Skip to content

Beluister deze aflevering ook op Spotify, Apple Podcasts of een ander podcast platform.

Wil je zelf graag meer te weten komen over kruiden? Luister dan vooral verder naar deze aflevering over het meest aangevraagde topic bij Heksen Dragen Sneakers.

De webshop van Kruidbar (waar momenteel achter de schermen aan wordt gesleuteld) kan je hier terugvinden. Neem zeker ook een kijkje op haar Facebookpagina om meer te weten te komen over Annelies en de kruidbar.

Annelies omschrijft zichzelf als een ontwaakte moeder, voor zowel haar drie dochters als de wereld. Het moederschap maakte haar zachter en tegelijk ook bezorgder, waardoor ze iedereen graag bemoedert. Ze wenst graag meer vrijheid in de wereld te zien en bewandelt verder het pad van spiritualiteit. “Voor veel mensen is spiritualiteit een vies of vreemd woord. Spiritualiteit of religie staat voor opnieuw verbinden, met de natuur of de natuur in onszelf. Het is een pad dat je bewandelt en eens je erop zit, kan je niet meer terug. Je gaat altijd maar verder.”

Vanuit dit idee startte Lana ook de podcast om luisteraars het gevoel te geven dat je hier niet alleen in bent. Door ervaring kunnen we ons met elkaar verbinden.

Waarom zijn kruiden zo populair?

Mensen ervaren soms veel klachten, waarvoor er in de klassieke geneeskunde weinig oplossing worden geboden waardoor ze op hun honger blijven zitten.
Dan ga je automatisch ook eens de andere kant opkijken en zo kom je bij de kruiden terecht, in een andere levensstijl en ga je meestal ook je voeding bekijken.

Het is als het ware een terugkeer naar de basics: terug de natuur willen voelen. Eens je dat pad bewandelt, komen de kruiden er op een gegeven moment ook bij kijken.

Waarvoor kunnen mensen bij Annelies terecht?

Annelies biedt een 200-tal medicinale kruiden in grote papieren zakken aan. Ze verkoopt de geneeskracht van de plant d.m.v. gedroogde kruiden, maar ook tincturen, etherische oliën, voedingssupplementen, olie voor lichaamsverzorging en wat culinaire kruiden en specerijen horen hier ook bij.

Haar passie ligt echter wel volledig bij de geneeskunde en de medicinale kracht van kruiden. Ze is herborist en wilt dit traject bewerken.

Hoe kunnen kruiden ons ondersteunen op het vlak van gezondheid?

Gedroogde kruiden worden veelal verwerkt in een infusie. Infusie is het nieuwe woord voor thee. Elke plant die je in water laat trekken is een infusie.

Er worden voornamelijk kruideninfusies gebruikt, maar er zijn ook herboristen die kruiden komen kopen om daar zelf een tinctuur van te maken of in de keuken te gebruiken of om het even wat.

Een kruidenthee kan veel doen voor je gezondheid. Veel hangt ook af van de staat van de gezondheid waarin je lichaam verkeert. Verander vooral niet zomaar iets van medicatie door thee, maar bouw dit af onder begeleiding van jouw arts.

Alles wat je eet of drinkt heeft een effect op jouw lichaam.
Kijk waar je zelf het meeste affiniteit mee hebt. Dit kan per persoon verschillen. Het is een zoektocht waar je ook in moet groeien.

Je kan niet veel misdoen met de basic kruiden die iedereen wel kent, zoals: linde, kamille, pepermunt of venkel. Zo kan kamille bv. helpen bij spannings buikkrampen.

De regel is: gebruik een kruid nooit te lang, anders gaat het ook negatieve gevolgen voor je lichaam hebben (bv. constipatie als je teveel kamille gebruikt).

Vergelijk het met iemand die dag in dag uit koffie drinkt. Dit is ook niet goed. Bij kruiden heerst er ineens een paniek wanneer je dit aanbrengt, maar eigenlijk gaat het om hetzelfde.

Waarvoor komen mensen nog bij Annelies?

Denk aan spijsverteringsproblemen, hormonale problemen, stress, …
Eigenlijk zijn veel problemen te herleiden tot het feit dat mensen eens een goede detox zouden moeten doen om de lever te detoxen.
Een tinctuur van mariadistel wordt dan ook het meest verkocht. Je zou dit ook in een thee kunnen doen, maar het smaakt heel bitter.

Een interessant kruid voor een blaasontsteking is berendruif omdat hier extreem veel looistoffen in zitten. Drink hier zeker niet teveel van!

Als je dit vijf dagen drinkt, zou je blaasontsteking over moeten zijn. Indien je er na vijf dagen nog last van hebt, ga dan naar de dokter.

Cranberry juice is ook goed, vooral als je weet dat je gevoelig bent aan een blaasontsteking, om het te voorkomen.

Hoe kan je thuis aan de slag gaan met kruiden?

