Skip to content

[Introductie]

[0:00:00]

(Intromuziek)

Lana Bauwens: Welkom terug bij Heksen Dragen Sneakers, de podcast over spiritueel leven in een moderne wereld. Mijn naam is Lana Bauwens en ik ben jullie host.

Lana: Het zijn de laatste dagen van het jaar 2021 en amai, dat is voorbij gevlogen. En dat betekent ook cadeautjestijd. Dea zorgde dit jaar voor onze Ya Ya Yule cadeaugids vol inspiratie voor spirituele cadeautjes. Ook onze sponsor House of Formlab heeft een aantal leuke dingen voor onder de kerst- of yuleboom. Zo heb je het Oak, Ash & Thorn Tarot Deck met prachtige dierenillustraties. Helemaal ecologisch gemaakt en in een beperkte oplage. Of wat dacht je van een super schattig kristallen kerstbomen uit boomagaat om abundance aan te trekken. Je hoort het, keuze genoeg om wat magie in je feestdagen te steken. Alle tips en zoveel meer kan je vinden in de Ya Ya Yule cadeaugids op onze website heksendragensneakers.be

Dit is de laatste aflevering van het jaar en dat wil ook zeggen dat de deuren voor ons membership binnen enkele dagen terug opengaan. Zorg dat je op de wachtlijst staat, want er komt namelijk iets nieuws aan… Ik ga nog niet verklappen wat, maar naast dat nieuws hebben we ook een fantastisch programma aan webinars voorzien met onder meer yoga nidra, celestial singing, spirit guides, mindset rond beginnen en nog zoveel meer. Surf naar heksendragensneakers.be/membership voor alle informatie en om je dus op de wachtlijst te zetten. Van zodra de deuren opengaan heb je ook toegang tot alle video’s en webinars van de voorbije zes maanden. Ideaal dus om deze koude donker maanden door te komen.

[0:02:17]

Voor velen onder ons betekent spiritualiteit terug de link opzoeken met de natuur. En ik denk dat dat nog net iets belangrijker is voor vrouwen die vooral connectie leggen met leven volgens de maan. De cyclus van de maan hebben we zo al een paar keer besproken in vorige afleveringen en je kan ook op onze academie een cursus vinden van Charlotte De Baere over leven op het ritme van de maan. Maar in deze aflevering wou ik graag inzoomen op de volle maan. Wat gebeurt er nu precies op de volle maan, en waarom is die zo belangrijk? Hoe kan je nu weten wanneer het volle maan is? En ook, moet je nu per se een ritueel doen, exact op dat moment, of kan het 2 dagen later nog? En hoe kan ik nu zo’n ritueel gaan doen? Heel veel vragen rond die volle maan die ik in deze aflevering hoop te kunnen beantwoorden. 

[0:03:27]

Hoewel ik het uiteraard ga hebben over het spirituele aspect, wil ik eerst eventjes terugkeren naar de les aardrijkskunde (Lana glimlacht). Ik ga eerlijk zijn, aardrijkskunde was niet mijn beste vak op school. Maar misschien moeten we eventjes gewoon kijken van: wat is dat nu weer, die volle maan? En ik heb zelf ook efkes mijn geheugen moeten opfrissen, en het is wel efkes interessant om daar te gaan over nadenken, efkes bij stil te staan bij het meer wetenschappelijke, of toch meer het niet-spirituele van de maan.

Het eerste wat ik heel interessant vond: volle maan is een maanfase waarbij de maan volledig verlicht wordt door de zon vanuit het perspectief van de aarde. Dat is nu echt super vreemd, maar op een bepaald moment heb je gelijk het gevoel dat het de maan is die licht geeft, en ik was ergens… Ik weet dat uiteraard wel dat de maan geen licht geeft, maar ik was dat ergens eigenlijk wel een beetje vergeten dat dat niet het licht is van de maan, maar dat dat het licht is van de zon. Ik vind dat sowieso al zeer fascinerend, maar iets wat ik totaal vergeten was is dat je de maan, de volle maan, enkel kan gaan waarnemen vanuit het perspectief van de aarde. Dus als je niet op aarde staat, moest je ergens anders in de ruimte rondzweven, dan zou je geen volle maan kunnen zien. Dat vond ik echt ook wel heel speciaal, want dat maakt die band toch wel iets spectaculairder dan, althans in mijn hoofd.

En dan was ik ook aan het nadenken over de ruimte en de maan en zo. En in de fantastische, echt waar meesterwerk, de film Dune, zag je op een bepaald moment een beeld van een planeet die 2 gigantische manen had. Ik vond dat zo ontzettend cool. Ik had zoiets van: “We zijn zo gewoon dat wij een maan hebben, dan zijn er nog planeten die manen hebben.” En inderdaad, Mercurius en Venus hebben geen manen, wat ik ook ontzettend vreemd vind, stel u eens voor, een planeet en die heeft geen manen? Dat lijkt mij een beetje creepy eigenlijk. De aarde heeft er één, Mars heeft er twee, maar ik ga eerlijk zijn… Ze zeggen dat dat manen zijn, maar ik vond dat nu wat halve manen die van Mars (Lana lacht).

Maar het meest fascinerende vond ik Jupiter, die heeft er 79, en Saturnus heeft 82 manen. En je weet hoe je zo op volle maan toch altijd zo een beetje (Lana lacht), dat je dat toch wat voelt. En wij hebben er maar één, en dan dacht ik van: och mijn god, wat moet dat zijn als je zo 82 volle manen hebt (Lana lacht). Allez ja, soit, ik denk dat ik zot zou komen. Maar dus 82 manen, Saturnus heeft er de meeste. Uranus heeft er 27 en Neptunus heeft er 14.

