Skip to content

Lieve heksjes,

Ik ben Jana, een 17 – bijna 18 – jarige teenage witch wiens leven eindelijk terug in balans kwam na het ontdekken van spiritualiteit. In mijn column voor Heksen Dragen Sneakers ga ik jullie wat meer vertellen over spiritualiteit vanuit de blik van een jongvolwassene.

Ik heb er super veel zin in, maar hoe graag ik ook dit stukje wou schrijven, het lukte me maar niet om de juiste woorden te vinden. Ik wilde iets schrijven over hoe en waarom ik spiritualiteit belangrijk vind en wat het eventueel voor andere jongeren zou kunnen betekenen. Maar telkens weer kreeg ik het niet juist verwoord.

Na weer een slapeloze nacht, vond ik de ingang voor mijn eerste column.

Zoals bij iedereen, viel ook mijn leven de afgelopen maanden stil. ‘Het virus’ bracht me rust, maar ook onrust. Omdat ik mijn middelbare school afmaak via de examencommissie heeft Corona ervoor gezorgd dat alle geplande examens niet door konden gaan. Lees: rust! Maar dat heeft er ook voor gezorgd dat ik deze zomervakantie al mijn examens nog zal moet doen. Wat dan weer veel onrust naar boven brengt. 

Op dit moment lijk ik dus meer een gestreste kalkoen, dan een toonbeeld van zen. 

Toen ik laatst in bed lag en weer een slapeloze nacht had, besefte ik dat mijn leven de afgelopen weken alleen maar in het teken stond van die examens. En al gaf mijn lichaam al wat langer tekens, ik bleef doorgaan.

De yoga, de meditatie, het wekelijkse tarot moment,… hadden plaats gemaakt voor ingewikkelde wiskundige formules, geologische ontwikkelingen en de geschiedenis van onze voorvaderen.

Uiteraard nam ik dit vooral mezelf kwalijk. Het was tenslotte ik die geen tijd meer nam om mezelf deze momenten van rust te gunnen. Maar op dat moment besefte ik ook waarom ik er maar niet in slaagde om dit stukje te schrijven.

Onze maatschappij heeft zich langzaamaan gevormd naar de mannelijke energie: prestatiegericht, blijven gaan en vooral niet te veel voelen. Yang overheerst en ook jongeren voelen dit – bewust of onbewust. We groeien op onder een grote druk en hoge verwachtingen van zowel school, sociale media, ouders, omgeving en ook onszelf. Het is dan ook geen toeval dat het aantal psychische gezondheidsproblemen bij jongeren blijft toenemen. Dat merk je aan het groeiende aantal initiatieven als Rode Neuzen Dag, Te Gek,… maar ik merk het ook in mijn omgeving en bij mezelf. We hebben geleerd dat we moeten leven vanuit onze ratio en niet teveel moeten stilstaan bij ons gevoel. Yin, de vrouwelijke energie, wordt al snel gezien als zwak en zachtheid wordt bestempeld als lui. 

Laat dat nu net mijn reden zijn waarom ik elke jongere wil aansporen om het spirituele pad te verkennen. Ons lichaam en geest vragen om zachtheid, liefde en geduld. En dat is wat spiritualiteit mij geeft. Er zijn zoveel mogelijkheden; door middel van yoga kunnen we ons lichaam en geest rust geven, meditatie leert ons luisteren naar onze innerlijke wijsheid…. Al deze zaken kunnen ons helpen de balans tussen yin en yang te herstellen. Ik geloof dat veel jongeren hier nood aan hebben. Nood aan terug wat meer vrouwelijke energie.

Jezelf helen en van daaruit jouw licht in de wereld laten schijnen. Opnieuw balans vinden en dat als basis gebruiken voor een duurzame manier van leven. 

Ik kan het iedereen alleen maar aanraden. Mijn boodschap: Ga op zoek naar de spiritualiteit in je leven…

…en daar heb ik zelf ook nog veel werk aan!

Ik hou jullie op de hoogte van mijn avonturen op deze wonderlijke zoektocht!

Veel liefs,

Jana.

About Post Author