Skip to content

Er zijn verschillende momenten waarop je een ritueel kan uitvoeren. Bij volle maan, bij nieuwe maan, bij de heksenjaarfeesten zoals Yule, Beltane, Imbolc, enz.; bij een overgang zoals een overlijden of huwelijk; enzoverder. 

Ik geef je in dit artikel graag wat inspiratie voor de opbouw van je eigen ritueel. 

Niets staat vast. 

Ik begin graag met de allerbelangrijkste tip, namelijk: de opbouw van een ritueel is geen exacte wetenschap. Met andere woorden, blijf in contact met jezelf en voel waar jij behoefte aan hebt. Heb je geen affiniteit met meditatie, ga dan bijvoorbeeld dansen. Heb je thuis niet echt een rustig plekje, ga dan de natuur in. Heb je niks met schrijven, ga dan creatief aan de slag. Alles is mogelijk. 

Laat je inspireren. 

Ik vond het tot voor kort altijd wat moeilijk om te weten wat ik nu CONCREET moet doen tijdens zo’n ritueel. In heel veel boeken staat beschreven wanneer je zoal een ritueel kan doen, maar er staat vaak niet bij wat je dan precies moet doen. Gaandeweg leerde ik dat je je her en der kan laten inspireren en een combinatie kan maken van alles wat bij jou past. Eén van mijn recentste nieuwemaanrituelen is een mooi voorbeeld van zo’n samenraapsel. Verder in het artikel kan je hier meer over lezen. 

Geniet ervan. 

Een ritueel is geen zware verplichting, maar hoort iets leuks en fijn te zijn. Het mag gerust wat speels zijn. Geniet dus vooral van je ritueel en maak er geen ‘examen’ of ‘opdracht’ van. Voel waar je zin in hebt en volg je hart. 

Opbouw van een nieuwemaanritueel

Omdat er heel wat mogelijke rituelen zijn kies ik in dit artikel voor een nieuwemaanritueel. Ik deel het op in een aantal onderdelen en schrijf er ook telkens bij wat je ervoor nodig hebt. Ik hoop dat het je kan inspireren en een kapstok kan geven om zelf je eigen ritueel in elkaar te steken. Ik wil wel nog eens benadrukken dat dit geen exacte wetenschap is en je dus gerust de nodige aanpassingen kan doen waar je wil. 

Energetisch zuiveren

  • Palo Santo of salie
  • Kaarsen

Als eerste mag je een ritueel beginnen met het klaarleggen van alle nodige spullen. Steek daarna enkele kaarsen aan en brand ook wat Palo Santo of Salie. Daarmee zuiver je de ruimte, de kristallen, alle spullen die je wil gebruiken en je eigen energie. Schenk tijdens dit zuiveren aandacht aan je ademhaling en reinig met een gevoel van diepe dankbaarheid voor alles wat is. 

Zielscontact

  • Gezellig, rustig en stil plekje 
  • Een lekker theetje

Vervolgens neem je voldoende tijd om bij jezelf te komen. Je kan dit doen door bijvoorbeeld te mediteren. Je wordt je op die manier bewust van je gedachten en kan deze loslaten. Je mag de tijd nemen om te voelen wat er zich aandient en om op te merken wat er in je opkomt. Je mag tijd maken om in contact te komen met je hart en ziel. 

Verdieping

  • Journal, balpen of potlood
  • Creatief materiaal 

Na de meditatie volgt een verdieping vanuit je hart en ziel. Je zou het een soort channeling of gesprek met je ziel kunnen noemen. Maar hoe kan je dit nu precies doen? 

Je kan journallen rond de vraag ‘Wat wil ik nu echt?’. Nieuwe maan gaat over het maken van nieuwe intenties dus dan is het zeer waardevol om stil te staan bij je diepste wensen en verlangens. 

Enkele maanden geleden liet ik me voor mijn nieuwemaanritueel inspireren via instagram door @Theleomystic. Hij had het in een story over de nieuwe maan van dat moment en gaf als suggestie om na je meditatie te gaan tekenen met als thema ‘Draw your soul’. Het leek mij een fijne insteek en het leverde me een best interessante tekening op. Dit is iets wat je zeker tijdens andere nieuwemaanrituelen ook kan doen. Ben je dus niet zo’n fan van journallen? Ga dan je gevoelens en ideeën tekenen of schilderen. Je kan ook een collage of moodboard maken. 

Intenties

Vanuit het journallen, tekenen of schilderen maak je een lijstje met intenties voor de nieuwe maan. Het is een absolute aanrader om deze intenties wel op te schrijven in een journal of Book of Shadows, ook als je niet echt van schrijven houdt. Schrijf je intenties op alsof ze al uitgekomen zijn. Wil je bijvoorbeeld graag een nieuwe job manifesteren tijdens de periode die komt, schrijf dan ‘Ik heb een uitdagende job waar ik me héél gelukkig voel’. Wil je meer rust manifesteren, schrijf dan ‘Ik geniet dagelijks van rustmomenten’. 

Als je eenmaal je intenties hebt opgeschreven mag je deze extra kracht bijzetten en daar geef ik je graag wat concrete tips voor:

  • Spreek je intenties luidop uit. Laat ze maar goed resoneren en probeer echt te voelen en geloven wat je zegt. Als je wil kan je ook een korte spreuk opzeggen. Ik liet me een keer inspireren door het wereldwijde web en gebruikte deze woorden: 

What I want
I write here
Please take my dream
and bring it near
What I want
is what I should get
let all my dreams
now be met. 

  • Kies een kristal om bij je te nemen terwijl je de woorden uitspreekt. Voor één van mijn laatste nieuwemaanrituelen gebruikte ik een Clear Quartz en nam ook nog even de Palo Santo bij me. Via de instagrampagina van @houseofformlab kan je inspiratie downloaden voor een nieuwemaanritueel en daarin geven ze nog meer suggesties voor kristallen die goed passen bij nieuwe maan. 
  • Als je een pendel hebt kan je je intenties uitspreken terwijl je pendelt. De pendel helpt je om je intenties met meer kracht en overtuiging uit te spreken. Hij helpt je om de verbinding te maken met je hart en ziel terwijl je de woorden uitspreekt. 

Tarot- of orakelkaarten

Na het bepalen en bekrachtigen van je intenties kan je nog één of meerdere tarot- en orakelkaarten ter trekken. Op die manier krijg je nog wat extra inzicht voor de komende maanperiode. Weet je niet zo goed hoe je hier moet aan beginnen? Dan is het artikel ‘How to… tarot’ zeker een aanrader. 

Afsluiten

Om je ritueel af te sluiten zeg je nog een laatste keer je intenties hardop. Vervul je met een gevoel van dankbaarheid voor wat is en wat nog zal komen. Geniet nog even na en maak je zachtjes klaar voor een nieuwe maanperiode vol nieuwe uitdagingen. Blaas zachtjes je kaarsen uit, dank het universum en de maanenergie en sluit af. 

Veel plezier! 

Wil je graag inspiratie om een vollemaanritueel te doen? Schrijf je dan zeker in voor de heksendragensneakers-nieuwsbrief en ontvang elke maand volle maan-inspiratie. 

About Post Author