En het fascinerende is dus dat al die manen hebben ook maanfases. Dus dat betekent wanneer de zon de maan verlicht vanuit het oogpunt van die planeet, zie je dus daar ook een volle maan. En ik vond het ook gewoon wel fascinerend. Je moet u eens voorstellen dat je naar boven kijkt, en in de plaats van één volle maan dat je er verschillende ziet, los van het effect waar ik me een beetje zorgen over maak. Dat moet toch ergens wel iets magisch mooi zijn om dat te kunnen zien. Maar goed, dat eventjes geheel terzijde. Heel fascinerende info.

Maar terug naar onze planeet, want we denken heel vaak – mezelf inclusief – dat een volle maan een hele nacht duurt, maar eigenlijk is de maan maar een paar seconden volledig vol, en da’s wanneer ze overgaat van wassende maan naar afnemende maan. Dus die eigenlijke volle maan is maar een paar seconden. Uiteraard, met ons oog kunnen we dat onmogelijk zien en lijkt dat of dat de volle maan de hele nacht vol is, maar dat is dus niet zo. Plus de helft van de volle manen zijn niet zichtbaar vanop onze locatie. En onze locatie, ik woon in Gent, daarmee bedoel ik ook gewoon België, dus de helft van de volle manen die ga je niet kunnen zien. Dus het moment waarop die volle maan 100% vol is, staat die op een locatie die wij niet kunnen zien.

Dat komt omdat de maan op dat moment onder onze horizon zit, waardoor dat we ze niet kunnen waarnemen. En dat komt eigenlijk door de baan die de maan maakte rond de aarde. Dat zorgt ervoor dat soms als mensen zeggen ‘het is volle maan op die datum’, dat dat verwarrend is, want als je bijvoorbeeld in Amerika bent, dan is het volle maan op die datum, maar eigenlijk bij ons is het dan volle maan de volgende dag. Ik ga daar straks nog even verder op in dat het wat duidelijker wordt, maar dat kan soms heel verwarrend zijn. Maar het exacte moment van de volle maan kan dus zijn dat het ook overdag is, en dat dat enkel waar te nemen is bijvoorbeeld op dat moment aan de andere kant van de wereld.

Nog iets heel interessant is het feit dat je eigenlijk altijd dezelfde kant van de maan te zien krijgt, omdat er dus, je kent die term misschien wel: the dark side or the far side of the moon krijgen wij eigenlijk nooit te zien, ik vond dat ook gewoon een heel interessant weetje.

En dan denk ik dat we allemaal ondertussen wel al weten dat de cyclus van de maan heel anders is dan de kalender van één maand. Eén maan, maand om het dan zo eventjes te noemen, duurt 29 dagen, 12 uur, 44 minuten en 2,9 seconden, (Lana lacht) fantastisch. Wat wil zeggen dat er 12 maancyclussen zijn in één jaar, en dat wil zeggen dat een maanjaar 354, 8 uur en 48 minuten duurt. Je merkt het al direct op, 354 dagen, da’s geen 365 dagen. Dat komt eigenlijk niet overeen met de jaartelling die wij in stand houden. Da’s ook een beetje logisch, want hoe leuk het ook zou zijn ons leven op te bouwen rond de maan, het feit dat dat zo 2,9 seconden… Maar ook gewoon, het zou niet makkelijk zijn om te tellen. Ons leven zou heel moeilijk worden.

Het ding is, doordat die twee niet gelijk lopen, normaal gezien zijn er 12 volle manen in een jaar, maar om de zoveel tijd heb je een dertiende volle maan op een jaar. Da’s een fenomeen, dat heet the blue moon, ik ga daar straks nog op terugkomen. Maar in een periode van 19 jaar ga je zeven keer hebben dat er eigenlijk een dertiende volle maan is op 1 kalenderjaar. Dus ’t is niet altijd zo dat er 12 volle manen zijn, da’s eigenlijk hetgene dat ik wil meegeven. Zoals ik al zei, als je zou redeneren van: de eerste volle maan van het jaar is wanneer het jaar begint, maar door dat die dagen zo raar lopen en dat dat altijd een beetje opschuift, krijg je dus het feit dat je niet je jaar zou beginnen op 1 januari, maar dat dan het volgende jaar op een andere dag zou vallen.

Ik ga dat concreet maken: in 2018 viel de eerste volle maan van het jaar op 1 januari. In 2019 viel de eerste volle maan van het jaar op 21 januari. 2020 was het 10 januari, dit jaar was het 28 januari, en in 2022 gaat de eerste volle maan vallen op 17 januari. Dat zou heel verwarrend zijn op nieuwjaar elke keer op een random andere dag te gaan vieren, dus gewoon voor praktische overwegingen is dat niet mogelijk om te gaan leven volgens de maan, en hebben we dus gekozen voor 1 januari, elke keer hetzelfde. We hebben 365 dagen, een maand is 30 of 31 dagen. Da’s net iets gemakkelijker.

[0:13:52]

Wat ook interessant is, is het feit dat je dus… Je hebt een zonsopgang, en je hebt ook een zonsondergang, maar datzelfde heb je dus ook… Je hebt ook een maanopgang en een maanondergang. Moonrise and moonset vind ik net iets gemakkelijker qua woorden om te gebruiken. En dat is eigenlijk het moment waarop dat de maan verschijnt aan de horizon bij ons. Je hebt heel vaak dat je zo de maan eigenlijk al kan zien als het dag is. Dus soms kan het zijn dat de moonrise eigenlijk al overdag is, en da’s afhankelijk van de locatie waarop je je bevindt.

