Skip to content

Beluister deze aflevering ook op Spotify, Apple Podcasts of een ander podcast platform.

Voor wie doof of slechthorend is, of liever de aflevering leest, kan hier de transcriptie van de aflevering vinden.

Emma is een gepassioneerd, creatief en gevoelig iemand. Ze houdt ervan om zaken te creëren en dingen in de wereld te zetten. Vroeger zag ze haar gevoeligheid als een immense zwakte vanuit de vrees dat mensen door die kwetsbare laag heen zouden breken en zouden ontdekken hoe zeer alles binnenkomt. Nadat ze die muren zelf doorbrak, is ze beginnen zien hoe je gevoeligheid als een sterkte kan inzetten en kaderen.

Lana zou zichzelf met dezelfde woorden omschrijven. Het is een hele uitdaging om de grens te bewaken tussen creatief en gepassioneerd zijn en jezelf naar buiten brengen, maar toch gevoelig te blijven.

Emma’s boek ‘Alles goed, voor de rest minder: over de ontmaskering van schone schijn gaat zoals de titel het zelf zegt, over de ontmaskering van schone schijn. Ze weet zelf nog niet goed hoe ze kan antwoorden op vraag ‘hoe gaat het vandaag met jou?’. Het is een moeilijke vraag die je op zoveel verschillende manieren kan bekijken. Eigenlijk is het logischer om te vragen: ‘ben je gelukkig?’. Het is onmogelijk dat alles goed is.

Het is een intense vraag, maar op het moment dat we hierover nadenken, gaan we dieper in onszelf en anderen. Dit is net nodig om de ontmaskering van de schone schijn te doorbreken.

De maatschappij waarin we leven zorgt ervoor dat mensen geprezen worden om hun drive te behouden, dat we alsmaar blijven doorgaan ook als er iets mis is. Die drive om te blijven doorgaan is voor velen heel herkenbaar. We worden niet geprezen wanneer we aangeven dat we moe zijn. Maar we moeten naar onszelf leren kijken en leren luisteren naar wat ons nu echt gelukkig maakt. Het is een continu proces waar je mee bezig moet blijven.

Emma’s boek is op dat punt heel eerlijk. Het vertelt het verhaal van hoe Emma uit haar depressie kwam. Dat ging stapsgewijs. Er bestaat namelijk geen hapklapbare oplossing voor.

In feite zijn we onze eigen oplossing. Het gaat om genieten, aanvaarden en ermee leren leven en spelen. ‘De rugzak is er nog steeds, maar het houdt je niet langer tegen.’

Er wordt zo weinig over moed gepraat, hoewel dit nochtans zo belangrijk is omdat het lijnrecht tegenover angst staat. Angst houdt mensen tegen in het leven. Het kan ook nooit verdwijnen omdat het deels in onze evolutie zit. We moeten dan ook niet wachten tot angst weggaat. Onze moed moet alleen groter zijn dan onze angst. Mensen kunnen dit leren. Het is inherent aan ons. Het is alleen een kwestie van dit gevoel wakker te maken…

Denk aan de situatie in een vliegtuig: daar moeten we ook eerst ons eigen zuurstofmasker opzetten voor we anderen kunnen redden.

We geven alsmaar en zitten in met het leed van anderen, maar je kan niemand redden als je zelf aan het verdrinken bent. Hoe sterker je bent, hoe sterker jouw impact voor andere mensen ook kan zijn.

Emma maakte zelf gebruik van enkele spirituele tools tijdens haar groeiproces. Één daarvan was biodanza. Wat is biodanza nu juist?

Het is een dans dat je doet en waarbij je samenkomt met allemaal mensen die je niet kent. In haar geval vond het plaats in een bos. Vervolgens dan je op muziek en moet je jouw eigen dans dansen. Er zijn ook allerlei oefeningen zoals het nadansen van anderen of dansen met een partner waaraan je wordt gekoppeld zonder dat je elkaar aanraakt. Zonder communicatie te gebruiken, kan je zo jouw grenzen aftoetsen.

Het was een openbaring die je heel veel kan bijbrengen en doen leren.

Het was vooral nodig om de knop om te draaien en voor alles open te staan en het cynisme te laten vallen. Eens je met iets begint, zal je zien dat het ene uit het andere voortvloeit.

Welke tool heeft nu de meeste impact gehad?

