Skip to content

Enkele jaren geleden mocht ik dit voor het eerst zelf ontdekken… de magie van een zangcirkel. En geloof me… de energie die in zo’n cirkel ontstaat is ontzettend bijzonder. Maar wat is dat nu, zo’n zangcirkel? 

Enerzijds is het letterlijk wat het woord zegt: een groep mensen die in een cirkel zitten en samen zingen. 

Anderzijds is het wel wat meer dan de letterlijke betekenis. Ik vertel je wat meer over een zangcirkel aan de hand van enkele typerende woorden. 

Bewustzijn

In een helende zangcirkel zingen mensen héél bewust specifieke woorden, liederen of klanken. In tegenstelling tot een zangstonde aan het kampvuur gaat het hier niet over pakweg ‘Het is een nacht’ van Guus Meeuwis (wat natuurlijk ook leuk is 😊), maar worden er mantra’s, helende klanken, stembevrijdende klanken, intenties en affirmaties gezongen. Een zangcirkel verhoogt je bewustzijn. Woorden, klanken en melodieën worden intenser ervaren.   

Verbinding

Het zingen in een cirkel is ook een proces van verbinding met elkaar in gang zetten. Het is haast niet met woorden te beschrijven welke verbinding ontstaat wanneer mensen op een dieper niveau samen zingen. Wist je dat, als mensen samen zingen, hun hartslag synchroon gaat lopen? Ik mocht zelf al ervaren dat er een prachtige vorm van verbinding ontstaat wanneer mensen samen zingen. Ook online, als mensen elkaar niet horen.  

Heling

Het zingen in een cirkel zorgt voor een diepe heling. 

Op fysiek niveau wordt je ademhaling dieper, waardoor je longen meer zuurstof opnemen. Zingen verbetert de bloedsomloop zodat je cellen meer zuurstof krijgen en beter functioneren. Het maakt je minder vatbaar voor griep en verkoudheden doordat bacteriën zich minder goed nestelen in je neus. 

Op mentaal niveau verhoogt je concentratie en verbetert je geheugen. Je focus verschuift en belemmerende gedachten krijgen minder aandacht. Je voedt jezelf tijdens het zingen met helende, positieve woorden. 

Op emotioneel niveau maakt zingen je blij. Het knuffelhormoon ‘oxytocine’ komt vrij en dit zorgt voor minder angst en meer ontspanning. Daarnaast worden er endorfines aangemaakt die je een vrolijk en energiek gevoel geven. 

Op energetisch niveau zing je klanken en woorden die je energie in beweging zetten. Je zet een stroming in gang ter hoogte van je chakra’s en dan voornamelijk je keelchakra. En alles wat beweegt groeit. 

Je ziet, zingen in een zangcirkel is héél wat meer dan gewoon maar zingen. Het geeft je persoonlijke ontwikkeling een stevige boost en zorgt ervoor dat je ’s morgens met een pak meer energie aan de dag begint. Een absolute aanrader! 

Mijn persoonlijke ervaring? Ik vind het een prachtig, helend concept. Ik haal er elke keer iets uit. De ene keer is dat een emotie die in beweging komt, de andere keer mijn hoofdpijn die verdwijnt. Nog een andere keer is het mijn energie die een boost krijgt. Ik hou ontzettend van zingen, en zeker in een cirkel. 

About Post Author