Skip to content

Noot: In deze aflevering hoor je verschillende fragmenten uit vorige afleveringen van Heksen Dragen Sneakers. Deze fragmenten werden in de transcriptie cursief geplaatst. 

[Introductie]

[0:00:00]

(Intromuziek)

Lana Bauwens: Welkom terug bij Heksen Dragen Sneakers, de podcast over spiritueel leven in een moderne wereld. Mijn naam is Lana Bauwens en ik ben jullie host.

Lana: Welkom bij deze heel speciale aflevering. We vieren namelijk twee jaar Heksen Dragen Sneakers. Ik kan bijna niet geloven dat het al twee jaar is, die twee jaar zijn voorbij gevlogen, en ik hoor me nog tegen Maxime zeggen – voor we aan dit avontuur begonnen – van: “We gaan deze podcast vooral voor onszelf maken, en als er tien man naar luistert dan is dat oké.” (Lana lacht) Ondertussen is Heksen Dragen Sneakers maar liefst 121 535 keer beluisterd, dat is onmogelijk om dat te vatten, en ik word daar ook altijd wel een klein beetje stil van als ik naar die cijfers kijk. Da’s echt ongelofelijk. 

Lana: Als ik nu terug luister naar die allereerste aflevering, dan is er zo ontzettend veel veranderd, en toch is er ook eigenlijk nog zoveel hetzelfde gebleven. De waarden waarmee dat we ooit begonnen zijn, zijn eigenlijk nog steeds hetzelfde.

[0:01:35]

Lana: Want ik heb als ik jong was zo wel een aantal keer naar bijeenkomsten geweest van mensen die daarmee bezig waren, maar ik voelde mij daar nooit echt in thuis. Omdat, voor mij was dat niet iets waardoor ik helemaal in het zwart ging gaan lopen. Voor de rest was ik gewoon een doorsnee tiener die sneakers droeg en ik draag nog altijd sneakers. Ik heb soms ook het gevoel van dat er in elk van ons een beetje heks zit, en die connectie met elkaar, dat is hetgene wat ik net zo mooi vind. Dus ja, ik wil het ook relatable maken voor iedereen, maakt niet uit wat je eruit haalt uit deze podcast, we gaan het over verschillende thema’s hebben. Ik denk dat elk thema wel voor iedereen iets te bieden heeft, en dat je er iets van inspiratie kan uithalen. Daarom vind ik het ook zo mooi: heel veel spiritualiteit heeft heel veel dogma’s-

Maxime: Ja…

Lana: -En wanneer je gaat naar zo heksen, of welke benaming dat je er ook aan geeft, dan krijg je plotseling heel veel vrijheid die heel die spiritualiteit die nu heel hard naar boven aan het komen is… Daar merk je, je kan daar uw eigen invulling aan geven. Je kunt daar gewoon uzelf in zijn, de elementen die je wilt gebruiken gebruik je en de rest laat je vallen. It’s only about what serves you… (Maxime bevestigt) Dat is wat voor mij nodig was, want ik en dogma’s en regeltjes en ‘je moet dat en dat’, dat werk niet goed voor mij. Ik ben de eeuwige rebel. Ik hou wel van de vrijheid die spiritualiteit geeft.

(Noot: Bovenstaand fragment komt uit aflevering 1)

Lana: Na 70 afleveringen klopt het nog altijd. Ik ben nog steeds een rebel en die vrijheid om spiritualiteit op jouw manier te beleven is nog altijd de reden waarom we deze podcast creëren. Maar na 70 afleveringen ben ik een klein beetje de draad kwijt van wat er al allemaal van inspiratie voorbij gekomen is. En daarom heb ik voor deze aflevering gevraagd aan ons team om mij een beetje te helpen, en eigenlijk hun favoriete aflevering te kiezen en daarover iets te vertellen. 

[0:04:00]

Lana: Als eerste is Eva aan de beurt.

Eva: Ik ben Eva, ik ben 23 jaar en ik noem mezelf graag een content creator, omdat ik continu bezig ben met online projectjes. Maar daarnaast schrijf ik ook een boek, het is een historische roman, maar er is nog heel veel werk aan. Ik heb ook een podcast waarover ik praat over mijn liefde voor boeken in het algemeen, over schrijven en lezen ook. En ik heb ook een instagrampagina, een extra eigenlijk, waar ik echt content wijd aan boeken en lezen en schrijven opnieuw, waarin ik andere mensen ook wil inspireren om in verhalen te kruipen en geïnspireerd te geraken.

Eva: Voor Heksen Dragen Sneakers schrijf ik artikels en dat zijn vooral reviews over films en series met een magisch kantje aan. En daarnaast schrijf ik ook andere artikels over onderwerpen die mij gewoon nauw aan het hart liggen, waarover ik mag schrijven. Mijn favoriete aflevering is die met Ineke, en die gaat over hormonale balans. Die geeft mij eigenlijk een bevestiging gegeven van het feit dat het heel goed is dat ik geen hormonale conceptie inneem. Dat is gewoon iets dat ik al gans mijn leven doe, eigenlijk al gans de periode dat ik mijn regels heb, en dat was voor mij nog meer een eyeopener om te omarmen dat ik een cyclus heb en dat hij goed gaat. 

