Skip to content

[Introductie]

[0:00:00]

(Intromuziek)

Lana Bauwens: Welkom terug bij Heksen Dragen Sneakers, de podcast over spiritueel leven in een moderne wereld. Mijn naam is Lana Bauwens en ik ben jullie host.

Lana: Vandaag heb ik Lily Joan Roberts bij mij te gast om te praten over ayurveda. En ik kan je ook al meteen vertellen dat Lily één van onze webinars geeft in ons Heksen Dragen Sneakers Membership. In dat membership kun je maandelijks een webinar meevolgen. Naast Lily kan je ook een webinar verwachten van Karen over hoe je keuzes maakt in het leven, Caressa komt alles vertellen over crystal grids, Isabelle neemt je mee in de wereld van de reiki en zelfhypnose met Be Your Own Healer. Ik ga je helpen met je levenspad te vinden, en ten slotte geeft Annelies een webinar over kruiden.

Lana: Alsof dat al die webinars nog niet genoeg zijn, krijg je maandelijks ook een astrologisch vooruitzicht met Nina, ik doe maandelijks ook een runelegging. Tessa komt je vertellen over het kristal van de maand, en Annelies bespreekt ook maandelijks een kruid. Dat en nog veel meer kan je vinden in ons fantastisch spiritueel membership. Inschrijven kan op onze website www.heksendragensneakers.be/membership.

[0:01:35]

Lana: Maar vandaag heb ik dus Lily Joan te gast. Ze is chef gespecialiseerd in ayurveda. Ze is kruidenambassadeur van het merk Pukka en je kan bij haar terecht om je gezondheid op een holistische manier aan te pakken in The Happy Health Journey. We praten onder meer over ijsjes, naar je lichaam luisteren en het belang van slaap, en ze haalt ook echt de kruidenheks in mij naar boven.

Lana: Welkom Lily (Lana lacht).

Lily Joan Roberts: Dank u.

Lana: Voor de mensen die jou nog niet kennen, begin misschien eerst eventjes met jezelf voor te stellen in drie woorden.

Lily Joan: Ik vind dat echt een super moeilijke vraag. Ik ben niet iemand van weinig woorden (Lily lacht), maar sowieso zou er iets van hartstochtelijkheid of gepassioneerd zo bij moeten zitten. Creatief zou ik ook wel… en leergierig (Lily lacht).

Lana: Ja, oké, mooi.

Lily Joan: Dat ga ik proberen bij te houden (Lily lacht).

Lana: Je bent vooral bezig met voeding en ayurveda, maar dit gaat vooral over spiritualiteit, de podcast. Wat is spiritualiteit precies voor jou?

Lily Joan: Da’s een heel interessante vraag, omdat dat per persoon waar ik mee praat eigenlijk volledig verandert. Maar spiritualiteit gaat voor mij niet per se om een bovennatuurlijke kracht, afhankelijk… da’s altijd anders in te vullen. Maar dat gaat gewoon om het energetische, dus energetische niveau van bewustzijn. En da’s voor mijzelf per dag anders (Lily lacht), afhankelijk van mijn emoties, tijdens mijn cyclus, hoe dat ik die energie voel.

Lily Joan: Maar voor mij is mijn verbondenheid ermee eigenlijk heel hard met mijn eigen lichaam en met de natuur op alle vlakken. Gewoon die andere niveaus van voelen en al onze zintuigen gebruiken dat veel verder gaat dan alleen puur het fysieke en het mentale, het rationele. Dat het een andere laag is, een groter geheel, een verbondenheid zo buiten gewoon uw ego, zo grotere connecties tussen puur letterlijk ons in de natuur en de natuur in dat groter geheel en al die verschillende lagen tot in het oneindige (Lily Lacht).

[0:04:18]

Lana: En als het aankomt op voeding, hoe zie je dat dan gelinkt met spiritualiteit?

Lily Joan: Goh, voeding is voor mij zo een magisch medium, dat gaat veel verder dan gewoon lekker eten. Voeding is echt een manier dat wij de natuur in ons opnemen. Voor mij, doorheen mijn journey, mijn verhaal van healing, heeft voeding daar altijd heel centraal bij gestaan om eigenlijk tot mijn essentie te komen en mijn lichaam zo sterk mogelijk te krijgen. Maar tijdens dat proces te beseffen hoe dat voeding echt een en al energie is. En zoveel meer te bieden heeft dan gewoon puur functioneel onze maag vullen.

Lily Joan: Dus voeding is voor mij een brug tussen onze omgeving en ons lichaam, maar ook een brug tussen onszelf en anderen, onszelf binnen onze cultuur, hoe dat wij verbinden met de seizoenen, met de dieren (Lily lacht). Da’s echt gewoon voor mij een medium, een tool om voor connectie met onszelf, met ons geest, met ons lichaam, met anderen, met de natuur… Zoiets (Lily lacht).

Lana: Ik denk niet dat ik al ooit op die manier over eten heb nagedacht (Lana en Lily lachen). Ik ben nu efkes zo aan het nadenken zo als ik zo een ijsje zit te eten (Lana en Lily lachen) voel ik niet per se die verbondenheid…

Lily Joan: Wel met uw zintuigen, dan ben je ‘koud’, ‘die smaken’ en ‘ik voel dat in mijn keel naar beneden gaan’. Da’s connectie met uw lichaam.

Lana: Meestal heb ik gewoon zoiets van: “Mmmmm, ik heb honger.” En ben ik er niet zo intens over aan het nadenken. Maar inderdaad, als je dat zo zegt, het is wel een feit dat we misschien net iets te los gaan over wat we eten en dat we inderdaad efkes moeten stilstaan bij die verbinding, ook met de seizoenen. Da’s op zich super logisch, zeker als je daar een beetje op let om te eten met de seizoenen. Maar hoe dat verder gaat dan gewoon het praktische…

[0:06:40]

Lily Joan: Het gaat veel meer om, het gaat veel verder dan alleen wát we eten. ‘t Is hoe we eten, wanneer, waarom. En dat ligt in onze natuur om daar eigenlijk mee bezig te zijn. Vroeger hunter-gatherers hadden wij gewoon ons eten en dan ben je automatisch verbonden met de seizoenen, omdat dat helemaal bepaalt wat je wel of niet kunt eten. Maar wij zijn gewoon in onze moderne levensstijl daar gewoon volledig van… ongevoelig voor geworden. En het is dat eigenlijk dat ik met voeding probeer te doen, is daar gewoon teruggaan naar die verbondenheid. Het is niet dat dat iets nieuw is dat ik uitvind, maar het is eigenlijk gewoon…

Lily Joan: Wij gaan bijna kapot aan het rationaliseren van voeding met dieet en uiterlijk en het effect van calorieën. Heel rationeel gewoon met voeding bezig zijn. En ook heel irrationeel op vlak van dat dat puur comfort is en dat wij… 24 op 7 is alles beschikbaar, en dat wij gewoon volledig afklikken en alles gewoon in autopiloot doen eigenlijk, en geen tijd maken om met mindful eating bezig te zijn. Da’s een heel groot thema in wat ik doe en in mijn eigen leven… is mindful eating.

Lana: Misschien moet je even uitleggen wat dat wil zeggen?

Lily Joan: Graag. Mindful eating, ik bedoel dat in een zo gegronde mogelijke manier (Lily lacht) zonder te floaty te klinken.

Lana: Hier mag dat (Lana en Lily lachen).

