Skip to content

Beluister deze aflevering ook op Spotify, Apple Podcasts of een ander podcast platform.

Voor wie doof of slechthorend is, of liever de aflevering leest, kan hier de transcriptie van de aflevering vinden.

Alle informatie over ons membership kan je hier vinden. 

Voor de mensen die jou niet kennen, stel jezelf even voor in 3 woorden?

Ik ben zeer gevoelig, passioneel en bewust.

Wat is spiritualiteit voor jou?

Spiritualiteit is voor mij bewust in het leven staan. Dat we allemaal verbonden zijn en dat er daarnaast veel meer aanwezig is dan het driedimensionele. Spiritualiteit is voor mij multi-dimensionaliteit in de zin dat er veel meer aanwezig is dan dat wij rationeel kunnen vaststellen.

We gaan het vandaag hebben over familie opstellingen en cranio-sacrale therapie. Misschien moeten we eerst even beginnen met de familie opstellingen. Wat is dat precies en hoe gaat het in zijn werk?

Familieopstellingen is een vorm van therapie. We zijn altijd op zoek naar balans binnen een familiesysteem. Je kan dit gaan voorstellen als een geometrisch patroon waarin iedereen zijn plek heeft en waarbij iedereen met elkaar verbonden is, ook doorheen generaties. Doorheen de geschiedenis is er bijzonder veel disbalans gekomen in die familiesystemen door trauma, oorlog en noem maar op. Die disbalans komt doordat er niet direct na de gebeurtenis is, kunnen geheeld worden. Familieopstelling zorgen ervoor dat er alsnog kan geheeld worden. Soms hebben we gevoelens in het leven waarbij we niet goed begrijpen waarom we ons zo voelen, daar kan familieopstellingen een licht op scheppen. 

Bij zo’n opstelling is er altijd een vraagsteller. Daarnaast gaan er mensen representant zijn voor de verschillende figuren die te maken hebben met de vraag die iemand stelt. De opstelling kan letterlijk over familie gaan, maar het kan over allerlei onderwerpen gaan. We gaan tijdens zo’n opstelling altijd kijken naar relaties tussen mensen. Dit kan een bedrijf zijn, vrienden, familie, relaties,… 

Het krachtige aan familieopstellingen is dat de personen die representeren een gevoel hebben met de persoon of het thema dat ze voorstellen. Bv. wanneer iemand een representant is voor een blij en opgewekt persoon, dan gaat die representant dat ook voelen. 

Het feit dat iemand een representant kan zijn voor bv. Een overleden persoon en daar nog een gesprek mee kan voeren, dat is waardoor er heling komt. Zo gaan er in het veld bewegingen komen en kan er terug naar balans gewerkt worden. 

Waarom zou je precies deelnemen aan zo’n familie opstelling?

Mensen nemen deel wanneer ze ervaren dat er iets in hun leven niet stroomt. Wanneer er een probleem is waar ze de vinger niet kunnen opleggen of soms ook mensen met niet echt een concrete vraag, maar die gewoon zich geroepen voelen. Dat is allemaal welkom. Mijn taak is om daar dan duidelijkheid in te brengen door de juiste vragen te stellen. Heel vaak gaat het over relationele dingen zoals relatie tussen partners, ouders, broers en zussen. 

Je geeft ook cranio-sacrale therapie. Voor mij voelt cranio-sacrale altijd een beetje als mijn batterij opladen. Ik heb daar ontzettend veel aan gehad tijdens mijn herstelperiode. Hoe werkt cranio-sacrale therapie precies?

Het komt van cranio de schedel en sacrale van sacrum of het heilig been (het bot onderaan je ruggengraat). Cranio-sacrale therapie heeft dezelfde basis als osteopathie, maar dan zonder manipulatie van het lichaam. Er wordt geluisterd met de handen naar bewegingen in het lichaam. Er stroomt cranio-sacraal vocht vanuit onze hersenen doorheen ons ruggengraat en heel simpel uitgelegd gaan we de stroom van dat vocht waarnemen en kijken of daar blokkades zitten. Cellen willen vibreren en wanneer we een blokkade voelen gaan we gewoon luisteren. Het lichaam reageert op dat luisteren en zo wordt het zelfherstellend vermogen van het lichaam geactiveerd. Dat luisteren doen we door handoplegging. 

