Skip to content

Beluister deze aflevering ook op Spotify, Apple Podcasts of een ander podcast platform.

Voor wie doof of slechthorend is, of liever de aflevering leest, kan hier de transcriptie van de aflevering vinden.

Omdat we veel vragen ontvingen rond het topic ‘intuïtie’, werd het tijd om hier een aparte podcastaflevering aan te wijden. Veel mensen hebben het gevoel dat intuïtie iets onbereikbaars is, maar dit is helemaal niet zo. We zijn alleen misschien kwijtgeraakt hoe we het moeten gebruiken en de connectie zelf ermee. Maar jouw intuïtie zelf, die kan niet verdwijnen.

We leven in een maatschappij met onnoembaar veel prikkels en keuzes. Gelukkig kregen we een tool om hiermee om te gaan: ‘the hive tool’. Op die manier moeten we zelf niet langer bewust keuzes maken, maar worden ze beïnvloedt door de grote massa. Denk maar aan reviews die op dezelfde manier werken: we laten onze beslissing afhangen van andere mensen.

Dit idee van sociale besmettelijkheid of ‘social contagion’ staat ook omschreven in het werk van Dr. Marsden.

Er is natuurlijk niets mis met de massa te willen volgen of om meer geneigd te zijn om een product te gaan vertrouwen omdat veel mensen er enthousiast over zijn. We laten ons constant door de massa leiden, maar dit heeft er wel in geresulteerd dat onze intuïtie als het ware ‘on mute’ staat en dat we de connectie ermee zijn verloren.

Door onze aangeboren wil om erbij te willen horen, durven we er evenmin noch op te vertrouwen. De overtuigingen en keuzes van een groep worden snel overgenomen juist om beter om te gaan met alle keuzes waarmee we in ons dagelijks leven geconfronteerd worden. Het kan ook zijn dat je bepaalde overtuigingen van jouw familie gaat overnemen. Dit is an sich niet slecht, maar het blokkeert voor een groot stuk wel jouw intuïtie.

We zijn het niet langer gewoon om op onszelf te vertrouwen. Vaak is het ook enorm moeilijk om hiervan los te breken omdat we eerder vertrouwen op dingen die buiten onszelf liggen en omdat onze intuïtie haaks durft te staan op wat onze omgeving over iets denkt. Het vraagt dan ook veel moed om hiervan los te breken.

Wat is intuïtie nu precies?

Lana vergelijkt het graag met buikgevoel. Het zit gewoon die vanbinnen in jou. Je dient met je aandacht naar binnen te gaan om het te kunnen horen. Sluit jouw ogen, keer naar binnen en luister naar wat je voelt.

Je kan het ook zien als jouw innerlijke god of godin. Intuïtie is een vrouwelijke kracht, maar mannen beschikken hier natuurlijk tevens over.

Het gaat om een gevoel van enthousiasme. Ontdek vooral hoe dit voor jou voelt.

Hoe kan je nu die godin vinden en er connectie mee maken?

Open opnieuw de deur die bij veel mensen dicht is. Neem de tijd en ruimte om echt te gaan luisteren naar de stem die naar boven komt. Haal de ruis en de stofwebben eruit. Dit vraagt tijd omdat deze stem vaak geblokkeerd is omdat we geen geduld hebben.

Met ruis worden de meningen van anderen en maatschappelijk aanvaarde dingen bedoeld. Zet die ruis uit en alle geluiden rondom jou, zowel letterlijk als figuurlijk.

“De rode draad van intuïtie, dat is eigenlijk u goed voelen en enthousiast zijn. Voor mij is dat gelijk een groen lampje dat aangaat als mijn intuïtie zoiets heeft van ‘go’. Dat is gewoon enthousiasme, zoals een trein die je niet kan tegenhouden.”

Dat enthousiasme dat je voelt, is het teken dat jouw intuïtie zegt dat het goed zit. Je moet alleen oefenen om die verbinding opnieuw te verstellen. Durf erop te vertrouwen dat wanneer het groen licht aangaat.

