Skip to content

Beluister deze aflevering ook op Spotify, Apple Podcasts of een ander podcast platform.

Veel van onze luisteraars hebben interesse in het topic van vrouwencirkels en ook wij bij Heksen Dragen Sneakers zouden hier graag iets over organiseren. Natuurlijk is dit allesbehalve evident tijdens corona, maar gelukkig kunnen de online vrouwencirkels van Tiny hier een antwoord op bieden.

Ze kwam op het idee om vrouwencirkels te gaan organiseren omdat ze hier zelf nood aan had. Zelf maakte ze deel uit van een praatgroep in Breda, maar deze hield na een tijdje op met bestaan. Tiny merkte dat ze echter nood had aan haar eigen community om verhalen in te kunnen delen, dus besloot ze zelf een zaadje te planten en zo werden haar vrouwencirkels geboren.

Wat is een vrouwencirkel?

Een vrouwencirkel is een veilige plek waar vrouwen samenkomen om te delen zonder oordeel en zonder ongevraagd advies te krijgen. Alles mag er zijn. “Delen is helen”.

Het biedt je niet de gezelligheid van een boekenclub of spelletjesavond. Het is de bedoeling om het masker dat je dagelijks draagt, af te leggen en te komen zoals je werkelijk bent en

jouw kwetsbare kant laten zien en om daar zonder schaamte over durven te vertellen tegen andere vrouwen. Dit is iets wat de maatschappij ons eigenlijk heeft afgeleerd, dat idee dat je niet veilig kunt delen tussen andere vrouwen onderling. Maar er ligt daar net zoveel kracht in en het kan je ook helpen in jouw proces in zelfontwikkeling.

Soms ervaar je nu eenmaal de nood dat iemand naar jou luistert, zonder dat er een oplossing of advies volgt. Je gaat luisteren naar de ander om die te begrijpen en mee te voelen, zonder dat erop hoeft te antwoorden.

Je maakt er eigenlijk zelf van wat je wilt, het hoeft niet super spiritueel te zijn. Maar je gaat wel op zoek naar die verbinding met mensen. Dit maakt het net zo krachtig.

Je hoort anderen hun verhalen vertellen die zo herkenbaar zijn en dat maakt dat je je niet meer alleen voelt of raar. Het is een individueel proces, maar je bent nooit alleen.

Je zult merken dat er altijd twee mensen met een gelijkaardig verhaal in de cirkel zijn. 

Hoe werkt een vrouwencirkel?

Je komt 1,5 uur lang samen in een digitaal platform. Voorafgaand ontvang je een persoonlijke link waarmee je kan inloggen.

Er is een structuur, maar er is wel vrijheid om daar vanaf te wijken. De organisator voelt aan waar er nood aan is.

Je komt terecht in een groep van gelijkgezinde mensen waarin je vrij kan vertellen en waar er mensen zijn die zich in jouw verhalen kunnen herkennen omdat ze daar ook iets aan gaan hebben.

Het begint met drie vragen:

– Wie ben je?
– Waarom ben je hier?
– Hoe voel je je op dit moment?

Daarna volgen er verschillende opties: soms wordt er meteen in meditatie gegaan, maar soms worden er ook eerst vragen gesteld en wordt er gejournaled (‘stream of consciousness’). Hier kan er vervolgens over gedeeld worden als mensen willen delen, want je bent nooit verplicht om iets te zeggen indien je je hier niet comfortabel bij voelt.

Er wordt ook gewerkt met inzichtkaarten: iedereen krijgt een boodschap.

Eindigen gebeurt ten slotte met een positief rondje om de cirkel goed af te sluiten met een mooie, unieke eigenschap van jezelf.

Welke afspraken gelden er tijdens de cirkel?

What happens in the circle, stays in the circle
– Alleen de voornaam komt in beeld, je kan ook een andere naam opgeven
– Voor het vertrouwen wordt er wel gevraagd om de camera aan te zetten
– Vanaf 3 personen kan er een cirkel doorgaan, dus vanaf 2 inschrijvingen omdat Tiny de derde persoon is. Het maximum aantal ligt op 9 personen (incl. Tiny).

Wanneer vinden de cirkels plaats?

Op woensdagavond omdat Tiny dan vrij is (ze is ook leerkracht in het onderwijs.

Er zullen ook cirkels op woensdagochtend en woensdagmiddag komen om tegemoet te komen aan mensen met andere noden en uren.

Het voordeel van online cirkels is ook dat mensen van overal (ter wereld) de mogelijkheid hebben om deel te kunnen nemen.

Hoe kunnen we het taboe rond cirkels doen verdwijnen?

Het is belangrijk om over dit topic te blijven praten om op die manier de drempel te verlagen.

Het is zoals naar een psycholoog of psychiater gaan, maar het vervangt het zeker niet!
Er zijn van alle tools en handvaten en de cirkel is daar één van.

Wanneer je klaar bent om aan jezelf te werken, kan je eens een cirkel uitproberen. Onthoudt ook dat er geen advies wordt gegeven in de cirkel. Het biedt je gewoon de mogelijkheid om te kunnen praten over de dingen die in jouw leven gebeuren, het durven luidop vertellen tegen een andere persoon. Net in dat gegeven zit al zo’n kracht en heling.

Je raakt ook geïnspireerd door de verhalen van de andere mensen en de fouten die ze maken en soms word je herinnerd aan dingen waarvan je dacht dat je ze al geheeld had en wordt er als het ware een spiegel voorgehouden.
De kracht zit hem in het herhalen van samenkomen.

