Skip to content

The Mists of Avalon is een verfilming van de boeken van Marion Zimmer Bradley: De Nevelen van Avalon. Aan de film is te merken dat hij al wat ouder is, hij kwam namelijk uit in het jaar dat Harry Potter en Lord of the Rings hun release hadden; in 2001. En ondanks dat de film misschien minder populariteit heeft gekend, hoort ze echt wel bij de twee andere bovenstaande topfilms. Het is een film die je meeneemt in de spiritualiteit van vrouwen in het zesde eeuwse Brittannië.

Het verhaal start enkele jaren voor de geboorte van koning Arthur – omstreeks het begin van de zesde eeuw na Christus, tegen de achtergrond van de Bretons-Keltische cultuur. Naast het christendom, heerst er nog een andere religie in Brittannië, die van de Godin. De Godin staat gelijk aan de kracht van de natuur en strijdt voor de balans tussen goed en kwaad. Maar de meeste christenen zien dit als een heidendom en hekserij. 

Het verhaal volgt de vrouwen rond koning Arthur en hun invloed op politiek en religie, waarbij Morgaine, priesteres van Avalon en halfzus van Arthur, de hoofdrol speelt. Haar krachten worden op de proef gesteld door zaken die ze zelf niet in de hand heeft. Morgaine krijgt heel wat te verduren en zelf keuzes maken over haar leven wordt telkens van haar afgenomen. Want hogepriesteres Viviane doet er alles aan om hun religie – die zich schuilhoudt in Avalon, achter de nevelen – te redden van de Saksen en het Christendom. Maar daarvoor zijn heel wat opofferingen nodig. En die opofferingen brengen ook nog eens hun eigen gevolgen met zich mee. Zal Morgaine op tijd de strijd kunnen aangaan tussen het goede en kwade, voor het te laat is en Avalon en haar Godin worden vergeten?

The Mists of Avalon bevat powervrouwen, macht en machtsmisbruik, familiedrama’s, natuur – en andere spirituele krachten, maar ook verboden liefde en de strijd om religie. Een must-see film voor élke vrouw. Lees je liever? Dan zullen de boeken van Marion Zimmer Bradley over Avalon ongetwijfeld ook een aanrader zijn!

About Post Author