Skip to content

Het is hoognodig dat de scholen even sluiten, want de besmettingen op de scholen en de draaglast van leerkrachten was de laatste tijd verschrikkelijk groot. Bedankt ook juffen en meesters voor al het harde werk van de afgelopen maanden. 

Nu begrijp ik volledig, ouders, dat jullie zin hebben om een bad te nemen met een grote fles wijn en liefst te vergeten wat voor drukke dagen jullie te wachten staan de volgende weken. Maar geen nood, ik geef jullie een aantal tips die de paaspauze hopelijk wat dragelijker kunnen maken voor jullie én voor de kinderen. Zelfzorg en weerbaarheid zijn zo belangrijk in deze tijden! 

Structuur: Kinderen leven graag met structuur. Moeten we net zoals in de klas een volledig uitgestippelde dag maken waar elk uur vol zit met activiteiten? Alstublieft, nee. Maar bepaalde momentjes inplannen kan zeker geen kwaad: 

  • Een moment van rust: Ga samen met de kinderen op de grond zitten en sluit even de ogen. Leer de kinderen om diep in en uit de ademen. Doe dit zo lang als het kind het volhoudt, ook al is dit slechts een paar seconden.
     
  • Een moment van plezier: Ik begrijp heel goed dat het stressvolle dagen zijn. Niet alleen voor jullie als ouders, maar ook voor de kinderen. Doe elke dag iets leuks samen. Zoals samen een schuimgevecht houden, een leuke film kijken, een boekje lezen, een liedje zingen, een dekentjesfort bouwen …
     
  • Een moment van beweging: Het lichaam van kinderen is nog niet gewoon aan stilzitten, ze worden dan ook super onrustig eens ze geen prikkels meer krijgen. Zet eventueel een timer van 5 minuten op en laat de kinderen helemaal wild gaan, laat hen: rennen, springen, vliegen, duiken, vallen, opstaan en weer doorgaan (wie dit zong krijgt extra punten).
     
  • Een moment van verveling: Kinderen mogen zich gerust vervelen, laat hen zelf bedenken wat ze willen doen. Geef hen een doos, papier, kleurpotloden, dekens, kussens, … laat hen zelf kiezen wat ze met dit materiaal willen doen.

Journaling: De letterlijke betekenis is eigenlijk “schrijven in een dagboek”. Je kan dit samen met de kinderen doen, maar je kan hen ook zelfstandig aan het werk laten (als ze oud genoeg zijn). Voor de jonge kinderen kan je ook een “dagboek” maken met eventueel wat foto’s of tekeningen van de kinderen zelf. (Pluspunten: kinderen zijn op deze manier ook met taal bezig).

  • Op het begin van de dag: Hier kan je even stil staan met de kinderen wat ze vandaag allemaal willen doen, wat ze wensen, wat ze hopen, …
     
  • Op het einde van de dag: Vraag aan de kinderen wat ze allemaal leuk vonden vandaag, waar ze dankbaar voor zijn, …
     
  • Het helpt de kinderen om even stil te laten staan en te kijken naar hun dag/week. Ze hoeven geen boeken vol te schrijven, maar kunnen dit ook doen door te tekenen of zelf foto’s toe te voegen.
     
  • Het is een leuke manier om te kijken waar jouw kinderen zoal mee bezig zijn. Jullie kunnen dit dagboek ook eens samen bekijken als rustmomentje. Verwacht geen nette dagboekjes zoals die van onszelf. Er mag gerust wat chaos zijn.
     
  • Een leuk alternatief voor een dagboek is een lockdowndoos. Een doos waar de kinderen briefjes, foto’s of andere leuke dingen kunnen in stoppen, een beetje zoals een dagboek maar dan in de vorm van een doos. Ze kunnen deze doos ook nog versieren.
     

Televisie: Is dit de verschrikkelijke beeldbuis die ervoor zorgt dat onze kinderen blind en dom worden? Nee jongens, geef jullie zelf ook wat ruimte. Zet die kinderen gerust een aantal uurtjes voor de televisie wanneer jullie aan het werken zijn (of nood hebben aan een rustgevende meditatie). Er bestaan veel leerrijke programma’s die kunnen bijdragen tot de ontwikkeling van jullie kleinste spruiten. 

  • Dierendetectives op Ketnet: Een aantal vrienden gaan samen op onderzoek, ze onderzoeken of dieren echte helden kunnen zijn. Waarom beschermt een groep dolfijnen een gezin tegen haaien? En kan het dat een olifant een meisje redt van een aankomende tsunami? Een leerrijk programma waarin de kinderen kennismaken met dieren.
     
  • Karrewiet op Ketnet: Er is het afgelopen jaar ontzettend veel gebeurd. In Karrewiet krijgt de jeugd elke weekdag een overzicht van die gebeurtenissen. Een journaal op maat van de kinderen, zodat ze steeds mee zijn met het laatste nieuws.
     
  • Tik Tak op Ketnet: Ketnet bracht Tik Tak vorig jaar terug, maar wel in een volledig nieuw jasje. En dat is natuurlijk goed nieuws voor de allerkleinsten! Dankzij de combinatie van kleur, muziek, beweging en ritme zitten de kinderen geboeid voor het scherm.
     
  • Schooltv is een website vol leerrijke video’s rond alle soorten thema’s.
     
  • En natuurlijk kan je ook gewoon de lievelingsfilm van je jonge spruiten grijsdraaien als ze dit zelf willen. Het moet niet altijd leerrijk zijn. Tip: als je al lezende kinderen hebt kan je er ook voor kiezen om de ondertitels in het Nederlands op te zetten, zo zijn je kinderen ook aan het lezen. 😉

Zachtheid: Ach lieve ouders/begeleiders/opvoeders, jullie voelen je waarschijnlijk een beetje overdonderd door deze huidige situatie. De kinderen willen helemaal niet thuis zijn, maar spelen met hun vriendjes. Maar spijtig genoeg kunnen we aan deze situatie niet veel veranderen. We moeten zacht blijven, niet alleen voor de kinderen, maar ook voor onszelf. Jullie mogen gerust eens vloeken, klagen of roepen, maar niet ten koste van jezelf of de kinderen. 

Werk, kinderen en thuisonderwijs combineren lijkt nu misschien een onmogelijke taak, maar je kan het ook proberen bekijken op een andere manier. Kinderen leren ook door te doen: door te helpen in de tuin, in de keuken, door met elkaar te spelen of door gewoon eventjes eens lekker niks te doen (DAT MAG ZEKER!). Er wordt niet verwacht dat jullie plots juffen en meesters worden, maar wel dat jullie er gewoon zijn voor de kinderen. En is dat met diepvriespizza en een dagje televisie? Dan is ook dat perfect oké! 

Probeer elkaar zoveel mogelijk lief te hebben, maar benoem ook gerust waarom je stress hebt, waarom je boos bent en waarom het even niet lukt. Niemand is perfect, laat die grote berg afwas even staan en neem de kinderen ook tijdens vergaderingen even op schoot. Wees zeker niet te hard voor jezelf als de bovenstaande tips niet werken voor jouw kids. Wees zacht voor jezelf, voor de kinderen en voor de rest van de wereld.

About Post Author