Skip to content

Beluister deze aflevering ook op Spotify, Apple Podcasts of een ander podcast platform.

Voor wie doof of slechthorend is, of liever de aflevering leest, kan hier de transcriptie van de aflevering vinden.

Eigenlijk is Lana geen fan van dit thema. Bepaalde dingen liggen in het verleden en er is niet zoveel motivatie om daar in te gaan wroeten. Vaak draaien ‘past lives’ namelijk rond het helen van oude trauma’s en daar heeft ze er al genoeg van in dit leven. Andere hoeven niet.

“Ik had zoiets van ja dat is gewoon om dan een soort healing te doen van oude trauma’s en ik heb zoiets van ja nee oude trauma’s. Ik heb er in mijn leven al genoeg. Ik hoef er niet nog van mijn voorouders of van mijn vorige levens bij te pakken. Neen bedankt.”

Het onderwerp kwam aan bod tijdens een sessie van Deepak Chopra die aangaf dat er geen nut is om echt te gaan zoeken naar dingen uit het verleden.

“Alles wat je ziel nodig heeft om te evalueren, gaat zich manifesteren in dit leven – je hoeft niet per se terug te gaan. Het gaat wel aan bod komen op één of andere manier in het hier en het nu.”

Ondanks het bovenstaande, is deze aflevering er om inspiratie te bieden en Lana’s verhaal te delen. Er kwamen namelijk bepaalde dingen op haar pad samen met een aantal vragen die steeds naar boven bleven komen.

Het idee bleef hangen dat bepaalde irrationele dingen die we niet kunnen verklaren (zoals bv. een waterfobie zonder dat hier aanleiding voor was), misschien uit een vorig leven komen.

In de film ‘I origins’ draait het ook rond het idee van reïncarnatie. DNA is wat ons uniek maakt. We kunnen onze ziel ook vergelijken met een soort van DNA-code of een vingerafdruk. In de film is onze ziel letterlijk te zien in de iris van ons oog. Wanneer iemand sterft en vervolgens in een nieuw kind wordt geboren, dan kan je dezelfde afdruk in het oog waarnemen omdat het om dezelfde ziel gaat.

“Wat als er bepaalde dingen zijn die we meemaken en meedragen in onze ziel doorheen reïncarnatie, doorheen onze levenscyclussen?”

Lana heeft een fascinatie voor Schotland en de geschiedenis van het land, meer specifiek: de burgeroorlog tussen Schotland en Engeland. Dit vond plaats in de periode van William Wallace en Robert The Bruce (denk aan Braveheart). Er zijn veel mensen omgekomen tijdens deze oorlog door branden die door de Engelsen werden aangestoken.

Ze las het fictieboek over de Schotse periode waarin Robert tracht om Schotland terug onafhankelijk te maken en de verschillende clans te verenigen, zodanig dat ze sterker stonden in de burgeroorlog tegenover de tirannie van de Engelsen.

Robert The Bruce stierf uiteindelijk op 7 juni 1329 gestorven en zonder dat ze het goed en wel besefte, was 7 juni 2021 de dag waarop ze het boek uitlas.

Lana voelt een enorme verbondenheid met dit figuur en zijn verhaal. Deze gebeurtenissen voelen voor daarom voor Lana heel persoonlijk. Wie weet zijn haar voorouders wel uit Schotland afkomstig en kreeg ze dit zo onbewust voor een stukje via haar DNA mee, zonder dat ze dit zelf echt meemaakte in een vorig leven.

De film ‘Gladiator’ maakt haar ook op een bepaalde manier emotioneel. Eigenlijk waren Robert The Bruce en Gladiator heel gelijkaardig. Hun verhalen draaien rond ‘legacy’ en over wat je achterlaat. Dit in feite de samenvatting van wat karma inhoudt.

“What we do in life, goes into eternity.”

Zo ook hetzelfde met reïncarnatie: het stopt niet hier. De dingen die we doen hebben een energetische afdruk en dit leeft voort in geschiedenis, in de toekomst. Het creëert een ripple effect.

