Skip to content

Beluister deze aflevering ook op Spotify, Apple Podcasts of een ander podcast platform.
Voor wie doof of slechthorend is, of liever de aflevering leest, kan hier de transcriptie van de aflevering vinden.

In deze aflevering verdiepen we ons in de vraag welke verschillende gezichten van eenzaamheid er zijn en hoe je hiermee kan omgaan.

 • Wat is spiritualiteit en is hier ruimte voor binnen de psychologie?

Spiritualiteit is alles op elkaar afstemmen. Niet enkel naar je lichaam luisteren, maar ook naar je gevoel en naar je geest en deze op elkaar afstemmen en jezelf niet voorbijgaan als je u eens minder voelt. Luisteren naar je gedachten en gevoelens en dat laten zijn: daar ruimte en plaats voor laten zijn en hiermee aan de slag gaan.

Hier is zeker wel ruimte voor, hoewel niet iedereen hiermee zal bezig zijn. Sommigen doen dit misschien wel al door bv. bezig te zijn met meditatie of mindfulness.

 • Wat is eenzaamheid precies? Welke vormen heeft dit?

Het is enorm gelaagd en bij eenzaamheid moet je vooral vertrekken vanuit jezelf. Zo stel je misschien vast dat de relaties die je rondom jou hebt, dat die toch niet helemaal zijn zoals je zou willen dat ze zijn en dat daar ergens iets ontbreekt.

In dat aspect kan je jou dan eenzaam voelen, omdat je het gevoel hebt dat er iets ontbreekt. De relaties die je hebt komen niet overeen met de relaties die je wenst te hebben.

 • Eenzaamheid bij jongeren

Onderzoek geeft aan dat 50% van de jongeren zich wel eens eenzaam voelen.

Dit is een normaal gevoel. Iedereen voelt zich wel eens eenzaam. Het kan niet elke dag rozengeur en maneschijn zijn, dus het is oké om je zo eens te voelen.

Het is wel belangrijk om het gevoel te erkennen en ermee aan de slag te gaan en het niet te lang laten aanslepen, want dan heeft het wel consequenties voor je gezondheid.

In je tienertijd ben je jezelf ook nog aan het ontdekken. Dit kan jou het gevoel geven dat je alleen bent. Praat hierover met anderen. Doe zowel jezelf als de wereld een plezier en ga met iemand het gesprek aan over eenzaamheid en je zal zien dat je hier helemaal niet alleen in bent.

 • Eenzaamheid in relaties

Het is een misvatting dat je jou niet eenzaam kan voelen in een relatie. Het moet ook een goede relatie zijn waarin er verbinding is. Wanneer je bv. het gevoel hebt dat je niet gehoord wordt, of dat de relatie meer energie vraagt dan geeft, of dat je jezelf niet kan zijn, kan dit jou eenzaam maken. Het kan zelfs betekenen dat je jou nog eenzamer gaat voelen dan wanneer je alleen bent.

Als je deze gevoelens ervaart, kaart het aan bij jou partner en bekijk samen of er een compromis mogelijk is. Durf voor jezelf beslissen als het niet meer goed voelt voor jou.

 • Cijfers

Vorig jaar waren er 2,8 miljoen overlijdens aan obesitas, maar er zijn nog veel meer mensen die sterven aan eenzaamheid. Eenzaamheid is dodelijker dan obesitas.

Het is volgens onderzoek ook gelinkt aan kanker en oefent daar invloed uit op.

Als je langdurig eenzaam bent, dan heeft dit gevolgen voor jouw gezondheid. Er wordt zelfs de vergelijking gemaakt met het roken van 15 sigaretten per dag. Iedereen weet dat dit ongezond is, maar die eenzaamheid daar staat niemand bij stil.

Zie eenzaamheid als een gevoel zoals honger of dorst naar waar je moet handelen.

Verbinding kan grote gevolgen hebben zoals het ervaren van minder pijn of sneller genezen tijdens ziekte wanneer je jou gesteund voelt.

Wij zijn groepsdieren, verbinding is een deel van ons. Vroeger waren de overlevingskansen groter in groep en ervaarde je onveiligheid wanneer je was afgesloten van de groep. 

