Skip to content

Beluister deze aflevering ook op Spotify, Apple Podcasts of een ander podcast platform.
Voor wie doof of slechthorend is, of liever de aflevering leest, kan hier de transcriptie van de aflevering vinden.

Wat zijn runen precies? Waarom zou je het gebruiken? En hoe kan je ermee werken? Ontdek een antwoord op al deze vragen en nog veel meer doorheen de geschiedenis van runen die deel uitmaken van ons spiritueel erfgoed.

Een stukje geschiedenis…

Het woord rune komt uit de Germaanse taal en komt terug in veel dialecten. Het betekent geheim. 

Runen zijn één van de weinige overblijfselen van onze voorouders die we nog hebben uit onze rijke Keltische spirituele cultuur, nadat de katholieke kerk veel deed verdwijnen. Veel runen werden op hout gebruikt, waardoor de meeste verloren zijn gegaan. Sommige werden ook op zwaarden en metaal gebruikt of ze werden in steen gebeiteld, waardoor we toch nog voorbeelden over voorbeelden beschikken.

Ze werden ook bij ons gebruikt en niet enkel bij de Noren, hoewel er wel verschillen en variaties in de symbolen bestonden.

Runen zijn zelfs ouder dan tarot, die in feite minder deel uitmaken van ons cultureel erfgoed omdat het afkomstig is uit Italië en er linken bestaan met Azië. Nu, op zich maakt het allemaal niet zoveel uit vanwaar iets komt. Zo lang je er maar met respect mee omgaat en je er affiniteit mee voelt. 

Wat runen wel bijzonder maakt is dat ze universeel zijn. Het zijn oude tekens. Ze beperken zich niet tot een bepaalde taal. Eens je de betekenis van de symbolen kent, kan je ze overal ter wereld gaan gebruiken en daar beroep op doen. Ze zijn dus heel toegankelijk en verbindend op een bepaalde manier.

De eerste volledige set van runes die werd teruggevonden, dateert van rond het jaar 150. De oudste vondsten zijn afkomstig uit Denemarken en Noord-Duitsland. 

Je kan het gaan vergelijken met een alfabet: het werd gebruikt om te communiceren in zijn initiële vorm, maar ook op spiritueel vlak. Symbolen werden drie keer herhaald om de kracht van die tekens op een object te gaan zetten. We kunnen spreken over manifestatie van een spirituele energie, van een archetype. We kunnen runen dus als tool gebruiken om connectie te maken met een bepaalde energie.

Het werd ook gezien als een geschenk van de goden.

Een gedicht van schrijver Hávamál vermeld voor de eerste keer de runen met als kracht om de doden terug op te wekken. Het zou volgens het gedicht de god Odin zijn die de spreuk zegt.

De schoonheid van runen is dus net dat ze spirituele concepten vastleggen in zo’n eenvoudige tekens en dat ze ons in connectie kunnen brengen met een bepaalde energetische kracht. Je kan dit zelf gaan oproepen en zo in directe connectie met het universum, de goden of het spirituele staan.

Er zijn verschillende rune systemen. Lana gebruikt dat van de 24 tekens, het oude Futhark. Futhark zijn de eerste 6 tekens van het systeem. Th is 1 teken. Er bestaat ook nog de jong Futhark dat bestaat uit 16 tekens.

Het boek Futhark, a handbook of rune magic van Edred Thorsson is een aanrader voor wie zich hier nog meer in wenst te verdiepen.

Er zijn 3 aspecten aan een rune:

  • De vorm
  • Het idee of filosofische concept (waarvoor het staat)
  • Het overeenstemmende cijfer (dat de relatie tot de andere runen weergeeft) – er is een bepaalde volgorde bij runen (net zoals bij tarot)

We hebben een leuke download gemaakt met een overzicht van alle runen en hun betekenis. Je kan die hier downloaden.

Manieren om runen te gebruiken

Meditatie:

Kies een rune uit die je wil gebruiken of waartoe je je aangetrokken voelt. Teken de rune op een stuk papier in een felle kleur (rood werkt goed). Je kan tekenen, schilderen bv met je vingers. Focus je aandacht op de rune en ga de naam van de rune gebruiken als mantra. Koppel ook je aandacht samen met de rune. 

Sluit daarna je ogen en breng de rune in je verbeelding. Blijf focussen op het beeld terwijl je verder werkt met je ademhaling.

Inzichten:

Je kan de runen net zo gaan gebruiken als de tarot kaart. Door een vraag te stellen en dan bepaalde rune stenen te gaan selecteren. Het lijkt me iets makkelijker om runen te leren, want er zijn maar 24 stenen en dus ook 24 betekenissen die je moet leren, in tegenstelling tot de 78 kaarten in tarot. Door de eenvoud van de tekens kan je misschien net diepere inzichten krijgen die veel meer bij jezelf liggen. Waar dat tarot je meer beïnvloedt door de tekeningen. 

Net zoals bij tarot leg je de stenen op een bepaalde manier. 

Kracht:

Wie een christelijke opvoeding heeft gehad, kan het zich vast wel herinneren dat de priester een kruisteken in de lucht maakt om zijn volgelingen te zegenen. Dat gebruik is echter geen christelijk gebruik, maar een keltisch gebruik. Maar het gebruiken van handgebaren voor runen is een krachtige manier om die energie naar je toe te brengen. Gebruik je rechter wijsvinger en teken de rune in de lucht. Je kan dit doen om jezelf die kracht te geven, maar het is ook een leuk idee om dit te gebruiken voor anderen. Bijvoorbeeld bij kindjes door met je vinger dat op hun huid te tekenen, met hun toestemming uiteraard. Dit vraagt uiteraard een beetje oefening en kennis van de runen en kan in het begin een beetje vreemd aanvoelen, maar na een tijdje is dit een heel leuk gebruik waar je makkelijk op kan terugvallen. 

Ook leuk als je een ritueel doet of wilt mediteren in open lucht. Dat je ter bescherming de runen in de grond tekent. Zo vorm je een cirkel met beschermende runen rond je. 

Talisman:

Een rune ergens in kerven of op zetten. Op die manier kan je dat item of object die kracht geven.

Op een ketting is er niet altijd veel plaats, daarom is er het idee om runen te gaan binden.

Bind runen: het samenbrengen van verschillende runen voor extra kracht of betekenis.

Je kan de tekens over elkaar leggen om een vorm te maken of connecteren. Er zijn al verschillende voorbeelden van gecombineerde runes, zoals die voor geluk of een goed huwelijk. Je kan de runen door middel van lijntjes met elkaar verbinden via contactpunten of ze op elkaar leggen. 

Bekijk zeker nog eens het volledig overzicht van de runen dat je hier kan downloaden:

https://fierce-writer-6505.ck.page/6d4967b47a

Over Heksen Dragen Sneakers

Heksen Dragen Sneakers is een podcast over spiritueel leven in een moderne wereld. In deze podcast delen we onze ervaring en verhalen met jullie, babbelen we met gasten over hun kijk op spiritualiteit en willen we jullie inspireren om met een vleugje magie en een no nonsense attitude in het leven te staan.

Host: Lana
Sound: Bram
Shownotes: Roxane

About Post Author