Skip to content

Vandaag gaan dag en nacht hand in hand als gelijken en genieten wij van warme temperaturen. Dat we ons buikje lekker rond kunnen eten, bewijzen we met het eten van versgebakken brood van het eerst geoogste graan. (Tenzij je net als ik een glutenintolerantie hebt. Bummer.)

#Blijfinuwkot
Het is midden zomer, een periode waarin — normaal — rijkelijk gelachen en gedanst wordt. We zouden vandaag Moeder Aarde’s overvloed vieren en dansend genieten van haar eerste vruchten en zaden. Dat we eveneens midden in een coronatijdperk zitten, speelt niet in ons voordeel, maar gelukkig kan je ook van thuis uit Lughnasadh vieren. Hieronder vind je enkele ritueelsuggesties:

  1. Was je handen. (Sorry, ik kan het niet genoeg zeggen.)
Foto door Dea Campine
  1. Eer Lugh. 

Lughnasadh viert eveneens “de herdenking van Lugh”. De Keltische god Lugh staat bekend als god van vuur en licht. Hij wordt gezien als zonnegod, graangod, krijger, leider, … maar evengoed als god van handel en ambachten. 

Lugh ondergaat op Lughnasadh een figuurlijke dood wanneer het graan wordt gedorst, maar verspreidt op die manier ook het zaad waarin hij opnieuw kan worden geboren. Eer Lugh door een vuur voor hem te maken, een brood te bakken of jouw creativiteit de vrije loop te laten, als god van de ambachten zal hij niets liever willen. 

  1. Leer popjes vlechten.

Traditioneel werden de eerst geoogste graanstengels gebruikt om figuren van te maken. Zo werden er steevast graanpoppen gevlochten op Lughnasadh, die bewaard werden als huisbescherming of publiek verbrand werden als gemeenschapsbescherming. Dat publieke vuur stond symbool voor het uitwissen van oude resten van het afgelopen jaar. De as werd bewaard om later op Imbolc (1 februari) opnieuw over het land uit te strooien en de warmte van Lughnasadh aan het koude land mee te geven. 

Illustratie door Studio Moor
  1. Sta stil. 

Neem een moment om stil te staan bij de overvloed die Moeder Aarde jou schenkt. 

De oogst is de tijd van het jaar waarin je het resultaat ziet van een jaar vol voorbereiden en plannen. Zie deze oogst als het persoonlijk groeien waar jij nu de vruchten van plukt. Bedank Moeder Aarde voor jouw groei en voor alle momenten waarop ze jou voedt zonder daar zelf iets voor te vragen. Maak een natuurwandeling, geef je planten vandaag extra veel liefde en/of deel je oogst met anderen. Wordt je bewust van de rust waarmee Moeder Aarde jou omarmt.

Na het vieren van deze warme Lughnasadh, zal je merken dat de dagen geleidelijk aan korter worden. De zomer kondigt het begin van de herfst aan, het moment waarop Moeder Aarde loslaat wie ze was en jou de taak geeft dat ook te doen. Daarvoor zien we elkaar op 21 september terug, dan is het tijd voor het volgende feest in onze jaarkalender: Mabon of de herfst equinox, waarop we het einde van onze succesvolle oogst vieren. Tot dan!

About Post Author