Die stress voelen wij nu nog steeds wanneer we alleen zijn. Het is dat dat op langdurige basis voor ongezondheid zorgt, zoals het ontwikkelen van hart-en vaatziekten, depressieve gevoelens of slaapproblemen.

 • De kracht van eenzaamheid

Eenzaamheid is iets dat je overkomt, daar kies je niet voor.

Waar je wel voor kan kiezen is alleen zijn, bv. na een drukke dag om even te willen bekomen en tot jezelf komen van alle drukte om je heen. Hier kies je bewust zelf voor en haal je weer energie uit. Er is een duidelijk verschil tussen beiden.

Onderzoek toonde aan dat in de top 5 van dingen die je kan om terug tot jezelf te komen, allemaal dingen aan bod kwamen die je alleen doet (bv. wandelen). Pas op plaats 6 pas kwam samen met mensen op stap gaan. Alleen zijn is dus ook belangrijk, maar er is een verschil met eenzaamheid.

 • Tips 
 1. Durf het probleem te erkennen;
 2. Kijk van waar het vandaan komt. Waar is de bron? Geven mijn vrienden of mijn partner me energie of nemen ze juist heel veel energie weg?;
 3. Praat erover;
 4. Doe aan zelfzorg. Ga jezelf niet verwaarlozen zodanig dat je energie hebt om eraan te werken;
 5. Kies er bewust voor om ermee aan de slag te gaan en eraan te werken, zoals bv. een cursus volgen of een boek lezen;
 6. Koester ook de momenten met anderen en hecht hier waarde aan en wees jezelf;
 7. Durf jezelf in vraag stellen en ermee aan de slag te gaan.
 • Hoe kan je eenzaamheid herkennen in anderen?

Dit is niet altijd evident omdat mensen soms omringd worden door veel anderen en toch eenzaamheid ervaren.

Stel gewoon de vraag in een veilige omgeving en luister naar wat die persoon te vertellen heeft en kijk wat erachter zit.

Laat de hulp ook niet enkel van jou afhangen. Je kan wel samen op zoek gaan naar de achterliggende oorzaken.

Durf erover praten en het taboe doorbreken. Zeker in coronatijden.

Benoem het en durf ermee naar buiten komen.

Via deze weg lanceren we ook graag een warme oproep naar de luisteraars: laat het ons weten als jij jou eenzaam voelt. Drop het in de comments op onze Instagram, maak een screenshot als je aan het luisteren bent en laat ons weten hoe je jou voelt.

We gaan proberen om warmte te creëren en met elkaar te verbinden.

Je kan ook de #eenzaamtussenmensen gebruiken om de verhalen van de anderen terug te vinden.

Rapid Fire Questions:

 • Wat is je ochtend of avond routine? Zowel ‘s ochtends als ‘s avonds kan Leslie enorm genieten van een cichorei koffietje zonder caffeïne met opgeklopt soja-, haver of amandelschuim. Dit drankje bereiden biedt haar rust om aan de dag te beginnen of ‘s avonds om even te ontspannen in de sofa rustig met een boek of muziek. Het is een ritueel dat voor haar aangeeft dat ze even tijd heeft voor zichzelf.
 • Wat is je favoriete manier om alleen te zijn? In de natuur wandelen met alleen haar gedachten (eventueel met goede muziek).
 • Wat kunnen mensen doen om jou te ondersteunen? Leslie is een mensenmens. Je kan haar steunen door te praten over eenzaamheid en eventueel iets te delen over jezelf. Gebruik gerust #eenzaamtussenmensen.

Over Leslie

Leslie Hodge is psycholoog met een eigen praktijk in Antwerpen; ‘strong mind), journalist voor de VRT en auteur van het boek ‘eenzaam tussen mensen’. Meer informatie over Leslie, kan je terugvinden op haar website.

Over Heksen Dragen Sneakers

Heksen Dragen Sneakers is een podcast over spiritueel leven in een moderne wereld. In deze podcast delen we onze ervaring en verhalen met jullie, babbelen we met gasten over hun kijk op spiritualiteit en willen we jullie inspireren om met een vleugje magie en een no nonsense attitude in het leven te staan.

Host: Lana
Sound: Bram
Shownotes: Roxane

About Post Author