Skip to content

[Introductie]

 

[0:00:00]

 

(Intromuziek)

 

Lana Bauwens: Welkom terug bij Heksen Dragen Sneakers, de podcast over spiritueel leven in een moderne wereld. Mijn naam is Lana Bauwens en ik ben jullie host.

 

Lana: Welkom terug lieve heksen. Voor we in het gesprek duiken met onze gast van vandaag, Michael, wil ik het eerst nog eventjes hebben over onze academie. De academie is ons online leerplatform waar je cursussen kan vinden over onder meer meditatie, kristallen, yoga nidra en zoveel meer. Vorige maand hebben we twee nieuwe cursussen geïntroduceerd, namelijk die van Isabelle over chakra’s als medicijn, en ook de kristalgrid guide van Caressa, over kristallen en hoe ze kunnen samenwerken. Maar ik wil vandaag nog eventjes speciaal de cursus van Charlotte in de kijker zetten, want Charlotte De Baere is namelijk de vrouw van onze gast van vandaag, van Michael.

 

Lana: Charlotte die maakte een super waardevolle cursus over leven met de maan en leven volgens je cyclus in sync met die maan. De cursus heet dan ook heel toepasselijk In tune with your moon. De cursus bestaat uit drie modules, waarin je alles leert over hoe je kan leven op het ritme van de maan, en hoe je dat ritme ook effectief kan gaan gebruiken. De cursus kost €149 en je kan je inschrijven op heksendragensneakers.be/academie.

 

Lana: Zoals ik al zei hebben we vandaag dus Michael te gast, of misschien ken je Michael wel als dé Leomystic op Instagram. Onze allereerste mannelijke gast. Hij komt vertellen over kundalini yoga en astrologie. Het is een openhartig gesprek over verschillende vormen van spirituele beleving, maar ook over balans. We kijken naar hoe je astrologie kan toepassen in je dagelijkse leven, en Michael geeft ook tips om van start te gaan met je eigen birthchart. Ik heb alvast weer super veel bijgeleerd.

 

[0:02:37]

 

Lana: Welkom Michael.

 

Michael: Dag Lana.

 

Lana: Hallo. Voor de mensen die jou niet kennen, stel jezelf eens voor in drie woorden.

 

Michael: Wow, Lana er direct invliegen. Voilà, dat waren de drie woorden.

 

Lana: Zo zijn we hé.

 

Michael: Er direct invliegen (Lana lacht). Dat zijn mijn drie woorden.

 

Lana: (Lana lacht) Dat zijn ze… Oké, ja. Als ik erover nadenk, ‘er direct’, dat snap ik niet. Vliegen is ook… Maar oké ja, ça va. Ja, eerst efkes zo de olifant in de ruimte benoemen. Na twee jaar Heksen Dragen Sneakers hebben wij voor de allereerste keer een man (Lana lacht).

 

Michael: Zalig, eindelijk.

 

Lana: Eindelijk, ja effectief. ‘t Is niet van onze kant uit dat wij echt op zoek zijn naar alleen maar vrouwen. Maar in mijn zoektocht is het bijzonder moeilijk om mannen te vinden. Heb je enig idee hoe dat komt dat er zo weinig mannen?

 

Michael: Wel, ik wil dat eerst en vooral keihard bevestigen: ik zie dat zelf ook in mijn kundalini yoga en mijn astrologie, in whatever dat ik doe. Zelfs ook in mijn studies: talen, Latijn, whatever. Da’s allemaal meer vrouwelijk. Ja, ik denk dat het te maken heeft met een zekere mannelijke wereld waarin dat we leven die dat nu zeker veel meer open staat voor die emoties, voor het spirituele, voor de zachtere kant van het leven eigenlijk. En er zijn gewoon ook heel weinig mannen die ervoor openstaan. Ik zie het echt heel veel. We wonen nog altijd in een patriarche wereld, en ik denk dat dat daar een beetje van komt.

 

Lana: Maar je hebt zelf het gevoel dat er verandering in komt?

 

Michael: Keihard. Keihard, ja zeker en vast. Ik zie vooral mensen die nu rond de twintig zijn – is mijn perspectief op z’n minst – zie ik echt gasten die da zo echt the spiritual warrior zijn, niet echt gewoon the warrior als in van ‘hustle and grind‘, maar echt zo open hart en op zoek naar een diepere innerlijke betekenis van het leven, en niet zomaar iets buiten hen leggen. Zacht zijn en tegelijkertijd ook wel – laat ons efkes duidelijk zijn – de mannelijke kant is ook wel kei belangrijk, nog altijd van er staan, in uw mannelijke kracht staan, the warrior. Maar tegelijkertijd ook the lover omarmen, linker/rechterbreinhelft weet je, da’s zo… Eens goed kunnen wenen in het openbaar, of eens een goede boom knuffelen, zelfs als man is echt keihard belangrijk, omdat je…

 

Michael: We zijn allemaal mens, en dan ben je eigenlijk niet man of vrouw, je bent man en vrouw. We hebben alle twee die kanten in ons, en het universum is allemaal over balans en harmonie, en ondanks het feit dat iedereen op het spectrum van man/vrouw ergens zit, uiterst links of uiterst rechts of in het midden of ergens daar links, is’t wel de bedoeling om als mens het hele spectrum kunnen ervaren, beleven en erkennen en respect voor hebben. Da’s denk ik de bedoeling.

 

[00:06:23]

 

Lana: Heb je het gevoel dat als, dat het misschien als vrouw makkelijker is om naar dat spirituele te gaan of daar voor open te staan?

 

Michael: Ja, ik denk dat dat puur te maken heeft met de vrouwelijke essentie van meer in het hart leven, en meer in de womb, in de gut. Ik denk dat dat veel is hoor, de cultuur waarin we opgroeien ook, en de tv dat we zien, die uiterlijk gestuurd wordt door mensen met een bepaalde ideologie en ons in ons brein houden. De linker/rechter zo, één/nul, dat is wel… De man is gewoon: geef mij gewoon één ding, een input, en ik kan daar iets mee doen. Een vrouw is: ik heb duizendeneen oplossingen, en het maakt niet uit wat het allemaal is. Dus dat is gewoon spiritualiteit, en in zekere zin: iedereen is spiritueel. Laat ons daar efkes duidelijk over zijn, spiritualiteit is gewoon energie, met energie kunnen omgaan en daar een verantwoordelijkheid mee hebben en uw omgeving kunnen impacteren op een positieve of op de beste manier mogelijk, vanuit het hart. En dat is gewoon wat vrouwen veel beter kunnen dan mannen, vanuit het hart leven.

