Skip to content

[Introductie]

[0:00:00]

(Intromuziek)

Lana Bauwens: Welkom bij Heksen Dragen Sneakers, de podcast over spiritueel leven in een moderne wereld. Mijn naam is Lana Bauwens, ik ben spiritueel mentor, schrijver en spreker, en vandaag ook host van jullie podcast. Om de twee weken duik ik samen met jullie in de wereld van magie en zelfontwikkeling. Maar Heksen Dragen Sneakers is zoveel meer dan alleen een podcast. Dus volg ons zeker ook op Instagram @heksendragensneakers voor de laatste nieuwtjes en artikels.

[0:00:45]

Lana: Welkom terug lieve luisteraars. Vandaag gaan we het hebben over intuïtie. Het is een onderwerp waar ik ontzettend veel vragen over krijg, en ik vond het echt wel eens hoog tijd om er een volledige aflevering aan te wijden. De vragen die ik krijg van ‘wat is intuïtie nu precies, hoe moet je het gaan herkennen?’, ‘hoe kan je er contact mee maken’ of ‘waar kan je het vinden?’ en ‘hoe kan je jouw intuïtie gaan versterken?’. Dus dat is waar we het deze aflevering over gaan hebben.

Ik heb soms het gevoel dat heel veel mensen het gevoel hebben dat hun intuïtie onvindbaar is, of dat het onbereikbaar lijkt, maar dat is helemaal niet zo. Eerst en vooral: intuïtie is niet iets dat je kunt kwijtgeraken, het is niet iets dat weggaat of dat verdwijnt. Het enige wat er misschien kan gebeuren, is dat je het al lang niet meer hebt gebruikt, en dat er gewoon wat stofwebben in de weg zitten en dat je misschien eens gaat moeten kuisen (Lana lacht), een beetje stofzuigen, om ervoor te zorgen dat je uw weg er terug naartoe vindt.

Maar het kan niet verdwijnen, dus daar moet je sowieso geen schrik voor hebben. Die connectie met uw intuïtie kan je wel het gevoel hebben dat die efkes weg is. Uw intuïtie is daarom niet weg, maar die connectie daarmee kan je wel het gevoel hebben dat je die kwijt bent. Hoe komt dat nu dat we eigenlijk die connectie wat kwijt zijn of dat we toch dat gevoel hebben? In de eerste plaats omdat we in een maatschappij leven met ontzettend veel prikkels, maar ook waar we ontzettend veel keuzes moeten maken. Om gemakkelijk keuzes te maken, om rap dingen te kunnen beslissen, hebben we eigenlijk iets aangeleerd gekregen, en dat heet ‘de hive mentaliteit’.

[0:02:56]

In het kort wil dat zeggen dat we niet bewust zelf keuzes meer gaan maken. Onze keuzes worden eigenlijk hoofdzakelijk beïnvloedt door de massa. Als veel mensen iets goed vinden, dan gaan we dat ook doen, of gaan we dat ook kopen. Dat is waarom dat bijvoorbeeld reviews zo goed werken, denk maar aan Tripadvisor enzo, omdat we onze beslissing eigenlijk hoofdzakelijk gaan laten afhangen van andere mensen. Da’s een concept en dat heet social contagion, ‘sociale besmettelijkheid’, (Lana lacht) maar ik vind het in het Nederlands zo wat weird klinken.

Dat wordt heel duidelijk omschreven in het werk van dokter Marsden, dus als dat iets is dat je interesseert, kan je die link vinden in de shownotes. Op zich is het vooral belangrijk dat je je bewust bent van dat gedrag wanneer dat je keuzes maakt. Dat je eigenlijk die keuzes gaat gaan maken vanuit een soort van volgzame besmettelijkheid. Dat als genoeg mensen iets goed vinden, dat de rest gaat volgen. Da’s iets waar marketeers echt wel ontzettend veel gaan op inspelen. Pas op, op zich is daar niks mis mee. Er is niks mis met een massa te willen volgen, er is ook niks mis met als mensen heel enthousiast zijn over iets, dat je dat ook gaat gaan aanschaffen.

Het is uiteraard logisch dat je een product meer gaat vertrouwen als veel mensen daar enthousiast over zijn. Alleen staat dat gedrag een klein beetje op automatische piloot. We gebruiken eigenlijk dat soort ‘hive gedrag’ voor alles, we gaan eigenlijk constant ons laten leiden door die massa, ook in dingen waar we ons niet zo van bewust zijn, bij Tripadvisor zijn we ons heel hard bewust van dat we eens gaan checken van hoeveel sterrekes, of whatever het is, iets heeft. Maar we gaan dat eigenlijk heel vaak gaan doen.

[0:05:05]

En dat is waarom dat we onze intuïtie eigenlijk op mute hebben gezet, waardoor dat we die connectie een beetje verloren zijn. Een ander concept dat daarbij aansluit, is het feit dat we eigenlijk niet genoeg vertrouwen op onze intuïtie, omdat we eigenlijk een soort van aangeboren nood hebben om erbij te horen. Of je nu individualistisch bent of niet, dat doet er niet toe. Als mens heb je een aangeboren instinct om u aan te sluiten bij een groep en om aanvaard te worden. Het kan nog altijd zijn dat je binnen die groep heel individualistisch bent, maar net zoals bij wolven zijn wij eigenlijk een soort dat nood heeft aan een pack, of aan een tribe.