Ineke: Allez, hoe cool is dat? Ik snap niet dat vrouwen, echt waar, I’m in love with my cycle. Wij zijn – mannen zijn geen cyclische wezens – wij zijn cyclische wezens. Maar hoe cool is dat? Wij bewegen zo wat mee met de maan, en dan in de natuur heb je ook seizoenen. Wij hebben dat ook, wij hebben gewoon elke maand onze eigen seizoenen, maar dat is toch, wat een cadeautje is dat voor ons, voor het lichaam. En eigenlijk: alle vrouwen zouden hun cyclus moeten vieren, en niet alleen de menstruatie. Want je hebt zo vrouwen die dan zo vandaag de dag… Nee nee, alles! Elk moment, dat is gewoon fantastisch dat wij dat hebben en dat dat bestaat. 

Ineke: Wat is natuurlijk het verschil in – ik ga het opnieuw onze ‘brute samenleving’ noemen – de ‘brute samenleving’ zegt eigenlijk, dicteert eigenlijk, da’s eigenlijk een beetje energetisch een mannelijk gedachtegoed van presteren, da’s belangrijk. Daadkracht is belangrijk, we zijn daar ook mee opgevoed. Dus dat is van: “Op elk moment moeten wij in topvorm zijn. Oe oe oe, hé.” Dus een vrouw… Maar de cyclus is niet zo, dat is gelijk dat je zou buiten zeggen tegen de natuur: “Jongens, het moet altijd zomer zijn hé. Hoe de blaadjes vallen? Nee nee nee, zomer. Elke dag van het jaar.” Hallo?

[0:06:36]

Ineke: De herfst zegt ook: “Nee nee, we gaan nu efkes de blaadjes laten vallen, een beetje hummus…” En de winter, alles rustig. En dan in de lente: hoepekee, het leven is daar weer. Dat is net hetzelfde met onze cyclus hé, die heeft ook een beweging gedurende de maand, maar dat is eigenlijk keischoon. Want eigenlijk biedt ons dat, elk stukje van onze cyclus biedt ons weer een ander aspect van het vrouw-zijn. Eigenlijk als je dat vallen… We hebben het gehad voor de microfoon aanstond over cycle syncing, ik ben daar zo harde fan van, dus als vrouw, please: richt uw agenda in de mate van het mogelijke in op de fases van uw cyclus.

Eva: Ik heb dit fragment gekozen, omdat op het moment dat ik dat beluisterde, was ik eigenlijk net begonnen aan de minipil uit te proberen. Ik was voor het eerst naar de gynaecoloog gegaan, want ik heb al vier jaar een vaste relatie, dus dat moet al eens gecheckt worden. Toen had ik eigenlijk heel veel stress toen ik die pil nam, ook al wist ik gewoon: ’t is gewoon om te testen, om te zien hoe mijn lichaam reageert. Ik heb ook heel erg veel last van PMS, en op die manier volgens die gynaecoloog zou het misschien wel ook helpen om die PMS te stillen. 

Eva: Maar ik voelde mij daar eigenlijk echt niet goed bij, die eerste dag dat ik het slikte… Het zal waarschijnlijk vooral in mijn hoofd gezeten hebben. Maar toen ik die aflevering beluisterde, en specifiek ook dat fragment hoorde, gaf mij dat echt zo een bevestiging van ja, ik doe het al acht jaar zonder hormonale anticonceptie, waarom zou ik het nu wel doen? Eigenlijk ken ik heel goed mijn cyclus, ik heb dat leren kennen doorheen de jaren. En dat had ik zelf nog niet door van mezelf, maar toen ik die aflevering beluisterde was dat echt voor mij een besef van: “Ah ja, eigenlijk leef ik toch al een paar jaar volgens hoe ik mij voel.” Ik weet ook vaak wanneer ik meer energie zal hebben, en wanneer ik minder energie zal hebben. En op die manier kan ik ook dingen inplannen in mijn dagelijks leven.

Eva: En dat was voor mij gewoon heel fijn om te horen. En Ineke is ook gewoon een super enthousiast persoon. Ze leerde mij echt zo trots zijn op mijn cyclus en op het feit dat wij ook gewoon cyclische wezens zijn en zelf innerlijke seizoenen met ons meedragen die ervoor zorgen dat je inderdaad op sommige momenten zoals ik zei minder energie kan hebben. En dat gaf mij gewoon een opluchting en een bevestiging gewoon van ‘mijn keuze’. En ik ben heel snel weer gestopt met die pil, gewoon omdat het voor mij beter zo aanvoelde en dat ik blij was dat het weer kon stromen en dat het niet on hold werd gezet met die pil. Ik ben gewoon heel trots op mijn cyclus en dankzij Ineke ben ik ook heel snel gestopt met zo een pil te proberen.

Lana: Eva was zeker niet alleen in haar enthousiasme over deze aflevering. Ik vond het fantastisch, maar jullie blijkbaar ook, want de aflevering over hormonale balans met Ineke is de meest beluisterde aflevering van dit jaar. 

