Voelen jullie het ook?
De donkerte. Turbulente emoties. Winter in pandemie tijd. Het weemoedig terugkijken op een tijd zonder corona waarbij we in alle vrijheid het leven mochten vieren en invullen zoals wij dat wouden. Een tijd waarin knuffelen, reizen en samenkomen met je vrienden kon zonder je een crimineel te voelen. Soms verlies ik mezelf even in een mooie herinnering of juist een droom over de toekomst. Momenten waar ik zeer liefdevol naar kijk. Om vervolgens in een vingerknip terug te worden gekatapulteerd naar het hier en nu en des te meer te realiseren hoe anders alles nu is. Vrijheid die ontnomen werd.
Er heerst emotie in de lucht. Van angst en onzekerheid tot frustratie. De zwaarte. We merken het, aan onszelf en elkaar. Het begint nu wel allemaal lang genoeg te duren. We worden mentaal uitgedaagd om positief te blijven in deze gekke tijden. De uitzichtloosheid ervan is voor velen het zwaarst momenteel, geloof ik. Het is wat moeilijker om vooruit te kijken als we niet eens weten hoe dit eruit kan of zal zien. Ons ergens op verheugen werd moeilijker.
Alles wat we al geleerd hebben – van onze spiritual practices, leven in dankbaarheid, positieve mindset, zelfzorg tot onze algemene persoonlijke ontwikkeling – wordt op de proef gesteld. De donkerte heerst, op verschillende niveaus. De dagen zijn koud, donker en kort en ook binnenin worden we steeds uitgedaagd het licht terug te vinden. Corona + winter. Op z’n zachtst gezegd een uitdaging, dus belangrijk om extra zacht te zijn voor jezelf en je mentale gezondheid goed te bewaken.
Het duurde even voor ik dit artikel neergepend kreeg. Dit omdat ik de laatste tijd op sommige dagen eerlijk gezegd ook wat harder moest zoeken naar de lichtpuntjes. Maar, ze zijn er zeker. Een lijst met wat inspiratie en/of inzichten om je mentale welzijn te bewaken tijdens deze donkere dagen:
Muziek
Voor mij steeds de beste go-to om mijn dag mooier te maken. Mijn Spotify lijstjes dienen als uitlaatklep, oppepper, troost, ‘feel your feels’-sidekick en trouwe vriend. Voor elke mood is er wel een antwoord. Ook een heerlijke podcast in je oren inspireert, motiveert en connecteert. Heerlijk.
Meditatie
Eindelijk tijd voor het inbouwen van die meditatie practice. Ik geloof dat ik niet de enige was die zich al jaren voornam te gaan mediteren, want je wéét dat het goed voor je is. Maar het kwam er maar niet van. Of toch niet op regelmatige basis. Deel van je dag. Maar echt: dagelijks op de mat, al is het maar 5 minuten, kan een wereld van verschil maken. En ook, wat zijn die paar minuten op een dag?! Toch hebben we er zogezegd geen tijd voor. Maar geloof mij. Dat. Doet. Deugd. Het is een heerlijke houvast in deze lockdown tijden.
Create your own light
Omdat we veel tijd binnen moeten spenderen, kunnen we er maar beter het beste van maken. Maak er thuis een gezellig plekje van. Geef je leven letterlijk meer licht door het aansteken van kaarsjes en feeërieke lichtjes. Maak van de donkerte gebruik om het thuis extra cosy te maken.
Ga ook zeker naar buiten wanneer de zon zich vertoont, en ga met je gezicht heerlijk in de winterzonnestralen staan. Een voordeel van de donkere dagen is bovendien een latere zonsopgang. Het is nu hét moment voor een zonsopgang (als je geluk hebt en het niet bewolkt is natuurlijk) op een schappelijk uur, ideaal als je geen early bird bent maar dit mooie kleurenspektakel toch nogeens wilt meemaken.
Miracle Morning – een mooi ochtendritueel
Of, sta juist op terwijl het nog donker is en geniet maximaal van dit moment en het ‘ahead of the world’ gevoel dat je erbij krijgt. Hoe je je dag start zet de toon voor de rest van de dag. Mijn meditatiemoment vindt vooral ’s ochtends plaats, net na het ontwaken (tip – best wel recht gaan zitten, anders dommel je zo terug weg). Een ochtend die voor mij bestaat uit mediteren, journallen en lezen is goud waard. Even dat momentje voor jezelf. Het geeft positieve energie en innerlijke rust.
Feest voor dat introverte kantje
Het afgelopen jaar besefte ik nooit dan eerder tevoren hoe gigantisch introvert ik eigenlijk wel niet ben. Of toch zeker hoe lang dit kantje – van mijn ambiverte zelve – al schreeuwt om meer aandacht. Meer (innerlijke) rust. Ontprikkeling. Vertragen. Maar het werd steeds overstegen door mijn eigen extraversie in een wereld die lijkt te zijn ontworpen voor persoonlijkheden aan deze kant van het spectrum.
In 2020 kregen sommigen van ons plots meer tijd, legere agenda’s en minder prikkels. En velen van ons voelden dat dit eigenlijk wel eens aangenaam is, zo leven op een lagere versnelling. Geniet ervan while it lasts. Ik hoop erg dat we heel wat lessen meenemen uit deze periode, maar we weten ook hoe goed de mens is in het hervallen in oude patronen. Ergens hoop ik dat er een soort van ontwaken plaatsvindt, dat het allemaal ook anders kan. Hoe dan ook: zorg dat je ook de komende jaren dicht bij jezelf blijft en zoveel mogelijk leeft volgens je eigen ritme, energie en waarden. Of je nu introvert, extravert of een beetje van beiden – ambivert – bent.