We functioneren gewoon beter in groep. Vanuit die nood om bij een groep te behoren, gaan we heel vaak de overtuigingen en de keuzes van een groep gaan overnemen. Dat gebeurt heel vaak onbewust, zo kan je bijvoorbeeld supporter zijn van een bepaalde sport, een bepaalde club, je hoort daar bij een supportersclub ofzoiets, en plotseling ga je ook de politieke overtuigingen van het merendeel van die leden gaan overnemen. Dat doen we hoofdzakelijk om terug die keuzes waarmee we tegenwoordig overdonderd worden, gemakkelijker te maken.

Ook hier is het overnemen van die overtuigingen omdat je bij een groep behoort niet per se slecht hé. Alleen kan het soms een serieuze blok vormen voor uw eigen intuïtie. Een ander voorbeeld daarvan is als je gewoon de overtuigingen van uw familie gaat overnemen, ook iets dat… an sich is dat niet slecht, dat is niet iets dat kwaad kan ofzo, maar het blokeert eigenlijk voor een groot stuk uw intuïtie. Enerzijds heb je dat aangeboren groepsgevoel die uw beslissingen beïnvloedt. Anderzijds heb je het idee van dat je aangeleerd gekregen hebt om naar de massa te luisteren om uw keuzes gemakkelijker te maken.

[0:07:16]

Het probleem daarmee is gewoon dat we eigenlijk constant vertrouwen op dingen die buiten onszelf liggen, dat we eigenlijk niet meer gaan vertrouwen op… Of toch niet meer gewoon zijn om te vertrouwen op wat we zelf willen, om bij keuzes te gaan inchecken bij onszelf in plaats van de verantwoordelijkheid te leggen bij een groep. Zeker wanneer onze intuïtie haaks staat op de overtuigingen van een groep of een massa, dan is dat zeer moeilijk. Op zo een moment vraagt het heel veel moed om los te breken van die constructies.

Dat is eigenlijk hoe mensen die connectie met hun intuïtie kwijtgeraken. En dat zorgt er eigenlijk ook voor dat mensen gewoon een klein beetje de weg kwijtgeraken, dat ze niet meer weten wat ze willen. Omdat langs de ene kant is er iets diep in henzelf dat zegt: “Die kant, die kant.” Maar de groepsmentaliteit waar ze heel graag willen bijhoren, of waar ze aangeleerd hebben van ‘we moeten daarop vertrouwen’ zegt iets anders. En dan wordt het plotseling heel moeilijk, want je zit daar met dingen die niet matchen.

Daardoor weet je niet meer goed wat je wilt, en het vermindert ook uw zelfvertrouwen. Daardoor gaan heel veel mensen veel sneller ongelukkig zijn. Hetgene wat voor de massa klopt kan voor heel veel mensen gewoon kloppen, maar misschien ook gewoon niet voor jou. Dat is een beetje het grote probleem.

[0:08:57]

Wat is dat nu precies die intuïtie, en waar zit dat? Ikzelf gebruik de term ‘buikgevoel’, ik heb het gevoel dat dat echt wel heel hard in uw buik zit. Maar eigenlijk basically zit dat gewoon diep vanbinnen in jou. Waarom omschrijf ik dat zo? Omdat de enigste manier waarop jij naar uw intuïtie kunt luisteren, is door met uw aandacht naar binnen toe te gaan. Er zijn mensen die hun intuïtie kunnen horen zonder dat ze moeten naar binnen gaan en inchecken bij hunzelf, dat buikgevoel gaan voelen, die instant weten wat of hoe. Dat zijn mensen met heel veel training, dat zijn mensen die heel goed weten hoe hun intuïtie klinkt, die kunnen dat.

Voor al de rest waarvan ik denk dat het merendeel die luistert dat gaat zijn, uw intuïtie ga je alleen maar vinden als je uw ogen sluit, als je met uw aandacht naar binnen toegaat en gaat gaan luisteren wat daar zit. Een andere manier waarop ik het zou omschrijven is uw innerlijke godin. Waarom? Omdat enerzijds intuïtie is uiteraard iets dat een vrouwelijke kwaliteit is, wat niet wil zeggen dat mannen geen intuïtie hebben. Het is gewoon dat vrouwen van nature uit iets meer connectie kunnen maken met hun intuïtie, daar iets sneller op kunnen gaan vertrouwen en daar ook meer naar luisteren van nature uit.

