Skip to content

Beluister deze aflevering ook op Spotify, Apple Podcasts of een ander podcast platform.

Voor wie doof of slechthorend is, of liever de aflevering leest, kan hier de transcriptie van de aflevering vinden.

Een leuk weetje is dat Kim een ‘tripple fire sign’ is, haar ascendant is ram, haar zon staat in leeuw en de maan in boogschutter. Het feit dat ze zoveel vuurtekens in haar chart heeft staan, is duidelijk te merken in al datgene dat ze met veel passie onderneemt.

Spiritualiteit en wetenschap

Spiritualiteit is voor Kim als een soort van herinnering van veel dingen die we vergeten zijn, maar vroeger vanzelfsprekend waren. Mensen leefden duizenden jaren geleden in een vloeiend contact met de natuur omdat dat natuurlijk het enige was dat er op dat moment was. Het contact dat mensen met zichzelf, andere mensen rondom hen heen en de natuur hebben, van deze connectie zijn we alsmaar verder verwijderd geraakt.

Dankzij spiritualiteit kunnen we vandaag weer gaan onderzoeken en beleven wat dit precies inhoudt. Om opnieuw die connectie met onszelf te gaan voelen, moeten we luisteren en durven vertrouwen op onze intuïtie. We kunnen immers veel te weten komen door ons buikgevoel toe te laten. We hebben veel goede dingen aan de wetenschap te danken, maar het zou een ‘en’ ‘en’ verhaal moeten worden. Op die manier kunnen we de wijsheid die verloren of vergeten is geraakt, opnieuw in ons leven introduceren om op een goede en leuke manier te leven met onszelf en met anderen.

De Self Care Club

Kim geeft aan dat bewustzijn heel belangrijk is voor haar. Dit weerklinkt ook in haar droom die ze via The Fieldwork hoopt te verwezenlijken; “om zoveel mogelijk mensen op het pad naar meer bewustzijn te krijgen.” Dit is volgens haar één van de basisgegevens: je moet met jezelf in het reine zijn en genoeg ruimte voor jezelf hebben. Als jij jezelf volledig wegcijfert voor anderen, hebben zij immers ook niets aan jou indien er alleen nog maar een hoopje verdriet overblijft.

Selfcare is een manier om te gaan ontdekken wie je echt bent vanbinnen. ‘Wie is de persoon die vanbinnen leeft?’, ‘Welke behoeften heb je?’, ‘Waar wordt je gelukkig van?’.

Als je het antwoord kent op deze vragen, kan je nadenken over hoe je dit vervolgens vorm kan gaan geven zodanig dat je zelf zo gelukkig mogelijk kan worden.

De Self Care Club is ontstaan als een soort van fictieve club waarmee Kim mensen probeert te verleiden om hier meer aandacht aan te besteden. Wat er nodig is, hangt natuurlijk van persoon tot persoon af. Het is wel voor iedereen nodig. Momenteel is het een beetje een hype en worden er verschillende commerciële producten aan gekoppeld, maar er bestaat niet zoiets als ‘universele selfcare’. Je kan zelf kijken waar je nood aan hebt en wat je wilt gaan doen. Voor sommige is dit misschien 10 min. lang headbangen op heavy metal muziek. Het kan allemaal. Het moet jou als persoon aanspreken.

Wat is selfcare voor Kim?

Selfcare is “bij mezelf kunnen landen”. Je kan je dit bijna visueel voorstellen: alles wat in je lichaam zit en wat je voelt, dit allemaal laten samenvallen en even echt één zijn met jezelf.
Op die momenten kan je ook gaan kijken waar je nood aan hebt, waar je blij van wordt.
Het hangt ook af van het moment (seizoen) of cyclus. Ze vertrekt vanuit wat voor haar werkt.

Doorgaans is het meditatie: zitten en alles laten en proberen om aan niets te denken.
Het is ook studie en boeken lezen over ontwikkeling, het spirituele, non-fictie, … daardoor kan Kim enorm veel bijleren over hoe wij als mens in elkaar zitten.

Wanneer het fysiek druk is geweest, gaat Kim graag in bad. Dat momentje voor zichzelf brengt haar volledig tot rust.
Reizen biedt haar dan weer de nodige ruimte en verademing om even helemaal alleen te zijn en niemand rondom jou te hebben die iets van jou nodig heeft. Op die momenten kan je eindelijk eens stilstaan bij wat je wilt en hoe je u voelt omdat je fysiek ver weg bent van alles en iedereen.

Tot slot is er ook de liefde voor surfen en beweging.

Surfen

Op het ogenblik dat Kim zo druk bezig was in haar koffiebar en boekenwinkel, was ze op zoek naar iets dat haar uit haar hoofd zou halen zodat ze niet meer over alles moest nadenken.
Ze was al jaren gefascineerd door surfers en skaters en besloot daarom op 34-jarige leeftijd om het eens te proberen. Ze gunde zichzelf 10 min. de tijd om een reis te boeken en zo genoot ze uiteindelijk van vijf dagen privéles omdat er niemand anders was in januari.

Het surfen leek haar direct te lukken, maar wat nog een groter succes was, was het feit dat ze na een paar dagen zelfs vergeten was dat ze daar was om te vergeten. Een geslaagde reis zo waar.
Het bleek zo’n diepe ervaring te zijn, dat ook het besef naar boven borrelde dat er iets moest veranderen. Ze moest meer van dit in haar leven hebben.