Lily Joan: Dat is gewoon veel verder gaan dan alleen de ‘wat’. Dat is zoals ik zei met uw zintuigen eten, da’s bewust stilstaan van waar ons eten komt, hoe dat dat invloed heeft op hoe wij ons voelen, hoe wij omgaan met andere mensen, hoe dat wij belang hechten aan wat er in onze omgeving gebeurt. Maar ook hoe dat wel echt letterlijk effect heeft op ons lichaam. Ik ben ook echt een facts nerd, en ik vind het ook heel belangrijk om heel wetenschappelijk te gaan kijken van ‘wat doet ieder ingrediënt, wat doet iedere plant?’ en voeding te gaan gebruiken van: “Wow, hoe heeft dat effect op mij emotioneel en fysiek?” Echt de kracht van voeding te gaan bekijken, en dat gebruiken als tool om rust te vinden. 

Lily Joan: Dus mindful eating is voor mij niet alleen, het gaat beide richtingen. Dus ‘t is hoe dat we met voeding omgaan en hoe dat dan effect heeft op ons, maar ook hoe we voeding kunnen gebruiken op andere niveaus, op een holistische manier. Dus een momentopname van een moment met vrienden, of een theetje voor uzelf een pauze nemen. Dat je eigenlijk iets dat wij automatisch doen – iedereen eet – maar dat we voeding dus kunnen gebruiken als een manier om heel bewust ons leven en ons geluk te gaan kaderen.

[0:09:36]

Lana: Ben terug aan het denken aan mijn ijsje (Lana en Lily lachen). Ik denk niet dat dat was wat je bedoelde. Het gaat een heel moeilijke aflevering worden, Lana is constant aan het denken aan eten. Nee, ik snap inderdaad wat je bedoelt, dat we voeding gebruiken voor een deel ook healing, dat we stilstaan bij wat bepaalde soorten voeding kunnen betekenen voor de manier waarop we ons voelen. Bijvoorbeeld eten die heel grondig kan zijn, of eten die u net wat extra vuur geeft om… Ik denk dat we daar inderdaad wat te weinig bij stilstaan in onze moderne maatschappij.

Lana: Jij bent gespecialiseerd zal ik zeggen in ayurveda, iets wat ik ontzettend… ik vind dat fantastisch. We hebben al ooit een aflevering gemaakt over dosha’s in ayurveda, voor de mensen die niet weten wat dat is, ga zeker efkes luisteren naar die aflevering. Nu, ayurveda is enorm veel bezig met voeding, ook met kruiden. Hoe kan voeding die dosha’s eigenlijk gaan ondersteunen? Hoe moet ik dat een beetje zien? Het is een heel algemene vraag, het is misschien moeilijk om daarop te antwoorden. Maar waarom is die voeding zo belangrijk?

[0:11:08]

Lily Joan: Ik ben al blij dat ik de dosha’s niet meer moet uitleggen (Lana en Lily lachen). Maar nog eens: voeding is dé manier waarop wij, zoals ik eerder zei, de manier dat wij aan iets extern internaliseren. Dat is dus meest op dagelijks vlak de meest alledaagse tool om impact te hebben op ons lichaam en hoe dat wij ons voelen, en hoe we denken. Zowel in de negatieve als in de positieve zin. Dus voeding kan onze downfall, een bron van ziekte worden, maar kan ook evengoed een manier van healing worden, om terug kracht te vinden, in balans te brengen.

Lily Joan: Voeding is iets dat, da’s een schakel dat ons ofwel de goede of de slechte richting kan uitsturen. Dus er zijn algemene manieren dat wij ayurveda kunnen gaan gebruiken als leidraad binnen onze voeding om onszelf terug in balans te brengen. De vertering is een concept in ayurveda dat super super super centraal staat, dus ze gaan kijken… It’s not about what you eat, it’s about how you digest. En het is de vertering, dus niet alleen fysieke vertering maar ook emotioneel mentale vertering, hoe wij met onze emoties omgaan, hoe wij dingen verwerken, met onze energie omgaan. Dus vertering als concept, da’s onze agni vooral waar we over praten, en da’s eigenlijk onze… in het Engels is dat the digestive fire, verteringsvuur. En dat staat super super super centraal in ayurveda in het algemeen.

Lily Joan: En voeding is natuurlijk direct gelinkt aan vertering. Dus per dosha kunnen we gaan kijken van: “Hoe kunnen we een dosha in balans brengen, door te kijken naar de elementen.” En ook de – ik probeer het eenvoudig te beschrijven – maar de omgekeerde, de tegenpolen van bepaalde kwaliteiten. Dus warm en koud, zacht en hard, vettig en droog. Zo zijn er heel veel. En net zoals je het koud hebt fysiek, wij leren als we het koud hebben, ah dan doe je een trui aan, je gaat dat in balans brengen. En dat gaan we dan eigenlijk met voeding doen. Dus je kunt per dosha kijken, maar soms kan dat eigenlijk ons een beetje overweldigen met allemaal regels, omdat dat zo hard, er komt zoveel bij kijken.

[0:14:10]

Lana: Het is nogal afgelijnd om bepaalde vlakken hé.

Lily Joan: Absoluut. Maar het probleem is dat we niet gewoon 1 dosha zijn of hebben.

Lana: Nee, we zijn eigenlijk een beetje alle drie, maar in gradaties. Ik ben voornamelijk vata-

Lily Joan: Ik ook (Lily lacht).

Lana: -Maar ik heb ook wel pitta, in minder mate kapha, maar het is ergens de kapha net waar ik moet op letten en moet terugbrengen in mijn voeding, omdat anders is het helemaal uit balans. Dus je moet eigenlijk ze alle drie echt wel kennen en weten hoe je ermee moet omgaan toch?

Lily Joan: Dus ga niet alleen kijken naar ons eigen lichaam, van ‘wat ben ik van dosha?’, maar ook bijvoorbeeld de seizoenen. Als het super warm is buiten, omdat het zomer is, dan ga je onafhankelijk van of je nu pitta of vata bent, iets koelendere elementen automatisch gaan eten. Ik als vata moet heel hard oppassen dat ik niet te veel koude elementen ga eten, omdat ik daar gewoon heel chaotisch van word en heel onrustig, ik slaap daar niet goed van.

Lana: Lap, daar gaat mijn ijsje (Lana en Lily lachen).

Lily Joan: Dan kan je ook kijken naar ‘wat voor smaak is uw ijsje’, wat het misschien een beetje in balans brengt. Voilà, er is een grijze zone. Maar dan ga ik wel nog altijd, in de zomer ga ik nog altijd wel dingen eten die een beetje afkoelen als ik het super warm heb. Dus ‘t is echt op het moment zelf dat je kunt gaan aanvoelen van: “Als je al het bewustzijn hebt van de elementen dat je in balans kunt brengen per maaltijd.” Ook in uw cyclus ga je andere dingen nodig hebben. Het is zeker niet de bedoeling dat ayurveda u binnen heel rigide regels gaat steken, waardoor dat je weer moet houden aan al die regels en wat wel en wat niet, dat moet niet beperkend zijn. Het is juist het mooie omhelzen van ayurveda, zeker in moderne context, dat u juist een soort vrijstelling geeft van de vaste regels van wat in onze maatschappij wordt beschouwd als gezond of ongezond.

Lily Joan: En dat zijn hele strenge labels, calorieën en al die dingen. Terwijl wij eigenlijk… een wortel wordt algemeen beschouwd bijvoorbeeld in onze maatschappij als gezond. Maar een rauwe wortel bijvoorbeeld gaat voor mij, met mijn verteringssysteem en mijn dosha helemaal niet zo gezond zijn. Als ik hele tijd rauwe wortels eet, ga ik daar super veel buikpijn van krijgen, super veel bloating en ga ik heel ongelukkig worden. Mijn lichaam gaat echt ongelukkig worden, gaat protesteren. Terwijl als ik die wortel aan een pitta geef, of aan iemand die een heel sterke vertering heeft, dan gaat die wortel veel beter kunnen verteren, veel beter kunnen afbreken, en gaan die vitaminen perfect in het systeem komen. Dus het is heel interessant om te gaan kijken van oké: “Wat voelt goed voor mijn uniek lichaam?” En ayurveda laat dat echt toe, dat zet die poort open voor kijken naar uw uniek lichaam op dat uniek moment in uw unieke context.