 

Lana: Oké, super toch. Toch ontzettend blij dat jij dan het voorbeeld mag zijn, of toch de persoon die…

 

Michael: Ja, ik ben de initiator misschien.

 

Lana: Voilà, ‘t is dat. We gaan het vandaag hebben over onder meer kundalini yoga. Ik vind dat heel vreemd dat dat kundalini yoga noemt, want, ‘t is heel verschillend van klassieke yoga hé? Misschien moet je dat nekeer uitleggen.

 

[00:08:14]

 

Michael: Wel, in het Westen inderdaad klopt het dat je het verschil ziet tussen kundalini yoga en de yoga die mensen vandaag in het Westen kennen. Je hebt de klassieke als in: mensen verstaan daar meestal onder de hatha yoga. De hatha yoga is echt het postuurgedeelte, en lijkt voor de Westerse mens heel fysiek. Maar er zit ook heel diep een achterliggende betekenis achter. Kundalini yoga is eigenlijk wat yoga in essentie altijd is geweest, en wat de intentie was om yoga te zijn, en dat is een mix… Yoga is gewoon union, leren één zijn met uw omgeving, en alles en nog wat en kunnen flowen met. En dat was de essentie van yoga en in het algemeen.

 

Michael: Vroeger… Laat mij efkes duidelijk zijn wat kundalini yoga is, kundalini yoga volgens Yogi Bhajan – want dat is ook nog iets specifiek – is een mix van die hatha yoga, die postuur, mantra’s, meditatie en nog vele andere dingen die… waar… Sommige mensen noemen dat zelfs in het Westen hier ‘oh, het is veel spiritueler’, omdat het juist dat breed spectrum heeft. En dat was vroeger altijd het geval in yoga in het Oosten. In het Westen is het gewoon dat er een zodanige nadruk ligt op exercise en oefenen (Michael zucht), en is er een mindere – nu veel meer ze – maar spiritualiteit, er was geen openheid voor spiritualiteit. Dus laat dat zachtere stuk en dat zingen en dat mediteren, laat dat allemaal maar achterwege, laat ons gewoon maar bewegen.

 

Michael: Daarom lijkt dat er een verschil is tussen kundalini yoga en in dit geval nu hatha yoga. Maar hatha yoga was ook een deel van vele andere strekkingen van het Oosten vroeger. En dus elke soort van vorm van yoga by the way, wil kundalini risen naar uw paneal gland en eigenlijk in zekere zin verlichting brengen. Da’s de essentie van elke vorm van yoga, elke vorm. Alleen zag Yogi Bhajan, die een genie was, laat het ons zo zeggen, hij heeft heel foute dingen gedaan by the way – maar dat maakt niet uit dat hij geen genie was, die heel goed kon inspelen op de Westerse noden en daar het heel populair heeft gemaakt. Dus da’s zo een beetje het verschil en wat het is.

 

[00:11:11]

 

Lana: Je zei het al: mantra’s, meditatie, beweging, ook ademhaling zit erin. Wat zou je zeggen… Hoe ziet zo een sessie eruit, wat moeten mensen zich daar dan bij gaan voorstellen bij zo’n kundaliniles dan?

 

Michael: Ik denk als je het doet volgens de vorm dat Yogi Bhajan het effectief heeft willen installeren, dan gaat het als volgt: er is een beweging, er is the postures, het hatha gedeelte. En dan is er een vorm van meditatie, en dan is er een mantra. En de hele bedoeling van het hathagedeelte of de beweging, want ik ga het niet echt hatha noemen, want ‘t is echt niet hatha, er is meer. Het zijn rare vormen van beweging ook die soms niet…

 

Lana: Ja, het is niet te vergelijken met een yogales waar dat je in downward dog gaat gaan staan toch?

 

Michael: (Michael lacht) Neen, totaal niet.

 

Lana: Ik weet dat de bewegingen speciaal zijn (Lana lacht) om het zo te zeggen hé.

 

Michael: Ja, de bewegingen zijn soms… Dan denk je van: “Die mannen, en die vrouwen die daar vroeger mee bezig zijn geweest en hebben uitgevonden op de manier waarop het nu is, die moeten echt wel serieus wat LSD genomen hebben.” (Lana lacht) Maar als je er dan bij nadenkt, en pas op, er is nu echt wel een serieuze research mee bezig, en ik bedoel, ook honderd… Honderd jaar is wat veel, maar sinds Yogi Bhajan vijftig, zestig jaar, echt wel diepe research, The Kundalini Research Institute, waarbij wetenschap en diepe yogi manier van onderzoeken echt wel daarop wordt gefocust. En als je ermee bezig bent, dan merk je ook wel: wow, dees beweging, ik snap het, it makes sense. Wat was nu the train of thoughts?

 

Lana: Hoe dat een les daaruit ziet. Dus je begint met ietwat specialere bewegingen (Lana lacht)

 

Michael: Het zijn heel speciale bewegingen. Maar die bewegingen hebben als doel om u uit uw mind te brengen, om een aantal fysiologische processen, zoals het zenuwstelsel te ontwaken, of uw lymbisch systeem te kuisen of whatever. Lymphate systeem wat te kuisen et cetera et cetera, om dan diep in meditatie te kunnen gaan. En meditatie is een vorm van focus waarbij dat je alles wat in uw omgeving is en alles wat er in u op dat moment afspeelt kunt observeren. Zonder daarmee in te engagen.

 

Michael: En dán de mantra’s. Mantra is een alignment met een vibratiefrequentie, aangezien dat alles frequentie en vibratie is en alles eruit bestaat, dan align je, dan breng je u daar in lijn mee. En dan word je eigenlijk in een zekere vorm, die vibratie, die frequentie, je trekt die naar binnen. En da’s het mooie aan de kundalini volgens Yogi Bhajan, dat heeft zoveel facetten en kan zo diep gaan en brengt effectief de kundalini heel hard in beweging, dat dat een vorm is die eigenlijk in zekere zin in het Westen, waar ik bewust van ben, bijna niet zo activerend en zo sterk kan zijn als dat.

 

[00:14:51]

 

Lana: Dus ‘t is eigenlijk een beetje het complete plaatje.