Dus vandaar godin, maar je mag dat ook god noemen als je dat wilt. Maar die innerlijke godin, dat geeft ook zo een beetje meer de sfeer van dat uw intuïtie eigenlijk iets heel enthousiast is, iets dat heel mooi is ook. Ik vind als je dat op die manier gaat bewoorden, dat je direct al die band gaat versterken, dat je direct al meer zo het gevoel hebt van: “All right, ik ga mijn innerlijke godin eens raadplegen.” (Lana lacht) Ik weet niet hé, voor mij klinkt dat goed, ik vind dat wijs, dat helpt. Gebruik gerust andere bewoording, gebruik gewoon iets waardoor je het gevoel hebt van: “Als ik daar beroep op doe, dan gaat dat iets positief naar boven brengen.”

[0:11:19]

Ik zou willen dat ik jou een plattegrond kon geven van: “Kijk, daar zit uw intuïtie, zo ziet dat daaruit, zo geraak je daar.” (Lana lacht) Maar helaas kan ik dat niet doen. Waarom? Omdat intuïtie manifesteert zich gewoon voor iedereen anders. Dat wil gewoon zeggen dat jij moet gaan ontdekken wat dat voor u betekent, hoe uw intuïtie met jou communiceert. Misschien voel je dat in uw buik, misschien voel je het meer in uw hart, misschien voel je dat helemaal niet aan iets fysiek. Misschien voel je dat door de haartjes in uw nek. Ga nu niet gaan vastpinnen op die details, op die specifieke dingen. Dat manifesteert zich echt voor iedereen gewoon anders.

Dus sta gewoon open om te gaan ontdekken hoe dat dat bij jou zich ga manifesteren. Om die innerlijke godin dan te gaan vinden, moet je natuurlijk wel eerst een manier vinden om connectie te maken. Het eerste wat ik altijd zeg is van: “Doe de deur open.” Ik weet dat dat heel raar klinkt, maar veel mensen hebben gewoon die deur toegedaan en hebben zoiets van: “Voilà, deur is toe (Lana lacht) en ik luister daar niet meer naar…” Het is gewoon heel makkelijk: wil jij connectie maken met uw intuïtie, doe de deur open. Neem tijd, maak ruimte om te gaan luisteren. 

En dat is al waar het heel vaak verkeerd loopt. Als jij uw innerlijke godin wilt horen, dan moet jij gaan zitten en effectief gaan luisteren, de tijd nemen om die stem van die innerlijke godin naar boven te laten komen. De tijd nemen om als jij beslissingen moet maken, te gaan intunen met uzelf, te gaan luisteren naar uzelf, en het kan soms zelfs zijn dat dat gewoon wat tijd vraagt. ‘t Is niet zo gelijk met een app, dat je daar op een knop drukt en uw intuïtie direct zoiets heeft van: “Boenk, dat is het. Duidelijke boodschap afgelijnd, tada!” Neen. Je hebt tijd nodig, je moet regelmatig keer inchecken, luisteren van: “Hoe voelt het? Wat geeft het? Wat komt er naar boven als ik bij die keuze zit?” 

[0:13:51]

Heel vaak gaat onze intuïtie ook geblokkeerd worden door het feit dat we geen geduld hebben, dat we zoiets hebben van: “Pff, (Lana zucht) ik krijg hier geen duidelijk antwoord, er moest hier nu vandaag worden…” Ja, zo werkt het niet, je moet de tijd geven, je moet ruimte maken, je moet die deur willen opendoen. Een ander aspect is dat je de ruis moet uitschakelen. Ik zei het daarnet al: “Je moet de stofwebben een beetje wegdoen.” En je moet ook gewoon de ruis die daarop zit… Zie het als een soort van telefoonlijn die je hebt met uw binnenste, met wat voor jou echt belangrijk is, wat jou gaat brengen, wat jou gelukkig maakt in het leven, wat jou op het juiste pad gaat brengen. 

Dat wat uw intuïtie doet, die weet heel goed hoe jij in elkaar zit, wat jij nodig hebt. Die gaat met jou communiceren wat voor jou belangrijk is. Alleen, die telefoonlijn daar zit ruis op. Wat bedoel ik daarmee? Daar zit ruis op van meningen van andere mensen, maatschappelijk aanvaarde dingen. Daar zit zoveel ruis op, en jij moet echt die ruis uitzetten. Als jij naar binnen toekeert, moet jij al die dingen achterwege kunnen laten.

En dat gaat bijna letterlijk hé, je moet echt even naar een ruimte kunnen gaan waarbij je connectie kunt maken met dat innerlijke, waarbij je efkes uw kinderen… Ja, ik weet niet waar je ze in deze tijden naartoe moet brengen, dat is misschien wat moeilijker op dit moment. Maar snap je wat ik bedoel? Je moet daar efkes ook al de meningen, al de geluiden van rondom jou efkes gewoon kunnen buitenzetten, zowel letterlijk als figuurlijk. 

[0:15:38]

Dat is eigenlijk iets dat heel belangrijk is, zodat je alleen maar kunt luisteren naar wat er bij jou vanbinnen zit. En dat gaat ook over de twijfels die vanbinnen zitten, dat gaat ook over luisteren naar wat er allemaal speelt. Maar daarvoor moet je efkes al de rest gewoon buitensluiten. 