Yoga heeft een immense impact gehad. Na 30 sessies is Emma echt beginnen te beseffen wat het precies inhoudt en dat het niet om een sport, maar om een levenswijze draait.

Ho’oponopono mag hier evengoed vermeld worden. Dit is een massage- of vergevingstechniek uit Hawaï. Energetisch voelt de behandelaar jou aan, waardoor er dingen loskomen. Er wordt ook gebruik gemaakt van muziek. Het concept van vergeving en het belang van massage worden daarbij in de spotlight geplaatst. Zo is zelfmassage goed voor de doorbloeding en doorstroming en als tool om spanning los te masseren.

Emma heeft in feite eerst op lichamelijk vlak gewerkt voordat ze de stap zette naar mentale hulp. Bij een burn-out wordt er vaak eerst aan het mentale gewerkt.

Hoe belangrijk is de balans van het mentale en lichamelijke om het te gaan verwerken?

Beiden hangen 100% in elkaar vast. Het ene kan niet zonder het andere. Je kan niet gezond zijn als jouw hoofd vol met toxische gedachten zit.

Problemen kunnen zich ook fysiek gaan vertalen zoals bv. Onder de vorm van slapeloosheid omwille van mentale onrust.

Je moet je op een bepaalde manier mentaal losweken van alle kaders in jouw hoofd, vooraleer je echt aan jouw genezing kan beginnen.”

In plaats van meer te willen doen, begin te minderen. Hou een detox op alle vlakken. Word je mentaal bewust van gedachten, de mensen die je ziet, de plaatsen waar je gaat, … 

Fysiek vond er ook herstel plaats met behulp van ayurveda. Dit gaat veel verder dan alleen eten. De balans tussen lichaam en geest wordt aangeraakt.

“Hoe laat je los wanneer je niet meer weet wat er in de plaats gaat komen?” (quote uit het boek).

iedereen staat op dit punt in verschillende fasen in het leven. De basis is om te vertrouwen in jezelf en te groeien. Leer jezelf kennen.

Rapid fire questions:

–       Ochtend of avondroutine? Avond: geen tv meer kijken ’s avonds. Jacky in bed steken en dan me-time, te beginnen met yoga (het liefst buiten in de tuin). Dit is de beste slaappil om de spanning uit je lijf te halen. Meer mirror work beginnen doen: je kijkt naar jezelf in de spiegel en je bent dankbaar en blij voor jezelf.

–       Favoriete quote of mantra? You only live once. Je moet het leven elke dag nemen en de kans grijpen. Grijp de kansen die je krijgt, ga ervoor. Besef dat je maar één keer leeft en één keer jong bent. Wacht niet op je pensioen. Maak dat je u elke dag gelukkig voelt. Als je wilt veranderen, start het bij jou zelf. Dit kan om kleine dingen gaan die je doet zodat jouw dagen veranderen.

–       Hoe kunnen mensen jouw steunen? Je kan Emma steunen door jezelf te zijn. Jezelf bekijken. ‘The greatest gift you can give to the world is loving yourself’. Los jouw eigen problemen op. Steun en aanvaard elkaar in onze menselijkheid. Aanvaard dat er momenten van stilte en stillstand zijn. Aanvaard jezelf, zie jezelf graag en steun jezelf. Het aanvaarden van jouw zwakke momenten maakt jou sterk. Niemand heeft alles altijd onder controle.

Over Emma

Emma Gelaude is gepassioneerd, creatief en gevoelig. Drie waarden die ook terugkomen in haar boek ‘Alles goed, voor de rest minder: over de ontmaskering van schone schijn. Hierin beschrijft ze haar spirituele groeiproces en komen topics zoals burn-out, depressie, groei en herstel aan bod. Misschien ken je haar wel als de Gente it-girl en creatief onderneemster. Check zeker haar Instagram voor een eerlijke en authentieke ervaring.

Over Heksen Dragen Sneakers

Heksen Dragen Sneakers is een podcast over spiritueel leven in een moderne wereld. In deze podcast delen we onze ervaring en verhalen met jullie, babbelen we met gasten over hun kijk op spiritualiteit en willen we jullie inspireren om met een vleugje magie en een no nonsense attitude in het leven te staan.

Host: Lana

Sound: Bram

Shownotes: Roxane

About Post Author