Dus het kan zijn dat de maan eigenlijk al vol is, maar dat die nog niet is opgekomen, en dat je de maan ook nog niet kan zien. Het kan dus ook zijn dat de volle maan overdag valt, zoals ik al zei, dat geeft soms verwarring over welke datum is het nu juist? Omdat wij altijd redeneren van: de maan is ’s nachts, maar dat is dus eigenlijk niet waar. De maan is gewoon altijd, het hangt af van jouw locatie. En een goede app dat ik gebruik om te weten wanneer het nu exact volle maan is voor jouw locatie en wanneer dat de maan opkomt en de maan ondergaat, is de app ‘Time Nomad’. Da’s voor Apple, ik weet niet of dat hij beschikbaar is voor Android, sorry daarvoor, of voor andere toestellen. Dat ga je eventjes moeten checken. Maar dus voor de Apple gebruikers, de app Time Nomad.

Het is een beetje een ingewikkelde app, maar het voordeel daarvan is dat je de locatie dus kan ingeven, en dat ik dus kan instellen voor Gent en op Gent elke keer kan kijken hoe dat de stand is van de maan, wanneer dat die opkomt, heel interessant. Dus bijvoorbeeld, op volle maan… De volle maan van 20 oktober was om 16:57. Dus op 16:57 was exact de maan 100% vol. Maar het ding is dat de maan op dat moment in Gent pas opsteeg om 18:57. Dus de volle maan was eigenlijk al gepasseerd nog voor dat de maan hier aan de horizon is verschenen. Dus eigenlijk hebben we dan de volle maan zo wat gemist. Is dat nu belangrijk? Neen, da’s niet super belangrijk. De maan is nog altijd vol, maar ik vond het toch wel belangrijk om dat toch efkes te delen, omdat dat misschien beter inzicht geeft waarom dat die data soms wat kunnen anders zijn.

[0:16:54]

Waarom is een volle maan precies zo belangrijk? Een van de belangrijkste reden dat we die effecten voelen van de maan, is gewoon omdat de maan effect heeft op water, en daardoor de getijden creëert. Maar hoe zat dat nu ook alweer, wat waren die getijden precies? Want we weten dat ergens allemaal wel. Wat betekent dat precies, de zwaartekracht van de maan en gedeeltelijk ook van de zon die zorgen voor de beweging van water op aarde? Wanneer de kracht van de zon en de maan elkaar versterken, dus als die op één lijn staan, dan krijg je springtij, krijg je water dat heel actief is. Om de 15 dagen krijg je eigenlijk springtij. 

Wanneer dat de maan en de zon en de aarde haaks staan, dus in een hoek staan, dan heb je het eerste en het laatste kwartier van de maan, en dan is het doodtij. We gaan vooral focussen uiteraard op dat springtij, want dat is wanneer dat we de maan het meeste gaan voelen, en dat is op volle maan en nieuwe maan, want dan staan de aarde, maan en zon op 1 lijn. Ik heb altijd ervan uitgegaan dat het effect van de maan het heftigste is op volle maan. Maar dat is eigenlijk niet waar, tijdens volle maan staat de aarde tussen de maan en de zon. Bij nieuwe maan heb je de aarde, de maan en de zon. Dus de maan en de zon staan dan het dichtst bij elkaar, en zorgt er eigenlijk voor dat die elkaars kracht versterken. Bij volle maan staat de aarde in het midden en staat de maan en de zon ver van elkaar verwijderd, en dat zorgt ervoor dat nog altijd versterkt wordt, maar een pak minder dan bij nieuwe maan.

Dus eigenlijk zou je meer effect moeten voelen op nieuwe maan, als we puur gaan kijken vanuit fysica enzo. Maar waarom dan die fascinatie en die nadruk op die volle maan? Ik denk dat dat eigenlijk vrij simpel is, omdat de volle maan, dat je dat kan zien, en die nieuwe maan zie je gewoon niet. Die volle maan, als je naar boven kijkt, dat grijpt u direct, dat zorgt voor fascinatie. En wanneer dat we kijken naar de Egyptische mythologie, dan heb je een prachtig verhaal dat ik echt efkes wil delen over Osiris, da’s een Egyptische God. En ik ga niet in detail gaan, maar zijn broer Seth vindt hem blijkbaar niet zo leuk, en die snijdt Osiris in 14 stukken, vrij gruwelijk. 

En dan heb je zijn zus/vrouw, maar laten we het efkes op vrouw houden, zijn vrouw Isis. Isis is uiteraard daar niet gelukkig mee dat Osiris in stukken gesneden is en beslist om die 14 stukken samen te gaan zetten, zodat ze nog 1 nacht met hem samen kan doorbrengen vooraleer dat hij terug sterft. Dat verhaal is eigenlijk het verhaal over de maancyclus, want de maan heeft in essentie 14 fases waarin er kleine deeltjes van de maan verdwijnen en er terug bijkomen. Dus Osiris wordt geleidelijk aan in stukjes gesneden tot wanneer dat het nieuwe maan is en er niks meer van hem overblijft. Waarna Isis hem terug stukje per stukje in elkaar zet tot wanneer Osiris terug vol is voor 1 nacht. 

Ik vind dat een heel mooi verhaal, Osiris is ook gelinkt aan de maan als God en we kunnen dus eigenlijk, als we dat verhaal een beetje volgen, kunnen we dus eigenlijk de volle maan koppelen met die ene nacht waarbij dat we nog een keer kunnen feestvieren, kunnen genieten. We associëren dat met heel zijn, met terug volledig zijn, want de ene keer is onze maand – da’s niet met alle manen zo – maar onze maan een heel mooie ronde schijf, heel fascinerend op zich. En dat geeft heel veel positiviteit, en dat is eigenlijk de fascinatie met die volle maan.