De rode draad van intuïtie, dat is eigenlijk u goed voelen, enthousiast zijn. Voor mij is dat gelijk een rood lampje, allez, een groen lampje… Laten we het groen noemen, groen positiviteit. Een groen lampje dat aangaat als mijn intuïtie zoiets heeft van: “Go.” En dat is gewoon enthousiasme. Als ik het gevoel heb dat iets klopt voor mij, dan ga ik daar zó super enthousiast over zijn. Mijn vriendinnen die weten dat al, vanaf ik enthousiast ben over iets, dan is dat weken aan een stuk dat ze niets anders te horen krijgen van: “O my god, ik ben daarmee bezig, mega wijs, kweetnie hoe leuk…” Dat is gelijk een trein en je kunt dat niet tegenhouden, dat is enthousiasme. 

Dan ben niet aan het nadenken van: “Maar wat als dat misgaat? Maar hoeveel gaat dat kosten?” Daar ben ik op dat moment allemaal niet bezig, waarom? Omdat mijn intuïtie zoiets heeft van: “Go go go, dit is echt fantastisch, dit doet u kei deugd, je wordt daar mega enthousiast van, dat is waar je moet naartoe gaan.” Dus als je u de vraag stelt van: “Hoe weet ik wanneer mijn intuïtie ja zegt?” Dat is echt gewoon dat enthousiasme dat je voelt van oké: “Go go go.”

[0:17:29]

Alleen ga jij moeten oefenen om dat terug te gaan herstellen, om die verbinding te maken. Jij kunt niet… Soms komt dat erdoor ongeacht alles wat je… alle beperkingen of alle blocks die daarop zitten, soms komt dat daardoor hé, schiet er een idee door uw hoofd, ben je daar zo enthousiast van, je kunt niet wakker worden zonder daaraan te denken. Het is het enigste wat er in uw hoofd speelt, je kunt daar niet los van komen. Uw intuïtie is echt gelijk met een koebel aan het rinkelen van: “Hallo, luister eens, dat is waar je naartoe moet.” 

Dus soms komt ze erdoor. Maar ik denk dat we allemaal wel op een bepaald moment dat gevoel al hebben gekend waarbij we iets heel luid hoorden. Dat wil niet zeggen dat we daarom allemaal al geluisterd hebben en effectief het gedaan hebben. Maar ik denk dat we allemaal op een bepaald moment in ons leven al meegemaakt hebben dat er echt zo een rood, een groen flashlicht aangaat die zoiets heeft van: “Hallo, hallo, hallo, dit is iets dat voor jou supergoed gaat zijn.”

Het tweede aspect is dan effectief ernaar te luisteren hé. Het is soms zo dat onze intuïtie blijft ons iets voorschotelen, blijft aangeven van: “Dit is echt iets superleuk, dit is iets tof, je bent daar enthousiast over.” Maar omdat we gewoon niet durven om die stap te nemen, omdat mensen in onze omgeving zeggen dat dat niet goed is, ‘zou je dat wel doen?’, ‘ben je dat wel zeker?’, ‘goh, dat lijkt mij nu toch niks voor jou’, ‘ben je daar niet al wat te oud voor?’, noem maar wat op… Waardoor we dan uiteindelijk de stap niet zetten om onze intuïtie te volgen. Dat is niet zo leuk als dat gebeurt, omdat je wordt daar nooit gelukkig van. 

[0:19:32]

Maar wat je dus moet doen in de eerste plaats is die band terug versterken zodat je heel goed weet als uw intuïtie aan het babbelen is, als dat licht aangaat, da’s één. Zodat je dan als je heel goed weet van: “Dit is mijn intuïtie die iets aan het vertellen is.” Dat je ook het lef hebt en durft om daarop te vertrouwen, omdat je weet: “Het komt vanuit diep uit mezelf en ik weet als ik dat ga doen, dat er positieve dingen voor mij gaan komen.” Maar dat vertrouwen moet je dus gaan herstellen, moet je dus gaan terug opnieuw opbouwen.

Hoe doe je dat? Door actief en heel bewust vragen te gaan stellen naar uw intuïtie. Begin met kleine dingen hé, ga nie direct aan uw intuïtie gaan vragen van: “Moet ik in mijn job blijven?” Ik weet dan misschien nu op dit moment die vraag het meest acuut is, of ‘moet ik in die relatie blijven’ of om het even wel ding dat je hebt. Maar begint alstublief met dingen die iets kleiner zijn, omdat als je direct bij de grote dingen begint, dan ga je veel te veel moeten omgaan met alle angsten die daar ook bij komen kijken. Dus begin met kleinere dingen.

Wat ga je doen? Je gaat effectief een vraag stellen. En ik weet dat dat nu keiraar klinkt, maar denk alsof je uw eigen orakel bent, dat je bij uw orakel komt (Lana lacht) en dat je een vraag moet stellen. En je mag geen ja-neevraag stellen, omdat, je gaat van uw intuïtie nooit (Lana zucht)… Nooit is veel gezegd, maar het gaat nooit duidelijk zijn als ja of nee. Je gaat eigenlijk altijd beelden en dingen in uw hoofd krijgen die veel complexer zijn dan gewoon puur ja en nee. Dus vraag nooit een ja-neevraag, stel open vragen.