Begin bij de meest courante kruiden: kamille, linde, venkel en pepermunt. Hier kan je niet veel mis mee doen. Schaf zeker ook een goed boek of naslagwerk aan: ‘het groot handboek geneeskrachtige kruiden’ van Dokter Geert Verhelst is een aanrader. De mogelijke nevenwerkingen en contra indicaties staan hier altijd goed bij vermeld.

Indien je kruiden voor een kwaal wilt inzetten, kan je een kuur van drie weken volgen waarna je een week stopt en eventueel nog drie weken kuur, maar nooit continu.

Is werken met kruiden gevaarlijk?

Begin vooral niet in het wild te plukken. Sommige planten lijken op elkaar waardoor je misschien het verkeerde meeneemt.

Het is veiliger om kruiden aan te kopen. De meest gevaarlijke kruiden zijn trouwens niet te koop, die zijn verboden.

Houdt je altijd aan de richtlijnen en luister goed naar jezelf en jouw lichaam, vertrouw op hoe jij jou voelt.

Mensen die zwanger zijn, kunnen beroep doen op de gewone zachte kruiden die we allemaal kennen zoals gember of venkel. Afwisselen is vooral belangrijk en hou het bij de gekende kruiden.

Tijdens de laatste weken van de zwangerschap kan je framboosblad drinken om de baarmoeder te versterken. Dit is minder aan te raden om in het begin van de zwangerschap te drinken.

Salie is dan weer interessant tijdens menopauze, maar niet aan te raden tijdens de zwangerschap.

Bepaalde kruiden kunnen de werking van medicijnen tegengaan, zoals bv. de pil. Sint-Janskruid is hier een voorbeeld van.

Het gaat dan wel meer om de specifiekere kruiden. Als je ermee aan de slag gaat, koop een goed naslagwerk want daarin staat dit allemaal goed vermeld of koop je thee op een plek waar je om advies kan vragen.

De klassieke geneeskunde onderdrukt eigenlijk symptomen zodanig dat je kan blijven verderdoen. Dit maakt dat je over jouw grens blijft gaan (zo ontstaan ook burn-outs).
De twee kunnen perfect naast elkaar bestaan, ze vullen elkaar perfect aan.

Wat is het meest populaire kruid?

Dit komt in rages wanneer er bv. ergens een artikel verschijnt. Nu wilt iedereen onsterfelijkheidskruid. Dit is een kruid uit Azië dat voor het eerst ontdekt werd in een Chinees bergdorp waar er veel 100-jarigen zijn die allemaal dat kruid drinken, vandaar de naam.

Nu wilt iedereen ook matcha drinken terwijl vroeger niemand dit kende.
Matcha is oorspronkelijk groene theeblad dat met de vijzel tot poeder werd vermalen. Je doet er vervolgens water bij en mengt het. Het hele blad wordt opgedronken waardoor je veel antioxidanten binnenkrijgt, maar het is niet omdat je ze opdrinkt, dat je ze ook effectief opneemt.

Wat is Annelies haar eigen favoriete kruidenmengeling en waarom?

Dit wisselt enorm af. Momenteel is ze zelf ook fan van de rage van het onsterfelijkheidskruid. De smaak verandert ook constant: soms smaakt het heel bitter, soms slaat het over in zoet. Dit zou te maken hebben met hoe zuiver je bent. Hoe zoeter het smaakt, hoe zuiverder je bent. Iedere persoon ervaart het dus anders.

Ze dronk een periode ook veel meidoorn. Dit wordt veel door sporters gedronken als tonicum voor het hart. Het versterkt de hartspieren, de hartkleppen sluiten beter, zuurstof wordt beter opgenomen, … 

Als je al een hele lage hartslag hebt, is het misschien minder goed. Je moet het ook een tijd drinken voor de hartspier er echt iets mee doet.

Valeriaan daarentegen is wel een kruid dat onmiddellijk werkt. De dosis is zeer individueel: ‘trial and error’ hoeveel je er nu eigenlijk van nodig hebt. Begin er rustig mee en voel goed het effect op jouw lichaam. Informeer je goed en groei erin.

Over Annelies

Annelies Dhooge van Pan’s Kruidbar is herborist en life-coach. Ze opende vijf jaar geleden haar kruidbar waar ze een breed aanbod aan kruiden verkoopt, maar ook tincturen, essentiële oliën en voedingssupplementen. Haar webshop kan je hier terugvinden. Neem zeker ook een kijkje op haar Facebookpagina om meer te weten te komen over Annelies en de kruidbar.

Over Heksen Dragen Sneakers

Heksen Dragen Sneakers is een podcast over spiritueel leven in een moderne wereld. In deze podcast delen we onze ervaring en verhalen met jullie, babbelen we met gasten over hun kijk op spiritualiteit en willen we jullie inspireren om met een vleugje magie en een no nonsense attitude in het leven te staan.

Host: Lana
Sound: Bram
Shownotes: Roxane

About Post Author