Daarnaast moeten we er ook gewoon rekening mee houden dat vroeger was er gewoon geen licht. Dus als je wou gaan vieren, als je ’s nachts speciale dingen wou gaan doen, dan had je gewoon ook het licht van de maan nodig, en die is het felst op volle maan. Dus er zijn verschillende redenen waarom dat het zo gegroeid is dat die volle maan heel belangrijk is.

[0:22:33]

Wat betekent dit dat nu op spiritueel vlak? We gaan efkes terug naar Osiris. Ik vind dat verhaal gewoon heel makkelijk om dan te gaan onthouden van wat je wanneer kan gaan doen. De periode van de nieuwe maan naar volle maan is om dingen te bouwen. In nieuwe maan is Osiris helemaal in stukjes gehakt en is hij dood, en de periode van nieuwe maan naar volle maan gaat Isis alle stukjes terug samen… Dus de periode van nieuwe maan naar volle maan is om te bouwen, is om de stukjes samen te brengen en te zien in die periode als je alles waar je aan gebouwd hebt, waarin je aan gewerkt hebt, om op volle maan daarvan te kunnen genieten. 

En daarna, na die volle maan, is het tijd om te gaan afbouwen, om alles terug te laten wegvloeien, om terug te geven en tot wanneer het nieuwe maan is en alles weg is. Dus gebruik dat verhaal misschien, voor mij werkt dat heel goed zo’n verhalen om te gaan onthouden welk soort energie je hebt en hoe je daarmee kunt gaan werken. Dus de nieuwe maan is om voor te bereiden wat je graag wil gaan zien dat op volle maan wordt gemanifesteerd. Eenmaal dat de volle maan achter de rug is, is het tijd om te gaan loslaten. Maar ik denk dat het vooral belangrijk is, die volle maan dat we onthouden dat Isis daar één nacht heeft met haar geliefde om te feesten, om te vieren, om te genieten. 

En ik denk dat het dat vooral is wat de volle maan symboliseert. Elke volle maan heeft ook een typisch aandachtspunt of betekenis. De namen en hun betekenis van de volle maan komt voort uit oude culturen en ’t is heel sterk gelinkt aan de cultuur van Native Americans. Zoals aardbeimaan misschien in de vorige aflevering, de geschiedenis van magie, komt heel veel van de spirituele cultuur van Native Americans vanuit de steppe regio. Ik heb dat daar allemaal in uitgelegd. En die steppe regio heeft ook heel veel invloed gehad op onze cultuur hier, op druïden, op Kelten. Die zijn daar ook heel sterk door beïnvloed geweest. Alleen, ik weet Native American culture heeft ontzettend hard afgezien, zijn ook heel veel dingen verloren. Ik heb daar ontzettend veel respect voor. Maar zij hebben ook heel veel aan conservation gedaan. En er is heel veel van hun cultuur nog behouden, waarbij dat wij heel veel verloren zijn door de invasie van het Christendom en de Romeinen.

Ik weet dat heel veel gelinkt is aan die Native American culture, en ik wil daar heel veel respect voor hebben. Maar ik denk dat er ook heel veel komt vanuit de Anglo Saxische cultuur, maar dat we die linken doorheen de geschiedenis helaas een beetje kwijt zijn. Het belangrijkste wat je eigenlijk moet onthouden is dat die namen afkomstig zijn van oude volkeren, en de manier waarop die nauw samenleefden met de natuur, met planten en met de oogst. Je kan die namen en die thema’s dus gaan zien als ook een soort connectie met voorouders. Ik ga ze heel efkes overlopen, beginnen in januari en dat is de wolfmaan. 

En die heet zo, omdat de wolven als ze aan het huilen zijn naar de maan, dat het dan meer gehuil was. Waarom? Omdat tegen januari hebben die ontzettend veel honger, dus het gehuil van de hongerige wolf. In februari heb je de sneeuwmaan, februari is klassiek de maand waarin dat er het meeste sneeuw valt. Maart is de wormmaan, de wormmaan is de laatste maand van de winter en die wormen zijn eigenlijk de eerste tekenen van dat de dooi is ingezet, en dat de grond omgewoeld wordt en klaargemaakt wordt voor een nieuw seizoen.

April is de rozenmaand. De rozenmaan gewoon omdat de eerste bloesems er zijn, de natuur begint te ontwaken en die roze kleur komt dus van die bloesems. Mei is de bloemenmaand, uiteraard, alles begint te bloeien, dus eerst als je die eerste bloesems… Nu staat eigenlijk alles eigenlijk in volle bloei. En in juni is de aardbeimaan, en da’s gewoon het symbool voor de eerste oogst. In juni kunnen we voor de eerste keer eten verwachten, vruchten plukken van die bloesems. Het inzetten eigenlijk van de zomer. Die is er in juli met de hertmaan, the bugmoon, en dat verwijst naar het gewei van het hert dat is afgevallen en het begint terug te groeien, dat gewei is terug aan het groeien. Augustus is de steurmaan, steur is een soort vis. Dat staat voor de overvloed aan vissen die op dat moment voor die volkeren ook heel belangrijk was. En september is de oogstmaan, uiteraard in september staan de velden vol met maïs en granen die allemaal geoogst moeten worden. 

