Skip to content

Met kaarten bedoel ik uiteraard niet een gewoon spel kaarten met harten, ruiten, klavers en schoppen 😉 De kaarten die ik graag gebruik om te journalen zijn inspiratiekaarten. Dat kunnen puur visuele kaarten zijn, zoals orakelkaarten of tarotkaarten, maar even goed kaarten met een quote of vraag op. Hieronder vind je enkele sets terug die ik persoonlijk fijn vind om te gebruiken.

Inner Compass Cards

De Inner Compass Cards zijn orakelkaarten. Er bestaan verschillende sets van deze kaarten: de gewone, de love cards en de kinderkaarten. Ikzelf heb thuis de gewone kaarten. Wanneer ik even vast zit en niet goed weet waarover ik wil journalen, trek ik een kaart uit dit deck. Bij het deck hoort een boekje waar wat uitleg in staat over de kaart. Je kan er voor kiezen om volledig je intuïtie te volgen en op te schrijven wat er in je opkomt wanneer je de kaart kiest, of je kan eerst de uitleg in het boekje lezen. Daar staan vaak al enkele onderwerpen en vragen in die je op weg helpen.

So Cards

De So Cards zijn, in tegenstelling tot de kaarten hierboven, pure tekstuele kaarten. Ze zijn in oorsprong ontwikkeld om diepere gesprekken tussen vrienden en familieleden op gang te brengen, maar je kan ze wat mij betreft ook perfect voor journalen gebruiken. Iedere kaart bevat één vraag. Sommige vragen lijken op het eerste gezicht eenvoudig, andere zetten je meteen aan het denken. Toch zet iedere kaart een bepaald proces in gang… Naast de gewone set kaarten, is er ook een set genaamd ‘More than friends’ die je met je partner kan beantwoorden en een set ‘Unstuck yourself’. Deze laatste is dan ook perfect voor het journalen. Een greep uit de vragen in deze sets: 

  • Wanneer huilde je voor het laatst? (interessant om toe te voegen: waarom?)
  • Welk excuus heb je nooit gemaakt en heb je nu spijt van?
  • Wat is het verschil tussen de persoon die je in de wereld zet en wie je werkelijk bent?
  • Welk stukje van jezelf ben je verloren in je laatste relatie?
  • Vind je jezelf een goeie persoon en waarom?

Opgelet: deze kaarten zijn allemaal in het Engels gemaakt. Wij vertaalden de voorbeelden even voor je 😉

Geloof in jezelf – inzichtkaarten

Deze zichtkaarten bevatten quotes van bekende personen. Op deze manier journalen vraagt soms iets meer verbeelding dan letterlijke vragen. Toch zet een quote je vaak aan het denken. Neem nu bijvoorbeeld de kaart die ik trok, met de quote “Wacht niet af, het is nooit het goede moment”. Je zou daarbij de vraag kunnen stellen of je momenteel iets uitstelt. Of net terugdenken aan een moment waarop je impulsief een beslissing nam en wat dat allemaal opgeleverd heeft. Eens je voor jezelf een bepaalde vraag geformuleerd hebt, komt het schrijven vanzelf.

Wil je graag starten met journalen en heb je nood aan wat extra begeleiding? In onze academie vind je een hele fijne journalcursus van Lana. Het is trouwens door die cursus dat ik meer gestructureerd ben beginnen journalen 😉 Zeker de moeite waard!

About Post Author