Reïncarnatie gaat over de ziel en de dingen die worden opgenomen door de ziel – vorige levens. Wat draagt die ziel mee? Dit gaat meer de richting uit van het concept van karma, wat we meedragen en hoe dit zich manifesteert in een leven.

Het boek Karma van Sadghuru gaat, zoals de naam al doet vermoeden, over karma. We zien karma vaak als een soort van straf. Slechte dingen gebeuren nu omdat we slechte karma van vorige levens met ons meedragen om ons zo op een bepaalde manier te straffen. Dit is eigenlijk totaal niet het geval. Het gaat vooral over hoe we ons leven er nu uitziet en dat we beseffen dat wanneer we bepaalde dingen doen, we daarmee een bepaalde energie creëren en dat dat er dan weer voor zorgt dat die energie er nog lang blijft. Ook als wij er niet meer zijn.

Het gaat dus vooral om de intentie. De intentie waarmee we dingen doen, dat zorgt ervoor dat we een goede energetische afdruk kunnen achterlaten.

Wat wil jij achterlaten in het leven? 

Is er vandaag nog iets waar we zo sterk in geloven, dat we er ons leven voor zouden riskeren?

The old guard’ kan je op Netflix bekijken en gaat volledig over karma. Het draait rond het idee dat er een god is die de ene persoon redt en de andere niet. Die ene die niet gered wordt, had misschien slechte karma terwijl de andere een tweede kans krijgt omwille van diens goede karma. Of misschien wordt die persoon gered omdat die veel levens gaat redden of het volgende genie is.

Misschien bestaat ons leven er nu uit om iets op te starten dat pas na twee, drie generaties zijn vruchten gaat afwerpen. We kunnen niet zien wat onze actie van vandaag binnen 10 jaar zal teweegbrengen. En toch redeneren we altijd binnen onze huidige levenscyclus. Maar het gaat verder dan gewoon onze levenscyclus en de simpele daden die wij hier nu stellen. Het is groter dan dat.

Lana is altijd al geraakt geweest door warriors. Wie weet heeft dit ook iets met een vorig leven te maken. Ze zegt van haarzelf dat ze een warrior heart heeft, een warrior witch is. Dit wilt niet zeggen dat ze geweld gaat opzoeken. Het draait om het energetische: ergens voor gaan en geen schrik hebben om een strijd te leveren.

Tracht eens om op deze manier naar past lives te kijken als iets dat jou sterker kan maken en niet perse trauma oplevert. Ga op zoek naar erkenning van delen van jou die in jezelf zitten en alles logischer maken. De connectie met elementen die eventueel uit vorige levens komen.

Op het eind van deze podcastaflevering deelt Lana haar intieme en persoonlijke ervaring met haar vorig leven waar ze via een ritueel connectie mee maakte. De smudgestick en dragonstone van House of Formlab hebben haar hierbij geholpen.

Ze geeft aan dat het oké is om hier bedenkingen bij te hebben en sceptisch over te zijn. Een jaar geleden was ze hier zelf ook nog niet klaar voor. Laat ons vooral weten wat jij meeneemt uit deze aflevering en deel Lana’s nieuwe manta: ‘in this life, or the next’.

Over (gast)

Bedankt trouwens aan onze trouwe sponsor ‘House of Formlab’ om deze aflevering en de podcast mee mogelijk te maken. Voor elke aflevering wordt er even afgetoetst op welke manier zij de podcast mee kunnen ondersteunen. House of Formlab voorzag Lana van een smudge stick gemaakt van mugwort, bijvoet en een dragonstone om connectie te kunnen maken met haar past lives in een ritueel.

Over Heksen Dragen Sneakers

Heksen Dragen Sneakers is een podcast over spiritueel leven in een moderne wereld. In deze podcast delen we onze ervaring en verhalen met jullie, babbelen we met gasten over hun kijk op spiritualiteit en willen we jullie inspireren om met een vleugje magie en een no nonsense attitude in het leven te staan.

Host: Lana

Sound: Bram

Shownotes: Roxane

About Post Author