En het ding is daar ook dat de volle maan hielp om tot ’s avonds laat alle oogst te gaan doen, dus oogsten onder het licht van de maan. In oktober begin je al te voelen van dat het kouder wordt, dan moeten we beginnen voorbereiden voor de winter, en da’s de jagersmaan of de bloedmaan. En da’s een referentie uiteraard naar het begin van de jacht, de voorbereiding van de winter zodat er genoeg eten is om te overleven. November is de bever- of de vriesmaan, in november hebben we de eerste periode van vries en hebben we ook de bevers die beginnen hun dammen te bouwen, ook een referentie naar het voorbereiden van uw knusse cocon van de winter. Ten slotte hebben we december, dat is de maan van de langste maand of de koude maan. En dat is uiteraard een referentie naar de donkerste tijd van het jaar.

Die namen dat gaat over de volle maan, die naam geeft de volle maan aan, maar ’t is eigenlijk de 29 dagen die volgen na die volle maan, worden ook omschreven met die term. De nieuwe maan die daarin valt noemt dus ook zo. Dus je hebt ook een wormnieuwemaan, een jagersnieuwemaan. Dus ’t is zowel de volle maan als de nieuwe maan die zo heten. Een interessant weetje is dat die namen ook bijvoorbeeld gebruikt worden door NASA.

[0:30:11]

Daarnaast naast al die namen voor de gewone klassieke volle manen, heb je ook nog die fantastische manen waar dat iedereen altijd heel wild en enthousiast over is, zoals de supermoon, the blue moon, the blood moon, allez, je hebt allerlei soorten manen. Soms is het een beetje overweldigend allemaal (Lana lacht), want wat betekent dat nu allemaal?

Laten we beginnen met de supermoon, heel vaak wordt er gezegd van: “Het is een supermoon, heel belangrijk.” Maar wat betekent dat nu eigenlijk? Dat betekent eigenlijk dat op dat moment de maan, de volle maan eigenlijk heel dicht bij de aarde staat. Dus die baan die de maan maakt rond de aarde, soms zorgt dat er gewoon voor dat die maan een beetje dichterbij de aarde komt. Uiteraard, als die maan dichter komt, dan lijkt die veel groter en dan lijkt dat ook alsof die veel meer licht geeft. De maan is altijd even groot uiteraard (Lana lacht) en geeft ook altijd evenveel licht, maar dat lijkt gewoon zo. En daarom noemt dat de supermoon. Supermoons krijgen die naam van als dat ze binnen een bepaalde afstand van de aarde zijn. Dus je gaat op een bepaald moment veel supermoons hebben, omdat die baan dan plotseling heel dichtbij is. Het is ook niet van toepassing op volle manen. Je hebt ook supermoons met nieuwe manen, maar supermoons met nieuwe manen dat doet niet veel voor ons, want ook al staat de maan dan dicht, we kunnen ze niet zien. Dus vandaar dat we vooral focussen op supermoons als het een volle maan is, omdat je dat echt wel kan zien. 

Op dat moment lijkt ze dus 13% groter en 30% feller, dus dat kan al wel efkes tellen. Op 12 december 2008 stond ze op haar dichtste punt in 15 jaar, 19 maart 2011 was het ook een supermoon en dan stond ze op haar dichtste punt sinds 18 jaar. 14 november 2016 stond ze op haar dichtste punt in de afgelopen 68 jaar, dus dat was wel een speciale. Ik vind het eigenlijk een beetje jammer dat ik het gemist heb. Maar dat heeft wel heel veel effect. De volgende supermoon, kan je misschien al even noteren in je agenda, is op 14 juni 2022 en de maand erna hebben we er nog eentje op 15 juli 2022. En dan in 2023 zijn er ook terug 2, in de maand augustus, namelijk… Dat is net het fascinerende, want in 2022 zijn de supermoons in juni en juli; in 2023 zijn ze alle twee in dezelfde maand, namelijk op 1 augustus en 31 augustus. Dus 31 augustus is een supermoon, maar ook een blue moon, een blauwe maan.

En dat brengt ons dus bij ‘wat is dat nu, die blauwe maan?’ Er zijn eigenlijk twee definities van een blauwe maan. De eerste definitie is dat het de derde volle maan is van een astrologisch seizoen met vier volle manen. Da’s een klein beetje ingewikkeld, dat heet eigenlijk gewoon een seizoensblauwemaan. Degene die we iets beter kennen is een tweede volle maan in 1 kalendermaand. Daar komt ook de uitspraak van: “Once in a blue moon.” Blue moons zijn eigenlijk totaal niet zo zeldzaam, allez, ze zijn wel iets zeldzamer, maar die supermoons zijn toch gelijk nog net iets zeldzamers. Dus ‘once upon a blue moon’, goh ja, het komt eigenlijk wel redelijk veel voor. We hadden een steurmaan op 23 augustus dit jaar, en dat was een blue moon. Volgend jaar hebben we geen blauwe manen, maar in 2023 hebben we terug een blauwe steurmaan, namelijk die op 31 augustus die dus ook een supermaan is, en in 2024 hebben we een seizoensblauwemaan op 20 augustus, en da’s ook een steurmaan.

Letterlijke blauwe manen, want dat heet een blue moon, maar de maan heeft geen blauwe kleur. Maar er bestaan ook letterlijke blauwe manen, en dat komt door de combinatie van vulkanisch as en water, en dat is wel een zeer zeldzaam verschijnsel. Dus als je dat ziet, da’s wel spectaculair. Dan komen we bij de blue moon, de rode maan. The blue moon… the blood moon, de rode maan of de bloedmaan. Niet te verwarren met de naam bloedmaan of jachtmaan van oktober. Maar in tegenstelling tot die blauwe maan, is dat wel eentje waarbij de maan letterlijk rood kleurt of een bloedkleur krijgt, en dat komt door een eclips. Een maaneclips is wanneer dat de schaduw van de aarde op de volle maan valt. De eerste volledige maaneclips die we gaan te zien krijgen in Europa is voor 16 mei 2022, en de volgende is dan pas voor 7 september 2025. Dus schrijf het alvast in je agenda, want da’s wel spectaculair om te kunnen zien als die maan inderdaad die roodbruine gloed krijgt. 

