Skip to content

Hoe kwam ik erbij om te leven volgens het ritme van de maan? Wel, het gebeurde eigenlijk heel spontaan: af en toe koop ik een Happinez magazine, zo ook aan het begin van maart. Voor twee euro extra kon je er een Moon Journal bijkrijgen, een klein donkerblauw boekje met een prachtige harde kaft vol gouden manen en sterren. Ik ben sowieso een sucker voor mooie boekjes en schriftjes, dus kocht ik de editie met de Journal erbij. 

Gelukkig waren in de eerste pagina’s van de Moon Journal duidelijk uitgelegd wat de bedoeling is en hoe je aan de slag kan gaan. Twee tot drie wekelijks schreef ik volgens de – op dat moment – stand van de maan bepaalde persoonlijke zaken neer die op dat moment in mijn leven speelden en wat mijn wensen waren. Het creëerde structuur en houvast in mijn dagen, het gaf me kleine doelstellingen waarop ik me kon focussen zonder naar het grote geheel te hoeven kijken. 

De voordelen & invloed van de maanfasen

  • Je vindt betekenis in elke dag
  • Het biedt een leidraad om je eigen leven op af te stemmen
  • Je leert luisteren naar het ritme van je eigen emoties 
  • Je bent bewust bezig met het behalen van je doelen, maar je leert het ook rustig aandoen en stilstaan bij bepaalde emoties en gebeurtenissen; dit hangt af van welke maanfase het is

Misschien wist je dit al, maar de maan heeft invloed op het water van onze planeet. Een mooi voorbeeld hiervan is eb en vloed van de zee. Daarom is het ook niet zo abnormaal dat de maan ook invloed heeft op ons lichaam en emoties, want ook wij bestaan uit water. Dus leven volgens het ritme van de maan kan echt je helpen bij het maken en plannen van keuzes!

Journalen tijdens de maanfases

De maan kent acht belangrijke fases. Hieronder vind je een korte uitleg per fase + waarover je op dat moment kan journalen. Succes!

Nieuwe maan

Kernwoorden: schone lei, potentieel en dromen waarmaken

Dit is het ideale moment om je te focussen op plannen smeden en nieuwe dingen uit te nodigen in je leven. Je kan intenties zetten en wensen bij de start van deze maancyclus. Door ze op te schrijven en het universum in te sturen, kun je je onderbewuste positief beïnvloeden en vertrouw je op de kracht van de maan om je wensen te realiseren.

Jonge maansikkel

Kernwoorden: vertrouwen, vooruitgang en moed

Dit is de start van de maan haar reis naar de volle maan, ze wordt dus langzaam zichtbaar. Je kan in deze maanfase regelmatig de tijd nemen om te reflecteren en af te stemmen op je wens(en). Misschien zie je opeens een mogelijkheid om je doel te verwezenlijken: er is letterlijk weer licht en hoop nu het licht van de maan terugkeert. Je kan schrijven over welke op manier(en) je je wens al(en) een beetje dichterbij kan brengen.

Eerste kwartier

Kernwoorden: uitdagingen, vastberadenheid en zelfvertrouwen 

Nu is al een halve maan zichtbaar aan de hemel. Deze periode wordt gezien als een periode van stilstand. Het is normaal als je eens je overtuiging of vastberadenheid kwijtraakt, maar voel je vooral niet ontmoedigd. Dit is namelijk onderdeel van de energie in deze maanfase. Dit is een moment om te voelen wat je écht wilt. Je kan dus in deze periode je wens(en) aanscherpen. Nu kan je bijvoorbeeld een lijst maken van mogelijke obstakels en schrijf hierbij welke stappen je nu kan zetten.

Wassende maan

Kernwoorden: aanpassen, bijstellen en aanscherpen

Terug tijd voor actie! Waarschijnlijk komen er nu een heleboel kansen en mogelijkheden op je pad terecht. Let daarbij op het signaal van het universum, want het kunnen subtiele hints zijn. Het is nu vooral belangrijk om je aandacht bij je intenties te houden. Blijf er vertrouwen in hebben! Schrijf op welke kansen je ziet en wat je ermee wil doen. 

Volle maan

Kernwoorden: dankbaarheid, overgave en vergeving

De energie van de volle maan versterkt onze emoties, situaties en gedachten. Je negatieve gedachten kunnen dus ook sterker naar boven komen. Het is dus een goed moment om je over te geven, loslaten is tijdens deze fase erg belangrijk! Schrijf op waarover je piekert, maar ook waar je blij van wordt, op die manier laat je bepaalde emoties ook los. Zie je nog niet het resultaat waar je op wachtte? Vertrouw dan op de perfecte timing van het universum.

Afnemende maan

Kernwoorden: ontspannen, aanvaarden en herschikken

De maan trekt zich langzaam terug, dus het is aan jou om hetzelfde te doen. Nu kan je reflecteren en op adem komen door rustmomenten voor jezelf in te plannen. Accepteer waar je bent en probeer tijdens deze fase elke dag tijd te maken voor reflectie en stilte. Het is dus belangrijk dat je nu in je journal de momenten opschrijft wanneer je even tijd voor jezelf wil en kan nemen.

Laatste kwartier

Kernwoorden: vertrouwen, evalueren en evenwicht

De maan is op de helft van haar weg naar de nieuwe maan. Nu is het van belang om zaken waarmee je niets bent, zoveel mogelijk los te laten. Zo creëer je ruimte om nieuwe wensen te manifesteren tijdens de volgende nieuwe maanfase. Ruim dus alles op dat je niet meer nodig hebt, zorg voor verse balans. Je kan dus opschrijven wat je wil loslaten omdat het niet van belang is en wat je verder wil meenemen naar de nieuwe maanfase.

Sikkel maan

Kernwoorden: herstellen, uitrusten en accepteren

Het laatste sikkeltje van de afnemende maan is zichtbaar. Nu neem je actief afscheid van het oude, het is tijd om te herstellen en uit te rusten. Accepteer het leven zoals het komt, laat jezelf herstellen. Zorg ervoor dat je deze periode extra lief bent voor jezelf, neem ademtijd. Ook hierover kan je opschrijven hoe dat voelt.

Wil je graag maandelijks een overzicht van de maanfases? Check dan zeker onze Instagram: @heksendragensneakers

About Post Author