[0:09:45]

Lana: Ook Tiffany komt vertellen over haar favoriete aflevering en deze was misschien wel ook een van mijn grote favorieten.

Tiffany: Ik ben Tiffany, 26 jaar, en ik ben leerkracht voor anderstalige nieuwkomers en ik woon in Gent. Voor Heksen Dragen Sneakers schrijf ik In Heksenschoentjes, en dat gaat over kinderen en spiritualiteit, maar ik schrijf eigenlijk een beetje over vanalles ook daarbuiten. Vooral schrijven. Mijn lievelingsaflevering was die over astrologie. Ik heb die gekozen, omdat ik eigenlijk eerst een beetje sceptisch was over astrologie, ik ben over alles wel zo wat sceptisch, ik moet altijd zo een beetje bewijs hebben van dingen.

Tiffany: Maar toen ik die aan het luisteren was, zei Nele op dat moment heel veel dingen die mij zo wat gepakt hebben op een of andere manier, zo van: “Wow.” Ik had efkes zo een wow-moment, en ik heb dat wel vaker, maar op dat moment dacht ik wel van: “Amai, ja, nu begin ik toch wel…” Ik denk dat op dat moment ook zo wat die interesse naar die astrologie zo wat begonnen is. Ik denk dat ik dat vroeger ook wat had, maar eerder op vlak van zo de planeten en de ruimte enzo, dat heb ik ook altijd al interessant gevonden, en de sterren. Maar echt die astrologie is toch wel begonnen bij die aflevering.

Nele: Bij mij bijvoorbeeld is: ik ben een waterman, maar ik heb een maagd ascendant. Dus ik ben van nature een luchtteken, nogal non-conformistisch en soms excentriek en met astrologie en rare dingen bezig. Maar ik kom zo niet over, omdat die maagd ascendant mij heel aards, een heel aardse energie meegeeft, heel competente energie, heel geordende en rationele energie. Maar dat is nu, allez, een goede combinatie om aan down to earth astrology te doen (Nele lacht). Maar dus die ascendanten zijn zeer zeer belangrijk, ook als je zegt van: “Maar wij verjaren op dezelfde dag, en toch zijn wij wel ergens hetzelfde, maar hebben wij toch ook veel verschillen.”

[0:11:45]

Tiffany: Ik heb dit fragment gekozen, omdat Nele op dat moment bezig was over de waterman en haar ascendant. En toeval wil zeggen dat ik eigenlijk ook een waterman ben en mijn ascendant is ook maagd. En mijn maan is ook maagd. En op dat moment zei ze dus iets over dat ze met heel rare dingen bezig is, als in rare dingen astrologie. Maar bij mij is dat dan meer zo tarot en kristallen en eigenlijk zo alle andere aspecten van het heks-zijn. Maar aan de andere kant wil ik daar ook heel veel wetenschap over weten en wil ik weten van: “Hoe komt dat?” Ik wil daar ook een uitleg over weten, dus dat aardse waarover ze bezig was, heb ik ook wel een beetje.

Tiffany: Dus dat was wel zo even een schokmoment van: “Wow.” Ik herkende mij daar heel erg in. En het feit dat de aflevering ook heel down-to-earth was en ook gekoppeld aan de psychologie heb ik ook… Allez, ze kijkt niet zo naar het zweverige uit de boekjes, de sterrenbeelden die je in Dag Allemaal of zo leest. Maar het was echt heel veel wetenschap dat erachter zat. En ik denk dat dat hetgene is dat mij zo wat geprikkeld heeft.

Tiffany: Nog een interessant stukje uit de podcast vond ik ook dat ze vertelde over leeuwen en watermannen. En mijn vriendin is toevallig een leeuw, en ik ben een waterman. En eigenlijk matchen die niet altijd goed samen, maar ze brengen elkaar wel goed in evenwicht. En dat merk ik ook, ik trek in mijn leven ook heel veel leeuwen aan op een of andere manier. Dus da’s wel heel grappig dat ze dat daarin vertelde en ik zeg het, zo nog dingen dat Nele vertelde waarvan ik dacht van: “Ja, dat is echt super interessant.” Daarom heb ik die aflevering gekozen.

[0:13:30]

Lana: Emma ging dan weer iets verder terug in de tijd en koos er een aflevering uit van het eerste jaar van Heksen Dragen Sneakers.

Emma: Ik ben Emma, ik ben 30 jaar en ik ben in de fleur van mijn leven. Ik heb heel veel verschillende soorten interesses, en ik lees ook heel graag en dat is ideaal om in het Heksen Dragen Sneakers team te zitten. Ik ben daar ook heel blij mee dat ik hier deel van kan uitmaken. Ik kan me met heel veel zaken bezighouden. Voor Heksen Dragen Sneakers lees ik met heel veel plezier heel veel boeken, meestal boeken met een spirituele inslag en ook wel feministisch, want heksen zijn nu eenmaal feministen. En ik vind dat dat wel een beetje meer in de picture nog mag komen.

Emma: Ik lees informatieve werken vooral, maar ook romans waarin heksen of spirituele aspecten naar voor komen. Dat kan gaan van boeken over voodoo, boeken over de heksen in Vardø, in Noorwegen, die gebaseerd zijn op waargebeurde feiten. Of een boek over kristallen. Dus ik heb een heel brede interesseveld, en ik kan dat hier… komt dat tot uiting.

