Skip to content

Wat is reiki?

Door middel van verschillende technieken wordt er universele energie doorgegeven. Dit zorgt ervoor dat energie vrij doorheen het lichaam kan stromen en het zo volledig kan ontspannen. Soms komt energie namelijk vast te zitten op bepaalde plekken in ons lichaam of zijn er net weer andere plaatsen waar er sprake is van een energietekort.

Er wordt gewerkt op het parasympatisch zenuwstelsel waardoor de balans hersteld wordt en stress vermindert. Je kan reiki bijgevolg zien als een soort van ‘energetische massage’. Klinkt fantastisch, niet? Buiten dit fijne resultaat, biedt een reikibehandeling nog andere fysieke, emotionele en spirituele voordelen. Het kalmeert de geest, verhoogt de intuïtie, creativiteit en ons gevoel van connectie en liefde. Tot slot brengt het ook onze chakra’s, ons aura en onze energie weer in balans. Dit laatste is natuurlijk waar het hoofdzakelijk om draait.

Dit klinkt in sommige oren misschien wat zweverig, maar dat hoeft het zeker niet te zijn! We bestaan immers allemaal uit energie en deze energie hangt ook rond ons in de vorm van een ‘aura’. Het aura kan je zien als een ovale vorm van energie die alle levende dingen omringt. Al onze gedachten en emoties bevinden zich in die aura.

Test het gerust zelf eens uit aan de hand van de volgende oefening: wrijf je handpalmen een paar seconden stevig over elkaar heen. Breng vervolgens je handen voorzichtig een paar centimeter uit elkaar, met je handpalmen open naar elkaar toe. Voel de energie tussen je handen. Magie!

Reiki werkt dus volgens dit principe. Er bestaan verschillende vormen en technieken die je kan toepassen op jezelf of anderen. Het komt er dus op neer dat je als behandelaar bij de ontvanger of klant gaat voelen op welke plaatsen er veel of juist te weinig energie zit.

Ons energetisch lichaam wordt opgedeeld in chakra’s. In de Westerse wereld gaan we uit van de volgende zeven chakra’s:

  • Root chakra – wortelchakra
  • Sacral chakra – sacraalchakra
  • Solar chakra – zonnevlechtchakra
  • Heart chakra – hartchakra
  • Heart chakra – hartchakra
  • Third eye chakra – voorhoofdchakra
  • Crown chakra – kruinchakra

Mijn persoonlijke ervaring

Ik kwam voor het eerst in aanraking met reiki tijdens een ‘goddess retreat day’ georganiseerd door Maxime Vossen. Zij paste tijdens de yin yoga reiki toe op ons, terwijl we in yin yoga-houdingen stonden. Het was een zeer toegankelijke manier om voor het eerst kennis te maken met reiki en ik herinner me vooral nog dat ik het een enorm relaxerende ervaring vond, mede door de rustgevende yin yoga. En dat is precies ook het doel van reiki! Een diepe ontspanning voor lichaam en geest.

Mijn interesse in reiki was aangewakkerd, dus besloot ik mezelf te trakteren op een ‘energetische massage’ of reikibehandeling door Stefanie bij Studio Stil (Yogastudio in Mechelen). Voor ik op de massagetafel mocht neerliggen, beantwoordde Stefanie mijn meest prangende vragen over de behandeling zelf. Als ontvanger of klant hoef je gelukkig helemaal niets te doen, oef! Je moet alleen gaan liggen op een massagetafel (met je kleren aan en eventueel nog een dekentje over je heen), je ogen sluiten en ontspannen. Heerlijk niets doen terwijl de reikibehandelaar zijn/haar werk doet.

Ik weet nog dat ik na afloop benieuwd was om te horen waar Stefanie eventuele blokkades zou hebben gevoeld in mijn lichaam. Ik was lichtelijk teleurgesteld toen ze zei dat mijn energie eigenlijk overal vrij gelijk zat, omdat ik me zelf op mentaal vlak niet zo gegrond voelde op dat moment. Maar eigenlijk was dat dus wel goed nieuws!

Stefanie nam rustig de tijd om alles na te bespreken met mij en toen ik de yogastudio achter me liet, voelde ik me net tien kilo lichter. Ik voelde me ontspannen, vrij en geïnspireerd. Er was echt een energieshift in mijn lijf!

Van de massagetafel naar de beoefenaar

Reiki fascineerde me zo dat ik besloot om zelf een opleiding te volgen om de magie achter de praktijk te ontdekken. In november 2019 was het zover en volgde ik reiki level 1 (in totaal zijn er drie levels + een masteropleiding).

