Skip to content

We worden vandaag meer dan ooit uitgedaagd. Een pandemie die maar niet lijkt voorbij te gaan. Een maatschappij van vele hoge tempo’s, ontelbare ballen om in de lucht te houden, onverdraagzaamheid, verdeeldheid en ga zo maar door. We dreigen steeds verder weg te bewegen van onze kern, namelijk de natuur. 

En toch… toch zijn er ook in deze tijden tal van mogelijkheden om dicht bij jezelf te blijven. Om de uitdagingen te omarmen in plaats van er tegen te vechten. Om open te staan voor alles wat niet meteen binnen jouw automatische denk- en levenswijze past. 

Ik inspireer je graag met enkele concrete handvaten om de dagdagelijkse (maatschappelijke) uitdagingen het hoofd te bieden.

Media

Kies bewust één moment waarop je informatie uit de media en het nieuws tot je neemt. Schakel nieuwsapps en meldingen zoveel mogelijk uit. Beperk dit moment tot maximum één moment per dag. Luister naar zenders of streamingsdiensten waar geen nieuws of reclame te horen is. 

Natuur

Ga de natuur in en kijk. Leg je smartphone weg en neem een bewust moment in de natuur. Observeer. Momenteel is het herfst en kan je genieten van de natuur met al zijn prachtige kleuren. Gebruik al je zintuigen en observeer. Wat zie je? Wat hoor je? Wat voel je? Wat ruik je? Wat smaak je? Dit soort oefeningen helpt je om beter te aarden en je veerkracht op te krikken. 

Gedachten

Word je bewust van je gedachten en hoe die soms met je aan de haal gaan. Houd een dagboek of journal bij waarin je schrijft wat je zoal bezig houdt. Als je jezelf verliest in bepaalde gedachten, vraag je dan eens af: “Is wat ik denk echt waar?”, “Zijn dit feiten?”, “Of is dat wat ik er van maak?”, “Is er nog een andere (misschien positieve) manier om deze situatie te bekijken?”. Probeer het verhaal dat je maakt wat ruimer te zien. Is er iets waar je nog niet aan gedacht hebt? Wissel gedachten uit met iemand die je kan helpen om je blik te verruimen. 

Lichaamsbewustzijn

Breng je aandacht héél bewust naar je (fysiek) lichaam. Fysiek lichaamsbewustzijn zorgt ervoor dat je terug in je centrum komt, in je eigen energie. Doe een korte bodyscan. Dat kan perfect op het toilet op je werk. Ga met je aandacht van je voeten, via je benen, bekken, romp en nek naar je kruin. Welk lichaamsdeel trekt je aandacht? Wat voel je? Welke gedachten komen in je op? Welke gevoelens ervaar je? Schrijf ze, als je wil, even op. Geef ze even aandacht. Adem nu bewust een paar keer diep in en uit. Zorg ervoor dat je uitademing voldoende lang is. Adem warmte en liefde naar die plaatsen die extra aandacht nodig hebben. Breng je aandacht naar het midden van je lichaam, je hart. VOEL. Jij bent jij en jij bent oké. Jij bent veilig. 

Heel vaak draait het om bewustzijn. Wees je bewust van wat je denkt en voelt. Ga na of het van jou is, of van jouw omgeving. Geef het aandacht en ruimte, zodat het niet vast komt te zitten in je lichaam. Breng het (al dan niet letterlijk) in beweging. Ga wandelen, dansen, schrijven, … en besef heel goed dat je een onuitputtelijke bron van veerkracht hebt binnen in je! 

About Post Author