 

Michael: Het is een compleet plaatje. Ik weet niet of het het volledige complete plaatje is, maar het is naar mijn evaring en naar mijn kennis direct een van de meest complete plaatjes.

 

Lana: En waarom zou je precies kundalini gaan doen? Wat kan het jou brengen, waarom zouden mensen bij jou moeten komen?

 

Michael: Ik denk de vorm waarop ik dan nog eens kundalini yoga benader, is al mijn eigen insteek ook. Ik voeg er astrologie aan toe, ik ben zelf ook, ik heb een achtergrond in Marshall Arts bijvoorbeeld, in Chi-kong, alsook in beweging en exercise coach et cetera. Dus ik breng er zo wel verschillende facetten in. Maar vooral de alignment met astrologie. Wat is de astrologische energie van dit moment, en welke oefening is nu dan op dit moment het best om te doen om in alignment te komen met de energie die er momenteel vandaag is? Bijvoorbeeld als de maan in ram is, wat een heel energieke warrior energie is, dan gaan we meer breath of fire doen. Tegenover als de maan in vissen is, wat heel spiritueel en zacht en flow is, dan gaan we eerder een mantra, focussen op de mantra en op sound, want dat is ether versus vuur. En dus da’s heel belangrijk om te beseffen: wat is de compositie van de energie op dit moment? Dus da’s al 1, da’s mijn eigen insteek.

 

Michael: Twee: waarom zou je kundalini yoga in het algemeen doen? Ik denk, again, zeker nu omdat we deze podcast in het Nederlands doen, dat reikt tot mensen in België en mensen die Vlaams en Nederlands spreken. Nederland, misschien een deel van whatever de Dominicaanse republiek, waar ze Nederlands praten. Anyways, is omdat het gewoon een completer plaatje is, omdat het dieper gaat, omdat het… Als je volgens de Westerse termen wil zeggen: het lijkt spiritueler. En omdat er veel mensen kunnen daar eigenlijk zoiets van: “Dit is waar ik naar op zoek was, dit is eindelijk niet altijd zo constant die bewegingen.” 

 

Michael: Maar ook gewoon, dat zingen trouwens. Heel veel mensen zeggen: “Wauw, ik wist niet… Ik kan totaal niet zingen, maar wow dat heeft zo’n impact. Wauw, en in groep…” En dat is een beetje het jammere van de huidige situatie, de pandemie et cetera, waardoor yoga in zalen minder, minder frequent is geweest de laatste tijd. Maar als je dat in groep doet, holy wauw. Dat is zo liefdevol, zo impacterend. Dat moet een mens eens beleefd hebben, om gewoon eens een mantra met vijftig mensen – wat al vrij veel is – maar zelfs al met twintig mensen (Michael zucht). Whoah. Dat is… Dat heeft zo’n impact, dan kun je niet anders zeggen dan ‘wow, oké ja, dit is krachtig’.

 

[00:18:16]

 

Lana: Als je denkt aan zo de momenten op concerten vind ik dat altijd concerten, als mensen zo collectief beginnen meezingen met hun nummer. Maar da’s dan een andere setting, maar het effect dat dat heeft als je dat doet in een spirituele setting, waarbij dat je echt probeert connectie te maken bewust met de andere mensen, dat is zó mooi en je kan daar heel mooie momenten creëren. ‘k Vind dat da ook altijd heel emotioneel is, dat raakt u op een ander niveau, door dat zingen ben je eigenlijk ook wat aan het creëren en ga je uit die mind zo en kan je dieper in connectie gaan met uw emoties, met uw energie enzo. En ik zeg het: ik denk datta een van de mooie manieren is om met anderen te gaan verbinden in een ruimte. Dus ik kijk er ook enorm hard naar uit om terug te kunnen dat ervaren in zalen of om het even waar, met mensen effectief te gaan zingen. En het zijn dan mantra’s die je zingt hé?

 

Michael: Ja, mantra’s inderdaad. En ik ben het er volledig mee eens. Er zijn momenten, bijvoorbeeld op Rock Werchter of op Pukkelpop, whatever, waar iedereen dan een lied meezingt. Ondertussen, dat zijn daar 10 000, 20 000, 30 000, da’s echt woooooow, da’s enorm krachtig. En stel u nu eens even voor dat er 20 000 mensen eerst zouden begonnen zijn met echt gewoon yoga, een beetje bewegen en dan inderdaad zoals jij zegt: bewust. En da’s een kei belangrijke hé, da’s wat spiritualiteit is: bewust kiezen om te verbinden met elkaar en dan samen eens zo’n liedje zingen, dan moet dat eens een mantra zijn. Ma holy shit. (Lana lacht) Dan ineens Rock Werchter, wauw, 100, 200 000, 300 000, iedereen in de wereld wil naar Rock Werchter op dat moment. Ja, nee echt wel.

 

[00:20:29]

 

Lana: Ja, misschien moeten we dat dan wel eens doen hé.

 

Michael: Oké (Lana lacht).

 

Lana: Oké, bij deze, je weet het … (Lana lacht) Ik wil het ook efkes hebben een beetje de andere kant van kundalini. Kundalini is zoals ik al zei een beetje het buitenbeentje, en het heeft ook een beetje een slechte naam. Kan je daar efkes iets over zeggen?

 

Michael: Zeker en vast, het heeft een slechte naam omdat heel veel mensen een video hebben gezien, of mensen hebben gehoord, van horen zeggen – wat al heel belangrijk is,  én op het internet, waar heel veel staat – ervaringen hebben gezien van mensen die door de kundalini, wat een enorm sterke energie is, dat is life force, dat is letterlijk wat werelden creëert, wat planeten creëert, wat planeten doet draaien. Zo krachtig is die energie. En je moet dat eigenlijk een beetje vergelijken met elektriciteit, als jij in een elektriciteitskast uw hand steekt, whatever, je bent dood. Dus een mens kan maar een aantal vormen van elektriciteit verdragen. En kundalini, wat dat in ons zenuwstelsel vooral zit, de elektriciteit die wij ontvangen, wat energie is – wij ontvangen energie – wij leven door energie. Wij kunnen als mens maar een vorm van energie ervaren.

