teruggevonden was in Frankrijk, dus je kunt echt wel stellen dat runen werden gebruikt bij ons, en die mythologieën, de naam van de Goden waren misschien iets of wat anders, maar eigenlijk liep er veel gelijk. Het probleem is gewoon dat er op dat moment niet veel werd neergeschreven. En daardoor is er ontzettend veel verloren gegaan.

Lana: Gelukkig hebben we dan die Noorse mythologie die wel bewaard is gebleven, omdat de opkomst van het Christendom is pas in een later stadium tot helemaal boven geraakt, dus begonnen in de kaart van Oosten van Rome op, en zo via Rome verspreid naar boven toe. Ze zijn pas in een later stadium geraakt in Noorwegen en Denemarken, dus ik denk voor een stuk dat daardoor er veel meer behouden is van die Noorse mythologieën en misschien in onze streken wat minder, dan ook nog andere redenen hebben. Ik ben natuurlijk geen historicus. Ik denk dat we veel kwijt zijn, maar langs de andere kant ook veel herinneren als we gaan intunen met dat collectief, en dat vind ik ook heel mooi aan runen, dat het tijdsoverschrijdend is.

Lana: En ik wil daar ook nog even bij benadrukken, want dat vind ik heel belangrijk, dat het cultuuroverschrijdend is. Ik denk voor een stuk omdat het zo oud is, dat we kunnen zeggen van het hoeft niet beperkt te worden tot mensen van onze cultuur alleen. Ik denk dat iedereen die runen wil leren meer dan welkom is om daarmee aan de slag te gaan, en dat het niet meer zo gebonden is aan één specifieke cultuur. En ik denk dat dat ook wel de vrijheid is die je voelt in het gebruiken van die runen. ‘t Is zeer universeel, het is dat wat ik ook zeg, het gaat grensoverschrijdend, er zit geen beperking op, er zijn runen die je terugvindt in andere talen dat je zegt van…

Lana: Onlangs had ik ergens een boek gezien, een oude, ik denk dat het een Chinese tekst was. En ik had direct zoiets van: maar dit lijkt nu toch ontzettend hard op runen, of toch de beginselen daarvan. Ze weten ook echt niet vanwaar het afkomstig is, waar dat het zijn oorsprong heeft, dus overal zo wat opgedoken. Dat maakt het ook mooi, omdat het zo oud is dat er eigenlijk wel al een beetje loskoppeling gekomen is waardoor dat we de vrijheid hebben om ermee aan de slag te gaan, wie je ook bent of vanwaar je ook komt, of welke achtergrond spiritueel die je ook hebt, ik denk dat het op heel veel vlakken toepasbaar is, en dat vind ik ook echt wel mooi aan runen.

[00:24:35]

Lana: Hoewel Lyssa en ik elkaar kunnen vinden in die collectieve betekenis van de runen, verschillen onze fysieke runen eigenlijk wel een beetje. Ik heb een houten set dat ik gekocht heb en Lyssa heeft een set van steentjes die ze zelf bewerkt heeft. En dat blijkt nu net ook een beetje symbool te staan voor onze verschillen in benadering.

Lana: Deze runen zijn dus houten runen. Ik had ergens gelezen dat heel veel runen op hout werden, dus echt de mensen die ze dagdagelijks gebruiken, dat dat op hout werd gekerfd. Waarom? Omdat de meeste mensen in de Oudheid – om het zo efkes te noemen – hadden geen toegang tot het bewerken van weet ik veel wat allemaal, om dat in steen te gaan beitelen. Dus in hout kerven was iets toegankelijker. Natuurlijk, daarvan is heel veel verloren gegaan. Dus degene die we vandaag de dag zien zijn ofwel op juwelen aangebracht, ofwel in steen omdat dat de tand der tijd heeft overleefd.

Lana: Dus ik vond dat wel leuk om terug te keren naar dat op hout te gaan branden, want deze zijn niet gekerfd, ze zijn gebrand. En ook het hout waarvan dat ze gemaakt zijn. Deze zijn gemaakt van bomen die groeien op een spirituele plek in Edinburgh, Schotland. Ja…  (Lana zucht) Voor wie mij al een tijdje volgt, weet mijn obsessie met Schotland (Lyssa lacht). Dus toen ik dat zag, had ik direct zoiets van: “Ja, ik ben verkocht (Lana lacht) Deze zijn gewoon voor mij!” Ik vind het idee van ze ergens op aan te brengen met een diepere betekenis vind ik ook wel belangrijk. Voor mensen die net beginnen zeg ik altijd van ‘je moet nog niks hebben, je moet er geen kopen, schrijf ze gewoon op een paar blaadjes en trekt uw blaadjes gewoon en het kan maar zo simpel zijn’.

