Skip to content

Op 1 februari vieren we Imbolc, het feest dat de eerste tekenen van de lente aankondigt. Imbolc is één van de acht jaarfeesten van het heksenjaar. De feestdag staat tussen Yule en Ostara op de heksenjaarkalender en is de Keltische term voor ‘Lente’. 

Lammetjes

Imbolc is eigenlijk een afgeleide van Oimelc. Als je dat woord een beetje ‘op z’n vlaams’ leest dan krijg je “ooi-melk”. Imbolc werd vroeger namelijk gevierd op het moment dat de ooien begonnen te lammeren. Waarom vierde men daar nu zo’n uitbundig feest bij? Honderden jaren geleden hadden de mensen nog geen verwarming of huizen van steen. Ze leefden de hele winter met z’n allen binnen, de dieren bleven binnen en men leefde op water van gesmolten sneeuw en gepekeld vlees. In het putje van de winter slonk de voedselvoorraad zienderogen en ging men in overlevingsmodus, hopend dat men de lente zou halen. De ooien met hun lammetjes brachten elk jaar redding. Op het moment dat zij begonnen te lammeren, produceerden ze ook melk. Voor het eerst in een lange tijd konden mensen opnieuw iets anders drinken dan gesmolten sneeuw. Met Imbolc kwamen er terug vooruitzichten op licht, warmte en verse voeding. Er werd uitbundig gevierd dat men weer een winter had overleefd. 

Brigid

Imbolc is ook het feest waarop men de godin Brigid vereert. Zij is de keltische godin voor vuur, heling ‘new beginnings’ en vruchtbaarheid. Ze wordt ook wel de ‘lichtgodin’ genoemd. Een oud volksgebruik op Imbolc bestond er in om een pop te maken uit graanhalmen, naar de beeltenis van Brigid, en een bed waarin zij kon rusten. Dit bruidsbed werd van huis tot huis gedragen en met grote eer ontvangen. De godin stond in die dagen symbool voor de levenskracht die de mensen van het winters dieptepunt weer naar de lente voerde. Men doofde het vuur dat de hele winter brandde in de nacht van 31 januari, streek de as glad en keek op 1 februari naar de as, op zoek naar een teken dat Brigid was langsgekomen. 

Licht en zuivering

Net zoals bij Yule vieren we op Imbolc het lengen van de dagen, de hoop op de lente en de wedergeboorte van het licht. Daarnaast geeft de lente die in aantocht is een signaal van start aan een nieuw bloeiseizoen. Het is belangrijk om bij een nieuw begin aandacht te schenken aan een diepe zuivering. Februari, de maand waarin we Imbolc vieren, is niet voor niets een afgeleide van ‘Februa’ wat Latijns is voor ‘zuivering’. 

Hoe kan je dit vieren? 

  • Steek even kort alle lichten aan in je huis, steek in elke kamer een kaars aan of héél veel kaarsen in één ruimte. Met dit enorme licht vier en eer je de toenemende kracht van de zon de komende maanden. Maak een feestvuur. 
  • Doe een grondige zuivering van je huis. Dat doe je enerzijds door te starten met de klassieke voorjaarsschoonmaak. Zet alle ramen even wijd open en laat een frisse wind door je huis waaien. Het is ook het moment om spullen weg te doen waar een oude of negatieve energie rond hangt. Ga even door je huis en kijk wat je niet meer nodig hebt, wat je geen goed gevoel meer geeft. Ruimte geeft rust. “Imbolc is about cleaning out the old and bringing in the new”. Anderzijds kan je de grondige zuivering ook doen door je huis energetisch te reinigen. Ga met een smudgestick rond of doe een zuiveringsritueel.
  • In de wintermaanden is het tijd om naar binnen te keren en rust te nemen. In de Yule-tijd reflecteerden we uitvoerig over het afgelopen jaar. Imbolc kondigt de start van een periode aan waarin je terug mag gaan groeien en dan heb je geen ‘oude ballast’ meer nodig die je in de weg kan zitten tijdens de drukke zomermaanden. Het is dan ook het moment om je te gaan focussen op hetgeen je wil bereiken en wat je wil laten groeien. Ga even de stilte in, ga naar buiten en laat je inspireren door de natuur en de buitenlucht. Schrijf je ervaringen op en ga flowschrijven over wat het is wat jij wil doen in het jaar dat voor je ligt. 
  • Ga aan de slag met de beeltenis van Brigid. Maak met spullen uit de natuur een pop en geef die een ereplaats op Imbolc. Heb je geen spullen uit de natuur voor handen? Ga dan creatief aan de slag met wat je wel hebt. Het gaat hem immers om de intentie. 
  • Wakker de levensvonk terug aan. Ga zingen en dansen. Stamp de aarde en de natuur terug wakker. 

Het is nu nog koud en wie weet krijgen we nog wel een stevige, koude winterprik. Laat dat je er echter niet van weerhouden om al te dromen over de tijd die komt en plannen te maken. Neem in je hart en hoofd afscheid van de winter en maak je klaar voor de lente. 

Fijne Imbolc! 

About Post Author