Skip to content

Misschien eerst en vooral wat achtergrond geven over de schrijfster en het boek zelf. Leigh Bardugo is vooral bekend geworden met haar Young Adultboeken in de Grisha-trilogie. Ook wel beter bekend als de ‘Shadow and Bone’-trilogie, vernoemd naar het eerst boek in deze reeks. De boeken waren zodanig populair dat ze er ook een serie van maakten, die te zien is op Netflix (Eva schreef er eerder al een review over: Review: Shadow & Bone). 

‘Het negende huis’ is haar eerste roman voor volwassenen. Opnieuw zoekt Leigh de fantasywereld op, maar wel eentje die zich afspeelt in onze huidige maatschappij. Het hele verhaal speelt zich namelijk af op de universiteit van Yale (en ja, er zit een plannetje van die hele campus vooraan in het boek: pluspunten!). Hoofdpersonage Alex ziet al haar hele leven geesten. Na een jeugd vol angsten krijgt ze een beurs om aan Yale te studeren. Maar waarom krijgt net zij een beurs? Het antwoord blijkt al snel: vanwege haar gave. Op Yale maken namelijk acht geheime genootschappen de dienst uit. Ze voeren in het geheim rituelen uit die de echte wereld naar de hand van de elite zetten. Het negende huis moet toezien op de veiligheid van die rituelen: ze moeten de geesten of afstand houden en de levenden veilig houden. Als het lijk van een neergestoken meisje wordt gevonden, twijfelt Alex over de betrokkenheid van de genootschappen. Ze trekt zelf op onderzoek, met alle gevolgen van dien…

Ik heb genoten van het boek en het geheime, duistere wereldje waarin Alex terecht komt. Persoonlijk vond ik wel dat het verhaal iets te traag op gang kwam, maar eens ik er in zat, wou ik weten hoe het verder ging. Hou je van ‘who dunnit’-boeken en ben je niet bang van wat fantasy en spiritualiteit? Dan is dit echt een boek voor jou! 

About Post Author