Reflectie en bewuster leven volgens je eigen dromen
Dit brengt me tot het volgende. De wereld vertraagde. MOEST vertragen. En wij dus ook. Stuff comes up when you slow down. We begonnen massaal ons leven te herevalueren, stil te staan bij wat we nu echt belangrijk vinden in het leven en na te denken over de dingen die ons oprecht gelukkig maken. De balans werd opgemaakt hoe hard we hier naar leven. Ook zag ik steeds meer spiritual outing: steeds meer mensen lijken de weg te vinden naar spiritualiteit en komen hier ook voor uit. Een collectieve zoektocht naar zingeving. Deze conversaties met jezelf kunnen confronterend zijn, maar ook zorgen voor inzicht hoe jij je leven kan vormgeven zodat het (nog) beter bij je past. Misschien kreeg jij, net als zovelen, nog nooit eerder deze unieke ‘kans’ om tijd en ruimte te maken voor deze gedachten. Dit proces. Misschien botste je na jaren eindelijk keihard tegen de muur. Probeer dit te omarmen. Ga de confrontatie maar aan, het belooft mooi te worden.
Minder scrollen
Eindeloos scrollen op onze smartphone. We weten dat het slecht is, we weten dat we er uren mee verliezen – en toch doen we dit met z’n allen. Ik betrap mezelf er ook constant op. En als je denkt dat dit wel zal meevallen, raad ik je aan je gespendeerde tijd op bv. Instagram eens te checken. Zeer confronterend. Ik merkte bovendien iets op bij mezelf de laatste weken: de dagen met de meeste uren en dus hoogste pieken op deze tijdlijn (= eindeloos gescrol down the rabbit hole), waren ook effectief de dagen waarop ik me het meest energieloos en gedemotiveerd voelde die week. Conclusie: minder social media maakt gelukkiger.
Movement
Dat we gedwongen worden veel binnen te zitten, kan een valkuil zijn voor het bewegen van ons lichaam. Terwijl we ook dit, zooo enorm hard nodig hebben. Het doet ons lichaam en geest zo goed. Onderschat naast de typische massaal-zweterige-workout sessie, ook het effect niet van bv. een online yin yoga sessie of een zalige solo dance party in de living. Ook die zoveelste wandeling blijft toch telkens goed doen, zeker nu we die heerlijke deugddoende koude op onze wangen voelen. Thuiskomen daarna is des te leuker.
Zekerheid bestaat niet
Het is een illusie dat we (volledige) controle kunnen hebben over onze toekomst. Ook in een wereld zonder corona, zal er onzekerheid zijn. Algemeen kunnen we deze hele situatie reframen naar dit besef. Een interessante mindset oefening. Als corona ons iets leerde, naast niets nog zomaar als vanzelfsprekend nemen, dan is het wel het meebewegen met wat zich voordoet.
Je bent niet alleen, je voelt dit niet alleen
En dat kan je vrij letterlijk nemen. IEDEREEN voelt dit. Ieders leven werd, in positieve of negatieve zin, de afgelopen maanden beïnvloed door corona. Dat besef kan zorgen voor verbondenheid.
Authentieker en oprechter
Kunnen we dan nu voor eens en voor altijd zeggen hoe het oprecht met ons gaat en hoe we ons werkelijk voelen aub? Dat lijkt me een mooi voornemen voor het jaar 2021 en de komende jaren. Corona deed ons eindelijk openlijk aan elkaar toegeven dat we niet altijd onze beste dag hebben. Dat sommige dagen donker zijn. Dat we ons overweldigd kunnen voelen. Dat het soms moeilijk vol te houden is. Dat we ons angstig voelen.
De dagen worden al terug langer
Op 21 december vond de winterzonnewende plaats, de kortste dag van het jaar. En hey, de winter mag dan officieel nog maar sinds die dag begonnen zijn: vanaf dit punt werden de dragen al terug langer – lees: meer licht! Waar eind december de daglengte geen 8 uur meer was, is dit tegen eind januari al terug 9 uur. Daarna verlengen de dagen nog sneller: tegen eind februari kunnen we zelfs rekenen op bijna 11 uur daglicht! Dat geeft een beetje hoop, niet?
Voor we het weten zal de winter weer voorbij zijn. En vooral: déze winter. Want wellicht (en hopelijk) zal onze volgende winter er heel wat anders uitzien. Laat het een kans zijn om meer dan ooit naar binnen te keren, in elke betekenis. Voel wat er te voelen valt (balen, wenen, dutten, vloeken, schreeuwen mag!), geniet ten volle van wat wel nog kan en blijf connectie maken met anderen en vooral jezelf. Zoek een balans tussen enerzijds het benutten van deze tijd om aan bepaalde persoonlijke doelen te werken vs het nemen van rust wanneer je hoofd en/of lichaam dit nodig hebben. Geef die winter blues en coronastress door dit alles wat minder kans.
Blijf zoeken naar die lichtpuntjes. We kunnen dit.
The best is yet to come.