Skip to content

Eva’s inzichten

  • Laat alle emoties toe

Als je hart gebroken is, ervaar je heel veel verdriet. Daar kunnen we niet omheen, dat is heel normaal en menselijk. Als je voelt dat je moet huilen, huil dan. Laat alles toe wat jij op dat moment voelt. Het is je lichaam en geest die iets moeten lossen of helen op dat moment. Je hoeft je helemaal niet sterk te houden als je een gebroken hart hebt. Waarschijnlijk heb je je daarvoor al sterk genoeg moeten houden. Ikzelf heb al genoeg ervaren dat wanneer ik emoties opkrop, dit zich uit in fysieke klachten. Dus huil, roep, laat het verdriet of de boosheid toe, het mag er zijn, het wil naar buiten.

  • Verdrink niet in zelfmedelijden

Dit is iets wat voor mij altijd een grote valkuil is geweest wanneer mijn hart was gebroken. Ik vond het zielig wat mij overkwam, ik zat met mezelf in dat ik zoveel verdriet had, zag mezelf als een slachtoffer van iets ergs. Ik gunde mezelf geen geluk, wou niet lachen, alleen maar huilen en zielig zijn, dat verdriet blijven vasthouden. Maar dit is natuurlijk niet de juiste weg naar genezing en het terugvinden van fijne momenten in je leven. En jij wilt je uiteindelijk toch weer goed voelen? Jij verdient het om terug blij te zijn en in je kracht te staan! Het is misschien hard om te horen, maar wat nu gebeurt, is iets wat moest gebeuren. Je bent exact waar je nu moet zijn. Vertrouw op je pad, better things are coming! 

  • Tijd voor jezelf

Zie deze periode als een tijd voor jezelf! Het is een tijd waarin je jezelf (opnieuw) beter leert kennen waardoor je nog meer begrijpt wat er mis ging in je vorige relatie, waarom het niet (meer) werkte, wat voor iemand je zoekt in een relatie en wat jouw grenzen en noden zijn binnen de liefde. Op je eentje kan ook heel bevrijdend zijn: je hoeft met geen partner rekening te houden, je zal geen ruzie hebben met een geliefde. Alle focus gaat nu voor honderd procent naar jezelf. Gun jezelf die tijd, wees dankbaar dat je dit aan jezelf geeft. Zie liefdesverdriet als een kans om jezelf (terug) te vinden en vraag jezelf af: ‘Wie ben ik?’, ‘Wat zou ik doen als mijn verdriet me niet tegenhoudt?’ en ‘Wat zou vandaag leuk maken?’. In deze periode kan je leren hoe waardevol jij bent en zal je misschien ook helpen inzien wat jij écht verdient. 

  • Omring jezelf met vrienden en familie

Omring jezelf met mensen die je goed doen voelen, die je doen lachen, die naar je willen luisteren. Je zal merken dat het ook helend werkt en dat de tijd op een leuke manier voorbij gaat. Voor je het weet ben je alweer twee maanden verder en heb je fijne afleiding gehad dankzij iedereen om je heen. Bovendien helpt praten met anderen over hoe jij je voelt, je ook altijd verder. Je zal zien dat je je ook geliefd kan voelen zonder dat je een romantische relatie hebt. 

  • Zorg voor jezelf: je zal helen!

Zorgen voor jezelf kan zijn: een warm bad pakken met essentiële oliën en helende chakramuziek op de achtergrond. Of misschien is dat vers koken, of op je eentje dansen op je favoriete muziek. Maar je kan ook een massage voor jezelf boeken, naar de yoga gaan of jezelf dat ene boek cadeau doen dat je al zo lang wil. Het belangrijkste is dat jij jezelf het gunt om te genezen van de pijn die je voelt, dat je leert wat helpt om je beter te voelen, dat je voor jezelf kan zorgen.

Emma’s tips

  • Kristallen

Emma sliep met rozenkwarts onder haar hoofdkussen en droeg ook een rozenkwarts in haar broekzak. Deze kristal helpt namelijk om liefde te ontvangen en te geven. Hij staat voor zelfacceptatie en – liefde en helpt je te kalmeren in verdrietige situaties. Ook Rhodoniet zou helpen bij herstelling. Hij helpt je namelijk in het terugvinden van je balans. Ook begrip en vergeving zouden gestimuleerd worden.

  • Boeken

De boeken die Emma hielpen bij liefdesverdriet, waren Hotel Hartzeer van Susan Smith MoodFood van Goedele Leyssens. 

In Hotel Hartzeer deelt de auteur haar ervaringen met liefdesverdriet, maar praat ze ook met experts en geeft ze praktisch advies om jezelf door dagen met liefdesverdriet heen te loodsen. MoodFood is dan eerder een boek dat gaat over emo-eten. Want stress en hevige emoties laten zich niet zomaar weg eten. Het zijn juist signalen van je lichaam dat je iets wil vertellen. In dit boek deelt de auteur hoe je met voeding je humeur en emoties kan beïnvloeden. Zo kom je dus te weten wat je kunt eten om je beter te voelen. 

  • Yoga

Beweging zoals yoga heeft Emma ook goed geholpen om zichzelf te kunnen genezen van haar verdriet. Met beweging kan je namelijk uit je hoofd kruipen en met je aandacht naar je lichaam gaan. Je zou verstelt staan van de positieve effecten die het achteraf op je mentale welzijn heeft. Je ziet geestelijk af met een gebroken hart, maar ook je lichaam verdient het om verzorgd te worden! Yoga For a Broken Heart is een yogasessie op Youtube die Emma graag deed. 

About Post Author