Skip to content

Beluister deze aflevering ook op Spotify, Apple Podcasts of een ander podcast platform.

Voor wie doof of slechthorend is, of liever de aflevering leest, kan hier de transcriptie van de aflevering vinden.

Lana dacht dat ze goed was in ‘nee’ zeggen en snapte niet waarom sommige mensen het niet goed kunnen. “Zeg gewoon ‘nee’, en als mensen daar kwaad over zijn, dan is dat hun probleem.” Maar zo simpel is het toch allemaal niet… Ter voorbereiding van deze aflevering stelde Lana op Instagram de vraag ‘Wanneer heb jij moeite om neen te zeggen?’. Verschillende antwoorden kwamen terug. Terwijl ze die antwoorden las, dacht ze bij zichzelf: “Hoe ga ik dit aanpakken, want dit is voor mij totaal niet herkenbaar. Hoe kan ik weten hoe zoiets voelt en erover praten als ik er zo weinig connectie mee heb?”. Tijd voor een experiment met een paar mensen uit het team van Heksen Dragen Sneakers! 

Het experiment zag er als volgt uit:

  • Dag 1: maak op het einde van de dag een overzicht van alle momenten waarop je ‘nee’ hebt gezegd en waarop je ‘ja’ hebt gezegd. (tip van de sluier: je zegt veel meer ‘ja’ dan je denkt 😉 )
  • Dag 2: zeg een hele dag lang ‘nee’ tegen alles en iedereen, en leg niet uit waarom je het doet tot het einde van de dag

Het eerste wat Lana opviel na dag 1, is dat ze eigenlijk veel ja zegt. Ja op ideeën waar ze enthousiast van wordt en ja wanneer anderen hun grenzen aangeven. En net dat laatste is superbelangrijk: wanneer iemand anders een grens aangeeft, moet je die ook zonder probleem kunnen aanvaarden en niet gekwetst of kwaad zijn. Als je voor jezelf dit kan plaatsen, dan ga je ook veel makkelijker zelf je grenzen kunnen aangeven. 

Het tweede dat naar voor kwam, is dat ze heel gemakkelijk ‘ja’ zegt wanneer mensen iets van haar vragen, maar dat dat veel moeilijker is wanneer mensen haar iets wil geven. Bij die realisatie begint ze te beseffen dat ‘ja’ of ‘nee’ zeggen een pak complexer is dan gewoon je grenzen te bewaken…

Tijd voor dag 2, de ‘nee’ dag. Wat blijkt? ‘Neen’ zeggen is moeilijk. ‘Neen’ zeggen is niet leuk. ‘Neen’ zeggen voelt niet goed. Het maakt niet uit of het voor de juiste of foute redenen is. Wanneer je een hele dag neen zegt, zie je pas echt de impact. Het is moeilijk neen zeggen tegen iemand die je graag ziet, omdat je kost wat kost die teleurstelling wil vermijden. Ook al is het voor jou moeilijk en ook al is die andere persoon begripvol, dan nog wil je niet tekort schieten wanneer iemand je iets vraagt. 

‘Neen’ zeggen is gewoon fucking moeilijk. Ja, ook voor Lana. Ze beseft dat ze niet vaak in een situatie komt waarin ze ‘neen’ moet zeggen. Ze leeft eigenlijk in een luxe positie. En dat is ze doorheen dit avontuur enorm beginnen beseffen…

Heel wat mensen zijn de laatste tijd enorm bezig met hoe belangrijk het is om hun grenzen te bewaken en op te komen voor wat ze willen. Lana ontkent niet dat dit belangrijk is, maar ze gelooft ook dat onze ziel op alles ‘ja’ wil zeggen. Volgens haar moet je je dus afvragen waarom je ‘neen’ wil zeggen. Waarom zeg je ‘neen’ tegen vrienden als ze vragen om af te spreken? Wil je dan echt ‘neen’ zeggen? Of zeg je ‘neen’ omdat je moe bent? Omdat je veel werkt? De reden dat Lana zo weinig moeite heeft met ‘neen’ zeggen, is gewoon omdat ze zo weinig ‘neen’ moet zeggen. Ze heeft een leven voor haarzelf gecreëerd waarbij ze niet gedwongen wordt om ‘neen’ te zeggen. Ze kiest zelf haar  werkuren, zelf haar workload en ze omringt zich met vrienden die hetzelfde ritme hebben op vlak van afspreken. 