 

Michael: Dus als daar ineens een grote vorm van energie door uw centraal zenuwstelsel gaat, dan geeft dat een enorm shockeffect. En dat is ook letterlijk soms wat er gebeurt met mensen die ofwel bij drugs nemen, zoals LSD en paddo’s of ayahuasca whatever. Dan komt er ineens een groter deel, vorm van kundalini vrij door de DMT in uw brein et cetera et cetera. En dat zorgt voor een enorme drastische verandering in uw leven, omdat uw zintuigen, want dat is dus het centraal zenuwstelsel, ontvangen zoveel prikkels, dat het brein daar effe niet mee kan omgaan. 

 

Michael: Nu, dat is ervaringen die mensen hebben gehad. Eén: dat is soms een spontane kundalini awakening die heel zeldzaam is, laat me daar heel duidelijk over zijn. En dan heeft dat een zodanig shoquerend effect waardoor dat mensen hun leven zodanig verandert en efkes niet meer weten wat ze ermee moeten doen. Da’s een van de redenen waarom dat iedereen nu tegenwoordig met ayahuasca keihard moet oppassen, omdat. Je moet u voorstellen: uw lichaam heeft een bepaalde vorm van elektriciteit, een aantal voltages dat dat kan ontvangen. En als jij daar ineens 400 volt bij, als dat een persoon is die maar 120 kan ontvangen, en je doet daar 400 volt door, die freakt gewoon. 

 

[00:23:40]

 

Michael: Dus, dan is de judgement van de maatschappij die zegt: wow, van vrienden van familie van whatever, die persoon is helemaal veranderd, die is whatever naar de vaantjes en die ziet het leven niet meer hoe het vroeger was. En mensen die dan ook natuurlijk zelf in hun zelf niet meer efkes weten welke richting in hun leven dat ze willen, omdat hun hele leven veranderd is. Maar again, da’s zo zeldzaam één. En twee, bij de kundalini yoga, wat kei belangrijk is, is dat je dat gecontroleerd ontwakend. Dus bij wijze van spreken: je gaat van 120 naar 400 volt, dan ga je niet van 120 naar 400 volt in ene keer. Maar door de processen, door er bewust mee te kiezen ga je daar hele kleine release van 120 naar 130, naar 140… En daar kun je mee om, dat zijn veranderingen in uw leven dat je zegt: ik begin rustig aan het leven helemaal anders te zien. Da’s een spirituele ontwakeling: rustig, gecontroleerd. En dat is wat kundalini yoga, hatha yoga, da’s de bedoeling ervan. Da’s de essentie. 

 

Michael: En dat is het verschil ook met ayahuasca nemen, wat by the way, wat ik zalig vind, en ik heb het zelf nog nooit gedaan. Mijn lichaam heeft altijd gezegd van: “No, not yet.” Maar dat kan dat wel veroorzaken, en daar moeten we wel keihard voor oppassen. De integratie, de integratie van die informatie die daardoor is gekomen: kan je daarmee om? Da’s waar het eigenlijk om draait.

 

Lana: Zijn er mensen waarbij dat je het zou afraden om bijvoorbeeld met kundalini te beginnen?

 

Michael: Euh, ik denk mensen die sowieso al in psychiatrische instellingen zitten of die gediagnosticeerd zijn met heel traumatische aandoeningen, mentale aandoeningen. Goh, dan nog zou ik zeggen: eigenlijk kunnen die mensen daar baat bij hebben, maar daar moet gewoon keihard mee opgepast worden en die moeten heel hard opgevolgd worden.

 

Lana: Goeie begeleiding.

 

Michael: Goeie begeleiding, yes. Sowieso. Voor de rest denk ik (Michael zucht), er moet gewoon een goede begeleiding zijn. Een kundalini yoga teacher die weet wat hij doet, en een goeie omgeving van mensen, van vrienden die open minded zijn genoeg om te laten de persoon te groeien, eerst en vooral. En die persoon ondersteunen in zijn of haar ontwakening, en dan eerlijk gezegd zou iedereen dat moeten doen, of eens moeten ervaren op z’n minst. 

 

[00:26:30]

 

Lana: Iets anders waar ik het nog even over wil hebben. Mensen die met kundalini bezig zijn, die zijn meestal helemaal in het wit. Dat wordt ook aangeraden. Ik vind dat een heel moeilijke, ik heb daar een beetje moeite mee. Waarom? Ik heb op een uniformschool gezeten, en ik heb zo een beetje een hekel aan het idee van ‘allemaal hetzelfde aanhebben’. Maar langs de andere kant, als iedereen zo in het wit gekleed is, dan heeft dat ook een vorm van verbinding, je neemt ook prikkels weg, op vlak van chakra’s is het heel interessant. Dus ik heb het daar zo wat moeilijk mee. Ik weet dat jij daar niet zoveel aandacht ook aan schenkt, dus ik wil jouw kijk daar ook efkes op van hoe dat ik elkaar zit…

 

Michael: Wel, eerst en vooral: het heeft een purpose. Wit omvat alle zeven kleuren van het spectrum van de regenboog, en uiteraard onze chakra’s is wat dat zijn. Dat zijn de zeven spectra van die regenboog. Dus door dat de dragen eerst en vooral, is uw aura, wat in het leven geroepen wordt door die zeven chakra’s, door die energie, the towers field rondom u is daardoor groter, één. Twee: wit is natuurlijk de puriteit zelf, is pure vorm, is pure energie. Wit geeft rust, da’s ook de reden. 

 

Michael: Da’s de reden waarom dat mensen beginnen kundalini yoga – again, volgens de strekking van Yogi Bhajan – dat dragen. Ik heb ervoor gekozen om dat af en toe wel te doen, waarom? Ik heb, da’s grappig, want heel dat gebeuren met Yogi Bhajan vorige jaar – en voor de mensen die dat niet weten: zoals alle yogi’s gaat het om misbruik, seksueel misbruik, misdaad et cetera et cetera… De moment dat dat uitkwam, ben ik mijn kundalini yoga teacher training gestart, die dag. We zaten daar met dertig mensen of iets meer, ik weet het niet meer. Rond de dertig mensen. En wij zijn allemaal direct in een proces gegaan van: kan dat wel, de teacher, de teaching whatever. 