Mijn reiki master, de persoon die de opleiding verzorgde, is Stefanie Durieux van The Space Within Me. Zij is 300h gecertificeerd yogateacher, yogatherapeut, Reiki-master en gepassioneerd door kristallen. TSWM is “een platform waarop de verschillende passies van Stefanie gecombineerd worden, zodat er gezocht kan worden naar wat jou terug brengt naar je pure zelf.”

Op twee dagen leidde zij ons in, in de wondere wereld van reiki en leerden we over de geschiedenis van reiki, de verschillende technieken en principes en hoe we een reikibehandeling kunnen geven aan onszelf of iemand anders. Het gebruik van kristallen kwam hier ook bij aan bod, wat aantoont hoe divers reiki kan zijn. Voor ieder wat wils!

Reiki in corona tijden

Zondag 5 juli volgde ik de opleiding reiki level 2. Normaal gezien stond dit voor april gepland, maar helaas strooide corona ook hier roet in het eten. Reiki geven met een mondmasker op is, zacht uitgedrukt, toch net wat anders.

Gelukkig leerden we tijdens de level 2 om reiki ook vanop afstand toe te passen. Handig!

In het begin stond ik wat sceptisch tegenover het idee om reiki vanop afstand te geven, maar na een oefening in onze oefenbubbel (we oefenden de hele dag met dezelfde persoon) waarbij we reiki gaven door middel van onze ogen, voelde ik opnieuw de magische uitwerking ervan.

Zelfs zonder fysieke aanraking, kan je wel degelijk energie overdragen naar een andere persoon. Het is zo’n coole ervaring voor zowel de gever als ontvanger om te ervaren wat voor effecten een behandeling teweeg kan brengen.

De ervaring kan bij iedere persoon verschillen. Sommige mensen ervaren kleuren of vormen, anderen kunnen licht zien. Bij mezelf heb ik gemerkt dat ik als ontvanger ook iedere keer iets anders ervaar, dus in dat opzicht blijft reiki ook vernieuwend. Maar zelfs zonder deze fysieke verschijnselen blijft het meest magische effect de diepe ontspanning die je door een behandeling ervaart.

Beide opleidingen waren zo bijzonder! Ik vind de level 2 opleiding zeker een meerwaarde omdat je extra tools krijgt aangeleerd waarmee je tijdens een behandeling aan de slag kan. Dit maakt dat je als reikibehandelaar een persoonlijke aanpak kan hanteren, afhankelijk van wat het beste bij jou past.

Wat mag je verwachten bij een reiki sessie?

Een standaardsessie duurt gemiddeld een uurtje. Allereerst krijg je als ontvanger of klant informatie over hoe de behandeling er aan toe gaat en wat je kan verwachten. Er is ruimte om vragen te stellen en eventueel aan te geven waar je graag aan wilt werken of welke blokkades je ervaart. Dit duurt een tiental minuutjes tot een klein kwartier. Daarna kan de magie beginnen! Gedurende een halfuur mag je heerlijk relax gaan liggen en je overgeven aan de reikimaster.

Na de behandeling volgt er een nabespreking die opnieuw tien tot vijftien minuten tijd in beslag neemt. Tijdens deze nabeschouwing kan je jouw ervaring delen en zal de behandelaar samen met jou bespreken wat deze allemaal heeft opgemerkt en hoe je jezelf na de reikisessie verder kan ondersteunen om de energie te laten stromen.

Als klant moet je toestemming geven aan de behandelaar om in jouw aura te komen en rond jouw energie te werken. Voor de rest hoef je helemaal niets te doen, je moet je gewoon overgeven en het ervaren.

Meer reiki?

Bovenstaande informatie is mijn interpretatie en ervaring vanuit mijn opleiding reiki level 1 en 2 waarvoor ik beiden een certificaat behaalde bij mijn reikimaster Stefanie Durieux.

Indien je graag meer bijleert over de energiebanen en chakra’s in ons lichaam, kan ik het boek ‘Chakra’s in balans’ van April Pfender (vertaald uit het Engels: ‘Chakra Balance’) aanraden. In dit boek worden de zeven chakra’s uitgelegd: de plaats in ons lichaam, de voornaamste eigenschappen, ontwikkelingsfase, kleur, element, uit evenwicht, hoe je het weer in evenwicht kan brengen en helen, meditatie, yogahoudingen en tot slot nog kristallen en essentiële oliën die je hier ook voor kan gebruiken.

Hieronder volgende enkele boeken over reiki die tijdens mijn opleidingen werden aangeraden:

–       Essential reiki (let op, hier staan de reikisymbolen in die je pas bij de level 2 opleiding ontvangt!) van Diane Stein

–       Wheels of light: chakras, aura’s and the healing energy of the body van Rosalyn Bruyere

–       Hands of light: a guide to healing through the human energy field van Barbara Ann Brennan

About Post Author