Lana: Dat is hetgene wat runen ook zo toegankelijk maakt, bij tarot moet je inderdaad al een tarotkaartenset hebben, bij runen heb je absoluut niks nodig. Je kan gewoon direct aan de slag gaan. Maar als je dan toch later steentjes of houten staafjes of om het even wat wilt gaan doen, denk dan even ook na over waar je ze op aanbrengt, of wat je aanschaft om mee te gaan werken, omdat ik toch het gevoel heb dat dat enorm belangrijk is. Jij hebt steentjes?

[00:27:33]

Lyssa: Ik denk dat dat ook te maken heeft, da’s eigenlijk spontaan zo gekomen. Ik heb dat niet per se over nagedacht, maar ik denk dat dat uiteindelijk ook zo gekomen is omdat ik heel veel behoefte had aan gronding. En een steen is zowat zwaarder, en ik merk ook wel als ik het zakje vasthoud, dat heeft iets heel grondend, of als ik ze gooi… Ik leg ze dus niet, ik gooi ermee (Lyssa lacht)…

Lana: Hupla… (Lana lacht)

Lyssa: En dan heeft dat echt zoiets stevig landend. Maar wat ik ook wel heel leuk vind aan dat houten is dat de symbolen… Dat je eigenlijk ziet aan de symbolen dat ze oorspronkelijk in hout gemaakt zijn…

Lana: Ja, inderdaad. Je hebt enkel neerwaartse en diagonale lijnen bij runen, en dat komt inderdaad omdat ze enkel zo konden gekerfd worden in hout. Dat heeft vind ik terug weer die connectie met dat verleden. Ik apprecieer dat wel.

Lyssa: En zoals ik het hoor klinkt het eigenlijk, voor jou verbinding is vooral eigenlijk verbinding met roots en verleden en onze omgeving nu. En bij mij gaat het denk ik wat meer over in mijn lichaam zijn. Net die verbinding met mijn ik, dat is een heel andere benadering. Ik zou beginnen met, afhankelijk of je zelf een set hebt of niet, dat ze wel in elk geval voor je liggen. Je kan ook gewoon een prent nemen op Google. En daar een aantal symbolen gaan uithalen die je meteen aanspreken, twee of drie, en dan te gaan kijken naar ‘wat stelt dat voor voor jou?’. Echt symbolisch visueel, want uiteindelijk is het ook de bedoeling dat je je betekenissen gaat onthouden gekoppeld aan de stenen, dus dan is het gemakkelijkste als je ziet: ah dit lijkt op een dakje, het doet me denken aan een huis…

Lyssa: En daar je eigen verhaal van te gaan maken: een huis wat betekent dat voor mij? Mijn lichaam, maar ook het huis waar ik ben, maar ook misschien het land, veiligheid, onderdak, allerlei associaties. Dus dat is al een paar stappen, en eigenlijk ook te gaan kijken naar de lessen die je zelf al geleerd hebt omtrent bijvoorbeeld het gegeven van een huis. Voor mij is het belangrijk dat een huis een plek is waar ik zeggenschap heb, of leiderschap heb. Of mijn lichaam is mijn huis, en hoe heb ik dat ontwikkeld? Van dat soort lessen.

Lana: Ik heb al direct zin om het zelf ook een keer allemaal te gaan doen, terwijl ik er al zoveel mee bezig ben. In ons runenclubje doen we ook een soort van meditatie apart nog op voorhand om extra connectie te maken met die runen, en dat is ook iets waarvan ik geschrokken ben, van hoe intens en hoe mooi dat kan zijn. De bedoeling is dat je de runen visualiseert in je hoofd; ik doe dat meestal in een rode kleur, maar ik denk dat je daar zelf mag kiezen hoe je dat ziet. En één keer dat je dat zo echt helder in uw geest haalt, hoeveel associaties dat er komen, of hoeveel verhalen dat er in uw hoofd springen en hoe dat dan toch altijd op een of andere manier klopt voor uzelf, en toch ook klopt voor de diepere betekenis die dan in de geschiedenis geschreven wordt. Dus daarop mediteren vind ik ook echt een heel krachtige manier om connectie te maken met de magie van de runen dan.