 

Michael: En ik heb de teachers op dat moment ook die jaren, tientallen, twintig jaar zelfs eigenlijk Yoga Bahjan als hun bijna kleine god zagen, opeens bam van de troon gestoten die yoga bahjan. En alles wat die deed van in vraag zijn gaan stellen van: “Wow, ik heb mijn leven daar zodanig aan gewijd.” En da’s denk ik the pitfall geweest van Yoga Bahjan die een enorme gave had, kracht had en daar heel veel goeds mee heeft gedaan, en heel veel misbruik mee heeft veroorzaakt. En daardoor iemand van dat kaliber, dan moet je gaat vragen van oké, waarom zijn die uniformen gebruikt? Waarom zijn oefeningen op een bepaald moment zo georganiseerd? 

 

Michael: Voor mij heeft die witte kleding, als ik kijk naar bijvoorbeeld naar andere strekkingen, Tibetaanse monniken, die ook wel kledij dragen, maar geen wit bijvoorbeeld, zen-monniken et cetera, sjamaans… Dat zijn allemaal mensen die in harmonie leven met spirit, die vredelievend zijn, als, als… Als ultieme menselijke ervaring aanschouwen. Dan heb ik zoiets van: je moet geen wit dragen, je moet geen bandana dragen. Maar je moet voor uzelf die ervaring beleven van: als ik wit draag, wow, dan voel ik – en dat voel ik effectief – als ik wit draag en ik draag het heel graag, voel ik mij ook gewoon veel expansiever, veel lichter, veel mooier, veel… Dus dat heeft ook een mentaal effect, dat is een enorm sterke… Maar het moet niet, en da’s een belangrijke. Dat moet niet, je kiest ervoor. Da’s again: spiritualiteit, kiezen voor iets. Bewust kiezen voor iets.

 

[00:31:11]

 

Lana: We gaan – je zei het daarnet al, je bent ook bezig met astrologie – dus we gaan eventjes astrologie ook daarover hebben.

 

Michael: Cool, zalig.

 

Lana: Want je combineert astrologie met kundalini. Waarom die keuze? 

 

Michael: Wel, eerst en vooral… ‘t Is grappig, want vandaag is eigenlijk mijn solar return, ik denk zelf op dit moment, wanneer dat mijn verjaardag is dus. En morgen is mijn verjaardag, en mijn solar return gebeurt altijd iets vroeger, anyway. En vier jaar geleden is wanneer ik een workshop heb meegedaan met Kaypacha Lescher, dat is een astroloog die ook kundalini yoga geeft. En ik heb dat daar dan volledig ontdekt. En dat heeft, it blew my mind, die combinatie. Eerst en vooral. Het is iets wat ik bij andere mensen heb gezien, dat die dat combineren. Maar niet op de manier waarop ik dat nu doe. 

 

Michael: Ik ben zo gepassioneerd door astrologie, het is letterlijk alles wat ik doe en hoe ik denk is altijd een vorm van: mercurius dit, en venus dat en da da da. The mind, da’s een staat. En ik merkte wat voor een impact het had om te weten gewoon voor uw intuïtief systeem: dit is nu wat energie is. Ik voelde dat al, en dan krijg je de bevestiging van astrologie. En dan dacht ik van: “Hmmm. Als jij in een meditatieve staat intuïtief kunt aanvoelen wat energie is, en je kunt leren u intuïtieve systeem te ontwikkelen door eigenlijk een soort tool…” Astrologie is eigenlijk gewoon een taal dat de energie van dit moment vertaalt in menselijke taal. 

 

Michael: Het is eigenlijk een neutrale vorm. Je kunt dan kijken van wow, dit is wat de energie is. Voel ik dat? Ah ja, dat voel ik hier, en dat voel ik in mijn hart, en dat voel ik in mijn hoofd, en dat voel in mijn dikke teen. ‘t Is eigenlijk een manier om constant een spiegel voor u te houden. En dan dacht ik van: wat als we nu eens dat proces kunnen versnellen door de kundalini yoga die op bepaalde lichaamsdelen, dat daar te gaan openen, een bepaalde regio in de buik bijvoorbeeld te gaan openen, de apana, de energie die uitscheidt.

 

Michael: Wel, als het bijvoorbeeld volle maan is of donkere maan is, dan gaat het over energie loslaten en uitscheiden en naar binnen gaan. Dan kunnen we dat proces versnellen, zodat mensen dieper in touch kunnen zijn met wat de energie op dat moment is, zodat we beter kunnen voelen in uw lichaam: hey, dit is nu wat er gaande is en dit is nu de les die ik moet leren om dat proces te versnellen. En daar denk ik dat astrologie een enorm krachtige combinatie is. Astrologie zegt iets over alles, maar bijvoorbeeld ook de sterren en hoe die sterren dan iets zeggen over wat de energie is op dit moment, the heavens is dat voor mij. En kundalini yoga is een brug tussen het menselijk gedeelte en het spirituele gedeelte, en verbindt dat.

 

Lana: Ja, the universe. 

 

Michael: En zo creëer je heaven on earth. Wat mijn ding is, voilà.

 

Lana: Super mooi gezegd. Ja, als je daar zo over bezig bent van dat staat dan daar, en dat is die energie… Ik weet dat ik daar zeker niet alleen in ben, ja, dat is echt gelijk alsof dat je constant: “Ah ja, nu staat die planeet daar, dus nu moet ik communiceren of daar op letten, of nu is’t goed om te schrijven en…” Dat is heel overweldigend toch hé, want ‘t is zeer veel informatie.

 

[00:35:14]

 

Michael: Zeker en vast. Astrologie is keiveel informatie, en langs de ene kant denk ik dat iedereen daar eens van moet proeven. Omdat het u een heel ander perspectief geeft. Maar langs de andere kant denk ik: eigenlijk heeft niemand astrologie nodig.

 

Lana: Wel, ik had onlangs een post gedaan over het feit van, want je had nu die lion’s gate onlangs en heel veel… twee volle manen en zo van die toestanden en hetzelfde teken. En ik had zoiets van: “Ja, maar ik volg liever gewoon mijn eigen intuïtie. Om te manifesteren heb ik niet per se een lion’s gate nodig.” Dus waar trek je dan de grens in mee te gaan in heel dat astrologische proces van informatie, en nog intunen met uw eigen intuïtie?