Uit het experiment bleek dat ‘neen’ zeggen vooral draait rond open en met respect voor elkaar communiceren. Dat geldt voor alle relaties: werkrelaties, vriendschappen, liefdesrelaties (en daarbijhorend de seks). Als je te veel ‘neen’ moet zeggen of wil zeggen, dan zit er vaak iets niet goed in de relatie. Daaarnaast heb je ook zelfvertrouwen en vertrouwen in de persoon tegenover je nodig wanneer je ‘nee’ zegt. Sta daar misschien even bij stil wanneer de volgende keer moeite hebt om ‘neen’ te zeggen. Connecteer met jezelf en vertrouw in het universum. 

Een belangrijke sidenote die ook naar boven kwam, is de relatie ouder-kind. Als je moe bent bijvoorbeeld, zeg je als ouder wellicht vaker ‘ja’. Tegelijkertijd weet je dat het belangrijk is om ook ‘nee’ te zeggen en grenzen aan te geven. En hoezeer luister jij naar je kind wanneer het ‘nee’ zegt? En weet je waarom het ‘nee’ zegt? Als kind leren we het namelijk een beetje af om ‘nee’ te zeggen. Want ‘nee’ zeggen is onbeleefd. Of ‘nee’ zeggen zorgt er voor dat je geen liefde krijgt. Misschien gaan we, jong en oud, beter kunnen omgaan met het woord ‘neen’ als we collectief meer aanvaarden wanneer iemand ‘neen’ zegt…

Kortom: het is een interessante oefening om eens gade te slaan hoeveel je ‘ja’ zegt en hoeveel ‘neen’. En vooral wanneer: op het werk, in je relatie, tegen familie en vrienden… Je zegt zo snel ‘ja’ zonder er bij stil te staan. Het gaat over bewustzijn en bewust ‘ja’ of bewust ‘neen’ zeggen. Niet uit automatisme. ‘Neen’ MOETEN zeggen zal je geen beter gevoel geven. Ja, je moet voor jezelf opkomen en je grenzen bewaken, maar als je constant een strijder moet zijn om die grens te bewaken, dan zit er iets niet juist. Maak ruimte in je leven, doe het kalmer aan, verander je routine, vraag hulp, maar bovenal zeg ‘ja’! Ja op een liefdevolle relatie, op een toffe job die je doet stralen, op een leuke hobby die je met vrienden kan doen. Volg de ja’s die je goed doen voelen. Geniet van de ja’s. Want ja, het leven is te kort om constant neen te moeten zeggen. En vooral: ‘neen’ zeggen op het ene, is ‘ja’ zeggen op het andere. Iets om over na te denken 😉

Online kan je veel artikels vinden over hoe je beleefd ‘nee’ zegt en hoe je omgaat met het schuldgevoel dat vaak bij ‘nee’ zeggen komt kijken. Wij zetten alvast enkele concrete tips en inzichten voor jou op een rijtje. Download ze hier

Films die aan bod kwamen in de aflevering: Yes Man en Yes Day.

Kristal van House of Formlab: Malachite. Een prachtige groene steen die staat voor status en intelligentie. Lana tekende er de bindrune voor bescherming op. Op die manier heeft de steen een dubbel effect: het geeft je een extra boost in zelfvertrouwen en het helpt je om je grenzen te beschermen.

Wil je graag wat extra ondersteuning op je spirituele pad? Word lid van ons membership. Je krijgt er maandelijks een meditatie, een astrologisch vooruitzicht, een runen legging, een video over het kristal van de maand en het kruid van de maand én een interessant webinar met een gastspreker. Maar het leukste aan ons membership is ongetwijfeld de exclusieve community waar je in verbinding kan komen met andere spirituele mensen. Kom er ook bij en schrijf je in via heksendragensneakers.be/membership. 

Over Heksen Dragen Sneakers

Heksen Dragen Sneakers is een podcast over spiritueel leven in een moderne wereld. In deze podcast delen we onze ervaring en verhalen met jullie, babbelen we met gasten over hun kijk op spiritualiteit en willen we jullie inspireren om met een vleugje magie en een no nonsense attitude in het leven te staan.

Host: Lana

Sound: Bram

Shownotes: Lisa

About Post Author