[0:21:33]

Als je een vraag stelt, focus ook vooral op uzelf. Ik ga een voorbeeld geven: ga niet gaan vragen van: “Hoe kan ik die persoon verliefd op mij laten worden?” Dat is de focus ligt dan op een andere persoon verliefd laten worden op jou, nee nee. Hoe kun jij, hoe kan ik mezelf, de band met die persoon gaan opbouwen om te zien of er liefde mogelijk is? Hoe kan ik bepaalde dingen gaan doen om mijn leven… Niet ‘hoe kan iemand anders dat gaan doen’ of ‘hoe kan ik iemand anders zover krijgen?’, dat gaat niet gaan. 

Focus op uzelf: hoe kan ik bepaalde dingen gaan doen om iets dat je wilt in uw leven, of om het even waarover het gaat van onderwerp, hoe kan ‘ik’ iets gaan veranderen? Het is ook wel uw eigen verantwoordelijkheid. Wat bedoel ik daarmee? Dat het idee van: “Ik wil graag de lotto winnen.” Ja, als je geen ticketje koopt, dan ga je de lotto niet winnen hé (Lana lacht). Ik bedoel daarmee: je moet ook inzien van dat jij diegene bent die het gaat creëren en het gaat maken. Jij moet de stappen zetten, jij moet het gaan doen, het is jouw eigen verantwoordelijkheid. 

Als jij gewoon blijft zitten en niets doet, dan gaat er ook niks gebeuren. Dus je moet wel het ticketje kopen van de lotto (Lana lacht). Focus u op het nu. Ik zei daarnet: “Je moet uw eigen orakel zijn op dat moment.” Je moet vragen stellen, je gaat geen antwoorden krijgen op vlak van de toekomst, ook niet op vlak van het verleden. Probeer echt u te focussen op het hier en nu. Ga uw intuïtie niet gaan gebruiken voor te weten te komen wat je binnen zoveel jaar, nee. Probeer echt de focus te houden van: “Hoe kan ik hier en nu bepaalde dingen gaan doen, bepaalde dingen gaan beslissen?” Dat is eigenlijk de focus van uw intuïtie. Uw intuïtie kan ook niet in de toekomst kijken, niemand kan dat trouwens. 

[0:23:50]

Op vlak van concrete tools heb ik zoiets van: “Uw intuïtie da’s van uzelf, en jij hebt eigenlijk alleen maar uzelf nodig.” Je hebt eigenlijk niks anders nodig, maar aangezien dat we door die disconnectie, dat we dat een beetje kwijt zijn, zijn er wel manieren om die relatie met uw innerlijke godin terug eerst te gaan opbouwen. Waardoor dat je dan, als je in de winkel loopt, en je hebt zoiets van: “Goh, ik weet niet dat of dat, ik weet het niet zo goed, efkes gewoon… hmm checken bij mezelf van oké ja, we gaan daar voor gaan.” Dat kan uiteindelijk, maar begin eerst met een paar tools om daarnaartoe te werken, dat je op elk moment waar je ook bent, wat je ook wil gaan doen, dat je kan vertrouwen op die intuïtie.

Eerste beste tool om connectie te maken met uw intuïtie is meditatie, is echt gaan zitten, het stil maken, en gaan luisteren wat er naar boven komt, welke gedachten er naar boven komen, welke beelden, en wat er allemaal speelt. Dus meditatie in functie van te gaan luisteren naar wat er komt.

Een tweede tool, supergoed, is journallen. Journallen… als je vragen stelt aan uw intuïtie, schrijf die vraag op en ga gaan schrijven wat er allemaal naar boven komt. Journallen op dat vlak is echt goud waard, omdat je in meditatie ga je heel vaak nog te dicht blijven bij uw gedachten, waardoor je er te weinig structuur in krijgt. Bij journallen, door het op te schrijven, ga je veel duidelijker kunnen identificeren wat uw intuïtie eigenlijk zegt, omdat je het kan lezen, omdat het op papier staat. En dan dan kan je veel meer afstand ervan nemen, waardoor het hapbaarder is om het te gaan omzetten naar effectief stappen, keuzes, om het even wat je nodig hebt.

[0:26:04]

Creativiteit, da’s niet voor iedereen. Meditatie en journallen dat kan iedereen, daar ben ik vast van overtuigd, da’s voor iedereen. Creativiteit… sommige mensen hebben daar gewoon meer aanleg voor, en kunnen aan de hand van creativiteit heel veel connectie leggen met hun intuïtie. Dat gaat over, als je bijvoorbeeld aan het schilderen bent, dat je uw intuïtie gebruikt voor bepaalde kleuren. Dat je niet nadenkt, en dat je gewoon vertrouwt op hetgene wat vanbinnen zit, dat dat naar buiten gaat komen. Ik ben daar ook geen goeie in, dit is niks voor mij creativiteit, ik gebruik wel graag creativiteit, maar da’s niet de manier waarop dat ik connectie maak. Maar het kan wel een manier zijn waarop dat jij connectie maakt met jouw intuïtie.