[0:36:09]

Naast de namen van de volle manen, de speciale volle manen, wordt er ook heel vaak gerefereerd als het over volle maan gaat, naar het sterrenbeeld waar die volle maan instaat. Hoe weet je nu precies in welk sterrenbeeld die volle maan staat? Awel, dat lijkt allemaal heel verwarrend, maar eigenlijk is het super simpel. Aangezien dat de volle maan wil zeggen dat die tegenover de zon staat, is het ook zo in de astrologie. Dus wanneer dat we in een seizoen zitten van dat de zon in leeuw staat, dan staat de volle maan automatisch in waterman. Waarom? Op de cirkel van de dierenriem staat waterman recht tegenover in leeuw. Als het de periode is van de boogschutter, dan staat de volle maan in tweelingen. 

Dus eigenlijk moet je gewoon er een schijf van de dierenriem bijhalen, en dan kijk je gewoon: in welke maan zitten we, in welk zonneteken zitten we? En dan kan je automatisch gaan zien in welk teken de volle maan staat. Voor mensen die daar graag informatie over willen van: wat betekent dat precies als die volle maan in een specifiek teken staat? Michael, de Leomystic, die geeft elke maand een video in ons membership met een astrologisch vooruitzicht, waarin dat hij onder meer ook uitlegt van wat voor effect dat dat heeft, hoe je dat mag gaan interpreteren en hoe dat je dat kan gebruiken.

Je weet het misschien al, binnen een paar dagen gaat de wachtlijst voor ons membership opengaan, de deuren terug open. Dan kan je terug inschrijven, dus zorg dat je op de wachtlijst staat, want het gaat heel tof worden.

[0:38:02]

Wat moet je precies gaan doen op die volle maan? Absoluut niets (Lana lacht). Ik ben heel fanatiek in dat te zeggen, gewoon omdat de helft van de tijd doe ik ook gewoon helemaal niks van volle maan  of ben ik het zelfs vergeten Je moet niks doen, dat is enkel als je graag iets wil doen of als je graag iets in groep wilt organiseren. Ik ga straks wat uitleg geven over wat je precies kan doen en hoe je dat kan gaan organiseren. Maar eigenlijk moet je eigenlijk niks doen. Ik vind dat belangrijk om dat te zeggen, ik vind dat er heel veel druk ligt over dat we dit moeten doen, dat we dat moeten doen.

Dus zie die volle maan vooral als een uitnodiging als jij daar zin in hebt om iets te gaan doen. Heb je geen zin, heb je het te druk, dan is dat helemaal oké, dat hoeft helemaal niet. Wat ik ook nog eventjes wil zeggen is dat er heel veel heisa wordt gemaakt over wat je wel mag doen op een volle maan, wat je niet mag doen op een volle maan, en zeker als het eclips is, dan mag je uw kristallen niet buiten leggen of om het even wat. En we gaan nu eventjes een rant doen, want dit is uiteraard mijn persoonlijke mening. Maar ik ben er vrij zeker van dat er nog iemand is doodgegaan van te manifesteren op een volle maan; of kristallen buiten te leggen tijdens een eclips. Ik snap dat je bepaalde concepten gebruikt en dat je werkt met energie, maar again, het is geen ramp als je uw kristallen niet buitenlegt. Het is geen ramp als je tijdens een eclips iets doet, of dat je zin hebt om te manifesteren.

Ik denk dat het heel belangrijk is dat je vooral doet waarin dat jij zin in hebt, en dat je ook onthoudt dat je niks verkeerd kunt. Er gaat u geen groot monster opeten, ik weet dat ik het hier nu een beetje onnozel trek, maar allez… Je gaat echt niet iets verkeerd doen als je bepaalde dingen wel of niet doet. Ik denk dat je enkel iets verkeerd doet als je zo hard vasthoudt aan al die regeltjes, waardoor dat je niet 100% uzelf kunt zijn, of niet doet wat je gevoel op dat moment zegt. Ik denk dat het belangrijker is om naar jezelf te luisteren, naar al die dingen die worden gecommuniceerd op sociale media, of om het even waar dat je uw inspiratie haalt. Blijf vooral dicht bij jezelf, ik denk dat dat het mooiste cadeau is dat je uzelf kunt schenken op een volle maan.

Als dat betekent dat jij op volle maan een girls night wilt doen en met ijscrème voor de tv wilt gaan zitten en naar romcoms kijken, weet je, dat kan even spiritueel zijn. Het hoeft niet altijd met kaarsen te zijn en mantra’s te zingen en rond een vuur te dansen. Weet je, dat kan even waardevol zijn, misschien zelf nog net iets meer dan je op dat moment nodig hebt. Dus hoewel dat ik hier inspiratie ga geven over hoe dat je de rituelen kan gaan doen, weet gewoon dat je geen ritueel hoeft te doen, dat je die vorm van spiritualiteit kunt invullen op om het even welke manier dat jij dat wilt. En tot zover dus mijn rant hierover (Lana lacht).

