Als we kijken naar de oorsprong van Mabon, dan zien we dat deze feestdag eigenlijk één van de recentere feestdagen is. Haar ontstaan bevindt zich, een ruwe 2000 jaren terug, bij de Kelten. Deze groep natuurliefhebbers vierden steevast de verandering van de seizoenen. De naam “Mabon” is er pas gekomen in 1960, door een Alexandrijnse Wicca.
Men ziet Mabon vooral als een bedankje aan de goden, voor de goede oogst en het vruchtbare jaar. Ook wordt er op Mabon vaak bescherming gevraagd voor de komende wintermaanden. Tijdens het feest zijn er offers en vuren aanwezig (maar laat dit geen excuus zijn om je schoonmoeder in brand te steken.)
Vandaag de dag is Mabon er eigenlijk vooral om gezellig in onze fleecen dekentjes te kruipen, vergezeld van een lekkere pumpkin spiced latte, een goeie Belgische wafel en Harry Potter op onze schermen. Op Mabon proberen we ons te focussen op gezelligheid, vuur, dankbaarheid en een gevoel van thuiskomen. Zo bereiden we ons voor op de winter en zijn we dankbaar voor de zomer.
Wat kan je allemaal doen tijdens Mabon?
- Een appeltje voor de dorst: appels en Mabon gaan vaak hand in hand. Bak een lekkere appeltaart, drink een appelcider, maak karamelappels,… de mogelijkheden zijn eindeloos. (Laat ook dit geen excuus zijn om een voorbeeld te nemen aan de stiefmoeder in Sneeuwwitje en laat die giftige appels maar in de kast staan.)
- Niet onder stoelen of banken: maar wel op je altaar! Maak je altaar Mabon-proof: zorg voor rode, oranje of gele kaarsen. Ook dennenappels, gevallen bladeren en enkele pompoenen mogen zeker niet ontbreken.
- Schoon schip maken: dit is het perfecte moment om even te ont-rommelen (hiermee bedoelen we dus niet je schoonmoeder bij het oud vuil zetten). Gooi alles weg waar je geen nood meer aan hebt en zorg dat je huis gezellig en warm is voor de komende wintermaanden.
- Samen is beter dan alleen: vier Mabon samen met de mensen die je graag ziet (aan jou de keuze of je jouw schoonmoeder uitnodigt). Steek een paar kaarsen aan, maak lekker eten, kijk een filmpje.
Alle schoonmoedermopjes even aan de kant, maar wij kijken er alvast heel erg naar uit om Mabon te vieren. De gezelligheid van de herfst kan ons niet alleen veel leren, op deze manier kunnen we ook de drukke zomermaanden vol feest even achter laten om tot rust te komen en dankbaar te zijn voor al het moois dat de natuur ons gegeven heeft. Fijne Mabon lieve heksen en euh- misschien moet je dit artikel niet meteen doorsturen naar je schoonmoeder.