Andere tools: slapen of douchen (Lana lacht). En dat klinkt nu super raar hé, maar dat heeft te maken met de staat van onze brainwaves, hersengolven. Als je slaapt en je wordt wakker, dan is er een bepaald moment waarop jij nog niet bezig bent met wat de wereld van vanalles denkt. Daar zit ergens een moment waarop dat je in een andere soort staat bent en dat er dingen kunnen doorkomen. Ik heb dat al een paar keer gezegd op de podcast, vlak nadat ik wakker word, komen soms mijn beste ideeën.

Waarom? Omdat die ruis er op dat moment nog niet is. Je bent nog niet te veel aan het nadenken, waardoor er dingen naar boven kunnen komen en waardoor uw intuïtie veel luider en duidelijker aanwezig is. Hetzelfde met douchen: heel vaak als we aan het douchen zijn, komen er ideeën naar boven en daar kan je ook makkelijker op zo’n momenten connectie maken met die intuïtie.

[0:28:04]

Een andere manier, misschien de meest spirituele manier, is bijvoorbeeld door uw guides te gaan gebruiken. Als je spirit guides hebt, is om daar effectief een gesprek mee te gaan voeren, en daar mee te gaan praten. Ik heb in niet de vorige, maar de aflevering daarvoor over archetypes, heb ik daar ook over gesproken. Dat je met bepaalde archetypes connectie kan maken door daar een gesprek mee te gaan voeren, da’s ook een heel goed moment om uw intuïtie naar boven te laten komen. Door effectief niet met uzelf in gesprek te gaan, maar dan bijvoorbeeld met een personage als een innerlijke godin. Dat dat personage voor u zit, en dat je daar dan effectief de vraag gaat gaan stellen van: “Wat peisde gij? Wat denk je?”

En dat je dan gewoon laat naar boven komen wat er voor jou op dat moment allemaal speelt. Uiteindelijk zijn dat allemaal dingen die van jezelf komen, maar je hebt uiteraard ook helpers, zoals tarot, pendelen, runes… Da’s supergoed dat je die kunt gebruiken, maar ik gebruik die nooit in eerste instantie, ik gebruik die enkel ondersteunend. Ik vertrouw altijd in de eerste plaats op mezelf, en ik ga nog eens gaan luisteren bij mijn kaarten, bij de pendel, bij mijn runestenen. Omdat, die gaan altijd een reflectie zijn van wat er al bij u inzit, da’s een weerspiegeling van energie op dat moment. Dus die kunnen gewoon helpen. Maar ‘t is niet dat dat noodzakelijk is, ik denk dat je met tools zoals meditatie en journallen in de eerste plaats ook al heel veel kunt doen.

[0:30:03]

Het ding is dat als jij dat ene keer doet, en dan niemeer, dan ga jij daar niet veel aan hebben. Het klinkt super vreemd, maar intuïtie is iets dat je moet trainen. Het is iets waar je moet leren op vertrouwen en dat doe je alleen maar door te gaan oefenen, oefenen, en oefenen. Er zijn mensen die van nature uit die intuïtie hebben, die intuïtie behouden hebben, daarbij inchecken, daar totaal geen probleem van hebben. Maar de meeste mensen moeten die band herstellen, en dat lukt alleen maar door daar echt actief mee te gaan oefenen. Dat betekent elke dag inchecken, elke dag ongeacht wat er is, ongeacht of je nu een vraag hebt of niet, je gaat gaan inchecken met ‘wat is uw intuïtie hier aan het vertellen?’.

Begin met kleine beslissingen, ik zei het daarnet al. Ga naar de supermarkt waar je overdonderd wordt door marketing, waarbij je heel hard geneigd wordt om dingen te nemen op een bepaalde ooghoogte bijvoorbeeld. Dus je wordt enorm gestuurd. Je gaat daar ook een gevoel van massa hebben, want bijvoorbeeld bekende merken, dat is bevestigd geweest door de massa van: “Ah ja, da’s een goed merk.” Dus dan wil je automatisch daarnaartoe gaan.

Dus probeer daar al een keer de oefening te doen om te gaan vertrouwen op uw intuïtie. Ogen toedoen te midden de supermarkt, efkes inchecken bij uzelf: “Wat wil ik? Waar heb ik zin in? En hoe gaat dat eruitzien? Welke tomaat ga je pakken? Welke…” Ik wil maar zeggen… Gebruik die kleine momenten van artificiële dingen die niet zo belangrijk zijn als goede trainingsmomenten om efkes te gaan inchecken bij uzelf, en om die gewoonte daarin te krijgen.

[0:32:15]

Het volgende dat je dat moet gaan doen, is een beetje wat ik noem be bold. Een keer dat je wat geoefend hebt in de supermarkt, ga je ook al een keer gaan proberen met wat moeilijkere of wat meer gewaagde dingen. En dan gaat uw intuïtie u iets zeggen dat ingaat tegen meningen van andere, tegen maatschappelijke aanvaardbaar gedrag, (Lana lacht) om het even wat, ik bedoel, uw intuïtie geeft u soms de meest zotte ideeën, zoals: “Stop met uw job en ga opnieuw gaan studeren.” Om het even wat. Je weet allemaal wel wat uw intuïtie soms kan teweegbrengen. En dan moet jij daarnaar gaan luisteren.

