Skip to content

Beluister deze aflevering ook op SpotifySoundCloudApple Podcasts of een ander podcast platform.

Onze gast in deze aflevering is Hafsa El-Bazioui, lid van de Gentse gemeenteraad voor de partij Groen. In 2022 zal ze Schepen worden van personeelsbeleid, facilitair beheer en internationale solidariteit. Ze heeft een achtergrond in personeelsbeleid en als diversiteitscoach. Naast een stralende glimlach kan je haar met de volgende drie woorden omschrijven: optimist, kwetsbaar en politica.

Hafsa neemt ons in deze aflevering mee op reis doorheen de islam en verschillende culturele gebruiken die daarbinnen bestaan en haar blik op onze samenleving. Spiritualiteit is voor haar zoals op vakantie gaan, het even ontvluchten van de ratrace en ons hectische leven. Iedereen kent namelijk tegenslagen in het leven, maar spiritualiteit kan daarbij als een kompas dienen om met dat soort uitdagingen om te gaan.

We hebben het over de vijf zuilen van de islam: geloven in god, vijf keer per dag bidden, de vastenperiode of ramadan één keer per jaar, bedevaart en het herverdelingsmechanisme voor mensen die minder bedeeld zijn door het wegschenken van een percentage van je bezittingen.

Daarnaast komen ook topics zoals culturele tradities, rituelen, de geschiedenis en invloed van Rumi, uiterlijke kentekenen van religie of geloof en haar leven en invloed als politica aan bod. Wat we uit deze aflevering onthouden, is de kracht van vereniging, jezelf kwetsbaar durven opstellen en de verbinding aangaan.

Hafsa streeft naar verbondenheid en het verenigen van mensen. Dit leidt ons naar twee zaken waaraan zij veel waarde hecht binnen de Islam, met name de persoonlijke beleving van spiritualiteit en het rijke culturele gegeven zoals bv. trouwfeesten wat mensen samenbrengt. Maar het is ook belangrijk om stiltebeleving te ervaren in ons leven en op tijd naar binnen te keren. ‘Pas wanneer onze tong stilstaat, kunnen we immers stilte vinden in ons hart.’ Laat dit bij deze een oproep tot introspectie zijn, een beweging “to in” in plaats van “to do”.

We hebben het ook nog over de geschiedenis en het nalatenschap van Rumi, Berberse tradities en de verschillende geloofsbewegingen die tot op de dag van vandaag nog steeds bestaan.

Tot slot staan we even stil bij de kracht van kwetsbaarheid en het moois dat hieruit kan voortvloeien. We dagen je graag uit om connectie te vinden met anderen en samen de verbinding aan te gaan.

Over Hafsa

Hafsa is een optimist en politica die zich graag kwetsbaar opstelt. Ze hecht enorm veel waarde aan losse contacten waarin ze verbinding kan creëren en zo een connectie legt. Volgens haar mogen we ons allen wat kwetsbaarder opstellen omdat daar net kracht en schoonheid in schuilt.

Waar kan je Hafsa El-Bazioui terugvinden?

Op Instagram
Via Twitter
Check ook zeker de website van Groen

Over Heksen Dragen Sneakers

Heksen Dragen Sneakers is een podcast over spiritueel leven in een moderne wereld. In deze podcast delen we onze ervaring en verhalen met jullie, babbelen we met gasten over hun kijk op spiritualiteit en willen we jullie inspireren om met een vleugje magie en een no nonsense attitude in het leven te staan.

Host: Lana
Sound: Bram
Shownotes: Roxane

About Post Author