Lily Joan: En da’s super… er is geen goed Nederlands woord voor, maar empowering. Dat zijn tools dat je gebruikt om juist in uw kracht te staan en uzelf op dagelijks vlak te kunnen balanceren, zonder dat je constant een dokter erbij nodig hebt die u dan een pil geeft tegen de buikpijn, in plaats van te kijken van: “Wat is de bron van dat probleem, wat is de bron van mijn buikpijn, en hoe kan ik daar zelf iets aan doen?” En dat is dan op een holistische manier kijken naar uw ademhaling, hoe je beweegt, hoe je slaapt, maar zeker ook wat je eet en wat je drinkt.

[0:17:46]

Lana: Jij zegt empowering, en ik ben nu efkes aan het denken: “Oei, mag ik nu wortels eten of niet?” Ik snap wat je wil zeggen van dat het, allez het geeft u heel veel kracht om zelf dingen te gaan ondernemen op vlak van uw gezondheid. Maar langs de andere kant heb ik ook zoiets van: “Je moet dan toch wel heel veel intunen met uzelf om constant te weten van wat werkt er nu wel…” Ik vind het heel moeilijk om dan te gaan bepalen van ‘wat ga ik nu eten?’. Hoe doe je dat precies? Ik ken de dosha’s een beetje, maar ik vind het nog altijd heel moeilijk om te gaan bepalen van waar die onbalans zit. Maakt dat niet het ontzettend moeilijk?

Lily Joan: Het is sowieso super complex, super gelaagd (Lily en Lana lachen). Dat ik moet ik er wel eerst bijzeggen, maar elk klein lesje of stapje dat je eruit haalt is weer eentje vooruit, en kan er een zijn dat juist het verschil maakt, waardoor je u juist beter gaat beginnen voelen. Sowieso met voeding, ‘t is één groot experiment. En het is ook niet dat eens dat je die gouden regel voor uzelf hebt, is het ook niet dat dat voor het leven hetzelfde gaat werken. Doorheen uw leeftijd en waar je gaat wonen in de wereld, dat gaat allemaal impact hebben op wat je wel of niet kunt en wilt eten.

Lily Joan: Dus het is eigenlijk de empowerment dat komt meer van leren luisteren naar uw lichaam, en van daaruit te vertrekken, en voeding meer te zien als één groot experiment. Da’s een zin dat ik heel veel gebruik in mijn coaching: approach it with curiosity, niet van ‘da’s de regel’, da’s voor iedereen… Allez, er is geen gouden regel die voor iedereen past, om dus eigenlijk echt naar binnen te keren en die connectie op te zoeken. En da’s dan weer het mooie van voeding gebruiken als medium om connectie met ons lichaam te vinden. In het begin is dat moeilijk, want wij leren helemaal niet zo denken. Dat zit niet in onze opvoeding, wij leren dat niet op school. Wij leren heel hard van ‘eet uw groentjes op’ en allemaal heel veel regels. Maar nooit eigenlijk van ‘wat zegt mijn lichaam? Wat zijn de triggers, wat zijn de boodschappen?’

Lily Joan: Dus eens dat je dat stuk van het verhaal een beetje omhelst, wordt de rest allemaal veel gemakkelijker. Maar natuurlijk, er komt heel wat opzoekwerk bij kijken. En da’s waarom ik een coach ben: om te begeleiden. En eens je dan begint inzicht te krijgen, dan kun je op eigen houtje, dan heb je dat voor het leven mee. Maar je kan gewoon beginnen bij de basis van ayurveda, voor je gaat kijken naar welke dosha, wat is goed voor welke dosha, is gewoon bijvoorbeeld voeding gaan eten waar zoveel mogelijk energie in zit, pranic energy. En dat zit gewoon in vers eten, dus in plaats van dingen die verwerkt zijn, van mogelijke manieren dat wij nu in onze moderne levensstijl mee geconfronteerd worden. Gewoon vers koken met verse ingrediënten, dat zit al vol levensenergie, en dat gaat ook veel voedzamer zijn voor ons lichaam.

Lily Joan: Dus je moet het niet zo ver zoeken, maar gewoon vers koken, verse kruiden gebruiken en niet gewoon een blaadje om te dresseren, maar echt handenvol verse kruiden. Als je kijkt naar nutritional science, wat ik ook heb gestudeerd om echt zo de biologie te gaan begrijpen van waarom die dingen ons lichaam zo beïnvloeden, dan kun je daar ook gewoon algemene regels uithalen die voor iedereen gelden. Zoals gewoon super veel verse kruiden, maakt al niet uit welke verse kruiden, als je gewoon verse kruiden verwerkt in uw eten, ben je al zo een boost van vitaminen, mineralen… Die gaan uw vertering versterken, dan ga je daardoor u ook mentaal beter voelen als dat niet allemaal vanonder zit geblokkeerd.

Lily Joan: Gaan kijken naar kruiden, gedroogde kruiden. Als je u heel vurig voelt, geïrriteerd, ambetant, kwaad, moet je geen chili eten. Als je in de woestijn zit, moet je ook geen chili eten. Dus dan gaan we ook gaan kijken van oké, mijn emoties, hoe kan ik die linken aan bepaalde kwaliteiten en hoe kan ik dat balanceren. Als je u heel low voelt, heel zwaarlijvig of emotioneel ofwel heel eenzaam of gedemotiveerd, dan ga je juist die kwaliteit meer opzoeken. Da’s ook in ayurveda van like increases like, dan ga je juist ingrediënten opzoeken die dat versterken, omdat dat gemakkelijk is, omdat dat in lijn is met dat gevoel. Dus dan ga je naar comfort food zoeken, hele zware dingen, kaas, romigheid…

[0:22:33]

Lana: Dus wacht hé. Efkes… dat ik mee ben. Dus als je u zwaar voelt, als je weinig energie hebt en zoiets hebt van: “Ik wil in mijn zetel zitten.” Dan is het de bedoeling dat we eten gaan eten dat comforting is?

Lily Joan: Neen, goed dat je daarop inpikt. Dus je gaat intuïtief… ga je dingen opzoeken die in lijn liggen met dat gevoel, omdat dat gemakkelijk is, omdat dat in lijn ligt daarmee. Terwijl we dan eigenlijk als we dat leren herkennen van: “Ik voel mij wel heel zwaar en uitgeput of gedemotiveerd, hoe kan ik voeding gaan opzoeken die dat juist tegenwerkt?” Dat zijn dan verse dingen, kleurrijke dingen, vers fruit, dingen vol energie, dingen die u de juiste suikers geven, de juiste vitaminen. Maar ook emotioneel op gang trekken, dan kan je ook kijken naar kruiden van ‘welke kruiden stimuleren?’ zoals gember, da’s verwarmend, maar dat gaat u zo opkrikken.

Lily Joan: Da’s trouwens een beetje meer kapha, dat zijn kapha eigenschappen. Als ik mij te vata voel zou bijvoorbeeld een voorbeeld zijn: als ik mij heel chaotisch voel in mijn hoofd, een beetje anxious, dat ik mij niet kan concentreren op één ding. Dan ga ik ook de neiging hebben om heel de dag door heel veel te snacken, en kleine beetjes en dit en dat, en een crackerke hier en een wortel daar en zo heel veel kleine dingen doorheen de dag beginnen snoepen.