Het heeft geen zin om uw relatie met uw intuïtie op te bouwen als jij niet daarna ook actie onderneemt. Dus dat betekent: ga die avonturen ook aan. En dat gaat in het begin heel spannend aanvoelen, dat gaat echt efkes ‘ogen toe en springen’ zijn. Maar één keer dat je leert van: “Als ik mijn ogen toedoe en spring, kom ik altijd uit in een mega zachte wolk. Waarom? Omdat mijn intuïtie mij altijd brengt op de paden die juist zijn voor mij.” Eén keer dat je dat begint te merken, ga je nog meer vertrouwen krijgen in die intuïtie.

Maar daarvoor moet je in het begin heel efkes bold zijn, heel efkes moedig zijn en springen. En je gaat een paar keer moeten springen, en dan ga je zoiets hebben van: “Right, oké, die intuïtie dat zit hier echt wel goed en ik kan daarop vertrouwen, en ik kan daar iets mee doen.” 

[0:34:10]

Volg uw dromen en uw joy, uw plezier. Intuïtie spreekt aan de hand, ik heb dat daarnet al gezegd, intuïtie spreekt aan de hand van enthousiasme, van dingen die u prikkelen, waar dat je zoiets van hebt van: “Ooooooh, da’s zou echt wijs zijn. Oooh, dat zie ik echt wel zitten.” Dat. Dat gevoel, volg dat. Vertrouw daarop, ga daar naartoe. Ik denk dat dat de beste manier is om te gaan omschrijven hoe dat intuïtie voelt. Dus volg uw dromen, volg dat enthousiasme, volg dat plezier, volg die joy, dat is hetgene wat u ook dichter in connectie gaat brengen met die intuïtie.

Affirmaties. Initieel zou ik zeggen van: “Affirmaties zoals ‘ik vertrouw mezelf, ‘ik volg mijn intuïtie’, dat blijven herhalen, dat helpt ook om die connectie te gaan herstellen.” Maar sinds kort ben ik vree fan van dat in vraagvorm te doen. Dus affirmaties zoals uzelf vragen: “Waarom vertrouw ik mijzelf?” En automatisch gaan er antwoorden komen, en die antwoorden zijn vaak heel ondersteunend waardoor dat vertrouwen effectief wordt opgebouwd. Hetzelfde: “Waarom volg ik mijn intuïtie?” Antwoord dat bij mij automatisch naar boven komt is: “Omdat het mij altijd op de juiste plek brengt, omdat het mij nog nooit in de steek heeft gelaten.” Wat veel krachtiger is dan van: “Ik volg mijn intuïtie.” Ja, da’s waar, maar dat doet niet veel. Als ik mezelf de vraag stel: “Waarom volg ik mijn intuïtie?”, dan krijg ik heel krachtige antwoorden.

[0:35:59]

Iets waar mensen heel vaak mee sukkelen is van: “Wat als uw intuïtie ‘nee’ zegt?” Heel belangrijk: als je begint te luisteren, als je tijd en ruimte maakt, is dat daar ook een deel angst zit. Als uw intuïtie ‘nee’ zegt, en dat kan wel degelijk, je weet wel, zo dat gevoel van: “Hmmm, hmmmm, er klopt hier iets niet hé, dat voelt hier niet zo goed, zo weet wel?” Dat is ook een deel intuïtie, dat is iets moeilijker soms om mee om te gaan om te vertrouwen, omdat soms hebben we dat ook als we bijvoorbeeld schrik hebben voor iets, als we angst hebben voor iets, dat we zoiets hebben van: “Nee.”

De eerste vraag die je moet stellen is van: “Komt die ‘neen’ vanuit angst of vanuit kracht?” En daarvoor moet je eigenlijk gewoon tijd nemen om uzelf te leren kennen, en te weten van ‘welke angsten heb je?’. Zegt uw intuïtie van ‘nee, je mag niet vertrekken uit uw job, omdat jij schrik hebt om geen nieuwe job te vinden, om niet genoeg financiële middelen te hebben’, da’s allemaal angst. Zegt uw intuïtie ‘nee’, omdat je zoiets hebt van ‘ik kan hier nog dingen leren’, ‘nee, het komt vanuit een plek van kracht, van er zijn nog opties, er zijn nog dingen die vooruit lopen’, dat kan. Maar dat is ook weer terug oefenen, omdat na een tijdje ga je weten hoe angst klinkt, en hoe een ‘nee’ klinkt vanuit uw intuïtie.

Dat is echt gewoon leren, en je gaat de bal daar af en toe mis slaan, gelijk met alles wat je aan het leren bent. Maar je moet in de eerste plaats leren om te luisteren en daar vertrouwen te vinden, en uw angsten te gaan identificeren. Eerlijk zijn tegenover uzelf, uzelf leren kennen.