Je kan als luisteraar ook altijd mensen uit jouw omgeving naar Tiny doorverwijzen indien je denkt dat zij persoonlijk baat zouden kunnen hebben bij een vrouwencirkel.

Waarom nemen er alleen vrouwen deel?

Er heerst een andere energie in een cirkel indien er ook mannen deelnemen.

Dat stukje veiligheid dat vrouwen bij elkaar zoeken is al zo moeilijk, het gegeven van jezelf openstellen. Het maakt het moeilijker als er een man is, mannen denken anders dan vrouwen.

Er zijn bestaan ook gemengde cirkels voor mensen die interesse hebben, maar deze zijn wel in de minderheid.

Er zit ook nog een stuk heling in een vrouwencirkel: we wordt ons namelijk zo aangeleerd om competitief te zijn tegenover elkaar. Maar van zodra je begint te delen, ontstaat er toch veiligheid en connectie. Je zorgt voor elkaar, je bent er voor elkaar en je wordt gedragen.
Je mag er gewoon zijn.

Tiny voelt dat er ook een ontzettende nood als een genderfluïde cirkels en dat dit heel waardevol kan zijn voor iemand die in dat verhaal zit, om vanuit dat verhaal een cirkel te gaan opzetten.

Hoe heeft Tiny aan zichzelf gewerkt?

Tiny is zelf vrouwencirkels gaan oprichten omdat ze hier een nood aan voelde nadat ze zelf ook veel inner work had verricht.

Haar spiritueel pad begon met een relatieverslaving. Iemand had haar het boek ‘als hij maar gelukkig is’ van Robin Norwood gegeven. Nadat ze het las, herkende ze zichzelf hier ontzettend in. In augustus 2016 stortte ze volledig in en zocht ze hulp. Met hulp van haar huisarts, een persoonlijke coach en d.m.v. mindfulness en meditatie, kwam ze ook bij haar eigen groep in Breda terecht. De combinatie van die drie dingen heeft gemaakt dat Tiny vandaag staat waar ze nu staat.

In haar eigen traject past ze nog steeds een stukje van het 12 stappenplan toe, specifiek de serenity prayer.

Kort komt dit erop neer dat je over een vrije wil beschikt. Je kan ofwel op een positieve of op een negatieve manier naar de dingen kijken. De bedoeling is om naar de slechte dingen te leren kijken als leermomenten, groeimomenten om er zo vervolgens het positieve van in te zien.

Geef je eigen cirkel

Groei mee met Tiny naar de beste versie van jezelf.

Iedereen die zich geroepen voelt, helpt Tiny verder met het uit zichzelf te halen. Ze organiseert een cursus voor mensen die zelf hun eigen cirkels willen organiseren.

Je moet niet super ver staan als je zelf een cirkel wilt organiseren, maar je moet wel zelf die nood ervaren. Waar een wil is, is een weg.

Meer informatie over Tiny en de cirkels die ze organiseert of jou zelf leert samenbrengen, kan je terugvinden op haar website.

Rapid fire questions

  1. Ochtend of avondroutine: ochtend start wanneer de wekker afgaat om 6:16. Tiny is geboren op 16 juni dus die getallen maken haar blij. Vervolgens schrijft ze in haar dankbaarheidsdagboek (app ‘presently’ op telefoon). Daar plaatst ze 10 dingen in waarvoor ze blij is om de dag goed te starten. Vervolgens wordt er 10 min. gemediteerd met headspace-app om dan rustig het bed uit te rollen om de dag te beginnen.

Lana raadt de app grateful aan om ook dingen in te benoemen waarvoor je dankbaar bent.

  1. Favoriete mantra: I am enough. & I am safe. Dat laatste is nog een dingetje, maar net daarom is het zo belangrijk om die mantra’s te gaan gebruiken.
  1. Wat kunnen mensen doen om haar te ondersteunen? Naar de cirkel komen. Tiny zou het leuk vinden als mensen over haar vertellen, over de vrouwencirkels vertellen, het normaliseren, het taboe eraf halen, mensen ermee bekend te maken, … het mee verspreiden zodat iedereen weet dat ze bij Tiny terecht kunnen komen voor vrouwencirkels.
  1. Info: website www.tinysanders.be

Tiny trok ook nog een inspiratiekaart voor de luisteraars met de volgende boodschap:
Er is alle hulp voor mij, ik sta nooit alleen.

PS: hou zeker ook het nieuws over de Lana’s Reset-Studio in het oog voor vrouwencirkels in de toekomst.

Over Tiny

Tiny Sanders organiseert (online) vrouwencirkels waarin ze verbinding en erkenning tot stand brengt in een veilig omgeving. Ze is recovering people pleaser, HSP en leerkracht.

Haar slogan luidt: ‘groei met mij mee naar de beste versie van jezelf’.

Meer informatie over Tiny en de cirkels die ze organiseert of jou zelf leert samenbrengen, kan je terugvinden op haar website.

Over Heksen Dragen Sneakers

Heksen Dragen Sneakers is een podcast over spiritueel leven in een moderne wereld. In deze podcast delen we onze ervaring en verhalen met jullie, babbelen we met gasten over hun kijk op spiritualiteit en willen we jullie inspireren om met een vleugje magie en een no nonsense attitude in het leven te staan.

Host: Lana
Sound: Bram
Shownotes: Roxane

About Post Author