Tips en oefeningen

 1. Stel een vraag: let erop dat het geen ja/nee-vraag is. Begin ook met kleine dingen, anders word je meteen met allerlei angsten geconfronteerd zoals bv. Het geval zou kunnen zijn bij de vraag ‘moet ik bij deze job blijven?’.
 2. Denk eraan dat het jouw eigen verantwoordelijkheid is. Als je geen lottobiljet koopt, kan je de lotto niet winnen.
 3. Focus je op het nu: hoe kan je in het hier en nu bepaalde dingen doen? Je zal geen antwoorden ontvangen over het verleden of de toekomst.
 4. Meditatie: zit stil en luister welke gedachten en/of beelden er naar boven komen.
 5. Journalen: stel een vraag en schrijf op wat er allemaal naar boven komt. Omdat de antwoorden op papier staan, is het hapbaarder en duidelijker identificeerbaar om het vervolgens te gaan omzetten.
 6. Creativiteit: dit is niet voor iedereen weggelegd, maar indien je hier aanleg voor hebt, kan je jouw creativiteit zeker gaan gebruiken.
 7. Slapen of douchen: dit heeft te maken met de staat van jouw hersengolven. Wanneer je wakker wordt, is er een moment waarop je nog niet helemaal bezig bent met de wereld rondom jou en wat die wereld allemaal denkt. De ruis is er dan nog niet. Bij douchen is het vaak ook makkelijker om connectie te maken.
 8. Guides: gebruik jouw spirit guides of archetypes om mee te praten. Voor meer informatie over archetypes: beluister zeker nog eens de recente podcastaflevering hierover.
 9. Andere helpers zoals tarot, pendelen, runes. Deze kan je ondersteunend gebruiken. Luister in de eerste plaats vooral naar jezelf. Deze helpers vormen vaak een reflectie van wat er al bij jou inzit, als een weerspiegeling van jouw energie.
 10. Train en leer vertrouwen: je moet oefenen. Één keer is niet voldoende. Begin met kleine beslissingen zoals in de supermarkt even je ogen sluiten en jezelf de vraag stellen waar je zin in hebt. Gebruik deze kleine momenten als trainingsmomenten.
 11. Be bold: durf het ook voor meer gewaagde dingen te gebruiken. Durf de avonturen aan te gaan die naar boven komen. Eens je leert dat wanneer je jouw ogen dicht doet en springt, je altijd op een zachte wolk landt, jouw intuïtie je altijd op de juiste paden zal brengen.
 12. Affirmaties: stel deze ook eens in de vraagvorm. ‘Waarom vertrouw ik mezelf?’. De antwoorden werken vaak heel ondersteunend en soms is het gewoon krachtiger dan te stellen ‘ik vertrouw op mijn intuïtie’.

Wat als mijn intuïtie neen zegt?

Er is ook een deeltje angst in ons aanwezig wanneer we tijd en ruimte vrijmaken om connectie te maken met onze intuïtie. Stel jezelf de vraag ‘komt die angst vanuit de angst zelf of komt die vanuit kracht?’. Neem de tijd om jezelf te leren kennen en de angsten die je hebt, zodanig dat je deze kan gaan identificeren. Hier is ook de boodschap weer: oefen oefenen oefenen!

Intuïtie is niet altijd logisch. Durf erop vertrouwen dat wanneer jij een bepaald iets blijft terugzien,dat die beelden er voor een reden zijn. Ga ervoor. Wat heb je uiteindelijk te verliezen?

Over Heksen Dragen Sneakers

Heksen Dragen Sneakers is een podcast over spiritueel leven in een moderne wereld. In deze podcast delen we onze ervaring en verhalen met jullie, babbelen we met gasten over hun kijk op spiritualiteit en willen we jullie inspireren om met een vleugje magie en een no nonsense attitude in het leven te staan.

Host: Lana

Sound: Bram

Shownotes: Roxane

About Post Author