Skip to content

God Lugh

Op Lughnasadh (Loe-na-sa) vieren wij heksen de herdenking van Lugh. Lugh is een Keltische God die ook wel gekend is als god van vuur en licht, daarbovenop wordt hij gezien als: zonnegod, graangod, krijger, leider, maar evengoed als god van handel en ambachten. 

Lugh ondergaat op Lughnasadh de figuurlijke dood wanneer het eerste graan wordt gedorst. Traditioneel werden met die eerste geoogste graanstengels graanpopjes gevlochten. Deze popjes werden bewaard als huisbescherming. Grotere graanpoppen werden publiek verbrand als gemeenschapsbescherming, dat grote publieke vuur stond meteen ook symbool voor het uitwissen van het afgelopen jaar. 

God Lugh offert zichzelf niet enkel op, maar verspreidt zich ook via het dorsen van het graan. Hij wordt als het ware het zaad waaruit hij opnieuw kan worden geboren. Eer god Lugh vandaag gerust door een vuur voor hem te maken of een lekker vers brood te bakken. 

(Artikelfoto hier plaatsen)

Dans! 

Lughnasadh draait om het vieren van de overvloed die Moeder Aarde en Lugh ons opnieuw hebben geschonken. En hoe deze overvloed beter te vieren dan er een gezellig samenkomen met vrienden en/of familie van te maken. Dans vanavond de zonsondergang tegemoet en doe dat gerust alsof je leven ervan afhangt. Ik heb alvast enkele passende muzieknummers opgelijst: 

Faun – Sonneregen 

Nightwish – Harvest 

Mediaeval Baebes – Erthe Upon Erthe 

The Revels Band – The Wind that Shakes the Barley / Harvest Home 

Flora Ware – Abundant Lughnasadh 

The Seventh String – Thank You Mother

Na het vieren van een warme Lughnasadh zal je merken dat de dagen geleidelijk aan korter worden. De zomer kondigt op deze manier het begin van de herfst aan. Op 21 september is het tijd voor het volgende feest in onze jaarkalender: Mabon of de herfst equinox. Tot dan! 

About Post Author