Skip to content

Wat als je zou kunnen terugkomen op iedere keuze die je ooit in je leven maakte? Wat als je zou kunnen zien welke invloed die bepaalde keuze op het verloop van je leven had? Nora krijgt die kans. Als ze in de Middernachtbibliotheek terechtkomt, kan ze ieder leven leiden dat ze ooit gewild heeft. Maar is ieder leven wel zo leuk?

Ik was meteen getriggerd door het idee achter dit boek. Want wie heeft er nu totaal geen moeite met keuzes maken? Iedereen heeft ooit wel getwijfeld over bepaalde stappen, toch? Nadat ik vele lovende recensies gelezen had, zette ik het boek dan ook op mijn ‘to read’-lijstje. Begin juni kwam de Nederlandse vertaling uit, ik kocht het e-book aan en ik begon direct te lezen…

Spijt

Eén van de eerste thema’s die aan bod komt in het boek is spijt. Spijt van het feit dat je misschien ooit de verkeerde keuze gemaakt hebt. Spijt dat je niet tegen persoon X gezegd hebt dat je hem/haar/hun graag ziet. Kortom: spijt dat je niet het leven leidt dat je misschien graag gewild had. Maar zoals het boek het zegt: “Van spijt raak je je levenslust kwijt, kwijn je weg en word je je eigen en andermans ergste vijand”.

Een thema dat me toch even aan het denken zette: waar heb ik spijt van? Tijdens het nadenken en journalen hierover kwam ik tot de conclusie dat ik maar van weinig dingen spijt heb in mijn leven. Van alle grote keuzes die ik ooit moest maken (studierichting kiezen, job zoeken, huis kopen, nieuwe job zoeken…) heb ik totaal geen spijt. Oef! 😉

Geluk

Naast spijt vormt ook geluk een groot thema. Want wanneer ben je gelukkig? En misschien denk je dat je gelukkig zou zijn als je een andere keuze had gemaakt, maar is dat niet zo als je de kans krijgt om dat leven te leiden. Dan merk je misschien dat geluk en verdriet wel heel dicht bij elkaar liggen. Het boek stond vol mooie quotes en dit is er eentje van: “Het zou veel gemakkelijker zijn als we begrepen dat er geen leven bestaat waarin je immuun bent voor verdriet. Dat verdriet onlosmakelijk deel uitmaakt van geluk. Het een gaat niet zonder het ander”.

Zelfhulpboek

Het boek is geschreven als een roman, maar komt door de thema’s en quotes wel vaak in de buurt van een zelfhulpboek. Het boek zet je aan het denken over je eigen leven en leert je ook relativeren. Ik zet dan ook graag nog enkele quotes die ik heel mooi vond en me een goed gaven op een rijtje:

“En zelfs als je een pion bent – misschien zijn we dat wel allemaal- dan moet je onthouden dat de pion het meest magische stuk van allemaal is. Hij mag dan klein en gewoontjes lijken, maar dat is hij niet. Want een pion is nooit alleen maar een pion. Een pion is een koningin in spe. Je hoeft alleen maar een manier te vinden om naar voren te gaan. Veld voor veld. Tot je aan de overkant bent en je haar macht kunt inzetten.”

“Je bent vergeten wie je bent. Door iedereen te worden, word je niemand.”

“Het gaat niet om waar je naar kijkt, maar om wat je ziet.”

Beoordeling

Ondanks de vele lessen die er in het boek zaten, had ik er toch meer van verwacht. Maar misschien kwam dat ook gewoon omdat ik door alle goeie reviews te hoge verwachtingen had. Ik heb alvast geen spijt dat ik het boek gelezen heb, want het deed me wel stilstaan bij bepaalde thema’s in mijn leven. Ik geef het een 3,5/5, omdat ik toch wat diepgang in het verhaal zelf miste.

About Post Author