 

Michael: Ja, keihard. Ik denk, dit gaat over nieuwsgierigheid langs de ene kant van: dit is keicool om te leren. Maar zoals alles: de universe wil altijd balans brengen, de universe wil altijd u terug brengen. Dus als jij te diep, te ver in iets gaat, dan verlies je je erin en is het eigenlijk een subjectieve ervaring, is het geen objectieve ervaring meer. Dus daarom dat ik zeg: je hebt geen astrologie nodig. Maar ‘t is wel nice als een tool om u daaraan te spiegelen van, om boodschappen te leren erkennen in uw lichaam. En dan het los te laten, zoals alles. Je hebt niks nodig, buiten zoals jij inderdaad mooi zegt: uw eigen intuïtie. That’s all you need. En dat is wat we moeten leren. 

 

Michael: En da’s denk ik ook wat de huidige situatie van vandaag ons leert: om met zo’n overvloed aan informatie die er is in de wereld van vandaag, om te kunnen onderscheid maken, om een beslissing te kunnen maken. Om in zekere zin, waar wij als mens vandaag, zeker in het Westen, de kracht buiten ons leggen. Als we dan gaan meegaan in alles wat er daarbuiten is, of dat het nu astrologie is of spiritualiteit of de pandemie of whatever whatever, dan verlies je daarin. Dan is dat buiten u, nee. Kom terug naar uzelf, ga mee. Ga eens even mee, en laat dan los.

 

Lana: Een wandelingske maken (Lana lacht).

 

Michael: Exact, zoals jij vanochtend. Yes. 

 

Lana: Ja, ik probeer mij dan voor te stellen, jij bent daar dan intensief mee bezig, jij houdt al die planeten denk ik dan wat in de gaten, en het effect dat dat heeft op ons. Kan je zo eens een voorbeeld geven van hoe je dan specifiek uw leven daarnaar inricht? Of hoe je dat dan gaat gaan toepassen? Want dat lijkt mij gewoon niet evident.

 

Michael: Wel, eerst en vooral: we kunnen het heel simpel houden en ik kan daardoor verwijzen naar mijn vrouw, Charlotte, die in tune with my moon heeft gemaakt. En da’s een manier om volgens de standen van de maan te leven. Da’s eerst en vooral van nieuwe maan naar volle maan, naar donkere maan naar volle maan, naar donkere maan, volle maan, nieuwe maan et cetera. En je kunt daar veel dieper in gaan, je kunt het eerste kwartier en laatste kwartier er ook bijpakken en dan nog dieper, maar whatever (Lana lacht).

 

Michael: Maar als je dan vraagt naar mij toe zelf, dan… Ik kijk bijvoorbeeld, ik heb over een solar return gesproken…

 

Lana: Ja, misschien moet je eerste eens uitleggen wat dat is.

 

Michael: Ja, inderdaad. Solar Return. Solar: zon, return: terugkeer. Dus, de moment dat jij geboren wordt, als je naar de hemel kijkt, en die is 360 graden, de zon staat elke dag op een bepaald punt aan de hemel. Dus laat ons zeggen: je wordt geboren op 245 graden van de hemel, whatever. Elke keer keert die zon terug naar die 245 graden, maar dan ook nog eens in een bepaald teken. Voor mij is dat leeuw, we zijn nu in leeuwenseizoen. En bijvoorbeeld: mijn zon staat op 245 graden – ik zeg nu maar iets – in leeuw. Dus elk jaar wanneer die zon terugkeert naar dat exacte punt, naar die exacte graad, dan is het een zonnenkeer, een terugkeer. Dus dat is uw verjaardag van 1 jaar. 

 

Michael: En dat is eigenlijk elk jaar, keer op keer een kleine nieuwe geboorte voor een heel jaar. Dus je kunt dan de thema’s gaan bekijken voor het hele jaar. Wat zijn nu de thema’s die in mijn leven gaan spelen, waar gaat de focus op liggen? Welke uitdagingen liggen op mijn pad? En welke opportuniteiten kan ik gebruik van maken? En ik wil daar efkes de nadruk op leggen, want het is langs de ene kant: astrologie toont ons ons lot, en er is een lotgedeelte in mijn ervaring. Maar er is vooral ook een gedeelde waarin wij vrije wil hebben en co-creëren met the universe en kunnen kiezen. Astrologie is op een baan zijn en kiezen: hier ga ik naar links, daar ga ik naar rechts. En wat jij kiest om welke weg in te slaan, is jouw belevenis… Dat is alles wat er is, en jij manoevreert daardoor. En dat is hoe je dat kunt doen. 

 

[00:40:50]

 

Lana: En als we dan effe teruggaan naar concreet hoe dat je dat dan toepast… 

 

Michael: Dus bijvoorbeeld. Ik zeg maar iets, daar heb je natuurlijk een astroloog nodig of moet je astrologie kennen. De zon staat in leeuw, oké cool, dat is mijn verjaardag, dat is wie ik ben. En dan, laat ons zeggen, het is weegschaal ascendant voor dit jaar, ah ja nice. Dan weet ik van oké, er gaan dingen uit balans geraken. Je gaat heel hard moeten werken met de dingen in balans houden, well makes a little bit of sense, nu dat ik een zoon krijg. En dan kan het bijvoorbeeld zijn dat er saturnus in uw vijfde huis staat van kinderen, saturnus is de planeet van verantwoordelijkheden. Da’s iets van: “Wow, oké. Ik ga echt wel een zeer verantwoordelijke rol hebben.” Ik zeg nu maar iets. 

 

Michael: De maan staat bijvoorbeeld – ik zeg nu maar iets – in mijn tiende huis, in stier. Dan weet ik: wow, ik ga ook heel veel focus hebben en op bussiness en carrière, en dat gaat in een stroomversnelling gaan. Als we dan nog ietske, een klein beetje dieper in astrologie gaan: om de twaalf jaar kom je terug in een bepaalde cyclus, en elk jaar verandert het huissysteem. Da’s al een beetje complex, maar laat ons zeggen: komt er een ander thema. Vorig jaar was dat bij mij bussiness, carrière, en dat was ook. En nu komt community. En ‘t is grappig, want ik heb net een community opgericht. Dus dat zijn, dan weet je van: community gaat stromen, mensen gaan stromen, er gaan veel meer volgers komen, dat weet ik nu al, meer dan dat ik nu al constant binnenkreeg, media-aandacht. Ik ben vorig jaar ook al in de Nina gekomen, en in Goed Gevoel et cetera. Dus dat was het bussiness gedeelte, maar nu gaat dat gewoon bam – ontploffen. En dan weet je: wow, dat komt er nu aan. 