Lily Joan: Terwijl, dat gaat die eigenschap van mij heel chaotisch te voelen, versterken. ‘t Is dan dat ik juist dan moet aanvoelen van: ik voel me ongestructureerd en chaotisch in mijn hoofd, om dan te gaan zitten met een warme maaltijd en traag te gaan eten en mijn lichaam een moment van rust te bieden en iets dat gemakkelijk verteert, dat heel grounding is, dus dat gaan dan meer zo knollen zijn, dingen die mij meer rust geven en verbinden met de aarde is dat dan ook echt. En dan ga ik mij ook rustiger voelen, ga ik ook rustiger kunnen nadenken. Dus je gaat eigenlijk gewoon beginnen nadenken van: “Hoe voel ik mij?” En die emoties linken aan bepaalde eigenschappen die je dan kunt gaan balanceren met de eigenschappen van uw voeding.

[0:25:02]

Lana: Ja, want je zei daarnet van: “We moeten eigenlijk leren luisteren naar ons lichaam en intunen met ons lichaam.” Om dan eigenlijk vooral niet te doen waar we op dat moment naar verlangen. Want het is dat dat ik zei van: als je u down voelt, hebben we heel vaak de neiging om niet zo een positieve dingen te gaan eten. En eigenlijk moeten we op dat moment een beetje het tegenovergestelde doen, fruit, zo van die dingen gaan eten. Dus het gaat niet zozeer over luisteren naar ons lichaam, het gaat meer over intunen met ons lichaam en dan weten wat we moeten doen om daaruit te geraken.

Lily Joan: Ja inderdaad, luisteren welke signalen ons lichaam ons stuurt, maar dan wel op een iets rationelere manier gaan beslissen hoe we daarop gaan inspelen. Maar op de duur wordt dat ook second nature, dat wordt intuïtief. Omdat, eens dat je dat inziet in die positieve spiraal, ga je ook steeds meer van die dingen zoeken die dat dan nog versterken en nog meer effect gaan hebben op dat goed geval.

Lily Joan: Dus bijvoorbeeld ik als vata-type, ik heb de neiging om heel veel te eten doorheen de dag en heel ongestructureerd te eten. Maar juist wanneer ik het effect voel van die vaste momenten van een maaltijd te eten, minder rauw, meer gekookt, eens dat ik het effect voel van zo te eten, ga ik dat ook meer en meer opzoeken. Dat is ook de bedoeling van ayurveda, is niet ‘reageren op wanneer je u slecht voelt’ maar eigenlijk een levensstijl vinden waardoor dat wij in balans blijven of heel snel kunnen reageren en schakelen om terug in balans te komen, voor dat je echt volledig depressief in uw zetel zit met een pak chips. Dat je direct herkent van: “Oe, oh, ik begin hier iets te hebben.” En dat je dan direct kunt schakelen, en op één maaltijd of één meditatiemoment of één yogasessie u direct terug gebalanceerd gaat voelen.

Lana: Oké, da’s wel empowering zou ik zeggen.

Lily Joan: Ja, da’s zalig, omdat dat ook… Dat zijn geen regels, da’s heel vrij. Da’s niet volgens… Je leert zoveel als je wilt, je leest erover en dan zijn dat tools die je gewoon kunt gaan beginnen gebruiken. En een keer zal dat misschien met beweging zijn, een andere keer met voeding. Maar op de duur sluit dat allemaal aan, en dat versterkt elkaar allemaal als je holistisch gaat beginnen leven.

[0:27:30]

Lana: Wat is voor jou eigenlijk het belangrijkste effect dat Ayurveda heeft gehad op jouw leven? (Lana lacht) Oei, moeilijke vraag.

Lily Joan: Dat was voor mij het ontbrekend puzzelstukje, het energetische, om zo de logica achter welke ingrediënten zijn goed voor mij, om daar een energetische twist aan te geven. Te verbinden met de natuur en duidelijk te maken hoe wij mensen deel zijn van de natuur, en door evolutie daar zo ver van zijn afgestapt van die connectie. Dat heel ons biologisch systeem volledig bepaald wordt door onze omgeving, door de natuur, da’s allemaal biologie. En dat wij daar heel veel zelf mee kunnen gaan doen. Dat het niet allemaal, dat we niet afhankelijk zijn van de pharmaceutische industrie, dat we niet afhankelijk zijn van een of ander dieet. En gewoon omdat iets werkt voor één persoon, wil niet zeggen dat jij iets fout doet als het niet werkt voor u, maar dat uw uniek lichaam – da’s iets heel groot geweest voor mij – met ayurveda is leren mijn lichaam als uniek te beschouwen en als veranderlijk. 

Lily Joan: Dus dat dat op ieder moment van de dag, afhankelijk van waar ik ben, welk seizoen, welke emoties, dat daar zoveel verschillen inzitten van hoe ik dan met mijzelf omga. En dat te aanvaarden dat ik mij soms, dat ik soms nood heb aan rust of iets trager gaan leven, of minder sociaal. Dat ik een warme maaltijd nodig heb, wanneer dat een ander een salade gaat eten. Dat je u niet gaat schuldig voelen of u niet ga vergelijken met anderen, maar dat je heel hard naar uw eigen lichaam gaat kijken wat werkt, en hoe je in de natuur staat, hoe je in het leven staat, en hoe dat allemaal verbonden is.

Lana: Oké.

Lily Joan: If that makes sense.

Lana: Ja eigenlijk echt wel (Lily lacht).

Lana: Je bent ook herborist, je werkt ook met kruiden. Thee maakt een belangrijk onderdeel uit van wat je allemaal doet. Je werkt ook samen met het theemerk Pukka. Ik ben zot van thee, ik drink dat super graag, ik drink dat dagelijks heel veel. Maar voor mij is thee gewoon water met een smaakje, da’s gewoon-

Lily Joan: Mijn oren, mijn oren… (Lana en Lily lachen)

Lana: -Het is eens iets anders dan gewoon water drinken, maar jij gebruikt dat echt als een onderdeel voor onze gezondheid te veranderen. Leg eens uit hoe dat dan precies werkt.

Lily Joan: De wonderlijke wereld van kruiden (Lily lacht). Iedere plant, ieder kruid heeft een ander effect op ons lichaam. Wij leren nu gewoon pilletjes meer vertrouwen dan een plant, maar het komt wel uiteindelijk allemaal van de natuur. En ieder plantje heeft een volledige regenboog aan kwaliteiten, en toevallig ook smaak. Dus wij leren thee maken voor de smaak, maar eigenlijk zitten daar zoveel medicinale kwaliteiten ook in. Dus je kan zeker naar smaak gaan kijken, het is super belangrijk dat het goed smaakt, en dat we niet alleen dingen gaan beginnen eten of drinken gewoon omdat het gezond zou zijn, dat we er wel degelijk van kunnen genieten vanaf het moment dat we onze tas vasthebben en ruiken tot in het lichaam, dat ons lichaam ervan kan genieten.

Lily Joan: Da’s waarom ik zo enthousiast ben over Pukka, en zo vereerd dat ik daar deel van kan uitmaken, omdat dat zo goed in balans zit. Dus die smaak en het juiste doen op alle manieren, ook qua sustainability enzo. Dat het super lekker is, maar tegelijkertijd perfect gebalanceerde kruiden om met bepaalde doeleinden qua medicinale effecten. Voor mij is het heel belangrijk, ook als chef, dat alles goed smaakt. Dus smaak is gewoon echt centraal in het verhaal, anders ga je het ook nooit volhouden, dan wordt het weer een of ander dieet ofzo dat je iets begint te drinken gewoon omdat het moet, omdat het hoort. Maar het is super belangrijk dat je er ook van geniet, dat je er naar uitkijkt, naar een moment van een lekker theetje te drinken en gevarieerd ook en niet maar één thee. 