[0:38:11]

Als allerlaatste… Iets wat ik heel vaak hoor als het over intuïtie gaat, is van: (Lana zucht) “Ja Lana, maar ja ik het een beetje het gevoel van ja, het is gelijk alsof ik gek ben. Ik bedoel, da’s nu toch te zot, daar kan ik nu toch niet naar gaan luisteren?” Intuïtie is niet altijd logisch, als iets niet logisch is dan hebben we aangeleerd gekregen om over onszelf te gaan denken van: “Dat moet hier dan wel zijn dat ik gek ben.” Een voorbeeld daarvan is als je bijvoorbeeld… uw intuïtie zegt van, goh ja, iets met torenvalken, en je ziet heel veel torenvalken, en dat komt altijd naar boven en da’s zo van, jij bent tegen uzelf aan het zeggen van: “Nee, die torenvalken, ik ben mij hier dat gewoon aan het inbeelden, ik ben dat gewoon aan het inbeelden, ik ben een beetje gek aan het worden zeker, of paranoia aan het worden?”

Nee. Vertrouw erop dat de reden waarom dat jij bijvoorbeeld een bepaald iets opnieuw blijft zien, dat dat een deel is omdat er iets van jou vanbinnen daarnaar aan het kijken is, daar een connectie mee heeft. Je kunt dan nog zelf beslissen of dat dat uw onderbewustzijn is of het universum, dat laat ik aan jou over. Maar weet gewoon dat er altijd een reden is waarom je dat ziet, dat je niet gek bent, dat je niet dingen begint te zien of u dingen inbeeldt. 

Uw intuïtie gaat echt… Heel vaak hoor ik dat hé: “Ik weet niet of het mijn intuïtie is, of ik mij iets inbeeld.” Nee, je bent u niks aan het inbeelden, (Lana lacht) echt waar, neem het van mij aan. Vertrouw er gewoon op dat dat dan uw intuïtie is.

[0:40:08]

Heel vaak als je zegt van ‘ik ben mij iets aan het inbeelden’ is het gewoon uw intuïtie. Waarom? Omdat je hebt geleerd om te vertrouwen op uw logica en niet op intuïtie, en dat is het eerste dat je op dat moment gaat zeggen van: “Ik ben mij iets aan het inbeelden.” Weet gewoon dat die beelden die je dan krijgt er zijn voor een reden. Ga daarnaar kijken en zie waar ze jou brengen. Uiteindelijk, wat heb je te verliezen? In de middeleeuwen gingen ze u misschien opgesloten hebben (Lana lacht) in het een of het ander. Ik bedoel, nu de dag van vandaag niet meer, dus wat heb je te verliezen? Als er iets op uw pad komt, als je bepaalde dingen doorkrijgt, vertrouw daarop, doe daar iets mee. Uw vertrouwensrelatie moet terug worden opgebouwd, begin met kleine beslissingen te maken en leer gewoon daarmee omgaan. 

Ik wil afsluiten met wat je precies mag verwachten als je begint te vertrouwen op uw intuïtie. Ik spreek op dat vlak vanuit ervaring, wat niet wil zeggen dat ik altijd honderd procent mijn intuïtie vertrouw. Ik maak soms ook nog altijd fouten, dat ik mij te veel laat doen door meningen van anderen, door de maatschappij die op een bepaalde manier naar iets kijkt. Dus ik ben daar ook niet immuun aan, maar ik weet wel dat elke keer dat ik de moed heb gehad om afstand te nemen van die dingen en te luisteren naar mijn intuïtie, dat mijn leven gewoon zoveel vlotter en zoveel makkelijker gaat. 

Als je een goede band hebt met uw intuïtie kun je veel sneller en veel bewuster keuzes gaan maken over de kleine dingen, maar ook over de grote dingen, waardoor je minder het gevoel hebt dat je wordt geleefd. Maar dat je effectief veel actiever uw leven in handen hebt, en daardoor word je gewoon gelukkiger. En ik zeg het, je gaat nog steeds fouten maken. Vertrouwen op uw intuïtie wil niet zeggen dat je immuun bent aan fouten maken. Je gaat nog altijd met uw kop tegen de muur lopen. Maar wanneer je beslissingen maakt vanuit uw intuïtie, kun je die fouten ook veel meer plaatsen. Kun je dat veel meer begrijpen, ik zeg het, dat voelt gewoon ook fijner als het komt vanuit een plek van intuïtie. Het doet nog altijd zeer hé als je met uw kop tegen de muur loopt (Lana lacht), maar toch, het maakt het ietsje beter. 

[Afsluiting]

[0:42:54]

Dus ik zou zeggen…

(Outromuziek)

Ga het gewoon uitproberen, probeer die connectie te herstellen, probeer te vertrouwen dat de beelden, de ideeën die je binnenkrijgt, dat die er zijn om jou te ondersteunen. Je hebt niks te verliezen, dus ga het gewoon uitproberen. Ik wens je er heel veel succes mee, en tot de volgende.

[0:43:19]

About Post Author