Emma: Mijn favoriete aflevering is episode 11: kristallen met Stefanie. Het was moeilijk om een aflevering te kiezen, want eigenlijk spreekt elke aflevering wel tot de verbeelding en biedt elke aflevering een ondersteuning. Maar die sprong eruit, omdat Stefanie heel open en nuchter en oprecht overkomt zonder veel… Het is wat het is, en ze zegt dat zelf ook in die aflevering, en dat spreekt me enorm aan dat er niet veel poespas bij komt kijken. Gewoon doen waar je je goed bij voelt. Zij biedt echt, zeker de dag van vandaag, geeft ze een houvast en makkelijke tools die ze aanreikt dat we door corona ook nog kunnen gebruiken. 

[0:15:52]

Stefanie: Heel veel mensen zijn op zoek naar iets. Naar iets van een zekere zingeving, of naar iets van een zeker ritueel. En waar mensen vroeger op zondag naar de kerk gingen en een heel duidelijke gewoonte hadden van ‘dan ga ik biechten’ of dan… Ben niet katholiek opgevoed, dus ik ken daar echt veel te weinig van. Maar mensen hadden rituelen, en ik denk een beetje zoals jullie bezig waren over de maanrituelen enzovoort, is dat iets heel rustgevend voor mensen, om iets te hebben waar je elke keer naar kan teruggrijpen. 

Stefanie: In mijn geval is dat bijvoorbeeld dan een kristal. Met de nieuwe maan denk ik altijd eens na: “Wat zijn nu mijn intenties voor de komende maand?” En waar dat sommige mensen dat dan neerschrijven en dat dan eigenlijk met journaling doen enzovoort, dat is iets dat voor mij niet werkt. Ik schrijf niet graag, ik raak dat kwijt, dat werk niet (Lana lacht). Terwijl dat ik dat kan meer probeer te verbinden aan een kristal bijvoorbeeld. En waardoor ik dan echt die maand met een bepaalde kristal werk.

Stefanie: Dus op die manier krijg je ook een zeker ritueel daarin, en het geeft gewoon een soort van houvast. Zoals sommige mensen vroeger een rozenkrans, heb ik eigenlijk altijd een kristal rond mijn nek-

Lana: Een paternoster.

Stefanie: -Een paternoster (Lana lacht). Mijn gebrek aan katholieke opvoeding was zeer duidelijk. Heb ik dus altijd een kristal rond mijn nek vasthangen, en ik pak die dan ook soms echt zo vast van: “Nee!” En dan als een soort van houvast. Dus voor mij is het meer op die manier. Ook een beetje net zoals bij reiki worden aan kristallen soms gigantische voordelen toegeschreven. Ik vind dat je er altijd redelijk voorzichtig mee moet zijn, da’s misschien ook wat mijn nuchtere kant daarin. ’t Is niet omdat je een kristal in je huis hebt liggen, dat dan op een dag de man van je leven voor je deur gaat staan en dat alles in orde gaat zijn, zo werkt het helaas niet. Maar ’t is wel een zekere tool om eigenlijk aan jezelf te kunnen werken.

[0:18:13]

Emma: Ik heb dit fragment gekozen, omdat kristallen bij mij toch meer een houvast zijn dan dat ik eerst gedacht had. Ik dacht dat er zo niets was dat er echt uitsprong bij mij, maar kristallen zijn wel heel aanwezig in mijn dagelijks leven en hebben eigenlijk echt wel heel veel ondersteuning geboden bij mij. Ik draag bijvoorbeeld Kunzite, een ketting die kwade invloeden afweert. Ik heb vaak rookquartz in mijn broekzak zitten als ik een beetje in mijn hoofd zit, een beetje chaos in mijn hoofd. En dan neem ik de rookquartz vast en onbewust of bewust onbewust ben ik dan meer met mijn ademhaling ook bezig. 

Emma: Ik slaap met amethyst en rozenquartz onder mijn hoofdkussen. Er ligt een zwarte toermalijn op mijn nachtkastje die naast mijn gsm ligt tegen de straling. Omdat je eigenlijk in je kamer mag je geen elektronische apparatuur hebben. Maar mijn gsm is mijn alarmklok, dus dat is wel nodig, probeer ik dan tegen te gaan met zwarte toermalijn. Ik heb ook twee jaar geleden enorm liefdesverdriet gehad, ik was gekwetst, iedereen kan zich daar wel mee relateren. Dan heb ik een yoni-eitje en een rozenquartz gekregen van een vriendin. En ik ben daar beginnen op werken, en dat heeft veel ondersteuning gegeven.

Emma: Ik heb dan ook mijn eerste orgasme gekregen dankzij aan heling te doen en de rozenquartz yoni-ei te gebruiken. Dus kristallen zijn eigenlijk wel heel sterk aanwezig in mijn leven. En door die aflevering ben ik er nog meer beginnen over nadenken. En voor mij geven zij een hele mooie ondersteuning en een houvast. En ik vind kristallen zijn schatten van de natuur dat wij krijgen en je moet dat omarmen, want als heks ben je wel begaan met de natuur en ik vind dat kristallen daar heel mooi bij passen.

