Skip to content

Indien je de Griekse goden bewondert om hun krachten en avonturen, wil ik je voorbereiden, dat is hier slechts een illusie. Ze zijn vreselijke, pestende, narcistische, onrespectvolle wezens die helemaal niet graag werken. Alle (negatieve) menselijke aspecten zijn bij hen uitvergroot, die wil je niet in je leven. En dan heb je Circe, ze vraagt zich heel lang af waarom zij niet past bij hen. Waarom reageert zij anders, waarom voelt ze zich anders?

Circe staat bekend als een tovenares uit de Griekse mythologie die een paar duistere spreuken en pittige betoveringen heeft gedaan. Een hoogtepunt is wanneer ze uit jaloezie de nimf Scylla verandert in een monster met zes hondenkoppen met elk drie rijen tanden, twaalf poten en een lichaam dat eindigt in een vissenstaart. Maar wat is de waarheid achter haar magie, kracht en bezieling? Op die vraag geeft Madeline Miller mij een antwoord. Ze geeft Circe een stem, een persoonlijkheid – en wat voor één. Circe is een ware Pharmakis (Oudgrieks voor heks). Ik beschouw haar als de oermoeder van de heksen. Nu er zijn andere versies van het verhaal over deze tovenares in de Griekse mythologie, maar ik baseer mij op dit boek en op mijn gevoel.

 Als straf op de metamorfose van Scylla wordt ze verbannen naar Aiaia. Helaas is dit een fictief eiland, want wat had ik graag rond gewandeld in haar paradijselijke habitat. Op dit eiland ontdekt ze haar ware gaven en beseft dat ze hier voor eeuwenlang verloren en verdwaasd ronddoolde. Circe leert de natuur kennen door te luisteren naar het gefluister van de kruiden, bloemen en planten. Ook is ze een next level cat lady, ze heeft namelijk een leeuwin als huisdier. Verder is Circe curieus, gaat ze op ontdekking en heeft ze respect voor haar nieuwe thuis. Dit vind ik als heks heel belangrijk, dat je liefdevol samenleeft met de natuur en haar eerbiedigt.

Circe ondervindt dat hekserij niet komt in een vingerknip; het is zwoegen, onderzoeken, praten, concentreren,… het is een hele resem van mogelijkheden combineren en experimenteren. Luister naar de energie rondom je en wat goed voelt voor jou, daar kan je energie ingieten en dat heeft een krachtige uitwerking. Ik heb meer affiniteit met kristallen, de maan en mijn eigen Muse Tarot Deck dan met pendelen en Engelen.

Als je een zwak hebt voor Griekse mythologie-drama, een feministische inslag en de kern van hekserij: namelijk daadkracht, respect voor de natuur en nieuwsgierigheid; dan is dit boek een voltreffer. Circe en Madeline, twee vrouwen die een weelderig verhaal brengen.

About Post Author