Lily Joan: Maar die duizenden verschillende kruiden die er zijn, om die te gaan ontdekken en die smaak te koppelen aan het effect, wordt echt ook weer zo een verhaal van empowerment. Zo weten van oké, ik ga hier genieten van de thee, da’s al super belangrijk. Maar ook nog eens achterliggend weten van: dat gaat mijn vertering keihard helpen. En hoe meer gelaagdheid dat erin zit, hoe meer draagkracht dat dat krijgt, en hoe meer uw enthousiasme kan groeien rond gewoon in plaats van ‘ik zal wel weer een theetje drinken, want ik heb nog niet mijn twee liter binnen’ (Lana lacht). Zo wordt het leven heel saai, terwijl dat kruiden voor mij in het koken, maar ook in de wereld van de thee, dat geeft kleur aan het leven, da’s echt een hele wereld van smaak, geur, kleur, ja letterlijk brengt variatie in de dag. 

[0:32:53]

Lana: Dus jij gaat eigenlijk thee kiezen puur op basis van de eigenschappen, allez ook op smaak. Maar op basis van de eigenschappen dat het u geeft op dat moment.

Lily Joan: Ja, sowieso. Mijn theemomentjes zijn echt zo mijn ritueeltjes doorheen de dag, dat breekt mijn dag ook op. En ‘s ochtends ga ik volledig andere kruiden gaan drinken dan ‘s middags of in de namiddag of ‘s avonds.

Lana: Kan je zo eens een richting geven, want ik ben nu efkes in mijn hoofd aan het denken van wat ik vanochtend gedronken heb, wat ik ‘s avonds drink… En ik denk dat dat waarschijnlijk allemaal niet zo (Lily lacht)… Dus misschien efkes zo een richting geven van…

Lily Joan: Weer natuurlijk kan je gaan kijken per dosha, per seizoen. Maar er zijn wel zo algemene gouden regels. Als je wakker wordt, dan heb je nog van alle toxines in uw lichaam zitten en moet je op gang komen, mentaal op gang komen en fysiek moet uw vertering ook op gang komen. Dus dan drink je idealiter kruiden die daarbij helpen, dus eigenlijk heel veel Indische gedroogde kruiden zijn heel goed om uw vertering op gang te krijgen. Idealiter bijvoorbeeld korianderzaad, komijnzaad, gember. Je kunt er lekkere dingen ook bijdoen…

Lana: Ja, ik was zo al aan het denken van… (Lana en Lily lachen)

Lily Joan: Da’s echt heel lekker eens dat je daar… je wordt er wat verslaafd aan, wat gehecht aan. Maar bijvoorbeeld venkelzaad, ook supergoed voor de vertering. Warme kruiden, warm water en je kunt er wat honing bij doen, apperciderazijn, je kunt daar dan mee gaan spelen. Dat zijn dingen die je dan eerst drinkt om uw vertering op gang te krijgen en die laatste toxines uit uw lichaam te krijgen. Dan bijvoorbeeld ‘s middags na een grotere maaltijd wanneer uw vertering het sterkste staat, ga je dat dan ondersteunen met bijvoorbeeld venkelthee, of muntthee. Dat stimuleert de vertering, dat helpt om alles naar beneden te helpen en te verwerken. Ook weer omdat het thee is, is dat warm, dus dat helpt uw darmen ook weer om ook uw vitaminen op te nemen van uw maaltijd.

Lily Joan: In de namiddag… dan kan je ook weer gaan kijken naar kruiden die kunnen heel krachtig zijn van smaak om eigenlijk uw koffie misschien, dat je misschien geneigd zou zijn om doorheen de namiddag als je wat moe begint te worden, te gaan vervangen. Omdat ook weer volgens het ayurvedische, als je te laat de dag uw koffie gaat drinken, dan gaat dat uw slaap ook verstoren. Dat blijft ook zes uur in uw lichaam cafeïne, dus dan kan je gaan kijken naar kruiden die een klein beetje meer kick geven, die u op gang helpen. Ook weer gember, stimulerende kruiden, kurkumathees, je kunt ook weer kijken naar iets met melk erin, zo wat meer body. Dus een chai, de chaikruiden, dingen met kaneel en al die dingen. Of cichorei is bijvoorbeeld supergoed daarvoor, dat heeft een heel volle smaak, cacao kan daar ook bijzitten.

Lily Joan: En dan ‘s avonds vooral naar de rustgevende kruiden gaan kijken, weer per lichaam is dat een beetje anders. Lavendel, kamille, linde, nootmuskaat is er een dat veel mensen niet weten dat dat ook heel hard onze slaap ondersteunt. Ik moet me inhouden hier dat ik niet over elke kruid een heel verhaal vertel (Lily lacht). Je ziet mijn handen niet, maar ik moet echt bijna zo op mijn handen gaan zitten om zo in toom te houden.

[0:36:36]

Lana: Ik vind het super interessant, vooral omdat ik echt zoiets heb van: “Ik heb vanochtend kamille gedronken, ik heb gisterenavond munt gedronken, en denk denk ik van o no…”

Lily Joan: ‘s Ochtends kamillethee da’s niet ideaal, terwijl wat wel interessant is met kamille, als je er een paar liter van zou drinken, dan heeft dat weer een omgekeerd effect en gaat dat een stimulerend effect hebben, maar da’s pas na…

Lana: Nee, het was niet…

Lily Joan: Ja nee, dan gaat het niet het gewenste effect hebben. Maar je kunt natuurlijk ook gaan kijken, met Pukka is dat dan al die kruiden zijn samengebracht voor een specifiek effect, dus dan moet je niet alles zo gaan uitdokteren van ‘welk kruid’, het is heel tactisch ook de titel van de smaak is gekaderd voor welk effect het zal hebben. Dus om te gaan slapen, om te ontspannen, om energie te geven… Dus je kunt ook gewoon een merk vinden dat je vertrouwt van thee dat je weet dat dat goed zit. Maar liefst, ik weet niet of ik merken mag merken-

Lana: Ja ja, doe maar (Lily lacht).

Lily Joan: -Een Twinings ofzo, daar gaan nu niet per se de medicinale kruiden inzitten, omdat tegen wanneer dat die in uw water zitten, zit er gewoon niks meer in die aroma, die aromatherapeutische zijn eruit, die etherische oliën zijn eruit, het zakje daar zit plastiek in, dus daar zitten van alle dingen in die op de duur, da’s wel gewoon water met een smaakje. Maar dat je een theemoment eigenlijk een heel helend moment kunt maken.

Lana: Ja, als je zo al die kruiden aan het opnoemen was, en ook zo aan het zeggen van cacao en zo dingen erbij… Ik zie zo wel mijn eigen blends te maken, ik krijg er zo al zin in van ‘mmm, dat vind ik wel lekker’ en dat ook…

Lily Joan: De heks in u wil al beginnen (Lily lacht).

Lana: Ik heb direct zoiets van: “Yes.”

Lily Joan: Where is my caldron? (Lana en Lily lachen)

Lana: Zowel op vlak van ayurveda als op vlak van kruiden en weten wat er allemaal, welke functie heeft dat? Dat lijkt mij ontzettend moeilijk als beginner om uw weg daarin te vinden. Heb je misschien een paar tips van hoe mensen kunnen starten in hun zoektocht als je echt van toeten noch blazen weet, hoe kunnen ze…?

Lily Joan: Met kruiden specifiek?

Lana: Met kruiden, met ayurveda, hoe moet je daar aan beginnen aan zoiets?