 

Michael: En je kunt u daarop voorbereiden, door bijvoorbeeld een project te starten, je weet, dan gaat dat meer stroom krijgen. Als er een uitdaging op uw pad komt, bijvoorbeeld: bij elke saturnus return – wat elke 28, dus dat wil gewoon zeg: elke 28, 29, 30 jaar gaat er een evenement zijn in uw leven dat alles volledig gaat veranderen, en dat u op uw ziel purpose, op uw pad gaat brengen. En alles wat daar niet thuishoort verwijderd, period. Dus dan kun je u voorbereiden van oké, er komt een heftige periode aan, ik ga ervoor zorgen dat ik goed eet, goed slaap, dat ik mijn meditatie zeker en vast goed doe. En dan nog kan dat zijn dat dat allemaal gewoon volledig veranderd wordt, en eigenlijk kunnen we omgaan met verandering. En op dat moment de loslaattechniek zeker bemeesteren, da’s gewoon denk ik dat je er praktisch mee kan omgaan, zonder daar u te veel in te verliezen. Again. 

 

[00:44:15]

 

Lana: ‘t Is een beetje die evenwichtsoefening.

 

Michael: Evenwichtsoefening houden, oké, dit komt eraan, ‘t is oké, wat er ook gebeurt, ‘t is oké. Jij hebt altijd keuze, en ‘t is niet wat er met u gebeurt, ‘t is hoe dat je daarop reageert. Altijd.

 

Lana: Oké, nu heb ik echt wel weer zin om te gaan kijken hoe alles in mijn chart (Lana lacht).

 

Michael: Oké, kunnen we doen Lana.

 

Lana: Super interessant. Ik wil nog efkes over the birthchart het hebben. Want, zoals je al aangeeft: astrologie is heel complex, en op onze community, op ons platform, krijgen we ook al redelijk vaak vragen van mensen van: “Ik weet gewoon echt niet hoe dat ik daar moet aan beginnen.” Heb je tips voor mensen die zeggen van: ik wil zelf al eens gaan kijken naar…” Want je kunt zo op astro.com kan je uw birthchart gaan afprinten, en dan zie je daar heel veel lijntjes, heel veel vakjes en tekeningen, en heb je zoiets van: “En nu?” Dus heb je tips voor mensen die eens willen kijken naar die birthchart?

 

Michael: Eerst en vooral denk ik, als het niet is om astrologie te leren, maar gewoon om uw eigen birthchart te begrijpen, dan zou ik mij gewoon beperken tot zon, maan en ascendant. Dat zijn de drie, ik noem dat uw astrologische blueprint. Ik heb er een boek over geschreven trouwens dat mensen kunnen purchasen, een PDF van 23 pagina’s over de spirituele betekenis van uw sun, moon en ascendant.

 

Lana: We zullen dat ook linken in de shownotes. 

 

Michael: Cool, merci. Uw zon is, bij wijze van spreken, dat was je hier komt doen. Dat is niet wat je bent, per se, eerst en vooral. Uw maan is uw verleden, dat zijn uw attachments. En uw ascendant is uw school of life, dat is hoe dat je gewoon handelt en in de situaties waarin je geplaatst wordt. Dus dat zijn de drie belangrijkste kenmerken van uw zijn, volgens astrologie. Dus dat alleen al daarop focussen, dan filter je al de rest eruit, al de lijntjes, al die vakjes, don’t go there. Dus focus u gewoon efkes op… Oké, astro.com. Je gaat daar, je maakt een account aan, je voert uw gegevens in. En dan, het enige wat je doet is: waar staat mijn zon? In, ik zeg nu maar iets, waar staat uw zon, Lana?

 

Lana: Leeuw.

 

Michael: Ow…

 

Lana: Oh, dat wist jij nog niet?

 

Michael: Jawel jawel, ik weet het wel, maar daarjuist, ik was dat vergeten. Wanneer is uw verjaardag?

 

Lana: 25 juli.

 

Michael: Oh, congraaats! 

 

Lana: Dank u (Lana lacht).

 

Michael: Zalig, ow jong. Twee leeuwen tezamen, oh hier moet ik efkes tijd voor pakken. Nice. Dus bijvoorbeeld zon in leeuw, oké, wat betekent dat? Zon in leeuw: ik kom hier om te leren shinen, om het podium te nemen, om creatief te zijn, om mijn hart te delen met de wereld. Om eigenlijk een soort van channel te zijn voor the divine. Leeuwen zijn daarin voor mij, volgens mijn ervaring, het sterkst, omdat je puur… Je ego is heel sterk. Dus da’s dan een pitfall. 

 

Lana: (Lana lacht) Ja…

 

Michael: Dus da’s dan een pitfall, omdat het ego zo sterk is, kunnen wij ons daarin verliezen. Maar daardoor hebben wij ook… Je hebt uw ego nodig in spiritualiteit, big time.

 

Lana: Je kunt dat ook benoemen als zelfvertrouwen, vind ik.

 

Michael: Zelfvertrouwen, voilà.

 

Lana: In uw licht gaan staan, er echt gaan instaan, en die plaatsen en die ruimte ook te gaan innemen.

 

Michael: Amen, amen. Dat is het sterke ik, inderdaad. Vol met zelfvertrouwen. En dan de maan, waar staat uw maan?

 

Lana: Vissen.

 

Michael: Ow jong, nice.

 

Lana: Ik weet het (Lana en Michael lachen). Ik ben er mega trots op.

 

Michael: All right. Dus de maan is uw verleden en dat zijn uw emoties en dat is uw gevoel van zekerheid. In vissen natuurlijk, dat is uw PHD spiritualiteit, compassie, leren blend in with the other people, feeling, empathie. Maar soms, dat is dan weer dat ego, dat is dan weer dat ego dat zichzelf weer verliest. Dus het hangt er een beetje van af of dat je in de ochtend of in de avond geboren bent…

 

Lana: Ochtend.

 

Michael: Oké, dus dan heb je waarschijnlijk een day chart, dus dan is die zon iets sterker dan die maan. Maar mensen die gedurende de nacht geboren zijn, die hebben een sterkere identificatie met hun maan trouwens. Dus je moet uw maanteken leren kennen.

 

Lana: Oh, dat wist ik niet.

 

[00:48:47]

 

Michael: Dus daarom dat sommige mensen een horoscoop lezen en zeggen: “Ik herken me daar niet in.” 