Voor wie is cranio-sacrale therapie?

Ik zou eerlijk zeggen voor iedereen. Moest iedereen maandelijks een cranio sessie krijgen, we zouden in een andere wereld leven. Je moet het zien als een onderhoud. Maar ook veel mensen die aan slapeloosheid lijden of fysieke klachten zoals nekpijn of rugpijn. Maar zeker ook op emotioneel vlak. Er zitten herinneringen in onze cellen van wat we als mens ervaren en dat kan dan loskomen tijdens een sessie. 

Je doet ook cranio op baby’s en kindjes.

Op baby’s net omdat er niet mag gemanipuleerd worden. Het herstel bij baby’s gaat super snel. Bijvoorbeeld wanneer een baby enkel naar een kant kijkt, dan ga ik even luisteren tot wanneer die cellen beginnen vibreren. Ik krijg altijd dezelfde getuigenissen dat het daarna in orde is. Ook met huibaby’s. Als een baby veel huilt, dan is er een probleem. 

Vroeger werd er zelfs in Oostenrijk en Duitsland op de materniteit een cranio sessie gegeven aan de pasgeborenen. 

Wat is het verschil tussen cranio-sacrale therapie en reiki?

Ik weet eigenlijk niets van reiki, maar ik heb het gevoel dat mensen cranio toch nog dieper ervaren dan reiki. Ik vermoed dat het verschil ligt dat cranio-sacrale vooral gericht is op de binnenwereld, op het lichaam en op celniveau. 

Tina’s witchy dillema’s:

Kristallen of orakelkaarten? Kristallen

Ochtendmeditatie of avond badje met essentiële oliën: avondbadje met vetiver, geranium en rozemarijn. 

Altijd volle maan of altijd nieuwe maan: volle maan

Hoe kan je Tina ondersteunen:

Door liefdevolle aandacht te geven en veel te lachen en te dansen. 

Deelnemen aan een familieopstelling of wil je graag een cranio-sacrale sessie? Check de website van Tina: tinavervaeke.be of stuur een email naar info@tinavervaeke.be

Over Tina

De essentie van haar werk is er om mensen te begeleiden naar meer bewustzijn over hun emoties, relaties en patronen. Vanuit dat inzicht kan er genezing zijn. Ze begeleidt hen als het ware om aan bewustzijnsfitness te doen.

De manier waarop is in alle eenvoud met respect voor wat is. Less is more is de houding van waaruit ze werkt.

Via het systemisch ‘waarnemen’ tijdens haar sessies wordt het breder plaatje getoond en wordt wat in het onbewuste ligt in het licht gebracht. En dit zonder poespas, recht naar de kern van het probleem, met respect voor de weerstand.

“Ik verbind me met de oplossing en niet met het probleem.”

Tina studeerde af aan de Peirsman Academie in 2004. Tot 2013 was ze docente aan deze academie in Nederland en België. Nu geeft ze les aan de Peirsman Cranio Sacral School in Albuquerque, New Mexico, US waar ze cranio-sacraal therapie gecombineerd met systemisch werk doceert.

In 2008 studeerde ze ook af aan het Hellingerinstituut als begeleider systemisch werk en familieopstellingen. Daar volgde ze ook de training tot organisatieopsteller voor bedrijven.

Over Heksen Dragen Sneakers

Heksen Dragen Sneakers is een podcast over spiritueel leven in een moderne wereld. In deze podcast delen we onze ervaring en verhalen met jullie, babbelen we met gasten over hun kijk op spiritualiteit en willen we jullie inspireren om met een vleugje magie en een no nonsense attitude in het leven te staan.

Host: Lana

Sound: Bram

Shownotes: Roxane

About Post Author