Skip to content

Het kaartendeck ‘Inner Compass Cards’ was al geruime tijd een trouwe vriend tijdens mijn dagelijkse ochtendritueel, maar tarot intrigeerde me steeds meer. Ik had er precies wel wat schrik voor. Zou het niet te moeilijk zijn? Zou ik het wel begrijpen? Was tarot niet al een beetje achterhaald of ouderwets? Boy, sloeg ik daar even compleet de bal mis. 

Ik denk dat ik nu ongeveer een tweetal maanden aan het experimenteren ben met de tarotkaarten van Rider Waite en bij deze kan ik je bevestigen: het is heel boeiend en een absolute aanrader! 

Mijn eerste stap: basisinformatie verzamelen

In een tarotdeck heb je verschillende groepen kaarten:

 • De grote arcana’: een serie van kaarten met personages zoals ‘de magiër’, ‘de hogepriesteres’, ‘de zon’, … 
 • De kleine arcana’: een serie van kaarten die je kan vergelijken met de vier symbolen uit het gewone kaartspel (klaver, koeken, hart, pieken). Elk symbool van de kleine arcana heeft een link met één van de vier elementen en heeft vaak te maken met een bepaald thema. Ik geef ze hier even op een rijtje: 
  • Pentakels: Element ‘Aarde’ en thema ‘fysieke werkelijkheid’
  • Kelken: Element ‘Water’ en thema ‘gevoelens en emoties’
  • Zwaarden: Element ‘lucht’ en thema ‘communicatie en creativiteit’
  • Staven: Element ‘vuur’ en thema ‘wilskracht en moed’
 • De hofkaarten’: een serie van telkens vier kaarten per ‘kleine arcana’-symbool, bestaande uit een koning, koningin, schildknaap en ridder. Elke figuur heeft zijn eigenheid. Gecombineerd met de ‘kleine arcana’ zorgt dat telkens voor een heel specifieke symboliek en betekenis.  

Mijn allereerste tarotkaart

Hoe ik er precies aan begon? Ik gebruikte een tip die ik kreeg en die luidde: “Trek elke dag een kaart en merk dan op wat er verder die dag gebeurt. Zo leer je de kaarten kennen”. Dus deed ik dat zo. 

Op 16 december kwam mijn tarotdeck aan met de post en op 17 december trok ik ’s ochtends mijn allereerste kaart. ‘De dood’. “Ja lap”, was mijn eerste gedachte. “Da’s meteen een knaller om mee te beginnen.” Ik wist me even geen raad met deze kaart en schakelde een hulplijn in. De hulplijn zei: “Het is zoals je schrijft: een begin”. En mijn hulplijn had gelijk. Al lijkt deze kaart op het eerste zicht een nogal zwartgallige boodschap te brengen, ze draagt eigenlijk vooral een signaal van hoop en mogelijkheid in zich. 

De dood kaart uit het Rider Waite deck

Ondertussen is het trekken van een tarotkaart een vast onderdeel van mijn ochtendritueel geworden. 

Hoe trek ik een kaart?

Stap 1: CONNECTIE. Ik mediteer en/of focus op mijn ademhaling en mijn essentie. 

Stap 2: EEN VRAAG STELLEN. Ik neem de kaarten in mijn rechterhand en leg mijn linkerhand bovenop de stapel. Ik ga met mijn aandacht heel bewust naar mijn vraag. 

Stap 3: EEN KAART TREKKEN. ik schud de kaarten. Vallen er één of meerdere kaarten uit? Dan is dit de boodschap of het antwoord dat ik moet krijgen. Valt er niet meteen een kaart uit dan spreid ik de kaarten uit op een rijtje en ga ik even voelen welke mijn aandacht trekt. Ik raak de kaarten niet fysiek aan, maar probeer de energie te voelen. Een derde manier om een kaart te trekken die ik ook soms toepas is ze in mijn rechterhand vasthouden als een waaier en met mijn linkerhand een kaart trekken. 

Stap 4: INTERPRETATIE. Ik bekijk goed de afbeelding op de kaart en probeer bewust op te merken welk gevoel of welke gedachte er in me opkomt. Ik schrijf dit op. Daarna ga ik lezen in het boekje welke uitleg erbij staat. De woorden of zinnen die het meeste bij me resoneren, schrijf ik op. 

Hoe pak ik een tarotlegging aan? 

Ik trek elke dag één kaart, maar je kan ook een meer gestructureerde legging doen om een antwoord te krijgen op een bepaalde vraag of in een bepaalde situatie. Een legging die ik bijvoorbeeld fijn vind om te doen, is degene met drie kaarten die symbool staan voor het hoofd, het hart en de buik. Deze legging pak ik vrij gelijkaardig aan als mijn dagelijkse ritueel. Ik maak connectie met mezelf en focus me op mijn vraag. Daarna richt ik mijn aandacht achtereenvolgens op mijn hoofd, hart en buik en trek daarbij telkens een kaart. Ik draai de kaarten om en neem de tijd om de afbeelding en boodschap in mij op te nemen.  Ik vind dit een fijne tarotlegging, maar er bestaan ook nog héél wat andere mogelijkheden. Vaak vind je in het bijhorende boekje een aantal suggesties terug.   

Tarottips

 • Neem regelmatig de tijd om je kaartendeck te cleansen. Je kan daarvoor Palo Santo, een smudgestick of een andere zuiveringsritueel gebruiken. 
 • Kijk altijd goed naar de tekening vooraleer je de uitleg leest en word je bewust van de gevoelens en gedachten die je erbij krijgt.
 • Als je een kaart onvoldoende of totaal niet begrijpt kan je altijd een extra kaart trekken, ter verduidelijking. 
 • Wees aandachtig voor wat je denkt en ‘hoort’ tussen de regels die je leest in. Ik merkte, naarmate ik meer gewoon werd aan bepaalde kaarten, dat ik bij het lezen van de uitleg vaak wat extra uitleg kreeg in mijn gedachten. Zeer waardevolle uitleg. 
 • Wees je ervan bewust dat een tarotkaart een wegwijzer is. Een tarotkaart zal je geen kant- en klaar antwoord geven, maar een nieuwe richting of inzicht. 

Ik wens je alvast heel véél tarotplezier. 

About Post Author