[0:20:30]

Lana: Wanneer ik zo die verschillende reacties op de afleveringen hoor, dan valt het mij op hoe iedereen spiritualiteit toch op zijn eigen en unieke manier beleeft, en da’s heel leuk om te horen. Ik ben eigenlijk bezig met al die facetten van spiritualiteit, maar ’t is leuk om te merken dat iedereen toch wel iets anders kan halen uit al die afleveringen.

Lana: Zo ook met bij Astrid. Ook Astrid koos er eentje uit uit het eerste jaar van Heksen Dragen Sneakers.

Astrid: Ik ben Astrid, ik ben enerzijds kunstenares en anderzijds een hsp en creatieve coach. Ik doe dit in mijn startende onderneming onder mijn naam, en ik hoop daarbij vooral hooggevoelige mensen te bereiken die in hun creativiteit of in hun gevoeligheid eigenlijk geholpen willen worden. Voor Heksen Dragen Sneakers maak ik illustraties, dat zijn zo de beelden die je in je Instagram feed of op de website ziet verschijnen. Daarnaast heb ik ook een cursus op de Heksen Dragen Sneakers Academie staan, die heet ‘Jouw creatieve chakra’s gids’ waarbij ik mensen op een creatieve ontdekkingstocht doorheen de chakra’s leid, zodat ze uit hun hoofd en meer in hun creatieve flow komen.

Astrid: De aflevering die mij het meest is bijgebleven van de podcast, is die met Tineke, de aflevering over reiki. Daar praat Tineke eigenlijk over reiki als een tool zeg maar waarmee dat je energie kunt sturen in jouw lichaam. En ik vind dat ze het in deze aflevering heel eenvoudig heeft uitgelegd, en de dynamiek, het gesprek dat daarin ontstaat is ook heel interessant en aangenaam, zodat je meer weet over hoe dat precies werkt. Ik krijg ook meer inzicht in dat ze ook die initiaties in reiki geeft, wat ik wel heel fijn vind om meer bewust om te gaan met de energie en het energiezintuig.

[0:22:42]

Tineke: Ik heb ook zoiets van: voor mij, vooral de reiki 1 de eerste graad, ik denk: “Weet je, die moet iedereen gewoon doen.” Ik heb nu ook al, we hebben nu al drie kindercursussen gehad, dus het zijn supertoffe dingen.

Lana: Wacht, kindercursussen?

Tineke: Ja, kinderreiki cursussen. Die komen vanaf 7 jaar. Je kunt trouwens als kinderen baby zijn, kun je je kinderen al inwijden. Maar vanaf 7 jaar geven we ook kindercursussen, en dan leren kinderen… Voor kinderen is het zo natuurlijk. Vooral je hebt pijn, leg je hand maar neer want daar mag je zelf vasthouden. Als je kinderen vertelt over hoe energie in het lijf stroomt, zeggen ze: “Oh ja, dat wist ik al.” Wij volwassenen gaan ons hoofd er op een gegeven moment tussen zetten, dat het niet meer zo… Het is niet meer… Ons hoofd gaat dan zeggen van: “Ja, da’s raar. En dat kan niet.” Terwijl eigenlijk, als wij voelend te werk gaan is het zo logisch dat als we pijn hebben dat we ons hand neerleggen, dat we energie overdragen naar die plekken. ’t Is logisch. Aandacht. Aanraking en aandacht werkt al helend, laat staan als er nog wat reiki-energie zo doorheen komt. Een jaar geleden hebben we ook een tienercursus gedaan, er waren drie stoere jongens.

Lana: Zalig.

Tineke: Supertof, allemaal een beetje verschillende leeftijden. En die kwamen reiki doen. Echt superleuk.

Lana: Zalig. Ik kan mij niet voorstellen dat dat er… toen ik jong was, en ik ben nu niet zo oud, dat dat er toen allemaal al was. Maar misschien was ik toen nog niet genoeg… 

Tineke: Ja, neen. Dat zijn wel dingen natuurlijk. Het is wel zo dat de laatste 10, 20 jaar, 15 jaar zoiets, is het wel… bewustwording is steeds meer. Daar komt dit automatisch ook bij kijken.

Lana: Ik heb het gevoel dat reiki daarin wel een populaire manier is, of misschien een toegankelijke manier is om met energie aan de slag te gaan.

Tineke: Absoluut.

Lana: Er zitten daar ook dingen tussen die misschien minder toegankelijk zijn voor mensen die daar niet dagdagelijks mee bezig zijn. Ik heb het gevoel dat reiki toch wel…

Tineke: Maar dat komt… Reiki is in die zin inderdaad. Je hoeft helemaal geen (…) te kennen, je hoeft geen ingewikkelde… Voor puur een behandelaar te zijn, puur jezelf reiki te kunnen geven en je familie bijvoorbeeld, hoef jij geen… Het moment dat je er therapeutisch mee gaat werken, dan is het nog een ander verhaal. Dan is het ook fijn dat je een therapeutische achtergrond hebt. Maar als jij de huis-, tuin- en keukenreiki… Het is van jou, dat maakt het zo gaaf. En als je dan die tweedegraads, derdegraadscursus zou volgen zeg maar, dan komt er meer verantwoordelijkheid, meer dingen bij kijken. Maar een eerstegraads is… iedereen iedereen… Ja echt waar, supertof.

