De godin en haar mythe
Ostara/Eostre is de Germaanse godin van het ochtendgloren en de lente, al staat zij evengoed symbool voor de vruchtbaarheid en het ontstaan van nieuw leven.
Ostara’s mythe vertelt ons hoe zij verantwoordelijk is voor het terugbrengen van de lente na iedere winterperiode. Maar op een dag was Ostara te laat met de lente, ze had het namelijk te druk met het redden van een vogel, stervende in de gure wintersneeuw.
Ostara’s hart gaf haar in dat ze de stervende vogel onmogelijk kon achterlaten. Ze bracht de vogel terug tot leven door hem de gedaante van een witte haas te geven, een haas die ze Lepus noemde.
Om haas’ originele vogelvorm een laatste eer te bewijzen, gaf Ostara aan haas een eigenschap van zijn originele gedaante mee. Op voorwaarde dat haas deze eigenschap met de wereld zou delen, zou hij één dag per jaar eieren kunnen leggen. Ostara-eieren. Deze dag valt dan ook op de dag dat de lente begint, tijdens het Ostarafeest.
Door Ostara’s mythe is de haas het symbool geworden van verandering en gedaanteverwisseling, mede daarom wordt de haas in mythen vaak afgebeeld als de familiar (dierengezel) van de heks.
Etymologie
De woorden Ōstarūn en Ēostron hebben dezelfde oorsprong als het hedendaagse Ostern en Easter. Ze zijn afgeleid van het Oergermaans en zelfs nauw verwant met het Litouwse woord voor dageraad; aušrà. Vanuit taalkundig oogpunt lijkt het lentefeest dus vernoemd naar het opkomen of terugkeren van de zon.
Rituelen
Net als de wissel tussen de seizoenen, verandert ook de haas’ vacht van kleur bij aanvang van warme en koude seizoenen. Vernieuwing is dan ook een belangrijk begrip tijdens het vieren van Ostara. Hieronder vind je enkele rituelen die jou kunnen helpen bij die vernieuwing:
1.Creëer een altaar
Creëer een altaar of geef jouw altaar een persoonlijke lente make-over. Weet je niet waar te beginnen? Dan helpt deze how-to-guide je zeker verder.
2. Maak een (bos)wandeling
Geniet van de ontluikende lente. Bewandel je eerste blotevoetenpad van het jaar en voel de nieuwe aarde onder je voeten. Heb je kinderen, neem hen dan zeker op heksenschoentjessleeptouw doorheen de natuur. Wie weet spot(ten) jij/jullie wel een wilde haas in de verte. Zie je ‘m niet? Troost je dan met de gedachte dat een haas vaak even plots verdwijnt als hij uit het niets verschijnt.
3. Zaai of plant
Wroet met je vingers in de nieuwe grond. Zaai of plant als het ware een nieuw begin voor jezelf en jouw omgeving. Kruiden doen het áltijd goed!
4. Houd een lenteschoonmaak
‘Opruimen, schoonmaken en vernieuwen’ wordt de mantra van jouw lenteschoonmaak, of je deze schoonmaak nu fysiek of mentaal houdt. Zoek de chaos op die in jouw gedachten huist, verzamel deze en haal het stoffige randje er bewust af. Vernieuw ‘de chaos die was’ door luchtige gedachten. Zo ben je in no time klaar voor de lente!