[0:38:59]

Lily Joan: Een algemene regel zou ik zeggen van: als je opstaat, een klein ochtendritueeltje op te bouwen. Als je gaat slapen een klein slaapritueeltje, en daar wat kruiden in integreren waardoor dat dat een beetje op autopiloot, dat je gewoon uw dag kunt beginnen en uw dag kunt afronden met die paar kruiden en andere ritueeltjes dat je al hebt uitgemaakt die u helpen om u beter te voelen. Dat je niet constant elke dag doorheen de dag constant moet nadenken over wat je wel of niet zou moeten drinken of eten. Dat je uw dag goed begint en uw goed eindigt, dan ben je al zeker heel goed op weg.

Lana: En als we nu efkes op dat ochtendritueel, als we daarnaar gaan kijken. Dat je dan echt voor uzelf gaat gaan kiezen van: “Ik wil iets dat wat oppept, dat mijn systeem een beetje detoxt.” Omdat je dat zei… Dus dat je dan echt gaat daan kijken op vlak van uw dosha, van ‘wat heb ik hier nodig’ en een beetje gelinkt aan de ochtend, dat je daarnaar zoekt of?

Lily Joan: Je kunt wel… bepaalde kruiden zijn sowieso echt goed voor de meeste mensen, tenzij dat je medisch moet rekening houden daarmee. Maar je kunt een soort elixer maken, dan tijdens mijn coaching, dan begeleid ik ook iedereen altijd op gewoon een eigen elixer te maken. Da’s een kruidenconcentraat, en dan moet je alleen nog maar warm water bijdoen en da’s klaar. Da’s iets dat heel gemakkelijk is. Maar zoals ik zei: venkel, korianderzaad, komijnzaad. Gewoon gelijke hoeveelheden daarvan met kokend water. Dat zijn kruiden die heel goed helpen om uw vertering op gang te krijgen, die laatste toxines van uw nacht uit uw lichaam te krijgen. 

Lily Joan: Maar gewoon het feit dat je uw dag begint met iets warm hydratatie, is al een super super goed begin, in plaats van direct een shot koffie bijvoorbeeld. Da’s een gewoonte dat wij hebben opgebouwd dat eigenlijk dehydrateert en uw lichaam een beetje doet op hol slaan. Om gewoon op te staan en een warm water met kruiden, eigenlijk eender welke kruiden zullen al een stapje vooruit zijn, om daar mee te beginnen voor dat je aan uw ontbijt begint, of aan uw beweging. Gewoon al het feit dat je hydrateert en er zo wat kruiden insteekt die sowieso al vol antioxidanten zitten en vol vitaminen, los van welke kruiden het zijn. Dus je kunt uw ritueeltjes daarin opbouwen. 

Lily Joan: Sowieso gember, appelciderazijn, citroen. Als je het zoet wilt maken manukahoning, da’s een ongelofelijk sterke natuurlijke antibiotica eigenlijk, dus zeker als je voelt dat er iets van uw immuunsysteem niet helemaal optimaal is, een klein beetje manukahoning in verwerken. Gewoon al een half litertje, als je idealiter een half litertje kunt eigenlijk gebruiken. Ik vind dat heel mooi om te zeggen dat je uw thee maakt, gewoon autopiloot, je staat op en het eerste wat je doet water koken en uw theetje zetten, en dat je eigenlijk totdat uw thee op is, uw gsm niet aanraakt, alle kleine dingen doen die u echt genot geven, die u gelukkig maken, voor dat de wereld eigenlijk op gang komt of u begint te triggeren. Dingen doen waardoor je uw dag echt gelukzalig kunt beginnen. En da’s voor iedereen anders, of dat dat nu idealiter is van frisse lucht of zon of natuur, of dat je wilt bewegen, mediteren, journallen. Er zijn heel veel tools, maar dat je eigenlijk uw dag gewoon begint hoe je het zelf wilt beginnen. En tot dat uw thee op is…

Lana: En dan kun je aan de wereld, dan ben je klaar voor de wereld. Ik zou zeggen als je inspiratie haalt uit deze aflevering en je begint met zo een ochtendtheetje, neem er een foto van en deel het met ons, tag ons erin, dat zouden we heel tof vinden om al jullie theetjes te zien. Dus ik ben heel benieuwd wat mensen ermee gaan doen.

[0:42:52]

Lana: Je bent ook nog bezig met het thema van slapen. Ik ben daar zelf ook heel passioneel over, omdat, er wordt zo weinig nadruk gelegd op slapen, of het belang van slapen. Misschien moet ik, ik kan hier zo een hele preek afsteken over ‘je moet slapen’ (Lana lacht), ‘slaap is prioriteit’. Ik zeg ook altijd als het over meditatie gaat, als je het gevoel hebt dat je moe bent, niet mediteren, je moet slapen. Eerst slapen, en mediteren komt daarna. Maar ik ga jou laten het belang van slapen uitleggen.

Lily Joan: Daar zijn boekdelen over te zeggen. Slaap is inderdaad gewoon, da’s de basis van hoe ons lichaam kan werken. Vooral als we gaan kijken naar ons circadiaans ritme, da’s eigenlijk onze biologische 24 urenklok. En hoe dat wij slapen heeft daar ongelofelijk veel impact op, hoe dat wij verteren, welke hormonen wanneer in ons systeem komen. Hoe wij ons concentreren, hoe wij werken, productiviteit. Dat heeft invloed op alle lagen van ons leven. Zelfs hoe we liefhebben. Dat wordt eigenlijk in onze maatschappij gekaderd als iets saai van ‘oh je moet weer slapen’ of ‘te lang slapen’ of ‘je mist iets als je gaat slapen en niet uitgaat’. Maar ik denk dat dat het voorbije jaar wel iets meer geapprecieerd is geworden het slapen en het belang ervan.

Lily Joan: Maar wij kunnen daar zelf heel heel veel aan doen, en het gaat veel verder dan gewoon slaap van ‘oké, ik heb mijn acht uren geslapen en nu beginnen we aan de dag’. Dat dat eigenlijk wordt onderschat hoeveel dat er te ervaren valt door gewoon kwalitatief slaap. Niet alleen lang genoeg, maar hoe diep dat we slapen. Hoe dat ons lichaam, om stil te staan bij wat er allemaal moet gebeuren tijdens het slapen. Dus bijvoorbeeld in de eerste helft van het slapen gaan wij vooral fysiek herstellen tussen 10 en 2 eigenlijk, idealiter het optimaalste. Tussen 2 en 6 uur gaan wij vooral mentaal herstellen, dus verwerken, onze herinneringen in lange termijn gezet of volledig vergeten, beetje gaan filteren, alle indrukken die we opgedaan hebben doorheen de dag. En als een van die twee verstoord wordt, dan gaan we ons vooral fysiek heel moe voelen als we ons fysiek herstel hebben geskipt. 

Lily Joan: Ofwel gaan we ons mentaal heel groggy, zo brain fog enzo voelen, als wij mentaal nog niet genoeg tijd hebben gehad om alles te verwerken. In het ayurvedische heet dat ama, en dat zijn de toxines in ons systeem. En dat kan ofwel emotioneel zijn, ofwel letterlijk fysiek. Als we niet genoeg slapen, dan kan ons lichaam al die toxines in ons lichaam niet genoeg afstoten, uit ons systeem krijgen. Plus dat heeft heel veel invloed op hoe onze hormonen werken. Dus je hebt letterlijk ook slaaphormoon, melatonine, en hoe meer wij overdag daarmee bezig zijn eigenlijk over hoe dat ons ritme eruit ziet doorheen de dag, dat gaat ook invloed hebben over hoe ons ritme is doorheen de nacht. Als wij… Ik kan duizenden tips geven, ik kan hier echt heel veel… Da’s een aparte podcast weer (Lana en Lily lachen).