Astrid: Ik heb dit fragment gekozen, omdat eerder in de aflevering wordt er genoemd dat reiki voor iedereen is. Dat is ook een geloof dat ik sterk heb, en het is ook leuk om te horen dat er al van jongs af aan kinderen kunnen leren hoe ze daar mee omgaan. En dat vind ik gewoon iets super fantastisch al meer en meer in de wereld te zien. En dat iemand als Tineke dat ook uitbrengt, en dat op een heel geaarde en leuke manier ook brengt. Vond ik heel fijn om dat te horen tijdens deze podcast.

[0:26:24]

Lana: Je hebt het misschien al opgemerkt dat het vooral vrouwen zijn (Lana lacht) in deze aflevering en algemeen ook op de podcast. Voor ons is het woord heks genderneutraal en toepasbaar op iedereen, dus we hopen ook dat iedereen zich welkom voelt. Daarom zijn we ook zo blij dat Bram deel uitmaakt van ons team. Ook hij mocht een favoriete aflevering uitkiezen, alhoewel dat hij wat moeite had om te kiezen.

Bram: Ik ben Bram, ongeveer drie decennia geleden, iets meer als drie decennia geleden, ben ik geboren, dus ik kan mijn verhalen eigenlijk al beginnen met ‘in mijnen tijd’ (Bram lacht). Ik denk dat ik grappig ben zoals je juist hebt kunnen horen, ik schrijf muziek en teksten, zowel voor mijn eigen project Oak Field Drive, als voor andere mensen hun projecten. Dat kan heel breed gaan. Ik geef ook workshops om zelf muziek te leren schrijven, om zelf uw verhaal op muziek te leren zetten, vooral nog aan kinderen. Maar daar plakt eigenlijk geen leeftijd op. Dus ik ben eigenlijk wel een creatief wezen, vooral veel bezig met muziek, fotografie, video, audio enzovoort.

Bram: Als je u afvraagt: “Wat doet die dude bij Heksen Dragen Sneakers?” Ik doe de audio vooral, alles wat je hoort daar heb ik de laatste hand aan gelegd. Ik zorg dat de audio een beetje goed klinkt, dat alles in elkaar overloopt, de muziek en de tekst, de gesprekken. Ik heb al meerdere favoriete afleveringen, er is een aflevering geweest over verandering, die vond ik heel interessant. Dat was aflevering 41. De aflevering over meditatie, aflevering 37 vond ik ook interessant. 55 ging over de dood, dat vond ik vreemd genoeg een interessante, en ik zeg ‘vreemd genoeg’ omdat ik veel schrik heb van de dood, zoals misschien wel veel mensen. Maar door die aflevering ben ik dat idee wat beginnen confronteren en meer beginnen omarmen denk ik. En da’s toch ergens een soort van… je voelt u een beetje lichter als je daar kunt over nadenken en over kunt spreken, denk ik.

Bram: De aflevering over tijd, leven zonder tijd, 57, die vond ik ook heel interessant. Maar ik heb als topfavoriet gekozen voor aflevering 54. Dat was met Charlotte Adigéry, dat ging over meditatie in combinatie met muziek. En ik vond dat een hele interessante aflevering. Enerzijds omdat ik dus veel met muziek bezig ben, langs de andere kant omdat ik doorheen eigenlijk mijn tijd bij Heksen Dragen Sneakers heb ik veel geleerd over dingen waar ik vroeger een bepaald vooroordeel over had, en meditatie was daar een van die dingen van. Ik heb dat altijd iets abstract gevonden, omdat ik denk dat ik te veel controle wil. Ik wil weten dat ik iets juist doe, en bij meditatie had ik nooit het gevoel dat ik kon weten of ik dat nu wel juist aan het doen was of niet. Dus in die aflevering heb ik wel een meer afgebakend beeld gekregen van meditatie.

[0:30:34]

Charlotte: Druppelsgewijs is dat gelijk binnengekomen bij mij van oké: “Hoe kan je u desidentificeren van uw denken, op zoek naar die rust, naar onvoorwaardelijk geluk, of gewoon een onvoorwaardelijke toestand van harmonie?” En dan ja, het leven biedt u zo wat dingen aan. En dan, meditatie was dan zo wat onvermijdelijk ofzo. Maar ik had daar wel altijd moeite mee. En ik hoor dat van veel mensen van ja (Charlotte zucht) meditatie, of ‘ik heb daar geen tijd voor’ in plaats van ‘ik wil daar geen tijd voor maken’ (Charlotte lacht). 

Charlotte: Maar ik wist wel van ‘je kan daar niet omheen, ook al ben je er nog niet klaar voor, da’s echt wel het ding, da’s echt zo de tool die u gaat helpen’. En dan stillekesaan mij dat gewoon eigen gemaakt.

Lana: Een beetje ingevloeid.

