Skip to content

Kruidenvrouwen, door de geschiedenis heen hebben veel (kwa)tongen er een mening over gehad. Zo zouden kruidenvrouwen niet vertrouwd hebben op een God of net te veel op een Satan, konden alleen zij met een gerust hart zwarte katten strelen… en op veel steun konden kruidenvrouwen helaas vaak niet rekenen. Maar op Moeder Natuur, op haar bouwden ze des te meer. Het is Moeder Natuurs bijzondere geneeskracht waar we ‘t vandaag over zullen hebben. Laten we samen een wondere wereld voor ons openen. Alohomora! 

Satan’s Finest 

Clanmoeders, maanvrouwen, heksen, … meer dan eens werden de vrouwen op deze aardbol gezien en behandeld als Satans afgevaardigden. Velen van hen moesten dat daadwerkelijk met het leven bekopen, enkel en alleen om de angst van de toenmalige patriarchale samenleving te verzachten. Want wat als een lokale kruidenvrouw iemand daadwerkelijk kon helpen en het geloof in een God dat misschien niet kon? 

Kruidenvrouwen waren (en zijn) meer dan crazy local spice girls. Vroeger waren het veelal vrouwen met een uitgebreide kennis over de lokale flora, die meer dan eens volleerde herboristen bleken te zijn. Gelukkig telt onze huidige samenleving steeds meer mensen die Moeder Natuurs stem (opnieuw) horen en willen spreken. Meer en meer mensen omarmen de geneeskracht van planten en willen de kennis ervan verder verspreiden. 

Moeder Natuur is dus niet zomaar een personage uit De Smurfen, niet alleen “die vrouw” van Vader Tijd. Nee, Moeder Natuur is een unieke en onverklaarbare bron. Zo zelfvoorzienend en machtig dat vele van haar vruchten jou kunnen helen. Wonderbaarlijk, toch? 

Mother’s Medicine

Hieronder vind je een overzicht van vijf kruiden die volgens Heksen Dragen Sneakers niet in jouw medicijn- en/of theekastje mogen ontbreken. 

Glycyrrhiza glabra of zoethout

Last van een irritante hoest of beginnende keelpijn? Van mondzweertjes of herhaaldelijke verkoudheden van de bovenste luchtwegen? Op zoethout knabbelen kan wonderen verrichten voor jou!
Wist je dat zoethout de voorbije jaren helemaal herontdekt werd in Duitsland? Maar liefst 500 ton zoethout wordt er per jaar ingevoerd om het te gebruiken als medicijn. 

Opgelet, op zoethout knabbelen is niet zo onschuldig als het lijkt. Als je last hebt van een hoge bloeddruk is het niet aangeraden grote hoeveelheden zoethout (of drop) te gebruiken. Je bloeddruk schiet er de hoogte van in en je kan last krijgen van hoofdpijn, vochtophopingen en kortademigheid. 

Alchemilla vulgaris of vrouwenmantel

Vrouwenmantel staat in de volksmond gekend als hemelwater en ja daar schuilt een leuk verhaaltje achter. Vroeger gebruikten alchemisten (of magiërs) dauwdruppels om hun elixers te kunnen bereiden. Elke ochtend waren er ontelbare dauwdruppels te vinden in de schoot van de vrouwenmantel, deze druppels werden door alchemisten hemelwater genoemd.

Vrouwenmantel kan je vers eten als vervanging van slablaadjes of warm als vervanging van spinazie. Bovendien is vrouwenmantel dé magische plant die je als vrouw zeker en vast in jouw theekast wil staan hebben! 

Drie koppen vrouwenmantelthee per dag drinken, kan helpen wanneer: je aan hevige menstruatie(krampen) lijdt, je veel last hebt van overmatig witverlies of je spijsverteringsproblemen hebt. Bovendien is vrouwenmantel vochtafdrijvend en zorgt dat er voor, in combinatie met de bloedzuiverende eigenschappen, dat niergruis verwijderd kan worden en mensen met reuma minder kans krijgen op ontstekingen. 

Taraxacum officinale of paardenbloem 

De paardenbloem (of pissebloem) heeft een slechte reputatie omdat ze wordt gezien als één van de meest hardnekkige onkruidsoorten. Maar wist je dat die slechte reputatie geheel onterecht is? De paardenbloem is namelijk van kop tot teen eetbaar en bevat buiten de vitaminen A en C, ook nog bottenbouwende voedingsstoffen als borium, kalk en silicium. 

De paardenbloem wordt medicinaal ingezet in de strijd tegen: osteoporose, nierstenen, oedeem en lever- en galziekten. De melk van de plant (te vinden in de stengel) werkt dan weer goed tegen puistjes en zelfs wratten kan je ermee behandelen. 

Humulus lupulus of hop 

Ben je een slechte slaper? En zegt de stinkvoetengeur van Valeriaan jou helemaal niets? Ga dan eens te rade bij de hopplant, onderdeel van de hennepfamilie. Hop bezit namelijk een aantal fytochemische stoffen die de geest rustig maken en de spieren helpen te ontspannen. Wedden dat jouw slaap lang en jouw dromen zoet zullen zijn? De bittere smaak van hop werkt namelijk ook als eetlustopwekker. 

Curcuma longa of kurkuma

Kurkuma wordt gewonnen uit de wortel van de Curcuma longa, een plant die behoort tot de gemberfamilie. Kurkuma wordt culinair gebruikt, maar ook als verfstof. Zo wordt het gebruikt om textiel te kleuren, voeding te kleuren en zelfs om verf zijn intense kleur te geven. 

Geneeskrachtig wordt kurkuma gebruikt bij: eczeem, menstruatieklachten, darmklachten en milt- en leveraandoeningen. Maar de grootste kracht van kurkuma schuilt in de curcumine die het bevat. Deze stof werkt namelijk anti-inflammatoir waardoor kurkuma ingezet kan worden in de strijd tegen zowat alle -itis of ontstekingsziekten. 

Opgelet, kurkuma wordt moeilijk opgenomen door het menselijke lichaam, daarom is het aangeraden steeds wat zwarte of rode peper aan jouw kurkuma toe te voegen. Ook mensen met diabetes passen beter op, kurkuma verlaagt namelijk het glucosegehalte in het bloed. Houd daar rekening mee. 

(Up)root yourself

Voel je de sloomheid ’s ochtends in je botten en heb je het gevoel dat jouw lichaam wel een opkikker kan gebruiken? Boost jouw lichaam dan met onderstaande thee! 

Ingrediënten: 

een biologische citroen,
een koffielepel gedroogde paardenbloem(blad),
een theelepel kurkuma,
een snufje zwarte peper,
gekookt water.

Werkwijze: 

Voeg één koffielepel gedroogde paardenbloem toe aan jouw theehoudertje. Voeg daarna een theelepel kurkuma en een snufje zwarte peper toe aan jouw theekop, alsook het sap van een halve biologische citroen. Begiet het geheel met kokend water en laat jouw thee tien minuten trekken. Verwijder het theehoudertje, roer jouw thee goed door en geniet van een innerlijk blijspel. 

Tip: 

Drink jouw kop leeg (letterlijk en figuurlijk) op een zonnig terras of in een grasveld met wat dauwdruppels dansend tussen jouw blote tenen. Leef!

About Post Author