[0:41:52]

Voor wie dat wel zin heeft om een ritueel te gaan doen, wat ook uiteraard helemaal oké is, kan je op onze website elke maand inspiratie vinden voor een ritueel om te doen op basis van de soort maan, dus die jachtmaan, wormmaan en dergelijke dat ik daarnet heb uitgelegd. Die kan je dus elke maand gaan vinden op onze website. Daarnaast had ik aan het begin van de aflevering gezegd dat er iets nieuws aankomt in het membership, namelijk dat ik elke maand een video ga maken met een vollemaanritueel dat je gewoon kan gaan meevolgen. Tijdens de volle maan doen we aan bezinning, aan connectie maken, en ik ga dat echt wel in een video steken, zodat je gewoon kan kijken, kan meevolgen om het wat makkelijker te maken. Dat gaat dus vanaf januari in ons membership zitten. 

Het leuke daaraan is, is dat je gewoon geen tijd moet steken om dingen te zitten opzoeken, dat je gewoon eigenlijk kan gaan beleven. Dat zijn allemaal tools die ik je wil aanreiken om spiritualiteit een bepaalde vorm te geven. Sommige mensen zijn gewoon al goed in hun eigen rituelen maken, en anderen vinden het gewoon fijn en handig om iets te kunnen meevolgen. Voor wie zoiets heeft van: “Goh ja, ik wil eigenlijk graag zelf mijn eigen ritueel gaan maken, maar ik weet niet goed hoe ik daaraan moet beginnen.” Dan heb ik een paar tips.

Het eerste wat je kan doen is: je moet niet voor elke maan iets nieuws gaan uitvinden. Begin met een simpel ritueel samen te stellen dat je misschien elke maand – als je er zin in hebt – gewoon kan herhalen. Dus kijk naar iets dat werkt voor jou, en herhaal gewoon dat. Je moet niet elke maand veranderen met de seizoenen mee, al die dingen daar rekening mee houden, neen. Houd het gewoon simpel: steek een kaars aan, doe een meditatie, blaas het kaarsje uit, basta, gedaan. En je hebt elke maand uw vollemaanritueel. Je mag het echt wel simpel houden, en zeker in het begin: focus u niet op te veel uitgebreide dingen te doen, hou het gewoon simpel.

[0:44:15]

Een vollemaanritueel heeft eigenlijk als doel om een bepaalde transformatie te gaan voelen. Een ritueel ga je gaan uitvoeren om te zorgen dat er iets shift, iets gaat healen, dat je iets gaat voelen. En de manier waarop je dat kunt doen, is door een paar elementen daarin te steken. Dus wat kan je daar gaan insteken? Het eerste is, het eerste wat je nodig hebt eigenlijk is goesting of zin, dat is wat ik dat noem. Je moet ervoor willen openstaan. Als je een ritueel doet voor volle maan en je hebt al op voorhand zoiets van: “Ik heb hier geen zin in, of ik verwacht hier absoluut niks van, ik doe gewoon maar wat omdat ik voel dat ik het moet doen…” Dan gaat die transformatie er niet komen. Dus zorg vooral dat je er zin in hebt om het te doen, en dat je ervoor openstaat. 

Het tweede element is intentie: er moet een vorm van richting of thema zijn als je wilt dat er een transformatie is. Het derde element is symbolisme en focus u hier vooral op wat voor jou iets symboliseert. Ik weet dat er heel veel dingen zijn, bijvoorbeeld als het over kristallen gaat, van dat je opzoekt en dan ‘die kristallen zijn daarvoor, die kristallen zijn daarvoor’. En da’s ook helemaal fine, als je geen inspiratie hebt ga dan Google gaan gebruiken, ook als het om kruiden gaat, kleuren, om het even wat. Maar eigenlijk in de eerste plaats, symbolisme is iets heel persoonlijk. Als een bepaalde kristal voor jou een symbool is dat het dat betekent of dat betekent, dan is dat veel krachtiger dan dat jij gaat gaan opzoeken van wat dat iets betekent. 

Maar inderdaad, als je geen inspiratie hebt en je weet het allemaal niet goed, gebruik Google he. En dan het laatste element van de vier is uiteraard het ritueel. En het ritueel, dat gaat echt over een handeling, dat gaat over participatie. Wat wil ik daarmee zeggen, is dat je iets gaat gaan uitvoeren. Dus wat zijn nu de verschillende stappen? Ik ga het even wat structureel maken.

Eerste stap: weten wanneer het volle maan is (Lana lacht). Ik weet dat dat onnozel klinkt, en je moet zeker niet op volle maan uw ritueel doen, je kan ook een paar dagen ervoor, een paar dagen erna, je moet het niet zo nauw nemen. Maar weten wanneer het volle maan is, je hebt daar uiteraard apps voor, maar ook op Instagram delen wij elke maand onze vollemaankalender. Dus als je die opslaat, kan je heel snel gaan zien wanneer het nu precies volle maan is. 

Tweede: beslis waar je licht op wil gaan schenken, of waar je aandacht wil aan besteden. Wil je iets gaan loslaten, wil je een bepaalde kracht voelen, wil je archetypes gebruiken? Dus de tweede vraag is van: waar wil je licht op gaan zetten, waar wil je aandacht aan schenken? Op basis daarvan, puntje 3, zet je intentie: wat wil je dat er gebeurt? Bijvoorbeeld als je kiest van: ik wil eigenlijk wel iets gaan loslaten, ik wil daar rond gaan werken, beslis dan specifiek van: “Ok, op het einde van het ritueel wil ik graag… dat ik dat of x, y, z heb kunnen loslaten.” En dan ga je eigenlijk gaan beginnen aan je voorbereiding.