 

Lana: Ja, omdat ze ‘s nachts geboren zijn, en eigenlijk meer connectie hebben met hun maan. Oké, oké. Dus iedereen even gaan checken…

 

Michael: Er zitten natuurlijk ook wel attachments in, in een maan. Want je moet even nadenken: de zon schijnt, schijnt op de maan. Dat zijn eigenlijk reflecties. En in uzelf is dat ook uw reflectie van alles wat je in het verleden hebt beleefd, dat zijn herinneringen. Herinneringen zijn niet langer waar, dat is iets wat jij vasthoudt. Dus dat is uw attachment, uw maan. Met vissen moeten we gewoon soms oppassen dat we langs de ene zin ons te veel verliezen in andere mensen, soms misschien naïef kunnen zijn, verward kunnen zijn. Te dromerig kunnen zijn et cetera et cetera.

 

Lana: Wel, de combinatie van zo leeuwen en vissen vind ik dat dat zo mooi in balans houdt. Dus ik het het gevoel dat dat zo…

 

Michael: Leeuw en vissen trouwens de ultimate flow, the ultimate flow state. Anyway. En dan nog ascendant?

 

Lana: Leeuw…

 

Michael: Ja, ik ook, nice. In het achtste huis, oe, cool. Dus ascendant leeuw is: je wordt geplaatst in situaties waarbij dat je constant de stage moet nemen, en weet je, als je zon leeuw en ascendant leeuw bent – zoals ons – dan heb je wel een duidelijke emphasis op oké, can you do it this time please? Kan je nu de stage nemen? En da’s echt wel een heel duidelijke les. Voilà. Dat zijn de drie belangrijkste kenmerken. Gewoon dat mensen al door dat alleen al te weten, zoveel over zichzelf kunnen te weten komen, da’s één. Maar twee: wat ik vind waar er soms traditionele, nee niet traditionele, maar moderne astrologie zich eigenlijk een beetje in verliest, is te veel in de beschrijving van ‘dit is hoe dat je bent’. 

 

Michael: Terwijl, en da’s waarom dat ik die PFD heb geschreven, het gaat over de spirituele betekenis: waarom heeft uw ziel gekozen om die zon en die maan en die ascendant te hebben? En wat kan je daarmee doen? Hoe kan je daarmee aan de slag? En zo neem je controle, als dat in zekere zin kan, je kiest bij wijze van spreken – da’s wat ik bedoel – over uw destiny. Je gaat ermee werken, aan de slag, en je bent geen victim van uw fate.

 

Lana: Oké, heel mooi. Ik ga sowieso jouw gids keer checken, jouw boek.

 

Michael: Nice, ik zal het eens doorsturen.

 

Lana: Oké, we eindigen altijd met iets nieuws eigenlijk: witchy dilemma’s. Ik ga jou een paar dilemma’s geven, en jij moet een van de twee kiezen (Lana lacht).

 

Michael: Cool, nice.

 

Lana: Je bent gestrand op een eiland, met wie zou je het liefst op dat eiland zitten? Met een schorpioen in zon, of vissen in zon.

 

Michael: Vissen in zon (Lana lacht)

 

Lana: Oké, wow dat was heel snel. Je mag één ding meenemen naar het eiland: tarot of kristallen.

 

Michael: Kristallen.

 

Lana: Kristallen, en waarom?

 

Michael: Ja, tarot is nice. Again, zoals een tool van astrologie. Maar kristallen, ja, dat is iets fysiek, ik hou daar gewoon veel meer van en ja. Ik kan dat dan bewonderen. Tarot is, die tarotdingen liggen daar. Maar kristallen, je kunt uw omgeving mooi maken, en je kunt kiezen waar je die energie wilt ontvangen, welke energie dat je wilt ontvangen op dat moment. Met tarot weet je gewoon van: dit gaat gebeuren, of dit komt eraan, of dit is nu de reden waarom dit is. Da’s nice. Maar met kristallen kan je gewoon dieper in meditatie gaan. Het heeft zoveel meer functie dan een tarot voor mij.

 

Lana: Oké, cool. En dan als laatste, een heel moeilijke: nooit meer lachen of nooit meer zingen?

 

Michael: Amai, dat is echt wel een moeilijke, damn. Ik denk nooit meer zingen, want lachen, fuck, dat zou ik echt niet kunnen. Ik kan nog wel, als het echt moet hé. Ik kan niet zonder zingen, maar als het echt moet, dan kan ik wel zonder zingen, maar niet zonder lachen. Lachen brengt zoveel moois met zich mee, dan willen we zingen laten zijn. 

 

Lana: Oké, ça va. Hoe kunnen mensen jou het beste ondersteunen? 

 

Michael: Ik denk me volgen op theleomystic, Instagram. Ik denk een astrologische reading boeken, of the community joinen vooral. Dat is het sterkste, on earth community, da’s een mix van card readings, astrologie, meditatie, alignen met de zodiac, een hele community. Da’s een beetje zoals jouw community, de Heksen Dragen Sneakers community die heel sterk is by the way, en waar ik heel veel respect voor heb. Echt super nice. 

 

Lana: Dank u wel.

 

Michael: Eens een like, een comment, eens hallo zeggen, eens een post delen. Dat is hoe ze mij kunnen ondersteunen. 

 

[Afsluiting]

 

[00:54:22]

 

(Outromuziek)

 

Lana: We gaan alles linken in de shownotes, dus als je wil weten wat Michael allemaal doet, allemaal te bieden heeft, ga kijken op onze website heksendragensneakers.be. Dank je wel, Michael.

 

Michael: Jij bedankt, Lana. Wat een zalig gesprek.

 

Lana: Ja, ik vond het ook heel fijn. Heel veel informatie weer om te verwerken. En jullie, dank je wel voor het luisteren en we zien jullie volgende keer terug. And now go spread your magic.

 

[00:54:54]

Rate, review en volg ons op Apple Podcasts

“Heksen Dragen Sneakers is de max!” ← Als jij er ook zo over denkt, schrijf ons dan een review of geef ons een positieve rating! Dit helpt ons om meer mensen – net zoals jij – te inspireren om spiritueel te leven in een moderne wereld. Klik hier, scroll helemaal naar beneden en klik op die 5 sterren en selecteer “Schrijf een review”. Laat ons zeker weten wat je uit de aflevering gehaald hebt!

Mocht je het nog niet gedaan hebben, subscribe op de podcast! Zo mis je nooit meer een aflevering. Subscribe!

About Post Author