Lily Joan: Maar ik probeer te denken wat ik concreet hierover kan zeggen. Ik vind bijvoorbeeld super interessant om te gaan kijken naar hormoonwisseling van melatonine die eigenlijk ons slaaphormoon is, en serotine dat bepaalt hoe dat wij wakker worden. Als wij ons circadiaans ritme niet op de juiste manier biologisch ondersteunen, dan gaan die hormonen verward raken, waardoor dat we nooit optimaal wakker zijn, en ook nooit optimaal slapen. Er zijn van alle dingen die we kunnen gaan doen om dus onze melatonine aanmaak te ondersteunen, en ons serotine aanmaak te gaan ondersteunen. Dan gaan we kijken naar slaaphygiëne noemen we dat, da’s eigenlijk ons slaap… wat we allemaal doen juist voor we gaan slapen, slaaproutine.

Lana: Slaaphygiëne, volledig in de war (Lana en Lily lachen).

Lily Joan: Ik zie uw ogen al opentrekken.

[0:47:17]

Lana: Alles voor het slapengaan, oké.

Lily Joan: En om optimaal te kunnen slapen: licht wordt bijvoorbeeld, da’s een heel grote impact op hoe ons melatonine in ons systeem komt. Wij reageren op zonlicht, dus als ons lichaam zonlicht registreert, gaat melatonine afzwakken en serotine opkomen waardoor wij ons wakker voelen en wakker worden. Hetzelfde als er minder en minder licht is, gaat ons melatonine op gang komen, waardoor wij in slaapmodus komen. Blauw licht van onze schermen gaat dat juist verstoren, dus bijvoorbeeld een onderdeel van slaaphygiëne is door minstens twee uur voor we gaan slapen geen scherm meer voor ons te hebben, zodat ons melatonine aanmaak geoptimaliseerd kan worden.

Lily Joan: Andere tips zijn dan bijvoorbeeld kamertemperatuur, idealiter rond de 18 graden om optimaal te slapen. Zo donker mogelijk, weer met licht. Zo min mogelijk triggers visueel, dus dat uw slaapkamer letterlijk dient om te slapen of voor seks, maar dat dan niet mijn bureau er nog eens bij, dingen die u gaan triggeren juist voor je gaat slapen, dat je herinnerd wordt aan uw to do lijst. Dus dat je een zone echt creëert van rust. Zo min mogelijk zintuiglijke triggers qua geluid bijvoorbeeld, dat het zo stil mogelijk is, zo’n dingen. Dus dat zijn allemaal slaaphygiëne tips, maar dan natuurlijk ook te gaan kijken naar uw eten en uw drinken.

Lily Joan: Dus je kunt in de late namiddag rustgevende kruiden al beginnen drinken die pas een uur of twee later echt effect gaan hebben op uw lichaam. Dus dan kan je weer verteringsgewijs naar munt of venkel gaan kijken. En dan later op de avond, juist voor het slapengaan, meer naar lavendel, zelfs valeriaan of passiebloem, zijn echt zo slaapkruiden. Lindebloesem of thees, zoals Pukka bijvoorbeeld die er echt doelgericht thees voor hebben gecreëerd. En naar uw eten te gaan kijken, dus idealiter uw grootste maaltijd ‘s middags, omdat uw vertering dan het sterkste is met de zon die het hoogste staat. En ‘s avonds lichter te gaan eten, dus minder koolhydraten, misschien qua proteïnen nog wel… 

Lily Joan: Vers maar licht te verteren eten, ik denk dan bijvoorbeeld een stoofpot of een soep of een salade als het warm is buiten. Maar dan met misschien gekookte groenten erbij dat het gemakkelijker verteert, en niet te laat, bijvoorbeeld rond zes uur te eten, dat je zeker genoeg tijd hebt om te verteren. En dan kun je weer gaan kijken naar wat er in uw eten zit letterlijk. Zoveel mogelijk magnesium ‘s avonds, magnesium is een bouwsteen van ons slaaphormoon melatonine. Ingrediënten met veel magnesium; spinazie, linzen, chocolade is er ook een van, maar… (Lana en Lily lachen).

Lily Joan: Niet juist voor het slapengaan, maar zo ergens in de avond een beetje pure chocolade. Avocado ook echt, amandelen, da’s ook weer veel proteïnen, da’s ook weer heel positief voor uw slaap. Maar je kunt het gewoon opzoeken, ingrediënten met veel magnesium en dan krijg je een hele lijst. Maar da’s wel super interessant om zo te gaan kijken naar ‘hoe kan ik mijn slaap gaan ondersteunen en dat versterken en dieper slapen’. Zodat mijn lichaam beter alles kan doen dat het moet doen wanneer dat wij niet bewust zijn, maar dat er enorm veel gebeurt met ons lichaam. Zodanig dat als we wakker worden, dat we ons echt wel fris voelen en klaar voor de dag en geen tien koffies nodig hebben om op gang te komen. Dat ons slaap eigenlijk een prachtig en heel mooi en heel verrijkend deel van onze dag is en niet gewoon overdag leven en slapen is saai, is een afterthought.

Lily Joan: Maar als je daar vanalles rond opbouwt, dat dat echt een moment is dat je naar uitkijkt naar uw slaaproutine, en hoe je uw dag afbouwt.

[0:51:36]

Lana: Ook een belangrijke tool voor uw gezondheid en voor de kwaliteit van uw dag. Ik denk dat dat, dat we slaap een beetje te vanzelfsprekend vinden misschien ook. Mensen die natuurlijk slaapproblemen hebben gaan dat niet vanzelfsprekend vinden, maar gewoon het feit van dat we de waarde van slaap niet genoeg kunnen inschatten voor wat dat inderdaad allemaal met ons doet en in hoeverre dat dat ons ook kan herstellen.

Lily Joan: Absoluut.

Lana: Niet alleen het fysieke, niet alleen tegen de vermoeidheid en dergelijke, maar ook om dingen te verwerken mentaal en energetisch ook. Dat we de kracht van slaap echt wel gigantisch onderschatten.

Lily Joan: Absoluut. En dat slapen niet gewoon slapen is, maar dat daar zoveel lagen van genot, dat potentieel heeft van zoveel genot, bewust genot en niet gewoon ‘ah oké, nu ben ik weer wakker’. Maar dat je echt, dat dat deel van uw dag genot wordt is hoe je gaat slapen en hoe diep dat je slaapt en hoeveel rust dat je eruit haalt, hoe mooi dat je droomt. Als je tien keer wakker wordt ‘s nachts, ga je ook op de duur gewoon frustratie opbouwen bijvoorbeeld. En dan gaat het niet per se om hoeveel uur, maar om idealiter hoe diep dat je slaapt, de kwaliteit.

Lily Joan: Ik heb het zelf ook ervaren met een restaurant te hebben twee jaar. Wat slaaptekort doet met ons lichaam. En je kunt in overlevingsmodus, je kan wel blijven gaan en dan doe je weer sociaal ‘s avonds en je blijft gaan op adrenaline en uw lichaam kan heel lang volhouden. Maar op de duur vergeet je hoe het voelt om gewoon uitgerust te zijn en een lichaam te hebben die juist meewerkt. En da’s pas als je daarvan proeft en een ritme hebt opgebouwd overdag en ‘s avonds, dat je pas voelt hoeveel kracht er eigenlijk in uw lichaam zit. En hoeveel niveaus hoger dat je kunt komen te staan qua kracht en energie en levenslust zeg maar.

Lana: Ik kijk al uit naar vanavond gaan slapen (Lana en Lily lachen).

[0:53:49]

Lana: Je hebt het al een paar keer gezegd over je coaching The Happy Health Journey. Misschien kort nog even schetsen van wat mensen daarvan mogen verwachten zo een coaching.

