Skip to content

Beluister deze aflevering ook op Spotify, Apple Podcasts of een ander podcast platform.

We starten in 2021 met iets nieuws. Je zal lid kunnen worden van Heksen Dragen Sneakers waardoor je maandelijks toegang krijgt tot een exclusieve webinar over een witchy of spiritueel thema. Daarmee steun je Heksen Dragen Sneakers zodat wij kunnen blijven groeien en hopelijk in 2021 een real life event kunnen organiseren. Daarvoor krijg jij kennis en misschien ook wel leuke goodies. Wil je meer weten? Surf dan naar www.heksendragensneakers.be/lidworden

Tijd is geen evident concept. We beginnen de aflevering met na te denken over het concept van tijd. Namelijk dat we elke dag opstaan met evenveel tijd, maar ook dat we tijd alleen maar kunnen verliezen.

Lana haar experiment bestond eruit om een week lang geen uurwerk te hebben en geen concept van tijd. Ze plakte uurwerken af en verwijderde zoveel mogelijk elementen die de tijd zouden kunnen verraden. Vroeger leefden mensen op basis van de natuur. Een romantisch idee, maar in hoeverre is dit nog mogelijk om zo te leven vandaag de dag? Het is makkelijk om dit te gaan toepassen tijdens een vakantie, maar een pak moeilijker wanneer je afhankelijk bent van een computer en gsm voor je werk. Toch wou Lana de uitdaging aangaan om te leven zonder tijd. 

Het viel onmiddellijk op hoe moeilijk het is om tijd uit te leven te bannen wanneer je bezig bent met elektronische apparaten. Daarnaast was haar eerste bevinding dat je onbewust ontzettend veel de tijd checkt en daar ook structuur en controle uit haalt. Geen idee hebben hoe laat het is, geeft een bepaalde vrijheid om je tijd in te delen naargelang je wil. Maar het is ook stressvol, omdat je geen idee hebt hoeveel tijd verstreken is. Wat vooral opviel was het feit dat je niet kan inschatten hoeveel tijd iets vraagt, hoe laat het is en wanneer iets genoeg tijd vraagt. We zijn dat vertrouwen in onze eigen inschatting kwijt en rekenen steeds op de klok om ons te vertellen of we voldoende tijd hebben. 

De belangrijkste boodschap die Lana in deze aflevering wil meegeven, is om dingen veel minder afhankelijk te maken van tijd. Afspraken maken waarbij mensen kunnen opdagen op niet een exact uur, maar in een bepaalde periode. Niet alles afbakenen op basis van tijd, maar gewoon toe te laten hoeveel tijd het vraagt. 

Misschien moeten we ook andere manier en technieken beginnen gebruiken om naar tijd te kijken, dan louter onze elektrische apparaten. Zo vond Lana deze kaarsklok en heeft ze een vernieuwde appreciatie voor de klok van haar grootouders. 

Ten slotte gaat tijd ook over geduld hebben. Over ruimte laten om te wachten en niet continu bezig te zijn met productiviteit. Tijd is ook subjectief. Wat soms 5 jaar vraagt kan lang lijken, maar wanneer we terugkijken op wat we de afgelopen 5 jaar hebben gedaan, is het bijna een ander leven. 

Tijd is ook een uitnodiging om in het nu te leven en niet constant bezig te zijn met de toekomst of in het verleden. We hebben weinig geduld en willen vaak dat we al verder staan. De uitnodiging van Lana om te genieten van het beginpunt is er eentje om mee te nemen. 

Dus wat neemt Lana mee uit het tijdsexperiment? Dat je zelf beslist wat tijd is. Als je continu zit te hameren op jezelf dat het sneller moet gaan, dan ga je het gevoel hebben dat er niet genoeg tijd is. Tijd geeft een vorm van controle en structuur waar je graag op leunt, maar tijd wegnemen biedt mogelijkheden om te vertrouwen op een meer natuurlijk ritme. Een ritme dat veel meer klopt. Dus de stickers op haar gsm en computer hangen er nog steeds. Opstaan doet ze op een rustig ritme en ze bekijkt alles meer vanuit het perspectief dat het de tijd vraagt dat het nodig heeft. En dat is wat Lana vandaag graag aan jullie wil meegeven: Geef het tijd.

Over Heksen Dragen Sneakers

Heksen Dragen Sneakers is een podcast over spiritueel leven in een moderne wereld. In deze podcast delen we onze ervaring en verhalen met jullie, babbelen we met gasten over hun kijk op spiritualiteit en willen we jullie inspireren om met een vleugje magie en een no nonsense attitude in het leven te staan.

Host: Lana
Sound: Bram
Shownotes: Roxane

About Post Author