Skip to content

De viering

Op Litha wordt een keerpunt gevierd: men wacht de oogst af, want de vruchtbaarheid van de gewassen is nu maximaal. Leve de overvloed aan vruchtbaarheid! Alles staat nu ook volop in bloei, het is dus een tijd van rijpheid. Er wordt nog over de smeulende resten van de vreugdevuren heen gesprongen, om jezelf te zuiveren en te ontdoen van negativiteit. Maar het is tegelijk ook een tijd van bezinning. 

Heksen en druïden komen ook samen bij Stonehenge in Engeland, om op deze heilige plek de zonsopkomst te eren. In het algemeen worden er in Engeland nog veel Midzomerfestivals gehouden die samenhangen met dit jaarfeest. Het doel? De zomer vieren op het moment dat alles volop in bloei staat en de natuur die op haar hoogtepunt is, bewonderen.

Feest

Bij Litha hoort vaak een mooi feest: zingen, dansen, lachen en lekker eten hoort er allemaal bij. Mede, een specifieke honingwijn, wordt ook vaak gedronken met Litha. Want in oude tijden werd Mede geschonken als vruchtbaarheidsbevorderende drank rond volle maan in deze periode, wat ook wel de Honeymoon wordt genoemd.

Je kan ook je huis versieren met mooie gele bloemen, zoals zonnebloemen – die heel goed de levenscyclus weerspiegelt. 

Mythe

Volgens de mythen staat de Eikkoning (die heerst over het licht) zijn plekje af aan de Hulstkoning (die regeert over het donker) tot en met Yule. Dan werd er feest gevierd waarbij de Hulstgod en de Godin samenkomen in een heilig huwelijk. De Godin is het Wiel en de Hulstgod is de reiziger op het Wiel. Dit Wiel representeert namelijk de geboorte, groeien en bloeien, afsterven en de dood die vervolgens weer leidt naar de wedergeboorte. Tijdens Litha vindt dus het hoogtepunt plaats van het samenkomen van de Hulst god en de Godin en hun huwelijk. 

Dankbaarheid & visualisatie

Met Litha wordt dus de zon geëerd, zowel die in de hemel als die in onszelf. Want de zon staat voor levensenergie en creatiekracht. Het is dus echt de periode waarin je de kans krijgt om je te verbinden met de zonnekracht in jezelf. Je kan stilstaan bij alle overvloed en successen die je in je leven hebt behaald. Maak tijd om dankbaar te zijn voor alles wat je al hebt mogen ontvangen, maar ook voor alles wat je zelf al hebt gecreëerd. 

Naast dankbaarheid is het ook zeker een goed moment om te kijken waar je jouw overvloed nog kan uitbreiden, want met de steun van de zon kunnen we groots dromen, maar ook die doelen krachtig visualiseren. De kracht van het element vuur staat vanzelfsprekend nu op haar sterkste, het kan je echt ondersteunen in twijfels zodat je je dromen na kan jagen.

Bloemen & vruchten

  • Zonnebloemen en margrieten

Het is vanzelfsprekend dat de zonnebloem bij Litha hoort, ze representeert de zon met haar prachtige gele kleur en het is bovendien een krachtige, opvallend ogende bloem. Maar wist je dat deze bloem ook geassocieerd wordt met loyaliteit? Want ze volgt elke dag het pad van de zon: van oost naar west. Je kan dus zeker een meditatie of visualisatie doen in de buurt van zonnebloemen, zodat de kracht van de zon en het vuur bij jou wordt versterkt.

Ook de margriet staat op dit moment volop in bloei, en ook zij richten zich naar de zon. Ze ondersteunen ons bij het vinden van onze innerlijke kracht. Pluk gerust een paar margrietjes en draag ze bij je om jezelf moed en ondersteuning te bieden bij het najagen van je dromen. 

  • Citrusvruchten

Zowel sinaasappel als citroen horen bij deze periode van het jaarwiel. Zo staat sinaasappel voor creativiteit, welvaart en de zon, wat logischerwijs mooi aansluit bij de kracht van Litha. Drink sinaasappelsap of eet eens een sinaasappel om de eigenschappen tot jou te nemen. Citroenen zouden negativiteit verbannen en plezier brengen. De vrucht heeft dan ook een heel vrolijke, frisse kleur. Drink water met een sprankeltje citroensap in of knijp een citroen uit in je badwater voor een opbeurend en reinigend bad. Zo voel je je als herboren!

About Post Author