Skip to content

Een wilde tijd

We zijn aan het hoogtepunt van de lente gekomen en dan vieren we Beltane, ‘Vuur van Bel’, de verbinding tussen de Keltische zonnegod Bel en Danu, de vruchtbaarheidsgodin. De dagen worden nu warmer en lichter, de zomer komt, eindelijk! Grote vreugdevuren werden ontstoken voor bescherming en vruchtbaarheid van de gewassen en het vee in het nieuwe seizoen.

Dit heksenfeest is bekend in uiteenlopende tradities en onder andere namen, zoals Mei-avond en Walpurgisnacht. Tijdens deze nacht suizen heksen doorheen de nachtelijke hemel tot grote ergernis van de heilige Walburga.

Welige boom

Beltane is het feest van de seksualiteit en dat vindt je terug in traditionele gebruiken zoals de meiboom. De boom, zonder takken, of paal is het mannelijke symbool en de ketel is het vrouwelijke symbool – ze zijn elkaars tegengestelde gelijken. Mensen stonden vroeg op om bloemen te plukken en groene taken uit bossen te halen om de top van de meipaal, hun huis en zichzelf te versieren. Aan de paal werden lange witte en rode linten bevestigd, symbolen van het sperma en het bloed van de vrouw bij de ontmaagding. Er werd veel gedanst rond vuren en meipalen om de levenskracht aan te wakkeren.

Inspirerende magie

De vrolijke tegenhanger van het donkere Samhain viert de godin, de natuur, nieuw leven en de sensuele energie. Beltane kent een onbezorgde, speelse sfeer en kondigt een periode van voorspoed aan. Ben je de afgelopen maanden een nieuw project, zoals een kruidentuin, of een cursus gestart, maar bleef dat wat op de achtergrond sluimeren? Dan kan je nu nieuwe energie ontvangen en actie ondernemen. Voel je het zinderen in de lucht?

Eigen tijd

Het is een anti-eenzaamheidsfeest en dat kunnen we, na het afgelopen jaar, wel gebruiken. Zoek verbinding met jezelf en met je omgeving door deze rituelen:

  1. Dauwtrap.

Ga vroeg in de ochtend met blote voeten wandelen in het gras. Die eerste momenten zijn magisch en rustgevend.

  1. Maak haverkoeken.

Bak met liefde en deel ze dan ook uit. Een klein gebaar doet wonderen voor de dankbaarheid.

  1. Heb seks.

Verken je eigen seksualiteit. Wakker je onderliggende verlangens aan. Heb je inspiratie nodig? Jessica Clarck Graham brengt je dichter bij je essentie.

  1. Focus op het hartchakra.

Draag groene kleren. Doe een hartmeditatie. Ontspan in de opwaarts kijkende hond.

  1. Creëer je eigen meiboom.

Hang linten in je tuin of terras met wensen en verlangens. Gebruik geen papier en haal ze na een paar dagen terug binnen, als heks ben je lief voor de natuur.

  1. Plan een picknick.

Spreek met mensen af, zorg voor veel lekker eten om te delen en geniet van het samen zijn.

  1. Handvasten.

Bevestig een liefdevolle verbintenis met een geliefde of vriend door de handen aan elkaar te binden met een rood lint. Beluister episode 47 van Heksen dragen Sneakers over handvasten om te horen wat Lana je meer kan vertellen over dit ritueel.

Deze Sabbat wilt gevierd worden, ga mee in de zorgeloze en feestelijke vibe, alleen of met anderen, ontdek hoe je mood verandert. Er zijn genoeg manieren om stil te staan bij het feest van de vruchtbaarheid.

Beltaanse kussen

About Post Author