Rond het surfen zijn ook een heleboel mooie metaforen verweven. Er zijn niet elke dag golven, je moet daarop kunnen inspelen en omgaan met flexibiliteit, de zee, het contact met natuur, de getijden de maanstand, …

Het leek de ideale basis om hier een verhaal rond te creëren en haar ervaring te delen over haar zoektocht naar hoe ze meer het leven kon verwezenlijken waarvan ze droomde.
Zo is het boekje ‘how I started surfing’ ontstaan.

Neuro-Linguistic programming

NLP staat voor Neuro-Linguistic programming; ‘neuro-linguistisch programmeren’.
Hoe we dingen communiceren, zowel verbaal, non-verbaal, energetisch, als emotioneel, … zegt veel over hoe wij naar de wereld kijken en hoe wij de wereld ervaren.
Als je een probleem ervaart, dan kan de manier waarop je daarover communiceert ervoor zorgen dat een probleem zichzelf in stand houdt of dat je dat probleem net kwijtgeraakt.

Als NLP coach probeer je mensen meer zicht te laten krijgen op die persoonlijke manier van communiceren, over dingen praten zodat de processen van communicatie helder worden. Je reikt mensen tools aan om meer mogelijkheden te krijgen om uit die probleemsituatie weg te geraken. Dit bereik je door veel vragen te stellen om zo de persoon uiteindelijk tot zelf geformuleerd oplossing te laten komen. Het doel is om mensen te gaan empoweren om zelf
hun problemen op te lossen. Er wordt dus geen analyse gemaakt zoals bij een psycho-analist.

Mensen baseren hun keuzes altijd op basis van de informatie waarover ze op dat moment beschikken. Door bepaalde vragen te stellen, laat je de mensen inzien dat er meer opties bestaan.

Uiteindelijk kan je zo uit het keurslijf breken dat mensen vaak al generaties met zich meedragen door bepaalde overtuigingen die ze hebben aangeleerd. Dit brengt ons bij bewustwording.

Bewustwording

Vanuit het ondernemerschap leerde Kim dat het een must was om voor haarzelf te zorgen om zo de business te kunnen laten bestaan. Want als jij je niet goed voelt en je valt uit, hoe kan je business dan blijven draaien? Jij bent de belangrijkste schakel die verzorgd moet worden.
Baken je grenzen af. Kijk naar wat er nog kan en wat niet kan. Begin zo af te bouwen. Ook dit is selfcare: voel voor jezelf waar jouw grenzen liggen en bewaak deze vervolgens met veel liefde. Doe dit zowel voor jezelf, als voor anderen.

Wanneer je er zelf achterstaat, kan je dit ook met meer liefde en overtuiging in de wereld zetten.
Kim vergelijkt het wat met het ‘abundance idee’. Wanneer je echt van iets overtuigd bent, dan komt dit naar jou toe (bv. geld). Dit werkt bij alles: selfcare, liefde, tijd, …

Selfcare is essentieel om te ondernemen.

Rapid Fire Questions

  • Wat is je ochtend of avond routine?

Dit verandert nogal. ‘s Ochtends mediteren doet altijd goed, maar soms valt dit weg.
Het liefst van al werk ik en doe ik nuttige dingen.
‘s Avonds heb ik veel tijd nodig om uit te bollen. Vanaf zeven uur ’s avonds begin ik al af te sluiten. Wat ook enorm helpt is om geen gsm of ipad mee in bed te nemen.

  • Wat is je favoriete mantra?

“When your skirt is too long, cut it off.”
Het gaat hier niet om een fashion quote, maar wel om een empowerment quotes. 
Als er jou iets in de weg zit, dan kan je het gewoon zelf veranderen. Neem het heft zelf in handen zodanig dat het wel lukt.

  • Wat kunnen mensen doen om jou te ondersteunen?

Oprechte nieuwsgierigheid tonen naar The Fieldwork of wat Kim allemaal doet.
Samen in gesprek gaan en connectie met elkaar maken.
Als coach haalt ze daar zelf ook enorm veel uit, als je ziet wat voor stappen de mensen zetten, als er bewustwording komt.

Als mensen begrijpen wat Kim bedoeld en daarin meegaan: daarvoor doet ze het.

Over Kim

Kim Hertogs is een vrij, creatief en oprecht persoon. Als onderneemster richtte ze de Buchbar en The Fieldwork op. Ze is ook auteur van het boek ‘how I started surfing’, acteur en theatermaker.

Op de website van The Fieldwork kan je alle informatie terugvinden over Kim’s coaching, komende workshops, reizen rond bewustzijn, de selfcare producten en nog veel meer. “Het is haar droom om zoveel mogelijk mensen op het pad naar meer bewustzijn te krijgen.”

Over Heksen Dragen Sneakers

Heksen Dragen Sneakers is een podcast over spiritueel leven in een moderne wereld. In deze podcast delen we onze ervaring en verhalen met jullie, babbelen we met gasten over hun kijk op spiritualiteit en willen we jullie inspireren om met een vleugje magie en een no nonsense attitude in het leven te staan.

Host: Lana

Sound: Bram

Shownotes: Roxane

About Post Author