Skip to content

Beluister deze aflevering ook op Spotify, Apple Podcasts of een ander podcast platform.

Scheppingsverhaal

Al die goden vormen samen zo’n gammel boeltje. Er bestaat geen duidelijke lijn in de moderne hekserij. In elk boek kan je wel een andere variant terugvinden.

Voor een boek voert Lana namelijk momenteel onderzoek naar oude religies en daarom viste ze even haar scriptie op die ze als afstudeerwerk schreef: ‘Hekserij: Hoe beoefenen heksen in Vlaanderen vandaag hun religie?’. Zeventien jaar later is er nog niet veel veranderd aan de manier waarop Lana naar hekserij kijkt en koestert ze nog steeds een liefde voor het symbolisme achter de goden.

Wat met al die goden en godinnen?

In haar katholieke opvoeding werd er gezegd dat er slechts één god is. Lana had het hier enorm moeilijk mee, daarom is ze ook al sinds jongs af aan gefascineerd door wicca. Als puber was ze ook dol op mythes. Verhalen over goden klinken ook magischer, romantischer. Hoewel in deze verhalen vaak het vrouwelijke element ontbreekt, ook al zijn er sterke vrouwelijke godinnen. Het zou logischer zijn als een vrouwelijke entiteit schepper is van deze wereld.

Nu laat Lana het goddelijke wat links liggen omdat ze niet zo’n behoefte heeft aan specifieke kenmerken. Ze opteert er liever voor om te werken met energie, als krachtbron om verbinding te maken met onszelf en de mensen rondom ons.

Het vertellen van verhalen is een praktijk dat we al eeuwenlang doen. Het zet ons aan het nadenken en zorgt voor een bepaalde structuur en houvast. Goden kunnen daarbij als inspiratie dienen om het spirituele wat tastbaarder te maken.

Een stukje geschiedenis

Een kleine disclaimer: de inhoud van deze podcast is niet historisch correct. 
Het Christendom is er gekomen en heeft ervoor gezorgd dat Europa verenigd werd. Hiervoor waren er veel religies die nu wat vergeten zijn.

Religie en godsdienst waren enorm verschillend van locatie tot locatie. Waarom? I.t.t. het Christendom was er vroeger geen centrale autoriteit die oplegde in wat je moest geloven.
De spirituele beleving was heel afhankelijk van iemands noden en locatie.
Bij de Kelten alleen al heerst er een chaos aan namen voor goden. Dit maakt het uitdagend om het allemaal goed te leren kennen.

Bij de Romeinen en Noorse goden was er al wat meer structuur. De Keltische goden zijn ingewikkelder. Maar toch zien we veel gelijkenissen tussen hun. De maatschappij hield zich vroeger vooral bezig met gezondheid, bescherming (tegen andere clans), landbouw, … je ziet bepaalde thematieken die naar voor kwamen.

Nu weten we veel door populaire cultuur, denk maar aan films en boeken. Bij de Kelten wouden de druïden niets neerschrijven. Daarom weten we niet zoveel meer over de Keltische goden. Alles van wat we weten komt van de Romeinen.

Gelooft Lana in goden?

Ja en neen. Ze gelooft ergens wel dat er entiteiten zijn die ons gidsen en dat die verschillende vormen kunnen aannemen. Het is een bron van kracht, net zoals we kracht uit spirit animals kunnen halen. Het kan verschillende vormen aannemen zodat we er een connectie mee kunnen maken.

Hebben Valkyriers echt bestaan? Dat denkt ze niet, maar indien Lana nood heeft aan bescherming zal ze wel dit beeld oproepen om haar energie te geven. 

Ze is echter wel een ‘true believer’. Er is noch bewijs dat King Arthur echt heeft bestaan, noch dat hij niet heeft bestaan. Maar toch moet er wel iemand zijn geweest die deze mythes heeft geïnspireerd. Hetzelfde zou moeten gelden voor de goden…

Wij hebben veel van onze fantasie verloren, maar vroeger was er nog van een vorm van verbazing wanneer de Vikingen een nieuw stuk land ontdekten. Wij zijn die verbazing, die magie kwijt doordat we zoveel hebben geleerd onderweg. 
Die verbazing en fantasie maakte het misschien wel mogelijk voor die goden om er te zijn vroeger.

Staan de goden boven ons en zijn ze gelijk aan ons?

Lana heeft moeite met het idee dat wij onderdanig zouden zijn aan welke entiteit dan ook.
Daarnaast geeft het idee van een ‘alwetende god’ niet zo’n comfortabel gevoel.
Je gaat ervan uit dat een god veel macht heeft. Indien zij tussen ons rondlopen, dan mag er geen sprake zijn van machtsmisbruik.

De goden lijken wel verbonden te zijn met de natuur. Denk bijvoorbeeld maar aan de drie varianten voor de maan bij de Griekse goden: Artemis, Hecata en Selene.

Theorieën dat al deze goden met elkaar verbonden zijn

Er was een Indo-Europese mythologie waarbij er bepaalde entiteiten waren die terugkomen. Zoals bv. de god voor de donder. In het Keltische had je Taranis die gelinkt was aan de Noorse god Thor. De Angelsaksische versie heette Thunor. De Duitse was dan weer Donar. De Germaanse Thunraz en de Oudgriekse Tarhun. De Noorse: moeder van Thor was genaamd Fjörgynn. Slavic Perun, Lithuanian Perkunas, Sanskrit Parjanya, Albanian Perëndi, Thracian Perkon… 
Qua taal lijken ze dus allemaal gelinkt te zijn aan elkaar.

