Skip to content

De reiziger – of als je liever in het Engels leest: Outlander – is het eerste boek in een serie van ondertussen al negen boeken. De Amerikaanse schrijfster Diana Gabaldon zit achter dit verhaal en heeft zelfs nog niet bevestigd dat boek negen het einde van de boekenserie is. Boek één is op zich al een pareltje die apart kan gelezen worden, bovendien is het een klepper van een dikke 700 pagina’s. 

Het verhaal van de reiziger start in 1945, de Britse verpleegster Claire Randall gaat met haar man Frank op een tweede huwelijksreis, in Schotland. Tijdens een wandeling stuit Claire op een stenencirkel die haar zomaar brengt in het gevaarlijke, onbekende Schotland van 1743. Niet alleen haar leven komt op het spel te staan, maar ook haar hart wanneer ze de jonge Schot Jamie Fraser leert kennen. Hij laat haar kennismaken met een vurige passionele liefde waardoor Claire verscheurd wordt tussen twee volkomen verschillende mannen en twee onverenigbare levens. 

Wat dit boek zo goed maakt? Verschillende thema’s die aan bod komen die voor een continue spanning zorgt die je op het puntje van je stoel brengt. Diana Gabaldon weet for sure wat passievolle liefde is en heeft zich erg goed ingelezen op de geschiedenis, cultuur en landschappen van Schotland. De stenencirkel, de liefde tussen Claire en Jamie en het tijdsreizen zorgt voor dat sprankeltje magie. Je wordt helemaal meegezogen naar het leven in het 18-eeuwse Schotland, de politieke intriges van toen worden heel levendig, maar ook de relaties die mensen onderling met elkaar hadden worden heel duidelijk beschreven. Denk je dat dit boek vooral een liefdesromannetje is? You’re wrong! Passie, angst, verraad, politiek, cultuur en liefde liggen allemaal heel nauw bij elkaar en zorgen voor een inhoudelijk sterk en meeslepend verhaal dat je achteraf niet snel kan loslaten.

Heb je toevallig Outlander al gezien? Dan zou ik zeggen, geef het boek alsnog een kans! Want ook ik heb het in de verkeerde volgorde gedaan: ik bekeek de serie en was er zo ondersteboven van dat ik benieuwd was naar de boeken waarop alles gebaseerd is. Outlander doet iets met me wat een serie of boek nog nooit eerder met me deed. Dit verhaal bracht me thuis in een land en cultuur dat eerst nog onbekend voor me was. Dit verhaal heeft zich genesteld in mijn hart en draag ik graag mijn hele leven met me mee. Want nu staat Schotland al enkele jaren bovenaan mijn bucketlijst! Ik kan niet wachten om met mijn eigen ogen de prachtige natuur van de Highlands te ontdekken. 

Ben je ook zo’n boeknerd zoals mij die vooral fictie leest? Dan zou ik zeggen: lees de rest van de boeken ook als je overtuigd was na boek één. Het zal je niet teleurstellen, beloofd.

About Post Author