Charlotte: Ja.

Lana: Veel mensen gaan, artiesten dan, allez ik ben zelf geen artiest hé. Maar ik stel mij dat dan zo voor dat veel artiesten dat gebruiken om bijvoorbeeld voor een show te gaan mediteren of voor dat ze beginnen schrijven. Is dat bij jou ook zo, is dat een deel van het creatief proces?

Charlotte: Intussen wel. Ik heb vroeger of tot voor kort eigenlijk zo hier en daar sporadisch gemediteerd. Of dan zo op momenten dat ik het echt moeilijk had, dan mediteerde ik wel elke dag. Maar dat hoorde niet in mijn routine of zo. Ik doe nu sinds kort, sinds deze zomer TM, transcendente meditatie, en dat doe ik nu dus wel twee keer per dag. En dat helpt mij wel. Bijvoorbeeld nu ook in de studio’s voor de muziek af te werken, en als het niet gaat, als ik vastzit, dan trek ik mij terug. Ik doe het sowieso, maar het helpt me wel van als ik merk van ‘ik zit vast’, dan ga ik dat even gaan doen.

Charlotte: Voor een optreden ook helpt dat inderdaad ook om echt dicht bij uzelf te blijven en die focus te bewaren en optreden voor mij is… dat is allemaal energie en die energie put je uit uzelf. En ik vind het zeer belangrijk dat je heel dicht bij uzelf blijft. En meditatie is daar een zeer goed middel voor. 

Lana: Je zei het daarnet al een beetje: het is geen gewone meditatie. Toen ik er ging naar kijken, ik heb het via Spotify ontdekt, vond ik het eerst en vooral al super grappig dat er bijstond ‘explicit language’-

Charlotte: Echt?

Lana: -Ja (Lana en Charlotte lachen). 

Charlotte: Een meditatie? (Charlotte lacht)

Lana: En ik direct zoiets van: “Een meditatie met grof taalgebruik? Oké.” (Lana en Charlotte lachen) Dus ik had al zo een licht vermoeden van ‘dit gaat wel een ervaring zijn, maar ik dacht oké, die Amerikanen, soms kunnen ze wat overdrijven’. Dus ik begin eraan en ik moet zeggen, ik was direct heel enthousiast, want je gaat inderdaad in uw meditatie ga je gaan vertellen wat er allemaal in jouw hoofd speelt op dat moment, of wat er allemaal naar boven kan komen. En ik vond dat eigenlijk wel heel moedig. Op een bepaalde manier doe ik dat ook in mijn boek, maar daar heb je toch nog zo wat die afstand. Jou die gedachten horen zeggen is wel vrij confronterend. Waarom heb je dat precies gedaan?

Charlotte: Ik vind het ook nog steeds moedig eigenlijk, ik besef het van mezelf (Lana lacht). Ik herinner mij ook de eerste keer dat ik het voorlas, en dat was aan Dave Dewaele in zijn studio dat ik echt zo zenuwachtig was, of zo op mijn ongemak, dat ik dacht, alsof dat mijn gedachten zouden aantonen dat ik eigenlijk toch niet zo bijzonder ben, of dat ik mij bezighoud met zeer triviale dingen, en dat ik zo onzeker ben. 

Charlotte: En ik dacht echt van: “Oh, die gaan mij echt zo een watje, zo een klein vogeltje, een klein gebroken vogeltje vinden of zo.” En dat was helemaal niet zo. Het eerste dat hij zei was: “Ik herken veel van wat je zegt.” En dat heeft nog eens versterkt bij mij dat ik denk dat mensen echt nu meer dan ooit zelfs nood hebben aan gedeelde kwetsbaarheid. Het vergt veel moed, maar van zodra dat je het goed, da’s zo bevrijdend, want je merkt: iedereen is aan het struggelen.

[0:35:31]

Bram: Het gekozen fragment spreken Charlotte en Lana over meditatie hoe ik het zelf ook heb ervaren. Dat was niet van de ene dag op de andere dat dat het doel was die ik kon inzetten om elk probleem van de baan te helpen of zo. Maar dat is stilletjesaan gekomen, stilletjesaan is er een soort van appreciatie voor gekomen. En ik vond het dus vooral heel interessant om heel veel herkenning te vinden in de aflevering, en in specifiek dat fragment. Veel mensen kennen mij ook als iemand die heel veel overdenkt, en ik heb doorheen heel mijn leven altijd gehoord: “Je moet niet zoveel denken, of je moet stoppen met denken en zo.” En daar wordt ook over gesproken in het fragment. 

Bram: Ik denk dat meditatie… meditatie zorgt er niet zozeer voor dat je stopt met denken, maar leert u die gedachten wat te aanschouwen en uw gevoelens te aanschouwen. Dat was voor mij een grote les: ik ben mijn gedachten en mijn gevoelens niet, maar ik kan die wel aanschouwen. En ik vond dat dat heel interessant om te horen hoe eigenlijk ik in zekere zin bezig was met meditatie via muziek ook. Het is vooral ook interessant om te horen hoe Charlotte de ‘waarom’ beschrijft van artiest-zijn. Wat een rol dat je kunt hebben als artiest, welke impact dat je kunt hebben. En op het einde van het fragment zegt ze ook heel mooi of spreekt ze ook heel mooi over gedeelde kwetsbaarheid, en het idee dat, of het feit eigenlijk dat iedereen zijn struggles heeft.