[00:31:25]

Lana: Zullen we een keer een legging doen?

Lyssa: Ja, is goed.

Lana: We dachten dat het misschien ook wel fijn zou zijn moesten jullie ons beiden eens een legging horen doen. Lyssa die gooit haar steentjes en pardoef viel er al eentje van de tafel, wat uiteraard ook een betekenis heeft. En in mijn legging gaat Lyssa drie runenstokjes leggen, je kan een foto van de legging vinden op onze instagram. Hoewel de leggingen voor ons zijn, kan het misschien ook een inspiratie bieden voor jouw eigen leven. Er kwam alvast enkele boeiende dingen naar boven voor ons beiden.

Lyssa: Aan de basis ligt eigenlijk een nieuw begin, en wat daarbij ligt is schaarste, is een behoefte aan minimalisme, aan minimaal. Een behoefte aan rust zou ik zeggen (Lana en Lyssa lachen). En daarin een nieuw begin van we staan op een plek waar we nieuwe dingen starten, kijk en kat komt er meteen bij…

Lana: Wolfje is weer van de partij voor moral support.

Lyssa: Goeie energie te brengen. En daarboven ligt de emotie, want ik heb vier, vijf kristallen eraan toegevoegd, die staan allemaal voor een emotie. En da’s de emotie van verdriet, en dat is eigenlijk dus de uitnodiging om de rust te nemen, om rust toe te laten (Lana en Lyssa lachen). Bovenin ligt eigenlijk ook weer, en dat ligt wat verderaf, dus het is duidelijk dat het moeite kost om ertoe te komen, maar de note om even jezelf niet te moe te laten zien en te mogen een stap naar achter te zetten, en een soort van weer rust, maar ook… Ik denk aan een gladde waterspiegel, dat het ook even buiten je om rustig is. En dan Berkana die eraf gevallen is kan eigenlijk ook weer zo echt… Er is heel veel overvloed naar je toegekomen, en het mag even geparkeerd worden, het mag even gewoon zo van: het is er, vertrouw er maar op, maar wat er nu op tafel ligt letterlijk is het omarmen van minimalisme en de gladde zeespiegel.

Lyssa: Ik lees nu echt gewoon wat er ligt, maar dan weet ik ook wat er gaande is en dan probeer ik dat wat gesplitst te houden, maar dat sijpelt wel door…

Lana: Dat is waarom ik niet zo graag lees voor andere mensen, omdat ik heel vaak het gevoel heb dat je zo dingen van uzelf daarin steekt. Ik doe dat eigenlijk niet, ik weet dat jij dat doet, maar ik doe dat eigenlijk bijna niet, lezen voor andere mensen. Maar voor jou ga ik het nu wel eventjes doen. Ik ga ze er even bijhalen.

[00:34:45]

Lana:(Lana haalt de runen). Alright, ik stel voor gewoon dat jij er drie trekt.

Lyssa: Woehoe… (Lyssa trekt drie runen).

Lana: Alright, let’s see. We hebben Perthro, het kapje met de dobbelsteen, met de kansen, opportunities. Dan Jera ligt omgekeerd, en dan Thurisaz. Dus je hebt eigenlijk a world of opportunities die klaar is om te manifesteren en Jera is jaar, het gaan van de seizoenen, het keren van de zomer naar winter. Het voorbijgaan van de dingen, en ik lees ook heel vaak omgekeerd, dus ergens misschien een soort van loslaten of een soort van besef van sommige dingen blijven steeds verdergaan en je kunt dat ook niet tegenhouden. De tijd en het verloop van de seizoenen kan je niet tegenhouden, dat brengt oogst met zich mee en dat brengt heel veel positiviteit met zich mee, maar dat brengt soms ook afscheid en verdriet. En de herfstperiode waar we nu ingaan is symbool daarvoor, voor dat achterlaten en op zoek gaan naar die rust. Ik denk dat dat een heel mooie is.

Lana: En dan Thurisaz, de hamer van Thor, voor mij is dat echt zo: moet ik vechten, of moet ik bouwen?

Lyssa: Bouwen! (Lyssa en Lana lachen)

Lana: Wauw, dat was echt… Super mooi. Maar dan is Jera misschien de uitnodiging om nog even te wachten.

