Skip to content

We hebben ze allemaal al zien passeren op de televisie: prachtige reclames waar de hele familie samen gezellig naar de openhaard zit te kijken met een kop warme chocolademelk, terwijl de lichtjes in de boom branden. Idilisch? Zeker. Volledig correct? Niet echt. We weten allemaal dat de feestdagen soms wat frustrerend, hectisch of beangstigend kunnen zijn. Niet iedereen is fan van de drukte en verplichtingen die erbij komen kijken. Ook kinderen niet, zij zijn nu wel twee weken thuis maar wat doen we met onze kleine heksenkinderen tijdens de feestdagen? Ik geef jullie een aantal tips om samen met de kinderen de feestdagen gezelliger te maken, overgoten met een sprankeltje heksensaus. 

Ga wichtelen! 

Het wichtelmannetje, ook wel tomte genoemd is een soort kabouter uit de Skandinavische folklore, hij werd gezien als een soort huisgeest die goede dingen deed. Hij wist dat mensen in deze tijd van het jaar op zoek waren naar lichtpuntjes in hun leven.

Om te gaan wichtelen, spelen we zelf voor wichtelmannetje of vrouwtje. We trekken dan een kaartje voor wie we wichtelmannetje zullen spelen en zorgen doorheen een aantal weken voor kleine lichtpuntjes in die persoon zijn leven. Dit kan een tekening zijn, een spontane massage, een klusje dat wordt opgeknapt, de planten water geven, …. Kleine leuke dingen waar de andere persoon blij van wordt. 

Je kan ook zelf een wichtelmannetje knutselen en deze dan achterlaten waar je gewichteld hebt, iemand anders neemt het wichtelmannetje dan mee om terug een goede daad te verrichten en het daar dan weer achter te laten. Je kan deze leuke traditie volledig naar je eigen wensen invullen. 

Ga musiceren! 

Ik raad  je aan om deze activiteit niet te doen wanneer je al hoofdpijn hebt, maar als ik aan de feestdagen denk, dan denk ik meteen aan muziek. Decennia geleden maakten onze voorouders het graag gezellig met wat muziek en dans. Het leukste is om eerst samen met de kinderen wat muziekinstrumenten te maken. Hier is pintrest je grootste vriend. Je kan zelfs schuddoosjes maken met kruiden zodat het huis lekker ruikt! Je kan aan de kinderen ook vertellen dat wanneer je veel lawaai maakt, je eigenlijk alle slechte dingen weg jaagt. 

Muziek kan natuurlijk ook gebruikt worden om de intenties voor het nieuwe jaar te zetten. Bij elke wens die je hebt, steek je een kaars aan en zing je deze intentie. 

Ga op zoek naar koning Hulst en koning Eik! 

In de oude Keltische tijd bestond er een verhaal over twee broers: koning Hulst en koning Eik. Koning Hulst woonde in het Noorden waar het altijd koud was en Koning Eik in het zuiden waar de zon altijd scheen. Het is een fijn verhaal om aan kinderen te vertellen. Het gaat over licht en donker; en de balans in het leven. 

Als verwerkingsopdracht kan je hier de kroon van koning Eik nabouwen. Je gaat samen met de kinderen op zoek naar afgevallen takken en natuurmaterialen en maakt hier samen een kroon van. Zo kunnen jullie zelf voor koning Hulst of koning Eik spelen. 

Ga die dekentjes halen!

De feestdagen zijn soms ook een tijd om gewoon gezellig samen te zijn. Zet de televisie aan en zoek samen een leuke kerstfilm. Jullie kunnen na het bekijken van de film, een briefje of tekening maken voor het hoofdpersonage. Hieronder een paar van mijn favoriete films voor de feestdagen:

 • The Claus Family
 • Arthur Christmas
 • Godmothered
 • Klaus
 • How the Grinch stole Christmas 
 • Angela’s Christmas 
 • Jingle Jangle
 • The Polar Express 
 • The Christmas Chronicales 
 • Alle Harry Potter films 
 • Belle en het Beest: een betoverend kerstfeest

Ga genieten! 

Misschien wel het belangrijkste van allemaal; geniet van het samen zijn met alle mensen die je graag hebt. Speel samen een gezelschapsspelletje, lees een boek, speel buiten,… En wil je de kinderen deze vakantie nog wat heksenwijsheden bijbrengen? Kijk dan eens naar de cursus van Luna Maxima op de website van Heksen dragen sneakers (https://heksendragensneakers.be/mini-heks/).

Maak er een magische periode van lieve heksen! 

About Post Author