Skip to content

Vroeger was het normaal dat vrouwen focus legden op hun menstruatie, zo begrepen ze hun cyclus, lichaam en de bijkomende emoties meer. Vandaag wordt er veel negatiever gekeken naar de cyclus, het wordt (te) veel gezien als een last, terwijl het een natuurlijke gang van zaken is. Het is iets krachtigs en mooi dat je als vrouw jezelf beter leert begrijpen. Want wij zijn cyclische wezens, net als de natuur dragen we verschillende seizoenen in ons. 

Zo is de periode waarin je menstrueert, de winter. De periode tussen het einde van je menstruatie en je ovulatie is de lente. Wanneer je ovulatie start, bevind je je in de zomer en de week voor je menstruatie begint de herfst. Hoe mooi is dat? Je lichaam vertelt zelf wanneer je het rustiger aan moet doen – tijdens je innerlijke herfst en winter en wanneer je meer energie hebt – tijdens je innerlijke lente en zomer. Wat nog mooi is, is dat de maan gewoon invloed heeft op de vrouwelijke energiehuishouding: de maanfases kan je naast je menstruatiecyclus leggen!

De kracht van je cyclus

Even een persoonlijk verhaaltje: dat de menstruatiecyclus samenhangt met de maancyclus, weet ik nog maar vijf maanden. Het heeft voor mij echt mijn ogen geopend. Ik ontdekte het wanneer ik na twee weken de pil proberen, er alweer mee stopte. Waarom? Ik ben allesbehalve fan van kunstmatige hormonen in mijn lijf steken. En al zeker niet als ik lees en hoor over welke bijwerkingen de pil allemaal kan zorgen. Al verschilt dat natuurlijk van vrouw tot vrouw.

Ik ben dus na twee weken van het testen van de minipil, er al mee gestopt. Mentaal kon ik het maar niet accepteren dat er nu een pil was die mijn cyclus on hold zette. Het voelde vanaf de eerste dag dat ik het slikte, eigenlijk al niet goed aan. Want ik was het gewend om te leven met mijn cyclus, ik wist hoe en wanneer mijn mentale en fysieke gesteldheid veranderen in fases. Het was – en is – onderdeel van wie ik ben als vrouw. Ik realiseerde me plots hoeveel zelfvertrouwen ik had ontwikkeld omdat ik mijn cyclus doorheen de jaren had leren kennen. Het was iets waar ik trots op mocht zijn, dus waarom zou ik er het op pauze zetten?

Wat ik tijdens die veertien dagen heb geleerd? Dat je vrouwelijke cyclus kennen goud waard is. En hoe absurd het voor sommige vrouwen ook mag klinken, ik ben heel blij en dankbaar voor mijn menstruatie. Want ik heb de afgelopen jaren mijn cyclus goed leren kennen op een manier dat het heel vertrouwd en comfortabel aanvoelt: ik ken de verschillende fases van mijn cyclus, hoe mijn lichaam en geest veranderen gedurende de weken. Het brengt een vaste structuur in mijn dagelijks leven.

Het idee dat de pil mijn cyclus zou blokkeren of pauzeren, gaf me veel stress, alsof het iets van me afnam. Maar ik ben blij dat ik de pil heb geprobeerd, anders kwam ik niet tot bovenstaande inzichten. Ik kies er voor om mijn natuurlijke cyclus zijn gang te laten gaan. Mijn baarmoeder is mijn heiligdom waarin ik later een gezond kindje wil laten groeien. 

Link met de maan

Goed, allemaal heel interessant Eva, maar wat nu met de menstruatiecyclus die samenvalt met de verschillende fases van de maan? Net als de maan 28 dagen nodig heeft om rond de aarde te cirkelen, duurt de menstruatiecyclus van de vrouw gemiddeld 28 dagen. Iets wat ongelofelijk mooi is. Wij vrouwen zijn gewoon verbonden met de maan! 

Laten we even teruggaan in de tijd – want ik ben gek op geschiedenisfeitjes! Na wat opzoekingswerk kwam ik bij iets heel interessants terecht: in de oudheid ovuleerden vrouwen altijd met volle maan en ze menstrueerden met nieuwe maan. Hoe dit kwam? Door het licht van de maan, aangezien er toen nog geen kunstmatig licht bestond. Nu is dit ritme verstoord omdat er zoveel kunstmatig licht bestaat. Nu heb ik al vaker gehoord dat de meeste vrouwen menstrueren rond nieuwe maan, maar ik wist niet dat dit samenging met het natuurlijke licht van deze planeet, dankzij de zon.

Ik dacht, laten we dat eens checken bij onze trouwe Heksen Dragen Sneakers community. We plaatsten een poll op Instagram waarin we vroegen of de vrouwen hun menstruatiecyclus starten met nieuwe maan. Maar het resultaat van de poll verbaasde me: de meesten vertelden ons dat ze juist menstrueerden met de volle maan! Dus ging ik op zoek naar een verklaring.

Rode & witte maancyclus

Er wordt gesproken over twee soorten menstruatiecycli. Als je menstruatie start op volle maan en je ovulatie plaatsvindt op nieuwe maan, dan heb je een rode maancyclus. Als je ovuleert met volle maan en menstrueert met nieuwe maan, dan heb je een witte maancyclus

De rode maancyclus zou staan voor kracht, heling en genezing. Deze cyclus wordt ook wel de ‘Lilith energie’ genoemd. Vrouwen met de rode maancyclus worden gezien als genezers en medicijnvrouwen. Een witte maancyclus daarentegen zou staan voor zorgzaamheid, vruchtbaarheid en familiegevoel. Vrouwen met deze cyclus worden dan eerder als een moederfiguur gezien. De energie van deze cyclus wordt de ‘Eva energie’ genoemd. Wat allemaal heel toevallig is (of niet?), want ikzelf heb een witte maancyclus, ik kan me heel goed identificeren met de kernwoorden van deze cyclus en ik heet ook Eva!

‘Mijn cyclus verschuift’

Naast de beantwoordde poll, kregen we ook enkele opmerkingen en vragen rond het feit dat de menstruatiecyclus zich bij velen verschuift en dus bijvoorbeeld begint met de volle maan en dan naar de nieuwe maan en vervolgens weer omkeert. Ook dat blijkt perfect normaal te zijn!. Er wordt namelijk gezegd dat vrouwen doorheen hun leven schommelen tussen de rode en witte cyclus. 

Ik hoop dat je hier herkenbaarheid, helderheid of gewoon meer informatie hebt kunnen uithalen. Ik ben er zeker van dat er nog zaken zijn die we nog niet kennen over de cyclus, het is jammer dat we dit niet op school leren. Want onze cyclus is zo mooi en waardevol, ze staat voor vruchtbaarheid, maar ook voor vrouwelijkheid en kracht. En ik ben dankbaar voor die van mij. Jij toch ook voor die van jou?

Leestips

Jullie vroegen ons ook naar leestips over de vrouwelijke cyclus en de maan. Jammer genoeg vond ik geen boeken die specifiek over deze link gaan. Maar gelukkig zijn er wel allerlei andere goeie boeken die over de kracht van de vrouwelijke menstruatie gaan! Je vindt ze hier:

  • De Cyclus Strategie (Engels: Period Power) van Maisi Hill
  • Dochters van de maan van Annemarie Peters
  • Womancode van Alisa Vitti
  • Wild Power van Alexandra Pope

About Post Author