De naam van een dondergod werd vaak gelinkt aan een eikenboom. In de Keltische traditie werden er geen afbeeldingen gemaakt van de dondergod, maar werd er gewoon een eikenboom vereerd. Zowel Donar als Zeus, de Griekse dondergod, werden beiden afgebeeld als een eik.

Durf dus gerust te mixen wanneer je zelf op onderzoek uitgaat. Uiteindelijk gaat het toch altijd om hetzelfde verhaal.

Een leuk verhaal is dat van Odin en Wodan. Odin is de oppergod in de Noorse mythologie. Wodan is een Germaanse god. Ze tonen veel gelijkenissen met elkaar. Zo worden ze beide afgebeeld op een troon met lange gewaden aan, een lange witte baard en een staf in hun hand. Wodan wordt altijd vereerd met twee zwarte raven bij hem, zijn twee donkere helpers.
Bij Odin was er geen sprake van raven, maar wel van zwarte elfen die hem hielpen.
Odan werd vooral tijdens Yule vereerd: het kerstfeest. Hij vormde dus de inspiratie voor de kerstman en in onze streek ook voor die van Sinterklaas.
De zwarte raven en elven verwijzen onmiskenbaar naar zwarte piet.

Een leuk weetje: Wodan vormde anderzijds tevens de basis waarop Christenen de duivel hebben gecreëerd.

Bij welke god kan ik terecht? 

Ben je op zoek naar wijsheden: stel je vraag aan Odin, Ra en Frigg.

Tijdens de volle maan kan je connectie maken met Felene, Diana of Cerridwen.
Heb je nood aan bescherming? Wend je tot Thor en Valkyries.
Om verbinding te maken met water: Poseidon en Neptune to the rescue.
Laat Frya, Eros, Aphrodite, Cupido, Venus of Hathor je helpen bij het vinden van de liefde.
Voor de vruchtbaarheid kan je je wenden tot: Sif, Brigid, Terra, Gaia of Isis.

Om af te sluiten, keert Lana terug naar haar scriptie en het scheppingsverhaal dat haar het meest aansprak.

Het begint met Sige: het begin van alles, de stilte en de duisternis. Op een bepaald moment heeft ze gedachtes en weet ze niet waar ze die moet vormgeven tot wanneer ze het niets vindt. In het niets kan ze die gedachten tot leven laten komen en zo creëert ze de lucht, de ruimte, het heelal, de sterren, de zon, de maan, de zeeën en de onderwereld. Zo brengt ze ook haar dochter voort: Triformis. Triformis is de maangodin die heerst over de aarde, het water en de onderwereld. Er is hier sprake van drievoud: de maagd, de moeder en de oude vrouw. Ook wel gekend als: Gaia, Venus en Hator. Alles is dus in drievoud bij Triformis.

Daarnaast werd ook de zonnegod gecreëerd: Aktaeon. Bij hem was alles in twee.
Samen hebben ze het wiel van de aarde aangezet. De cyclus van de aarde werd in beweging gezet waardoor de natuur met haar seizoenen ontstond. Het verhaal gaat verder dat Sige uiteindelijk terugkeert naar de duisternis terwijl alles zich op aarde ontplooit. Op een bepaald moment gaat de zonnegod zich opsplitsen in twee dingen: namelijk de eikenkoning en de hulstkoning.

Triformis gaat samen met de zonnegod een zon krijgen: de eikenkoning. Deze staat voor de opkomst van de lente en de zomer. De eikenkoning wordt uiteindelijk de hulstkoning bij het volwassen worden en de partner van de godin. Op het moment dat ze samen zijn en het oogst is, wordt de eikenkoning terug geboren en gaat de hulstkoning in de herfst sterven zodanig dat de eikenkoning opnieuw geboren kan worden. En zo gaat het verder en verder.

Dat is een legende die vandaag nog in de hekserij en wicca wordt gebruikt. Het is ook voor het eerst dat er twee vrouwelijke figuren in het scheppingsverhaal worden benoemd.

Wat is onze boodschap voor jou als luisteraar om mee te nemen uit deze aflevering? Laat deze verhalen jou vooral inspireren om het spirituele wat tastbaarder te maken.

Zie de goden als een energie om verbinding te maken met onszelf en de mensen rondom ons. Ga gerust zelf op onderzoek uit. Kijk wat jou aanspreekt en maak er vooral jouw eigen verhaal van. 

Bronnen: 

https://en.wikipedia.org/wiki/Gauls#Religion
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Celtic_deities#Male
https://en.wikipedia.org/wiki/Archaic_Triad
https://en.wikipedia.org/wiki/Ancient_Egyptian_deities#Roles

Over Heksen Dragen Sneakers

Heksen Dragen Sneakers is een podcast over spiritueel leven in een moderne wereld. In deze podcast delen we onze ervaring en verhalen met jullie, babbelen we met gasten over hun kijk op spiritualiteit en willen we jullie inspireren om met een vleugje magie en een no nonsense attitude in het leven te staan.

Host: Lana
Sound: Bram
Shownotes: Roxane

About Post Author