Voorbereiding is die symbolische objecten: wat ga je gaan gebruiken in je ritueel? Kan zo simpel zijn als een kaarsje, een stukje papier, een stylo and that’s it. Je kunt daar nog vanalles gaan bij verzinnen, kristallen, om het even wat, maar je kan het ook gewoon heel simpel houden. Maar bereidt u voor in welke symbolische objecten je gaat gebruiken. Dan ga je je ruimte en jezelf gaan voorbereiden. Hoe ga je de ruimte afbakenen of cleansen, welke ruimte ga je gebruiken? Op zich is dat ook al belangrijk, doe je dat op je slaapkamer waar je wat privacy hebt, doe je dat in de living, doe je dat samen op een plek dat jullie gekozen hebben? Dus welke ruimte ga je gebruiken? En op welke manier ga je zorgen dat die ruimte een bepaalde sfeer heeft of afgebakend is?

Je kan kaarsjes gaan aansteken, je kan wierook gaan verbranden, je kan een smudgestick gebruiken om de ruimte te cleansen. Dus denk eventjes na over: “Hoe ga je die ruimte gaan voorbereiden voor jouw ritueel?” Again, het kan heel simpel zijn, je kan daar ook heel uitgebreid gaan. En dan ten slotte: hoe ga je jezelf voorbereiden? Iets wat ik heel vaak doe is bijvoorbeeld beginnen met een simpele meditatie. Maar je kan jezelf ook voorbereiden door een zinnetje te zeggen, door iets voor te lezen. Er zijn heel veel momenten.. Of door muziek te spelen, kan ook heel interessant zijn.

Neem aan het begin van je ritueel de tijd om eventjes jouw aandacht te shiften van everyday life naar wat je daar wil gaan doen. En dat bedoel ik met jezelf voor te bereiden van: zorg dat je daar iets insteekt waardoor dat het moment specifiek wordt. En dan ga je je ritueel doen. Bij je ritueel: ik sprak er al over: handelingen, participatie, hoe ga je die transformatie bewerkstelligen? Ga je dat doen door iets te verbranden? Door iets op te schrijven? Door bepaalde vormen te gaan maken, door te gaan tekenen, door te gaan dansen, door bepaalde vormen in de lucht te gaan maken. Of door dingen te verbinden, door dingen samen te gaan voegen? 

Er zijn heel veel opties van handelingen die je kan gaan doen, je kan daar heel breed in gaan, maar je kan het ook gewoonweg heel simpel doen weer door iets te verbanden. Dus denk ik de meest effectieve vorm op vlak van ritueel. En dan: zorg dat je altijd afsluit. Transformatie heeft een eindpunt nodig. Dus denk ook eventjes na van: hoe ga ik mijn ritueel afsluiten? Ga ik nog iets zeggen? Ga ik nog naar wat muziek luisteren? Ga ik een kaarsje uitblazen? Hoe ga je die afsluit gaan vormgeven? Dus dat zijn alle elementen die je eigenlijk nodig hebt om een ritueel te gaan opbouwen. Dus die structuur gaan we ook in onze shownotes zetten, die kan je gebruiken om zelf aan de slag te gaan om iets in elkaar te steken.

Je kan daar nog wat extra elementen gaan toevoegen: divination, dingen zoals tarot en runen kan je er ook nog bijsteken als dat iets is dat je interesseert, hoeft uiteraard niet. En een leuke die ik eigenlijk altijd bij al mijn rituelen doe, is eten en drinken, en da’s iets wat mensen vaak vergeten. Nadat je zoiets gedaan hebt, is het goed om te gaan gronden. En dan is het leuk om bijvoorbeeld een theetje te drinken, en misschien een koekje te eten of iets wat je klaargemaakt hebt, maar dat extra element van eten en drinken is ook iets wat je kan overwegen.

Da’s allemaal heel veel informatie, en ’t is misschien allemaal nog een beetje te vaag voor jou, maar geen probleem, want we’ve got you. We hebben een leuke download gemaakt met alle informatie over de volle maan en hoe dat je je eigen ritueel kan gaan opbouwen. Je krijgt daarbij een overzicht van alle volle manen voor 2022 met hun betekenis en hoe ze gelinkt zijn aan het sterrenbeeld voor inspiratie over welke elementen je zou kunnen gebruiken in dat ritueel. We hebben een handige template gemaakt met een overzicht van al die puntjes die ik daarnet heb opgenoemd die je makkelijk kan gaan invullen voor jezelf, zodat het duidelijk is om een ritueel op te bouwen. 

En we hebben bij elk onderdeel uiteraard inspiratie, zodat je eigenlijk gewoon maar efkes hoeft te lezen, wat dingen aan te duiden en te kiezen, en voilà, je hebt al direct je aanzet voor een tof ritueel. En daarnaast hebben we gewoon enkele voorbeelden al kant en klaargemaakt met structuren om je eigen ritueel op te baseren om het gemakkelijk te maken. Dat alles is onze vollemaangids, en die kan je gaan downloaden op heksendragensneakers.be/vollemaangids. Ik hoop dat we daarmee heel veel mensen ideetjes kunnen geven en inspiratie kunnen geven om die volle maan nog intenser en nog mooier te gaan beleven als je daar zin en behoefte aan hebt. 

[Afsluiting]

[00:53:48]

(Outromuziek)

Voilà, ik denk dat ik daarmee alles gezegd heb wat er mogelijks kan gezegd worden over de volle maan. Ik hoop dat je het interessant vond, en ik hoop dat je bij de volgende volle maan extra kan genieten. En ik wens jullie nog een heel fijn eindejaar en heel fijne feestdagen, en dan hoor ik jullie terug in 2022. Now go spread your magic…

[00:54:24]

About Post Author