Lily Joan: Er zijn verschillende vertakkingen van, maar de essentie is eigenlijk, ik focus vooral op vrouwen. De tools geven om hun eigen lichaam te begrijpen, te empoweren weer – ik zoek altijd het Nederlandse woord daarvoor, maar dat bestaat gewoon echt niet – om hun eigen lichaam te begrijpen en weten hoe ze dat terug in balans moeten brengen. En er komt heel veel wetenschap echt bij kijken, echt zo biologie van echt de waarom: waarom doet mijn lichaam zo, waarom, wat zijn die symptomen, wat betekent dat, waarom hebben bepaalde ingrediënten of gewoontes of slaap, waarom heeft dat zo een effect op ons lichaam? Op een heel biologisch, wetenschappelijke manier.

Lily Joan: Maar dan ook met herborisme erbij, en heel veel ayurveda ook en zo dat energetische er heel hard bij te betrekken, en los te laten van dieet, of medicatie. Maar echt te gaan kijken van ‘wat werkt voor mijn uniek lichaam’ en ‘hoe kan ik daarmee omgaan, hoe kan ik daar rust in vinden’, om een flow te vinden in de dag. Eigenlijk draait The Happy Health Journey om genot te vinden in het dagelijkse concept van gezond leven en uw eigen interpretatie, eigen invulling van wat gezondheid echt betekent. En dus veel verder te gaan kijken dan ‘welk ingrediënt is wel of niet gezond’, maar echt geluk en gezondheid te gaan vinden in ons eigen dagelijkse leven.

Lily Joan: Mijn focus ligt heel hard op gut, gut health, omdat dat gewoon de basis is van alles. Waar alle andere ziektes en problemen uit voortvloeien. Maar het gaat echt heel hard kijken naar de bron van het probleem proberen te vinden, in plaats van weer horen dat je IBS hebt, dat is prikkelbaredarmsyndroom. En dan gewoon van ‘succes ermee’. Wat echt heel veel gebeurt. Of dat je afhankelijk bent van bepaalde dokters of specialisten die heel belangrijk zijn, maar die u niet de antwoorden geven om eigenlijk op dagelijks vlak ermee om te gaan. Om te kijken waar al die symptomen, die boodschappen eigenlijk, vandaan komen en te gaan zoeken naar de bron van het probleem. Maar natuurlijk heel veel naar voeding te gaan kijken, waar de gevoeligheden liggen, waar gut inflammation zit, ontsteking.

[0:56:25]

Lana: Dus eigenlijk zijn het dan vooral mensen met bepaalde gezondheidsproblemen die bij jou komen, of gaat het breder dan dat?

Lily Joan: Alle vrouwen die bij mij komen hebben bepaalde fysieke problemen echt, vooral in de darmen zonder dat ze het weten soms. Maar altijd wel bepaalde verteringsproblemen die daar dan symptomen van zijn. Maar altijd gekoppeld met heel veel onrust, heel veel frustratie rond ‘wat is nu eigenlijk gezond voor mij?’, die echt zoeken naar antwoorden in hoe dat hun lichaam werkt en waarom dat het niet meewerkt. Om dus meer rust te vinden en meer genot in voeding, en meer connectie met ons lichaam en meer samen te werken met ons lichaam, in plaats van de tegenstrijdigheid tussen het mentale en het fysieke. Omdat juist samen te brengen en genot en geluk te vinden, vooral door middel van eten, maar ook hoe we slapen, hoe we bewegen, ademhaling, yoga.

Lana: The whole picture.

Lily Joan: The whole picture, ja.

Lana: Super. We sluiten altijd af met wat ik noem rapid fire questions. Ik ga al op voorhand zeggen, dat is meestal geen kort antwoord (Lana en Lily lachen).

Lily Joan: Dan ben ik niet alleen.

Lana: Maar we gaan het toch proberen. Je hebt het daarnet al een klein beetje erover gehad. Eerste vraag is: wat is je ochtend- of avondroutine? Die ochtend heb je misschien al gezegd, dus misschien moeten we efkes naar de avondroutine?

Lily Joan: Mijn avondroutine bestaat altijd uit kruidenthees, da’s een heel essentieel deel ervan. Ademhaling, momentje yoga, stretch out the day om echt die spanning van de dag eruit te krijgen. Soms journaling als ik daar zin in heb, maar sowieso iets van een moment van rust zonder scherm, efkes met mijn lichaam bezig te zijn van beweging: stretching, ademen, waar ik op dat moment zin in heb. Soms met muziek, soms in stilte. Sowieso een moment van zelfzorg, dus dat gaat dan om met mijn etherische oliën een gezichtsmasker te maken, mijn haar/lichaamsverzorging, een beetje zelfmassage, mijn huid hydrateren en daar uitgebreid tijd voor te maken. Ik zou er misschien zelfs een kaarsje bij branden.

Lily Joan: Eventjes mediteren of eventjes gaan knuffelen met mijn papa op de zetel als ik thuis ben. Iets met gewoon een beetje zelfliefde, een momentje rust. Maar sowieso een paar uur voor ik ga slapen zonder scherm, dus dat gaat elke dag er een beetje anders uitzien, omdat ik heel hard wil afgaan op mijn eigen gevoel. Maar allemaal dingen die mij genot geven, fysiek zowel als mentaal. Soms zal ik eens een keer een paar pagina’s mijn boek lezen als ik niet kan slapen, andere keer is het dan maar één zin en dan val ik direct out, of een gedicht. Da’s elke dag een beetje anders. Maar kruidenthee, beweging, ademhaling en een momentje zelfzorg. Dat zijn de essentiële elementen. Zie, kei kort antwoord (Lana en Lily lachen).

[0:59:57]

Lana: Dit gaat misschien ook moeilijk worden: wat is je favoriete thee? (Lana lacht) Oh nee.

Lily Joan: Van kruid of binnen Pukka? Op moment is venkelthee heel centraal bij mij voor mijn vertering, da’s ook heel goed voor menstruele krampen, het brengt ook rust. Is ook heel ondersteunend voor slaap. Dus venkel staat heel centraal, alsook salie. En binnen Pukka is slaapthee onmisbaar voor mij, daar zitten zoveel kruiden in die gewoon die diepe slaap helpen, da’s voor mij echt dat momentje dat ik ga slapen dat ik echt wel van ‘nu mijn night time tea’, en da’s echt zo een moment dat ik echt weet van oké, nu hun ik mezelf goede slaap. Daar geniet ik altijd wel heel hard van.

Lana: Oké, super. De laatste vraag: wat kunnen mensen doen om jou te steunen?

Lily Joan: Knuffelen (Lana en Lily lachen). Contact met mij kunnen ze vinden via Instagram, kunnen ze altijd terecht met vragen, ga ik altijd zo goed mogelijk en zo persoonlijk mogelijk antwoorden. Mijn website staat ook heel veel informatie over hoe ze mij kunnen bereiken en wat ik bied om te helpen. Dus da’s thehappyhealthjourney.com. Er is ook een vrouwengroep op Facebook Our Happy Health Journey, waarbij dat ik meer in detail tips en tricks geef en zoveel mogelijk antwoorden geef op de frustraties en de confusion. Dus Instagram, Facebook of via mijn website kunnen ze ook mijn e-mailadres vinden als het een langer verhaal is dat ze kunnen delen, kunnen ze mij ook altijd mailen.

[Afsluiting]

[1:01:54]

(Outromuziek)

Lana: Dankjewel (Lana en Lily lachen). Alle informatie, ook de Instagrampagina en de website, kan je allemaal vinden in de shownotes van deze aflevering en die kan je uiteraard vinden op www.heksendragensneakers.be. En dat was het voor deze aflevering. Dankjewel Lily, dank jullie wel om terug erbij te zijn, om te luisteren. And now go spread your magic… 

[1:02:26]

About Post Author