Lyssa: Ja, rustig aan.

Lana: Rustig aan, omdat bouwen is eigenlijk energie van de lente, en we gaan net naar de winter toe. Dus dan heb ik energetisch zoiets van: hmmm, bouwen oké ja, maar misschien nog net niet in volle gang nu. Pertho heeft wel aan van dat er kansen zijn dat er dingen op uw pad komen, dat het allemaal gaat komen in you-time, maar dat je terwijl misschien de opportunity krijgt van tijdens de wintermaand aan uzelf te bouwen, of aan andere dingen te bouwen, zodat het in de lente zich ten volle kan gaan openbloeien en manifesten. Eigenlijk wel mooi. Ik zal er straks een fotootje van nemen.

[00:37:58]

Lyssa: Ook Perthro staat ook als bindrune op mijn nagel gelakt, dus vind ik mooi.

Lana: Het is heel hard aanwezig.

Lyssa: Dankjewel.

Lana: Voor de mensen die zoiets hebben van, ze spreken daar allemaal over Ehwaz, Mannaz en al die andere vreemde woorden, je kan op onze website een gratis runegids downloaden. Daar staan ze allemaal in met ook een beetje korte uitleg bij elke rune. En daar kan je zeker al mee aan de slag gaan. Dus neem zeker een kijkje op heksendragensneakers.be. We gaan dit ook linken in de shownotes. Misschien moeten we het dan nog heel eventjes kort hebben over wat er op het programma staat de komende maanden, want normaal gezien… In oktober gaat sowieso het membership terug van start, en normaal gezien deed ik daarvoor de runenleggingen, maar zoals de runenlezing daarnet heeft aangeduid (Lana lacht), moet ik het een beetje kalmer aan doen, een beetje dingen op pauze zetten. Dus ik had dat al een beetje op voorhand voorzien, en Lyssa jij gaat het overnemen.

Lyssa: Ja, heel veel zin in!

Lana: Wat mogen de mensen zo wat verwachten van die runenlezingen?

Lyssa: Eigenlijk een beetje wat ik net ook gedaan heb: een lezing van de maand, van de energie van de maand en daarin leg ik vooral hoe je er zelf naar kijkt of luistert, heel erg gaan voelen in je lichaam ‘wat spreekt me aan’ en van daaruit gaan bewegen. Want ik deel vanalles, ik deel wat er op tafel ligt, maar uiteindelijk is hetgeen wat jou doet viben en in actie brengt, dat is het belangrijkste om vooruit te komen. Heb jij nog verwachtingen Lana? (Lana en Lyssa lachen)

Lana: Nee, ik denk dat, jij hebt het al een paar keer gedaan, mensen waren heel enthousiast. En ik denk dat het altijd heel waardevol is om inderdaad die eigen blik erop te werpen en toch ergens een beetje inspiratie te hebben voor wat de maand gaat brengen, misschien wat aandachtspuntjes, dat ze misschien wat intenties kunnen zetten op basis van wat er naar bovenkomt in zo een lezing, ik denk dat dat altijd heel interessant kan zijn voor mensen. Dus ik ben ook heel benieuwd naar de reacties. In oktober starten we ermee, voor wie meer informatie wil over het membership, kan gaan naar onze website heksendragensneakers.be/membership.

Lyssa: En als je trouwens al een keer wilt zien, ik heb de energy reading van september gedaan en die kan je vinden op mijn Instagram, dan kan je zien hoe het eraan toe zal gaan in de membership.

Lana: Yes, all right, gaan we ook linken. Goed, ik denk dat we daarmee zowel een beetje een dieper beeld hebben gegeven over wat runen zijn. Als je nog vragen hebt, mag je zowel mij als Lyssa via Instagram een bericht sturen. We doen niet liever dan praten over runen (Lyssa en Lana lachen). Voor de mensen die graag een eigen runenclubje willen starten, mag je ook altijd vragen hoe wij daarmee begonnen zijn. en dan denk ik dat we nog wel heel veel gesprekken over runen gaan hebben. Misschien dat we er nog wel een aflevering een keer erover opnemen.

[Afsluiting]

[00:41:24]

(Outromuziek)

Lana: Ik hoop dat jullie ervan genoten hebben, dat jullie geïnspireerd zijn, zelf met de runen gaan beginnen. En tot volgende week, now go spread your magic.

[00:41:45]

About Post Author