Lana: Iedereen heeft inderdaad zijn struggles, en er is zoveel dat ons verbindt, en die verbinding is wat voor mij Heksen Dragen Sneakers zo mooi maakt. Dus ik ben eigenlijk echt wel blij dat we voor deze aflevering de mensen uit het team ook eens aan het woord mochten laten.

Lana: Als ik zo fragmenten terughoor, dan wil ik eigenlijk al die afleveringen wel eens gaan herbeluisteren, omdat ik ook al redelijk wat dingen vergeten ben, en ze komen ook heel inspirerend over als ik nu zo stukjes terughoor. Dus wil je ook graag ze nog eens opnieuw gaan beluisteren, dan kan je een overzichtje vinden in de shownotes van deze aflevering en die kan je terugvinden op onze website www.heksendragensneakers.be. Ik ben ook superblij dat zij hun favoriete fragment hebben uitgekozen, want eerlijk gezegd, ik zou niet kunnen kiezen.

[0:38:55]

Lana: Voor we van start gaan met jaar drie, wil ik heel graag een paar mensen bedanken. Heksen Dragen Sneakers zou er namelijk niet zijn zonder de hulp van zo ontzettend veel mensen. In de eerste plaats wil ik graag Maxime bedanken. Zonder haar zou ik hier nooit aan begonnen zijn en zou Heksen Dragen Sneakers niet uitgegroeid zijn tot wat het nu is. Vandaag is Heksen Dragen Sneakers zoveel meer dan ik alleen. Je kon al een paar mensen van ons gigantische team horen, maar vandaag zijn we met maar liefst 18 mensen die zich allemaal op vrijwillige basis inzetten voor dit project. 

Lana: Ik wil heel graag Bram bedanken die er van in het prille begin eigenlijk bij is en zorgt voor optimaal geluid en ook de nodige humor binnen ons team. Daarnaast is hij ook een goede vriend geworden die wanneer dat het even moeilijk gaat om alles bol te werken met Heksen Dragen Sneakers, altijd een luisterend oor voor me is. Zonder hem zou Heksen Dragen Sneakers niet mogelijk zijn en zou dit avontuur al lang gedaan zijn. Daarnaast wil ik ook heel graag Lisa bedanken. Mijn maatje in het uitwerken van alle snode plannen voor de toekomst. Merci om mij te steunen en altijd klaar te staan voor mijn zotte ideeën te helpen vormgeven. 

Lana: Ook een dikke merci aan Roxane voor het schrijven van de shownotes, Stefanie voor de transcripties. Ulyana voor het runnen van onze website en Josse voor alle administratieve ondersteuning. We hebben ook een fantastisch team aan illustrators die telkens weer de mooiste creaties maken. Merci Astrid, Elien, Tessa, Cheyenne en Lise. En uiteraard ook ons content team die telkens weer de leukste artikels uit hun hoed tovert. Dankjewel Emma, Tiffany, Eva, Griet, Dea en Jolien.

[0:41:07]

Lana: Heksen Dragen Sneakers zou uiteraard ook niet mogelijk zijn zonder onze gasten die langskomen. Ondertussen hebben we maar liefst 21 gasten over de vloer gehad die tijd hebben vrijgemaakt om hier hun verhaal te komen doen. Ook een mega grote merci aan alle sterren op onze academie voor het vertrouwen in ons en om hun cursussen op ons platform aan te bieden. 

Lana: En ten slotte krijgen jullie ook een kleine primeur. We gaan namelijk onze membership uitbreiden. Ik kan nog niet te heel veel prijsgeven, maar er komen uiteraard terug nieuwe webinars aan en er zitten een paar toppers bij. Maar daarnaast wordt het membership ook uitgebreid met maandelijkse video’s waarin yours truly een maandelijkse runenlegging gaat doen, Tessa gaat je vertellen over de kristal van de maand, Annelies stelt maandelijks een kruid voor en Nina geeft je maandelijks een astrologisch vooruitzicht. Alsof dat nog niet genoeg is, hebben we nog veel meer voor jou in petto. Neem een kijkje op onze website voor het volledige overzicht van alles wat je in jouw membership mag verwachten. We zijn er uiteraard om jouw spirituele groei te ondersteunen, maar door het membership steun je ook Heksen Dragen Sneakers zodat wij samen met jou kunnen blijven groeien.

[Afsluiting]

[0:42:39]

(Outromuziek)

Lana: Want dan rest er mij nog één iemand om te bedanken en dat ben jij, lieve luisteraar. Dit alles zou niets zijn zonder jou, zowel ik als het volledige team zijn zo dankbaar dat jij er telkens weer naar ons luistert. Jij bent tenslotte degene dit alles mogelijk maakt en wij kunnen alvast niet wachten om te zien wat we samen nog allemaal kunnen doen. Dus merci merci merci. En dan op naar de volgende twee jaar. And now go spread your magic…

[0:43:22]

About Post Author